כאבים בגב התחתון בקרב ילדים היא תופעה שכיחה שהולכת וגדלה. אבחון וטיפול מהירים והתעלמות ממיתוסים שאינם רלוונטיים עשויים למנוע פגיעה כרונית בעמוד השדרה של הילדים. הגמישות, יכולת העמידות והסתגלות הגבוהה האופייניים לילדים לא מחפים על חוסר פעילות גופנית, העומס מנשיאת ילקוטים כבדים ושעות ארוכות של ישיבה מרושלת.
מתברר שבעידן המודרני ילדים עם כאבים בגב התחתון מהווים תופעה שכיחה ויש אומרים אפילו למגפה. כאבי גב בקרב מבוגרים היא בעיה כלל עולמית אך היה מקובל לחשוב שבקרב ילדים הם עניין נדיר וחמור. בעבר ילד שהתלונן על כאבים באזור הזה נחשד בכך שהוא מתחזה או חולה במחלה חמורה כולל גידול סרטני, דלקת זיהומית או מחלה מערכתית אחרת. בשנים האחרונות מספר מחקרי ענק מצאו שילדים בעידן הנוכחי סובלים מאותם סימנים ותסמינים של מבוגרים.
כאבים בגב התחתון בקרב ילדים – רקע
כאבי גב תחתון (LBP) הם בעיה בריאותית נפוצה המשפיעה על אנשים בכל הגילאים, כולל ילדים ובני נוער. לפי מחקרים מסוימים רובם המכריע של ילדים בגילאי בית הספר סובלים או יסבלו מכאבים אלה. לכאב גב תחתון בקרב ילדים יכול להיות סיבות שונות, כגון זיהומים, טראומה, גידולים, או מומים מולדים. עם זאת, ברוב המקרים, הכאב הוא לא ספציפי ואין לו מקור ברור. ברוב המקרים הכאבים הללו בקרב ילדים אינם נובעים מנזקים קשים וקיצוניים. לרוב, מנוחה היא כול שנדרש על מנת להקל על הילד.
כאבי גב אצל ילדים עלולים גם להיגרם גם מבעיות משמעותיות ועל הרופא המאבחן להיות מודע לכך. גורמים משמעותיים אפשריים לכאבי גב בקרב ילדים ובני נוער (Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, January 2016) עלולים לכלול:
- ספונדילוליזיס (שבר מאמץ בחוליה)
- ספונדילוליסטזיס (שבר מאמץ בחוליה עם גלישה של החולייה השכנה)
- נזק לדיסק בין חולייתי והקרנות כאב הנובעות מדלקת בשורש עצב
- קיפוזיס ומחלת שוירמן
- בעיות יציבה אחרות
- פציעות של ניוון או עומס יתר
- דלקת זיהומית של הדיסק הבין חולייתי או של החולייה עצמה
- נגע ממאיר או שפירי בעמוד השדרה או באגן
LBP עלול לפגוע בתפקוד הפיזי, הפסיכולוגי והחברתי של ילדים ומתבגרים, ועלול להגביר את הסיכון ל-LBP כרוני בבגרות. לכן, חשוב לזהות את גורמי הסיכון, אסטרטגיות מניעה וטיפולים יעילים ל- LBP באוכלוסייה זו.
שכיחות כאבי גב בקרב ילדים
מחקרים עדכניים מצביעים על כך שיותר ויותר ילדים מדווחים על כאבים בגב התחתון. על פי המחקרים הללו שכיחות כאבי הגב בקרב הילדים נעה בין 18% – 73%:
- מחקר סקנדינבי מצא שהשכיחות כאבי גב עומדת על 73% מהילדים בבית הספר
- מחקר אחר מצא ש"רק" 51% מהילדים סובלים ממיחושים בגב במהלך לימודיהם. לפי המחקר הסיכון לסבול מכאבי גב אצל ילדים עולה בהתאם לגיל ולמין. ילדים מעל 11 סובלים מכאבי גב יותר מילדים קטנים יותר. בנות סובלות מכאבי גב יותר מאשר בנים.
