כאבים בצוואר גורמי הסיכון לכך

כאבים בצוואר גורמי הסיכון לכך

כאבים בצוואר – גורמי הסיכון לכך? גורמי הסיכון להתפתחות כאבי צוואר כוללים כאלה שאינם בשליטתנו כולל מגדר, גיל, גנטיקה וליקויים מבניים מולדים ועוד. מאידך יש לנו שליטה על גורמי סיכון נוספים ובכללם מקצוע, אורח חיים יושבני, יציבה לקויה ועוד. התנהלות שלוקחת בחשבון את גורמי הסיכון הללו תצמצם את הסיכון להתפתחות כאבים בצוואר ולסימנים ותסמינים אופייניים לפגיעה בחלק הזה של עמוד השדרה וברקמות.

תתחילו עם שיפור עמדת העבודה שלכם. שכיחותם הגבוהה של כאבי הצוואר גורמת לנו לחשוב שהם בלתי ניתנים למניעה. הצוואר חשוף לפציעות משום שהוא מחד נושא את משקל הראש ומאידך מאפשר יכולת תנועה גדולה. מסיבה זאת, כמעט כולנו, חשים מידי פעם, מיחושים כאלה ואחרים בצוואר. עם זאת ישנם מספר גורמי סיכון שהתייחסות אליהם עשויה למנוע חלק ניכר מפגיעות הצוואר. כאן במאמר הנוכחי ננסה לענות על השאלה: כאבים בצוואר מה הם גורמי הסיכון לכך?

כאבים בצוואר גורמי הסיכון לכך – רקע

כאבי צוואר הופכים נפוצים יותר ויותר ברחבי העולם. לכאבים אלה יש השפעה ניכרת על יחידים ובני משפחותיהם, קהילות, מערכות בריאות ועסקים. קיים קושי להעריך את השכיחות של כאבי צוואר. ישנם הבדלים משמעותיים בין מחקרים אפידמיולוגיים שחקרו את הנושא:

  • השכיחות הכוללת של כאבי צוואר באוכלוסייה הכללית נעה בין 0.4% ל-86.8% (ממוצע: 23.1%)
  • ושכיחות של שנה אחת נעה בין 4.8% ל -79.5% (ממוצע: 25.8%)
  • שכיחות נקודתית נעה בין 0.4% ל-41.5% (ממוצע: 14.4%)
  • שכיחות גבוהה יותר נצפתה בקרב עובדי משרד ומחשבים ובקרב נשים
  • יש סיכון מוגבר לפתח כאבי צוואר בקבוצת הגיל 35-49

גורמים לכאב בצוואר

כאבים בצוואר עלולים להתפתח בגלל מגוון רחב של סיבות ובכללן:

  • ביצוע תנועות ומטלות חוזרניות. בכך לגרום לבלאי ופציעות מצטברות ברקמות השונות המרכיבות את עמוד השדרה הצווארי
  • נזקי חבלה בעקבות נפילה, תאונת דרכים וכיוצא באלה
  • נזקים הנגרמים בגלל מחלות למיניהן כגון דלקות פרקים, גידולים סרטניים, דלקות זיהומיות ועוד

ברוב המקרים כאבי צוואר נגרמים בגלל מתיחה קלה של שריר מקומי והם צפויים לחלוף במהירות עם מנוחה בלבד. לעתים כאבי צוואר מייצגים נזק קשה יותר. הדבר הנכון ביותר היא למנוע את הכאבים הללו. שינויים באורח החיים ומודעות לכך שיש לנטרל גורמי הסיכון לכאבים בצוואר יצמצמו עד מאוד את מספר ההתקפים של צוואר מוגבל וכואב ואת חומרת הנזקים בצוואר.

להלן רשימה של גורמי סיכון להתפתחות כאב צווארי

מי נמצא בסיכון לסבול מכאבים בצוואר? התשובה היא כולם ולא משנה מה המוצא שלכם, מינכם, גילכם או צבע עורכם. עם זאת ישנן קבוצות אוכלוסין מסוימות שהסיכוי שלהן לסבול מכאבים צווארים גבוה יותר מקבוצות אחרות. גורמי הסיכון נחלקים לשתי קבוצות: גורמים שאינם נתונים לשליטתנו וגורמים שאנו שולטים בהם.

