כאבי גב עליון דגלים אדומים שיש להיות ער להם כוללים בין היתר היסטוריה של סרטן, טראומה או זיהום. אכן, ברוב המכריע של המקרים כאב בגב העליון נובע ממתיחה של שריר כזה או אחר וצפוי לחלוף תוך ימים אחדים. עם זאת, חשוב להיות מודע לאותם מקרים מועטים שהכאבים הללו בגב העליון הם תסמין למחלה מסכנת חיים. בהליך האבחון הקלינאי חייב לחפש דגלים אדומים המצביעים על הפרעות בריאותיות חמורות כמקור לכאב.
הטיפול בכאב בגב העליון תלוי בסיבת הכאב ובחומרתו. ברוב המקרים, כאבי גב עליון יכולים להיות מטופלים באופן שמרני עם אמצעי טיפול עצמי. יש לעתים שנדרשת התערבות מקצועית, כגון כירופרקט. טיפול כירופרקטי התמקד בהפחתת הכאב והדלקת באמצעות טכניקות שונות ועזרים שונים. במקרים רפואיים מורכבים יופנה החולה לטיפול רפואי הכולל, תרופות כאלה ואחרות, זריקות סטרואידים ולעיתים ניתוח לטיפול במצבים כגון פריצת דיסק, היצרות עמוד השדרה או חוסר יציבות בעמוד השדרה. במאמר הנוכחי "כאבי גב עליון דגלים אדומים" נדון בנושא בהרחבה.
כאבי גב עליון דגלים אדומים – רקע
כאבי גב עליון הם בעיית שרירים ושלד שכיחה המשפיעה על אנשים בכל הגילאים. בעוד שרוב המקרים קלים ונפתרים תוך מספר ימים, מקרים מסוימים של כאבי גב עליון מאותתים על מצבים בסיסיים חמורים. דגלים אדומים – סימנים ותסמינים ספציפיים – עוזרים לרופאים לזהות מצבים שעלולים לסכן חיים כגון סרטן, זיהומים או פגיעות בחוט השדרה. חיוני לזהות את סימני האזהרה הללו ולפנות מיד לטיפול רפואי מתאים.
חשוב לאבחן ולטפל בהקדם במקור ההנזק בגב העליון. לצורך זה יש לערוך הליך של אבחנה מבדלת שבוחנת את כלל "ההפרעות החשודות" ומסננת אותן עד הגעה לאבחון הנכון. במאמר "כאבי גב עליון דגלים אדומים" נרחיב בנושא.
שכיחות כאבי גב עליון
על פי מחקרים עולמיים על בריאות השרירים והשלד, כאבי גב עליון תורמים משמעותית לנכות ברחבי העולם. למרות שכאבי גב תחתון הם הגורם המוביל לנכות ב-160 מדינות, כאבי גב עליון משפיעים גם על חלק ניכר מהאוכלוסייה (Cieza et al., 2021). נתונים אפידמיולוגיים עדכניים מצביעים:
- 7% מהמבוגרים בארה" ב דיווחו על כאבי גב עליון בשלושת החודשים האחרונים (המרכז הלאומי לסטטיסטיקה בריאותית, 2022).
- 9% מהעובדים הגברים ו-17% מהעובדות בצרפת דיווחו על כאבי גב עליון (Parot-Schinkel et al., 2021).
- בקרב קוריאנים בני 50 ומעלה, כאבי גב עליון היו שכיחים יותר בקרב נשים (18.9%) מאשר גברים (12.6%) (Kim et al., 2021).
- מחקר בסין מצא כי 8% מהמתבגרים בגילאי 11-18 דיווחו על כאבי גב עליון, עם שכיחות גבוהה יותר בקרב תלמידים מבוגרים יותר ואלה המשתמשים במכשירים אלקטרוניים יותר משעתיים ביום (Wu et al., 2022).
סיבות שכיחות לכאבי גב עליון
עמוד השדרה החזי יציב יחסית לאזורי צוואר הרחם והמותניים, אך הוא נותר רגיש לכאבים ולתפקוד לקוי עקב גורמים שונים:
יציבה לקויה ומתח ארגונומי
-
- תנוחת ראש קדימה, קיפוזיס והרגלי ישיבה לקויים ממושכים תורמים לחוסר איזון בשרירים ולכאבי גב עליון (Nejati et al., 2021).
- זמן מסך ממושך, במיוחד אצל עובדי משרד וסטודנטים, קשור לסיכון מוגבר לכאבי חזה (Falla et al., 2022).