- מחקר בריטי מצא ש- 24% מהילדים בצפון מערב אנגליה בגיל 11-14 סבלו מכאבי גב
- מחקר שווייצרי מצא ש- 26% מהילדים בגילים 12 – 17 סובלים מכאבי גב
- בפינלנד נמצא ש- 18% מהילדים בגיל 14 סבלו מכאבי גב
ילדים עם כאבים בגב התחתון יהיו מבוגרים עם כאבי גב
האם ניתן למנוע מצב של ילדים עם כאבים בגב התחתון? יש חשיבות לענות על השאלה הזאת שכן רוב הסיכויים שאם סבלתם ממיחושים בעמוד השדרה בילדותכם אתם סובלים ממנו גם בבגרותכם. במחקר שנמשך 25 שנים והסתיים בשנת 1995 קיבלנו אישור מחודש לתובנה הזאת. מסקנות המחקר היו חד משמעיות:
- ילדים עם כאבים בגב התחתון יהפכו בסבירות גבוהה למבוגרים עם כאבי גב
נתון זה צריך להדליק נורת אזהרה לכולנו, מורים, ההנהלה של בית הספר, אנשי הקהילה הרפואית, הורים ואפילו המשרדים הממשלתיים הרלוונטיים. תקציבי הענק שידרשו לטפל בבעיות הגב של בוגרים בשלבים היצרניים של חייהם ניתנים לצמצום. כולם צריכים להיות מודעים למגוון הגורמים למכאובים בגב של הילדים שלנו ולנסות למנוע אותם.
מה גורם לכאב גב תחתון בקרב ילדים
סיבות אפשריות רבות יכולות לעמוד בבסיס כאבים בגב התחתון אצל ילדים. סיבה אפשרית אחת היא נתוניו האישיים האובייקטיביים של כול ילד ובכללם גובה הילד, משקלו ומדד מסת גוף השלו (סיבות אנתרופומטריות). סיבה נוספת קשורה בסגנון חייו של כול ילד, האם הוא פעיל גופנית? מה הם הרגלי הישיבה שלו? ועוד. העומס המכני שנובע בעיקר מילקוט בית ספר כבד שימוש בריהוט שאינו מתאים ובעיות רגשיות ופסיכולוגיות הן סיבות אפשריות נוספות. כמובן שאין לשכוח נזקי חבלה הנובעים מנפילות, פציעות ספורט או תאונות דרכים כגורם למכאובי עמוד השדרה של הילדים.
בעיות מולדות, גובה משקל ומסת גוף
אין מספיק מחקרים שמצאו קשר בין גובה הילד לבין שכיחות כאבים בגב התחתון עם זאת נמצא קשר בין גדילה מהירה (מעל 5 סנטימטר תוך 6 חודשים) לבין הופעתם. גם בנוגע למשקל ולמדד מסת גוף אין ממצאים חד משמעיים עם זאת נטיית החוקרים היא לקבוע שילדים שמנים סובלים יותר ממכאובי עמוד השדרה. כשלים מבניים מולדים כגון עקמת עלולים להעלות את הסיכויים של הילד לסבול ממיחושים בעמוד השדרה.
פעילות הגופנית וכאבי גב אצל ילדים
בני 50 + זכו לכך שילדותם עברה ללא טלוויזיות, ללא מחשבים, ללא טלפונים חכמים וללא משחקים אלקטרוניים. הם היו חייבים למצוא דרכים אחרות להעביר את הזמן ועשו זאת באופן פעיל על ידי משחקי כדור, "תופסת" טיפוס על עצים ועוד. פעילויות אלו פיתחו את גופם ובעיקר הכשירו את עמוד השדרה ואת הרקמות הרכות לתמוך ולסייע ליציבה נכונה.