גורמי סיכון שלא בשליטתנו

גיל

גיל מהווה גורם סיכון מרכזי להתפתחות כאבים בעמוד השדרה הצווארי. ככול שאנו מתבגרים כך גם עולים הסיכויים להתפתחות שינויים ניווניים הפוגעים בגוף החולייה וברקמות הפועלות והתומכות סביבה כולל בין היתר הסחוסים, הדיסקים הבין חולייתיים, הגידים, השרירים ועוד. שינויים אלו פוגעים בתפקוד עמוד השדרה ועלולים לגרום להתפתחות כאבים בצוואר. סימנים ראשוניים לשינויים ניווניים במפרקים של עמוד השדרה הצווארי של חלק מהאוכלוסייה ניתן לראות עוד לפני גיל 30. הליכים ניווניים פוגעים ביכולת התפקוד של הרקמות השונות וביכולת שלהן לעמוד בעומסים. התוצאה פציעות.

גנטיקה

כמו בהרבה צרות אחרות גם כאבים בצוואר נוטים "לעבור בירושה". אם קרוב משפחה מדרגה ראשונה סובל או סבל מהם הסיכויים שלכם להתפתחות סימנים ותסמינים בצוואר גדלים גם כן. נטייה גנטית כזאת משמעותה שאם אותו קרוב משפחה סבל למשל מדלקת פרקים בצוואר גם אתם עלולים לסבול ממנה.

פציעה או ניתוח צוואר קודמים

עמוד שדרה צווארי שנפצע או נותח בעבר מעלה את הסיכוי להתפתחות כאבים חוזרת. אחת הסיבות לכך דלקת פרקים ניוונית שנוטה להתפתח במפרקים שניזוקו בעבר.

ליקויים מבניים ותפקודיים

כאבי צוואר יכולים להתפתח על רקע של ליקויים מבניים כגון: עקמת (Scoliosis), מבנה חוליות לקוי, חיבור מולד של חוליות בצוואר, שינויים במנח הצווארי, ראש מוטה לפנים, שיבושים בקעורים ובקימורים של עמוד השדרה הצווארי. אלה ועוד עלולים לגרום לעומסים חריגים ולבלאי. חשוב לציין שליקויים מבניים ותפקודיים של חוליות הצוואר עלולות לגרום לנזקים גם לאורך השרשרת הקינטית – כלומר גם למפרקים ורקמות מרוחקות.

מחלות רקע

מגוון רחב של מחלות עלול לגרום בין היתר לכאבים בצוואר. בחולי במחלות רקע כגון פיברומיאלגיה, מחלת פאג'ט, מיוסיטיס, מחלת דלדול העצם, דלקות פרקים, דלקות זיהומיות וגידולים סרטניים עלולים לפגוע בעמוד השדרה הצווארי ולעלות את הסיכון להתפתחות כאבים. בין דלקות הפרקים שעלולות לפגוע בעמוד השדרה הצווארי נכלול כמובן: דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis), דלקת פרקים שגרונית, דלקת פרקים מקשחת (Ankylosing Spondylitis), דלקת פרקים פסוריאטית עוד.

פגיעה ברקמות מרוחקות

כאבים בצוואר אינם חייבים להעיד על נזק בעמוד השדרה הצווארי או ברקמות התומכות בו. סימנים ותסמינים יכולים להופיע בצוואר גם כאשר ישנה פציעה או חולי בחלקי גוף רחוקים מהצוואר אך בעלי יכולת השלכת כאב לצוואר. הפרעות בריאותיות ברקמות בעלות יכולת להשליך כאבים לצוואר כוללות:

  • דלקת גרון זיהומית (Strep Throat)
  • דלקות שקדים (Acute Tonsillitis)
  • שלבקת חוגרת (Shingles)
  • מחלות לב
  • מפרצת באב העורקים (Aortic Aneurysm)
  • סרטן ריאות (Lung Cancer) ועוד

לסעיף הזה אני רוצה להוסיף גם נזקים למפרק הלסת. נזקים אלו במפרק הלסת עלולים לגרום להתפתחות הפרעה תפקודית במערכת הלעיסה ולשורה ארוכה של סימנים והתסמינים. בין הסימנים והתסמינים הללו נמנה כאבים בלסת שעלולים להשליך גם לצוואר.

