מרפק גולף – אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע נזקים כרוניים. מדובר בדלקת בגיד או בשריר שנאחז בחלק הפנימי של המרפק ואחראי לכפיפת כף היד. התסמונת הזאת כמו גם פציעות מרפק שכיחות אחרות מתפתחת לרוב בגלל עומסי יתר בעבודה ובספורט אך עלולה להתפתח גם על רקע חבלה.
שימוש ממושך וחוזרני עם המרפק עלול לקרעים זעירים בגידים ובשרירים שאחוזים בו. מדובר בגידים ובשרירים שאחראים על הכפיפה והפשיטה של כף היד. פציעה של הגידים והשרירים הללו גרמו להתפתחות הדרגתית של סימפטומים. בין יתר הסימפטומים נציין כאבים בצד הפנימי של המרפק, מגבלות תנועה וקשיי תפקוד של המפרק. אבחון מוקדם ומדויק של מרפק גולף יאפשר טיפול ושיקום יעילים. התעלמות מהסימפטומים עלולה לגרום להתפתחות הפרעה כרונית במפרק הזה וקושי בריפוי.
מרפק גולף אבחון וטיפול – רקע
מרפק גולף (Medial epicondylitis) הוא תסמונת כאב בחלק הפנימי של המפרק הנגרם לרוב מנזק לגידים הנאחזים בחלק הפנימי שלו (Medial epicondyle). סימנים והתסמינים בגין תסמונת זאת כוללים:
- מיחושים מקומיים עם יכולת להיות מושלכים לכיוון כף היד
- חולשה
- מגבלות תנועה ותפקוד
ב-20% מהמקרים של מרפק גולף ישנה גם פגיעה בעצב הגומד (Ulnar). במקרים האלו יהיו גם סימנים ותסמינים נוירולוגיים כולל:
- נימול והירדמות של האצבעות הרביעית והחמישית
- חולשת שרירים בכף היד
השכיחות של מרפק גולף עומדת על כ1% מהאוכלוסייה וזה לעומת שכיחות של כ3% של מרפק טניס ועל פי מחקרים מסוימים קיים רוב נשי לתסמונת הזאת. עומסי יתר על המפרק הזה הנובעים מעבודה או מפעילות גופנית הם הגורם השכיח ביותר להתפתחות התסמונת. יש קושי לטפל בדלקת בגיד ועל כן בכול מקרה שבו מתחילה דלקת כזאת כמו מרפק גולף אבחון וטיפול מהירים צריכים להיות הדרך שבה אתם בוחרים.
מרפק גולף אבחון
תסמונת מרפק גולף יכולה להימשך מספר שבועות או שנים ארוכות. תלוי בחומרת הנזק ובפרק הזמן שעבר מאז החלו הסימנים והתסמינים. גורם חשוב נוסף המשפיע על קצב ההחלמה מהפציעה הזאת היא פציעות קודמות של הגיד ואם חזרתם מוקדם מידי לשחק בעקבות פציעה שלא שוקמה כראוי. המפתח להחלמה מהירה יותר הוא אבחון מהיר ומדויק ולאחר מכן טיפול, שיקום וניהול נכון של הבעיה. ההיסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ובמידת הצורך בדיקות דימות ומעבדה יעזרו לנו לאבחן את הבעיה.
היסטוריה רפואית
במהלך לקיחת ההיסטוריה הרפואית נבקש מהחולה:
- להצביע על מקום הכאב
- להסביר מתי החל וכיצד החל (באופן הדרגתי, באופן מידי, לאחר נפילה, לאחר משחק טניס…)
- לספר האם סובל גם ממגבלות תפקודיות
- לפרט אלו פעולות (גולף, אחיזת כוס, להבריג) מחמירים או מפחיתים הסימנים והתסמינים
- האם ישנם סימנים ותסמינים נלווים נוספים (לחץ בחזה, נימול ביד, מגבלות תנועה בכתף, מיחושים בצוואר) ועוד
- נשאל לגבי המקצוע שלו (הקלדה, פטיש, מברג, גינון, כלים היוצרים ויברציות)
- נברר מהי הפעילות הגופנית המועדפת על החולה. טניס, גולף או משחק מחבט אחר מהווים גורם סיכון. נשאל מהי רמת ההשקעה בספורט הזה
- ננסה להעריך האם יש קשר בין עומסי המקצוע ו/או הספורט שלכם לבין התלונות שלכם על מרפק גולף.
- נלמד גם על הרקע הבריאותי של הנבדק ושל משפחתו. כך למשל דלקת מפרקים או מחלות אחרות עם נטייה גנטית כמו מחלות לב עלולות לגרום לסימפטומים ביד.
- נשאל האם ההיסטוריה של הנבדק כוללת תאונות דרכים, פציעות ספורט, נפילה, שברים, קרעים או פריקות
- נברר האם יש היסטוריה של ניתוחים במפרק הזה, טיפולים בפציעות, טיפולים תרופתיים, צריכת סמים, אלכוהול ועוד
- נשאל על מצבו הנפשי של החולה.