בשנים האחרונות הילדים אינם עוסקים בפעילות גופנית או עוסקים בה באופן חלקי ביותר. בשל כך מתנוון גופם כולל שרירי היציבה והתוצאה היא לקות ביכולת לתמוך בתפקוד חוליות עמוד השדרה בעומסים הנגרמים במהלך מצבים נייחים או מצבים דינמיים. ללקות זאת משמעות רבה והיא עומדת בבסיס הנזקים הנגרמים לעמוד השדרה ולמיחושים הנובעים מכך. יחד עם זאת גם פעילות גופנית מוגזמת עלולה להזיק לגב ולגרום לכאבי גב. לכן ספורטאים תחרותיים ואתלטים צעירים סובלים מהתפתחות כאבים בגב התחתון ופציעות אחרות בתדירות גבוהה הרבה יותר.
אורח חיים יושבני
מחקרים רבים שבים ומדגישים את הנזקים שמאפיינים אורח חיים יושבני (Sedentary). הישיבה גורמת לנזקים לגב וחלקי גוף אחרים ואפילו מסכנת את החיים. על פי מחקר מסוים אפילו ישיבה בת שעתיים בלבד, מידי יום, מספיקים כדי לחבל בגב. ומי מהילדים יושב רק שעתיים ביום? ישיבה מתמשכת יוצרת עומסים מכניים על חלקי הגוף השונים כולל עמוד השדרה, וגורמת בין היתר לנזקים והתפתחות כאבים בגב התחתון.
ריהוט שאינו מתאים
ריהוט שאינו מתאים למידותיו של הילד עלול לגרום לילד לשבת באופן לקוי ובכך להוביל להתפתחות נזקים בעמוד השדרה וכמובן כאבים בגב התחתון. הריהוט בחדרו של הילד או בכיתה חייב להיות מותאם לילד ובכך לאפשר לו ישיבה נוחה עם גישה אופטימלית לכול המצוי על השולחן. בסיורים שערכתי בבתי הספר של ילדי מתברר שהרוב המכריע של הילדים משתופפים ו"נמרחים" על הכיסאות. אצל רוב הילדים הדבר נבע בגלל חוסר ידע של מהי ישיבה נכונה וחוסר מודעות לגבי חשיבותה ואצל חלקם הריהוט פשוט לא אפשר ישיבה נכונה.
ילקוטים כבדים מידי
דור הילדים נטולי פעילות גופנית שעליהם אנו מדברים נדרש לשאת ילקוטים כבדים. הילדים הללו חלשים ומנוונים משעות ארוכות של ישיבה לקויה נדרשים כעת לסחוב ילקוטים כבדים במיוחד. מחקר חדש קובע באופן חד משמעי שילדים אלו חשופים להתפתחות מיחושים בגב, עקמת ושאר בעיות יציבה. המחקר (Archives of Disease in Childhood 2012) התבסס על מעקב אחר 1400 ילדים בני 12-17 מבתי ספר שונים ברחבי ספרד ומסקנתו העיקרית:
- התלמידים שנשאו את הילקוטים הכבדים ביותר היו בסיכון גבוה יותר (50%) להתפתחות כאבים בגב התחתון וזאת בהשוואה לתלמידים שנשאו ילקוטים קלים יותר.
גורמים פסיכולוגיים
מחקרים רבים מדגישים את ההשפעה של הנפש על התפתחות המיחושים בעמוד השדרה אצל ילדים. על פי המחקרים ילדים עם נטייה לדיכאון, הפרעות שינה, בעיות התנהגותיות ורגשיות יש סיכוי גבוה יותר להתלונן על כאבי גב. עוד מתברר שגם ילדים שמתלוננים תדיר על מיחושים אחרים כולל מיחושי ראש ובטן מצויים בסיכון מוגבר להתלונן על כאבי גב.
ילדים עם כאבים בגב התחתון – סימנים ותסמינים נלווים
כאבים בגב התחתון בקרב ילדים הם לרוב קלים וחולפים מעצמם. רק בקרב מיעוט מהם יהפכו הכאבים למטרד קשה וממושך הזקוק לטיפול והכוונה. רצוי להתייחס ברצינות גם למקרים הקלים על מנת למנוע התפתחות של בעיה כרונית ומוגבלות ביכולות הפיזיות שלך. כאבים בגב התחתון יכולים להופיע באופן פתאומי או הדרגתי, יכולים להיות חדים או קהים, קצרי חיים (עד חודש) או כרוניים (מעל שלושה חודשים), מתמשכים או עם הפוגות, ממוקדים או מוקרנים.