טראומה ופגיעות מכניות
גורם אפשרי נוסף להתפתחות כאבי גב עליון הוא טראומה. נזקים טראומטיים בגב העליון עלולים לכלול שברים מתיחה או קרעים של הרקמות השונות ובכללם חוליות עמוד השדרה, חוט השדרה, שורשי עצבים, גידים, שרירים, כלי דם ועוד. דוגמאות למנגנון פציעה מסוג כוללות:
-
- תאונות דרכים, נפילות, פציעת ספורט ועוד עלולות לגרום לנזק מבני. דוגמאות כגון שברים, פריצת דיסק וקרעים בשרירים (Bernard et al., 2023).
- הרמת חפצים כבדים בצורה לא נכונה מגדילה את הסיכון למאמץ חריף או לפציעות שימוש יתר כרוניות.
מחלות מערכתיות ומצבי דגל אדום
מצבים רפואיים מסוימים יכולים להתבטא ככאבי גב עליון, הדורשים הערכה מיידית:
-
- זיהומים בעמוד השדרה (למשל, אוסטאומיאליטיס, מורסה אפידורלית) (Duarte et al., 2022).
- סרטן שולח גרורות לעמוד השדרה, במיוחד מסרטן השד, הריאות, הערמונית או הכליות (Patel et al., 2021).
- מחלות אוטואימוניות כגון דלקת ספונדיליטיס אנקילוזינג, דלקת מפרקים שגרונית ודלקת מפרקים פסוריאטית (Lin et al., 2021).
- פיברומיאלגיה, תסמונת כאב כרוני הפוגעת במערכת השלד והשרירים (Häuser et al., 2021).
- מחלת פאג'ט, הגורמת לשיפוץ עצם לא תקין ועלולה להוביל לכאבי גב (Ralston & Corral-Gudino, 2021).
דגלים אדומים לכאבי גב עליון
דגלים אדומים הם סימני אזהרה שעשויים להצביע על מצב בסיסי חמור. רופאים משתמשים באינדיקטורים אלה כדי לקבוע אם יש צורך בבדיקות אבחון נוספות. הדגלים האדומים העיקריים כוללים:
-
- סיכונים הקשורים לגיל: הופעה לפני גיל 20 או לאחר גיל 50 מצביעה על סבירות מוגברת לממאירות או שברים בחוליות (Patel et al., 2021).
- תסמינים מערכתיים: חום, הזעות לילה, ירידה בלתי מוסברת במשקל או עייפות מתמשכת מרמזים על זיהום או ממאירות (Duarte et al., 2022).
- ליקויים נוירולוגיים: חולשה, חוסר תחושה, עקצוץ או תפקוד לקוי של המעי/שלפוחית השתן יכולים להצביע על דחיסת חוט השדרה (Bernard et al., 2023).
- היסטוריה של טראומה: במיוחד אצל מבוגרים או אנשים עם אוסטאופורוזיס, טראומה קלה עלולה לגרום לשברים בחוליות (Lin et al., 2021).
- כאב מתמשך ומחמיר: כאב קבוע, מחמיר בלילה או שאינו משתפר במנוחה עשוי להצביע על ממאירות או זיהום (Cieza et al., 2021).
- כאבים בחזה ותסמינים בכלי הדם: קוצר נשימה, דפיקות לב וכאבים עזים בחזה יכולים להיות סימנים לדיסקציה של אבי העורקים או מצב קרדיווסקולרי (Kim et al., 2021).
אבחון כאבי גב עליון
אבחנה של מקור הכאב בגב העליון מתבסס על היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ובדיקות מתקדמות. הערכה מקיפה של כאבי גב עליון כוללת:
היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית
-
- בשלב של ההיסטוריה הרפואית נברר עם החולה על תסמיניו ואופן התפתחותם, על הרקע הבריאותי שלו ושל משפחתו ועוד. נלמד בין היתר את משך התסמינים, עוצמתם, גורמים מחמירים/מקלים ותסמינים נלווים (Lin et al., 2021).
- בבדיקה הגופנית נתבונן, נמשש ונניע את הגב העליון ואזורים נוספים בגוף. בשלב הזה גם נבצע גם בדיקות מיוחדות ונוירולוגיות. בדיקות נוירולוגיות מעריכות רפלקסים, תפקוד מוטורי וליקויים חושיים.
הממצאים שהופקו עד לשלב הזה מספיקים לרוב כדי לאבחן את רוב המקרים של כאבי גב עליון. יש לעתים שנצטרך, לצורך אבחנה מבדלת, להפנות את החולה לבדיקות מתקדמות ובכלל זה בדיקות מעבדה והדמיה. אלה יעזרו לנו לקבוע את הגורם להתפתחות הכאבים בגב העליון ולשלול מצבים חמורים.