גורמי סיכון הנתונים לשליטתנו

טראומה ובלאי
כאבים בצוואר גורמי הסיכון לכך
כאבים בצוואר גורמי הסיכון לכך

אדם המעורב בתאונת דרכים או צליפת שוט, נפילה, קטטה (אגרוף?) או פציעת ספורט עלול לפגוע בעמוד השדרה הצווארי ולגרום בין היתר להתפתחות כאבים מקומיים. כאבים עלולים להתפתח גם בגין עומסי יתר ונזקים מצטברים ברקמות הצוואר ובכלל זה:

  • דיסקים הבין חולייתיים
  • גידים ו/או לשרירי הצוואר
  • רצועות בעמוד השדרה הצווארי
  • סחוסים במפרקי עמוד השדרה הצווארי ועוד
אורח חיים יושבני

פלח האוכלוסייה שמנהל אורח חיים יושבני ואינו מבצע פעילות גופנית מייצג את כל הגורמים הללו. ניוון הוא גורם סיכון מרכזי להתפתחות שינויים בעמוד השדרה הצווארי והתפתחות כאבים בצוואר. תהליכים ניווניים ואורח חיים יושבני הופכים את האנשים בגילאי 30 – 50 לפגיעים לנזקי צוואר. אורח חיים פסיבי, נטול פעילות גופנית גובה את מחירו גם מילדים. יותר ויותר ילדים סובלים מטורטיקוליס וכאבים בעמוד השדרה הצווארי בגלל:

  • חוסר בפעילות גופנית
  • בגלל עומס יתר הנגרם עקב אימון יתר
  • ישיבה לקויה ו/או ישיבה ממושכת מול הטלוויזיה ומול המחשב
סוג העבודה

קבוצת סיכון מובהקת היא עובדי המחשבים אשר מצויים כול יום העבודה שלהם מול מסך המחשב. כול עבודה המחייבת מנח צווארי שאינו ניטרלי ו/או מנח קבוע, חושפת את העובד לעומס צווארי. עומס יתר צווארי משמעותו סיכון גבוה לסבול מכאבי צוואר. במחקר אמריקאי (Cephalalgia, 02/2009) אישרו החוקרים את קיום הקשר בין עבודת מחשב וכאבים בצוואר. על פי המחקר יש חשיבות לעמדת עבודה ארגונומית בהפחתת הסיכון לפציעות. עם זאת יש לזכור שלעתים קרובות הכאבים בצוואר הם תוצאה של מספר גורמים גם יחד.

פעילות גופנית

סוגים מסוימים של פעילות גופנית כרוכים בעומסי יתר על הצוואר ו/או בסיכוי גבוה לפציעות טראומטיות. כך למשל אומניות לחימה ואגרוף מעלים את הסבירות לפציעת צוואר טראומטית. גם חוסר בפעילות גופנית מעלה את הסיכון לסבול מכאבי צוואר. פעילות גופנית נכונה:

  • שומרת ואף משפרת את היכולת התפקודית של עמוד השדרה הצווארי
  • מאמנת את הרקמות התומכות ומניעות אות הצוואר
  • מונעת או מצמצמת את התהליכים הניווניים של הצוואר

התוצאה היא הפחתה בסיכוי להיפצע. פעילות גופנית לקויה, פעילות גופנית יתרה או שאינה מתבצעת על פי כללי האימון הנכון מעלה את הסיכון לפציעות בעמוד השדרה הצווארי.

חוסר שינה ועייפות

שינה מעוטה מידי ועייפות מקשים על היכולת שלנו לשמור על ריכוז ועל מודעות להתנהלות שלנו. עייפות מקשה על התנהלות נכונה בספורט, בעבודה ובבית. המשמעות של כך היא סיכון גבוה יותר להיפצע בגלל ישיבה "מרוחה" מול הטלוויזיה, כפיפות בטן לא נכונות ועבודה מרושלת מול המחשב.

יציבה לקויה

האופן שבו אתם מחזיקים את גופכם ואת צווארכם משנה את העומס המוטל על עמוד השדרה הצווארי. בכך היציבה משנה גם את הסיכוי להיפצע. יציבה נכונה שומרת על הקשתות והקימורים הטבעיים בעמוד השדרה.