מלבד כאבים, נזק לעמוד שדרה תחתון עלול לגרום גם:
- למגבלות תנועה
- תחושות דגדוג, שריפה, נימול והירדמות של חלק מהרגל
- חולשה של אחד או יותר מהשרירים ברגל
- במקרים קשים שיתוק מלא של הרגל
- לחץ על חוט השדרה עלול לגרום גם אובדן שליטה על הסוגרים של פי הטבעת ושלפוחית השתן
אבחון כאבי גב תחתון בקרב ילדים
כאבים בגב התחתון אצל ילדים הנם לרוב קצרי מועד וחולפים. עם זאת, הכאבים עלולים לנבוע משמעותיות ולהימשך זמן רב יותר. לרוב, אבחון הכאבי גב אצל ילדים מתעכב. הסיבה העיקרית לכך היא השכיחות הנמוכה יחסית של בעיות גב משמעותיות אצל ילדים. עיכוב באבחון הפרעה בריאותית משמעותית גורם גם לעיכוב בטיפול. הפרעות בריאותיות משמעותיות שעלולות לגרום לכאבי גב אצל הילדים כוללות:
- ספונדילוליזיס (שבר בחוליה)
- ספונדילוליסטזיס (שבר בחוליה עם גלישה של החולייה השכנה)
- בלט או פריצת דיסק בין חולייתי
- מחלת שוירמן
- דלקת זיהומית של הדיסק הבין חולייתי או של החולייה עצמה
- נגע ממאיר או שפיר בעמוד השדרה ועוד
היסטוריה רפואית
האבחון של כאבים בגב התחתון מתחיל מלקיחה זהירה וקשובה של ההיסטוריה הרפואית. בהיסטוריה הרפואית ננסה להבין בין היתר:
- מה מיקום הכאב
- מתי וכיצד החל
- מהו סוג הכאב
- מה מקל ומה מחמיר אותו
- הוא מקרין?
- האם הוא מעיר את ילדכם משינה?
- נלמד את ההיסטוריה הרפואית הקודמת (פציעות ומחלות קודמות)
- נבחן את ההיסטוריה הרפואית המשפחתית (דלקות פרקים ועקמת)
- נלמד גם על הרקע הפסיכולוגי של הילד כדי להעריך האם הכאבים שלו קשורים לכך (דיכאון? רקע חברתי?)
- ספורט מועדף
- פעילות גופנית בבית הספר
- הרגלי ישיבה
- נשיאת ילקוטים
- ריהוט מתאים?
בדיקה גופנית
לאחר מכן נמשיך בבדיקה פיזית. במהלך הבדיקה הפיזית ננסה לשחזר את הכאב, לזהות את הרקמה שנפגעה ולעריך את חומרת הפגיעה. הבדיקות הגופניות תכלולנה:
- תצפית על הגב ועל האופן שבו אתם עומדים והולכים
- מישוש חלקי הגב השונים
- בדיקה של טווחי תנועה במצבים שונים
- בדיקות אורתופדיות
- בדיקה נוירולוגית
- כמובן בדיקות כירופרקטיות.
הדמיה ומעבדה?
במידת הצורך ואם קיים ספק בנוגע לאבחנה, נשתמש בבדיקות מתקדמות כולל אמצעי הדמיה ובדיקות מעבדה. סימפטומים המעלים את הסבירות שהגורם לכאב הגב אינו מכני מהווים דגל אדום ומחייבים הפנייה לבירור רפואי. דגלים אדומים נחשבים בין היתר הסימפטומים הבאים:
- אובדן שליטה על הסוגרים
- חום המתלווה לכאבי הגב
- שריפה בעת מתן שתן
- דם בשתן
- אובדן משקל בלתי מוסבר
- שימוש מתמשך בסטרואידים
כאבי גב בקרב ילדים – טיפול עצמי
כאמור, כאבים בגב התחתון אצל ילדים הם לרוב מכניים בעיקרם. מקור הכאב הוא לרוב פגיעה בשרירים או רקמות רכות אחרות בגב. רוב הילדים יכולים להמשיך בשגרת חיים זהירה ולטפל בכאבם בעזרת הוריהם. התנהלות נכונה כאשר הגב מתחיל לכאוב היא קריטית לרפוי. הימנעות מכאב זה הכלל שצריך להנחות אתכם. מנוחה ממושכת במיטה מזיקה ומאטה את ההחלמה ולכן אינה מומלצת. כל פעילות שניתן לבצע ללא כאב רצוי להמשיך ולבצע אותה.