בדיקה גופנית
נתבונן במפרקי הגפה העליונה של החולה בעת שהוא מבצע מגוון תנועות. נמשש אתו ונחפש סימנים לחוסר סימטריה, נפיחות או כאב. מישוש החלק החיצוני של המפרק אמור להניב כאב. נבדוק את טווחי התנועה של המפרק ושל כף היד בחיפוש אחר מגבלות תנועה כלשהן. נבצע בדיקות כוח של השרירים הפועלים על המפרק ועל כף היד. כפיפת כף היד מול התנגדות או סיבובה פנימה (Pronation) עלולים לגרום לכאב. נבדוק את כול השרשרת הקינטית של הגפה התחתונה. תשומת לב מיוחדת נקדיש לחגורת הכתפיים ולצוואר.
נבצע בדיקות מיוחדות שמטרתן אבחון תקינות הרצועות במפרק (מבחן ולגוס וגם ורוס) ובדיקת מרפק גולף (Golfer’s Elbow Test) שבוחנת את הגיד של השריר מכופף כף היד מול התנגדות. החולה מאגרף את כף ידו ומסובב אותה כלפי פנים מול התנגדות כאב בחלק הפנימי של המפרק מאשר את קיום התסמונת.
דימות
כדי לאבחן מרפק גולף אין צורך בצילומי רנטגן. ברוב המקרים צילומי רנטגן או MRI לא יעזרו לנו לזהות את התסמונת הזאת. רק בחלק קטן מהמקרים של התסמונת הזאת נוכל לראות הסתיידות באזור החיבור של הגיד הפצוע. אמצעים אלו יכולים לעזור כאשר יש לנו ספק לגבי מקור הסימנים והתסמינים, כאשר אנו מעוניינים לשלול את קיומן של הפרעות בריאותיות אפשריות אחרות כמו בין היתר פתולוגיה אחרת במפרק, פריצת דיסק צווארי או דלקת פרקים ניוונית בכתף או כאשר הכאבים החלו בעקבות טראומה ואנו חושדים בשבר.
מרפק גולף אבחנה מבדלת
מגוון הפרעות בריאותיות אחרות יכולות לגרום להופעת סימנים ותסמינים הדומים לפחות בחלקם לאלה הנגרמים מתסמונת זאת. בין ההפרעות הללו נמנה:
פריצת דיסק בצוואר
גירוי דלקתי בשורש עצב צווארי והשלכת הכאב במורד הגפה העליונה. דלקת של שורש עצב בצוואר יכולה להתרחש בגלל פריצת דיסק צווארי ולחץ שמופעל על העצב. במקרה כזה הסימנים והתסמינים יכללו בין היתר גם מגבלות תנועה בצוואר, חסרים נוירולוגיים ביד ועוד. צילום רנטגן ו/או MRI עשוי להועיל באבחון הבעיה.
פגיעות מרפק אחרות
פתולוגיות אחרות במפרק הזה שהם בעלי פוטנציאל לבלבל אותנו עם מרפק גולף כוללות נזקים טראומטיים במפרק כולל שבר או פריקה, דלקת פרקים ניוונית או דלקת מסוג אחר (Elbow arthritis), במקרים של שבר ופריקה נלמד מההיסטוריה הרפואית על רקע טראומטי. בין הסימנים והתסמינים נמצא גם מגבלות קשות בתנועה של המפרק. צילומי רנטגן יוכלו לעזור בסימני הנזק.
פגיעות כתף
פציעות בכתף עלולות לגרום להשלכת כאב למרפק. בין ההפרעות הללו בכתף נמנה דלקת בגיד בכתף, כתף קפואה, פריקת כתף ועוד. במקרים הללו בין הסימנים והתסמינים נמצא גם מגבלות תנועה בכתף. צילומי רנטגן יוכלו לעזור לאתר את סימני הנזק.
פגיעות בשורש כף היד
גם להפרעות בריאותיות בשורש כף היד יש יכולת להשליך כאב למרפק. בין ההפרעות הבריאותיות הללו נמנה:
- תסמונת התעלה הקרפלית (Carpal tunnel syndrome) או בשמה העברי תסמונת מנהרת שורש כף היד
- שבר בשורש כף היד ועוד
במקרים הללו בין הסימנים והתסמינים נמצא גם:
- מגבלות תנועה במפרק שורש כף היד (שבר)
- חסרים נוירולוגיים (תסמונת התעלה הקרפלית) ועוד
צילומי רנטגן יוכלו לעזור לנו לאתר את סימני הנזק.