ארגונומיה לקויה

סביבת החיים ורמת התאמתה אליכם קובעת בין היתר כמה עומס נוצר על עמוד השדרה הצווארי. חוסר התאמה של סביבת החיים והתנהלות לקויה אחראים לעומס המוטל על הצוואר ולסיכוי שלכם להיפצע. בין יתר הליקויים שיש לשים לב אליהם נמנה:

  • עמדות עבודה לא תקינות
  • ישיבה ממושכת
  • אופן ישיבה לקוי
  • מנח עבודה לא נכון
  • ביצוע מטלות חוזרניות
  • שינה על כרית לא מתאימה ועוד.
דיכאון, חרדות ומחלות נפשיות אחרות

אנשים שסובלים מהפרעות במצב הנפשי מעלים את הסיכוי לסבול ממיחושים בצוואר. הפרעות שכיחות בתחום הנפשי כוללות דכדוך, דיכאון, חרדה, מתחים נפשיים כרוניים ועוד. מנגנון אפשרי לכך הוא הכיווץ הבלתי רצוני של שרירי הצוואר הנגרם בקרב קבוצת אנשים זאת. אנשים הסובלים מהפרעות נפשיות גם מחלימים יותר לאט מפציעות וכאבים.

References:

Safiri S et al. Neck pain: global epidemiology trends and risk factors. BMC Musculoskelet Disord 2022;23:26.

Carroll LJ et al. Course and prognostic factors for neck pain in whiplash-associated disorders (WAD): results of the Bone and Joint Decade 2000–2010 Task Force on Neck Pain and Its Associated Disorders. J Manipulative Physiol Ther 2009;32(2 Suppl):S97-S107.

Gustafsson E et al. Computer use and stress injury and illness in college students. Work 2010;35(1):25-37.

Kauppila LI et al. Disc degeneration/back pain and calcification of the abdominal aorta. A 25-year follow-up study in Framingham. Spine (Phila Pa 1976) 1997;22(14):1642-7.

Binder AI. Neck pain. BMJ Clin Evid 2008;2008:1103.

Masi AT et al. The natural history of severe ankylosing spondylitis in patients with inflammatory bowel disease. Arthritis Rheum 1984;27(4):388-95.

Fejer R et al. The association between physical activity and neck-shoulder pain: a systematic review. Eur Spine J 2010;19(6):866-79.

Hush JM et al. Individual psychological factors predict chronicity in patients with low back pain more accurately than socio-demographic or physical factors: a systematic review with meta-analysis. Eur J Pain 2011;15(9):863-72.

Cohen SP et al. Diagnosis and treatment of neck pain: an evidence-based approach to clinical care in adults. Mayo Clin Proc 2021;96(1):217-38.

Gross A et al. Manipulation or mobilisation for neck pain: a Cochrane Review. Man Ther 2010;15(4):315-33.

Hoy DG, Protani M, De R, Buchbinder R. The epidemiology of neck pain. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2010 Dec;24(6):783-92. doi: 10.1016/j.berh.2011.01.019. PMID: 21665126.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

תסמונת מוצא בית החזה

תסמונת מוצא בית החזה

תסמונת מוצא בית החזה היא אוסף סימנים ותסמינים הכולל מיחושי צוואר ויד וחסר נוירולוגי שנוצרים בגלל לחץ על עצבים ועל כלי דם בעוברם בין בסיס הצוואר לבית השחי. הגורמים כוללים ליקויים מבניים מולדים, ליקוי יציבה ועוד. לתופעה יש רוב נשי בגיל 50-20.

צליעה בקרב ילדים מה גורם לה

צליעה בקרב ילדים מה גורם לה

צליעה בקרב ילדים? אבחון וטיפול המתבצעים ללא דיחוי ימנעו נזקים בלתי הפיכים. ילדים בגיל 3 – 10 שנים הסובלים צליעה היא תופעה שכיחה יחסית. הגורם הוא לרוב פגיעה שולית באחד מחלקי הגפה התחתונה. יש לאבחן את הסיבה להליכה לא תקינה כדי לשלול גורם משמעותי.

שנת צהריים משפרת יכולת קוגניטיבית

שנת צהריים לשיפור הקוגניטיביות

שנת צהריים ליכולת קוגניטיבית! האם בחיים האינטנסיביים שאנו מכתיבים לילדים שלנו אין מקום לשנת צהריים? לטענת החוקרים, למרות החשיבות האדירה שיש למנוחת הצהריים לצורך התפתחות התקינה של הילדים שלנו, זה מה שקורה בפועל, הילדים לא נחים בצהריים.

צפייה בטלוויזיה יכולה להרוג

צפייה בטלוויזיה הורגת

טלוויזיה יכולה להרוג! העידן המודרני מתאפיין באורח חיים יושבני. האדם המודרני מרבה לשבת במהלך יום עבודתו וגם בבית וממעט לעסוק בפעילות גופנית. לסגנון החיים הזה יש מחיר בריאותי כבד בצורת מחלות מסוכנות ואף מוות מוקדם שאנשים משלמים.