בשינה מצאו תנוחה שאינה כואבת. תנוחות שעשויות להקל על כאבכם כוללות:
- תנוחה עוברית עם כרית בין הברכיים
- שכיבה על הגב עם כרית מתחת לברכיים
השתמשו בתרופות להורדת כאב רק עם לא ניתן להימנע מכאב על ידי שינויי תנוחה. גם לאחר שהכאב דעך המשיכו להתנהל בזהירות לעוד מספר ימים. התנהלות כזאת תאפשר החלמה מלאה לרקמה שנפגעה. הילדים שהחלימו מכאבי גב וחוזרים ללימודים צריכים להקפיד על אופן הישיבה ומשך הישיבה. החזרה לספורט צריכה להתבצע באופן הדרגתי. פעילות גופנית שנעשית נכון מאיצה את תהליכי ההחלמה. פעילות עם רמות עומס גבוהות עלולה לפצוע את הגב של הילד מחדש. במהלך ההתאוששות מכאבי גב כדאי שילד הימנע מפעילויות הכרוכות:
- בריצה
- משחקי כדור
- כל פעילות המחייבת שינוי כיוון מהירים של הגוף
- כמובן כל פעילות הגורמת לכאבים
מתי לבקש עזרה מקצועית?
יש להיות ערני לגבי האפשרות שהכאבים נובעים מבעיה מורכבת יותר המחייבת עזרה מקצועית. אנה התייעצו עם איש מקצוע אם אחד מהסימנים הבאים מתקיימים אצל ילדכם:
- כאבים בגב התחתון אינם פוחתים גם בשכיבה במיטה.
- ישנה הקרנה מעמוד השדרה לגפיים
- כאבים בגב התחתון הולכים ונעשים חריפים מיום ליום
- בין היתר סובלים גם מחולשה, נימול או הירדמות של אחד הגפיים
- סובלים מליקוי בתפקוד של הסוגרים (שלפוחית שתן ורקטום)
- בין היתר סובלים גם מאיבוד משקל, חום או תחושה כללית גרועה
- כאשר הכאבים נגרמים בגלל תאונה או פציעה טראומטית של הגב
- אתם מטופלים בתרופות סטרואידים בחודשים האחרונים
- סובלים מבעיות במערכת החיסונית (למשל: בעקבות כימותרפיה, איידס).
טיפול כירופרקטי בילדים עם כאב גב תחתון
כאבים בגב התחתון שמוסיפים להחמיר או אינם מגיבים לטיפול עצמי מחייבים עזרה מקצועית. לרוב מדובר בבעיה עם רקע מכני ועל כן יכולה להיות מטופלת באופן שמרני. הטיפול הכירופרקטי אינו כולל תרופות ואינו כולל ניתוחים. כירופרקטיקה נותנת מענה מקיף לבעיות עמוד שדרה מכאניות גם בקרב ילדים. הכירופרקט מאומן לאתר ולטפל בכל שינוי בתפקוד הביו-מכני של עמוד השדרה. לאחר שאבחן את מקור הכאב והובהר לו, למטופל ולהוריו שמדובר בבעיה מכנית יחל השלב הטיפולי.