טיפול עצמי במרפק גולף
כאשר התסמינים רק החלו ואינם פוגעים בתנועת המפרק תוכלו לנסות ולטפל בתסמונת מרפק גולף בעצמכם. הימנעו ממאמצים או שהייה במנחים הגורמים להחרפת הסימנים והתסמינים. כבר לאחר מספר ימי מנוחה מפעולות מציקות עשויים להניב הקלה משמעותית בתסמינים. לאחר מכן נסו לחזור באופן הדרגתי לפעילות. וודאו שיקום של המפרק טרם חזרה פעילות מאומצת במיוחד. במידת הצורך חבשו או תמכו במפרק כדי להוריד את העומס מהגיד. בכל שלב, אם חלה החמרה במצבכם, צרו קשר עם גורם מקצועי.
מרפק גולף טיפול כירופרקטי
מרפק גולף היא דלקת בגיד. עקב הדלות היחסית של אספקת הדם לגידים בגוף חשוב לטפל בדלקת גידית בהקדם האפשרי. חוסר טיפול עלול לגרום לבעיה כרונית וקרע מלא של הגיד. המטרה הראשונית של הטיפול היא הפחתת הכאב. גם בשלב הזה נמליץ על מנוחה מוגבלת בזמן מפעולות ומנחים הגורמים להחרפת התסמינים. מנוחה ארוכה מידי עלולה לגרום לניוון ונוקשות. כבר במהלך המפגש הראשון עם הכירופרקט יחל הטיפול. הטיפול יכלול אמצעים להפחתת דלקות כגון אולטרה סאונד, לייזר וגלי הלם וטכניקות טיפול ידניות. נשקול שימוש בתומך למפרק.
נשלב בטיפול גם הדרכה ארגונומית. במסגרת זאת ננחה את החולה לגבי השינויים שיש להכניס בעבודה כדי להפחית עומסים מעל המרפק:
- נמליץ על שינויים בעמדת העבודה
- על שינויים באופני העבודה
- ועל השינויים הנדרשים כדי להתאים את הציוד שעמו הוא עובד
ההדרכה תכלול גם הנחיות לגבי ההתנהגות של החולה בחיי היום יום בבית כולל:
- עבודה במטבח
- עבודת ניקיון ועוד
עוד נסביר בנושא פעילות גופנית:
- כיצד יש לשפר את טכניקת המשחק לקויה
- החלפת ציוד ספורט שאינו מתאים
- שימוש בציוד מגן ועוד
עם שוך הכאב יחל השלב השיקומי שמטרתו החזרת הכשירות התנועתית, הכוח והגמישות. בשלב הזה ניתן לכם תרגילי גמישות ותרגילי כוח עם הנחיות על ביצוע הדרגתי. במרפאה נשתמש בטכניקות טיפול ידניות כדי:
- לשמר טווחי תנועה של הצוואר ושל הגפה העליונה כולל המרפק
- שיפור התפקוד ואיזון של השרירים ויתר הרקמות רכות
בשלב הסופי נעמיס את המפרק בפעילות נושאת משקל על מנת להכשירו לפעילות גופנית מלאה.
טיפול רפואי
הטיפול הרפואי במרפק גולף מתבסס על:
- תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים, זריקות קורטיזון ועוד
- ניתוחים לתיקון הגורם לכאב.
מניעה
כדי למנוע מרפק גולף יש להימנע בעיקר מעומסי יתר על המפרק ונזק מצטבר. למניעת עומסי יתר יש מחד לצמצם את העומסים ומאידך לחזק את הרקמות במפרק. השילוב הזה יאפשר למרפק את היכולת להתמודד עם עומסים.
למניעת עומסי יתר נדאג:
- לשיפור הציוד אתו אתם עובדים או משחקים (מקל גולף, פטיש, רקטת טניס, מברג)
- לתיקון טכניקת המשחק (מכת סווינג, זריקת כדור, כדורים סיבוביים עיליים בטניס)
- נמנע מפעולות חוזרניות ללא הפסקות להתאוששות
- נגוון את האופן שבו אנו מבצעים פעולות עם המפרק
- השתמשו בתומך מפרק לפרקי זמן קצרים ולמאמצים מיוחדים
- הקפידו לא להעמיס את המפרק בעיסוקים אחרים ובכך להפוך אותו לפגיע יותר ועוד.
לצורך חיזוק הרקמות במפרק ושיפור היכולת שלהן להתמודד על העומסים:
- נשפר את הכושר גופני הכללי ואת היכולות של השרירים והגידים הפועלים על המרפק
References:
Reece CL, Susmarski AJ. Medial Epicondylitis. [Updated 2023 Apr 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Konarski W, Poboży T, Poboży K, Domańska J, Konarska K. Current concepts of natural course and in management of medial epicondylitis: a clinical overview. Orthop Rev (Pavia). 2023 Sep 9;15:84275.
Amin, Nirav & Kumar, Neil & Schickendantz, Mark. (2015). Medial Epicondylitis: Evaluation and Management. The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. 23. 348-355.
Terranova, L.M. (2017). Medial Epicondylitis. In: Kahn, S., Xu, R. (eds) Musculoskeletal Sports and Spine Disorders. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-50512-1_19.