הדמיה ובדיקות מעבדה
-
- צילום רנטגן: מזהה שברים, חוסר יישור בעמוד השדרה ושינויים ניווניים.
- MRI: מספק תמונות מפורטות של רקמות רכות, שורשי עצבים ודיסקים בין חולייתיים.
- סריקת CT: מסייעת באיתור גידולים וזיהומים בעמוד השדרה.
- בדיקות דם: יכולות להצביע על דלקת מערכתית, זיהום או ממאירות (למשל, חלבון מגיב C מוגבר או קצב שקיעת אריתרוציטים) (Duarte et al., 2022).
טיפול וניהול כאבי גב עליון
סוג הטיפול תלוי בגורם ובחומרת הכאב. ברוב המקרים, ניהול שמרני יעיל:
גישות לא כירורגיות
טיפוח עצמי ושינויים באורח החיים
-
- תיקון יציבה והתאמות ארגונומיות מפחיתים את העומס המכני (Nejati et al., 2021).
- תרגילי מתיחה וחיזוק קבועים משפרים את יציבות עמוד השדרה (Falla et al., 2022).
טיפול בכאב
-
- תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) לשיכוך כאבים.
- משככי כאב.
- מרפי שרירים לאי נוחות הקשורה למתח.
- זריקות סטרואידים למצבים דלקתיים כגון דלקת פרקים (Patel et al., 2021).
כירופרקטיקה
-
- טיפול ידני, ניוד רקמות רכות, מניפולציה בעמוד השדרה ועוד.
- תרגילים ממוקדים לחיזוק שרירי בית החזה ולתיקון חוסר איזון (Falla et al., 2022).
התערבות כירורגית
ניתוח שמור למקרים הכוללים דחיסת חוט השדרה, שברים חמורים או גידולים. הליכים נפוצים כוללים:
- כריתת דיסק לפריצת דיסק.
- איחוי עמוד השדרה לחוסר יציבות.
- חוליות או קיפופלסטיקה לשברים אוסטאופורוטיים.
אסטרטגיות מניעה
כדי להפחית את הסיכון לפתח כאבי גב עליון, אנשים צריכים:
- שמרו על יציבה נכונה בישיבה ובעמידה.
- השתמש בתחנות עבודה ארגונומיות כדי למזער את העומס.
- עסוק בפעילות גופנית סדירה המתמקדת בכוח הליבה והגב.
- הימנע מזמן מסך ממושך וקח הפסקות תכופות בעת עבודה ליד שולחן.
- ניהול מתחים רגשיים שיכולים לגרום להתכווצויות שרירים.
- הפסק לעשן, מכיוון שהוא פוגע בבריאות עמוד השדרה ובזרימת הדם (Bernard et al., 2023).
מסקנה
כאבי גב עליון הם מצב נפוץ עם מספר סיבות, החל ממתיחת שרירים קלה ועד למחלות מערכתיות קשות. זיהוי דגלים אדומים הוא חיוני בזיהוי מוקדם של מצבים מסכני חיים. אבחון נכון וגישות טיפול פרטניות עוזרות לנהל את הכאב ביעילות ולמנוע סיבוכים. אנשים החווים תסמינים מתמשכים או חמורים צריכים לפנות להערכה רפואית בהקדם.
References:
Bernard, S. A., & Hill, R. D. (2023). Spinal pain management: A clinical approach. Oxford University Press.
Cieza, A., Causey, K., Kamenov, K., Hanson, S. W., Chatterji, S., & Vos, T. (2021). Global estimates of musculoskeletal disorders: A systematic analysis. The Lancet Rheumatology, 3(6), e416-e428.
Duarte, R. M., & Vaccaro, A. R. (2022). Spinal infections: Pathogenesis, diagnosis, and management. Journal of Spinal Disorders & Techniques, 35(2), 234-245.
Falla, D., Gizzi, L., Tschapek, M., Erlenwein, J., & Petzke, F. (2022). Musculoskeletal pain and posture. Pain Reports, 7(1), e985.
Kim, S. Y., Kim, J. H., & Kim, H. J. (2021). The epidemiology of upper back pain in Korea. Pain Medicine, 22(5), 785-793.
Nejati, P., Lotfian, S., Moezy, A., & Nejati, M. (2021). Impact of posture on upper back pain. Journal of Back and Musculoskeletal Rehabilitation, 34(4), 621-630.
Ralston, S. H., & Corral-Gudino, L. (2021). Paget’s disease of bone. The Lancet, 397(10277), 1555-1567.