הטיפול בכאבי גב מתבצע באמצעות מכשור לריפוי דלקות כגון לייזר וטכניקות טיפול ידניות. אופן הטיפול מותאם לגיל של הילד ולמצבו הבריאותי. מלבד הפחתת הכאב מטרות הטיפול הן:
- שמירה ושיפור של טווחי התנועה של מפרקי עמוד השדרה ואגן
- שיפור ואיזון מבני ותפקודי של שרירי עמוד השדרה והאגן
שיפורים אלו אמור גם להפחית את הדלקת והמכאובים. טיפולי כירופרקטיקה ככלל אינם אמורים לכאוב. עם זאת יתכן לעיתים כאב קל לאחר הטיפולים הראשונים שימשכו לרוב מספר דקות או שעות.
מניעת כאבי גב בקרב ילדים
ברוב המקרים הכאבים בגבם של הילדים אינם נובעים מנזקים משמעותיים. עם זאת חוקרים טוענים שילד שסובל מכאבי גב יסבול מהם בסבירות גבוהה גם בבגרותו. התובנה הזאת צריכה להדליק אור אדום ולגרום לנו לעשות כל מאמץ לנטרל את הגורמים לתופעה.
שיפור היציבה
שמירה על יציבה נכונה מפחיתה את העומסים השליליים שנוצרים על רקמות הגוף השונות ואת הסיכוי לבלאי ופציעות
ארגונומיה נכונה
התנהלות ארגונומית נכונה תצמצם את סיכויי הפציעה של הילד. בין היתר עליו להקפיד על ישיבה מיטבית, הימנעות מישיבה ממושכת, כפיפה והרמה נכונים, עמדת מחשב תקינה, תיקי בית ספר ארגונומיים ועוד
פעילות הגופנית
הקפדה על פעילות גופנית סדירה משביחה את רקמות הגוף ומצמצמת את הסיכוי לפציעות וכאבים.
שמירה על משקל
השמנה בקרב ילדים היא בעיה גדלה והולכת. בין הנזקים של ההשמנה יש למנות בלאי מואץ ונטייה לחוסר בפעילות גופנית
התנהלות זהירה
חלק מהמקרים של כאבי גב בקרב ילדים נגרמים בגין נזקי חבלה. ההתנהלות זהירה יותר תצמצם את הסיכון הזה.
מתחים ולחצים נפשיים
למתח נפשי, בעיות חברתיות ודיכאון יש השפעה על כאבי גב תחתון בקרב ילדים. ההורים צריכים להיות מודעים לכך ולצמצם השפעה זאת במידת האפשר.
References:
World Health Organization. Low back pain. 2023. Available online: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/low-back-pain (accessed on 8 August 2023).
Kamper SJ, Henschke N, Hestbaek L, Dunn KM, Williams CM. Musculoskeletal pain in children and adolescents. Braz J Phys Ther. 2016;20(3):275-284.
O'Sullivan PB, Beales DJ, Smith AJ, Straker LM. Low back pain in 17 year olds has substantial impact and represents an important public health disorder: a cross-sectional study. BMC Public Health. 2012;12:100.
Jones GT, Watson KD, Silman AJ, Symmons DP, Macfarlane GJ. Predictors of low back pain in British schoolchildren: a population-based prospective cohort study. Pediatrics. 2003;111(4 Pt 1):822-828.
Jeffries LJ, Milanese SF, Grimmer-Somers KA. Epidemiology of adolescent spinal pain: a systematic overview of the research literature. Spine (Phila Pa 1976). 2007;32(23):2630-2637.
Hakala P, Rimpelä A, Salminen JJ, Virtanen SM, Rimpelä M. Back, neck, and shoulder pain in Finnish adolescents: national cross sectional surveys. BMJ. 2002;325(7367):743.
Mohseni-Bandpei MA, Bagheri-Nesami M, Shayesteh-Azar M. Nonspecific low back pain in 5000 Iranian school-age children. J Pediatr Orthop B. 2007;16(6):377-381.
Oluwafemi OI, Oluwaseun OA. Prevalence of low back pain among secondary school students in Ibadan North Local Government Area of Oyo State Nigeria: A cross-sectional survey. Int J Physiother Res. 2015;3(4):1099-1104.
Calvo-Muñoz I, Gómez-Conesa A, Sánchez-Meca J. Prevalence of low back pain in children and adolescents: a meta-analysis. BMC Pediatr. 2013;13:14.