כאבי ברכיים – גורמי סיכון להתפתחותם מהווה מקור מידע חשוב המסייע למניעה. מפרק הברך הוא מפרק נושא משקל מורכב ופגיע. הברך חשוף בגלל תכונותיו, תפקידיו ומיקומו האנטומי לכוחות ועומסים קיצוניים. לעתים העומסים חורגים מיכולת הרקמות לספוג ובשל כך מתפתחת פציעה, דלקת, כאבים בברכיים ועוד.
הכרת גורמי סיכון לכאבי ברכיים עשויים להועיל במניעת כאבים אלה. חלק מגורמי הסיכון ניתנים לשינוי, כגון משקל, רמת פעילות ועיסוק, בעוד שאחרים אינם ניתנים לשינוי, כגון גיל, גנטיקה והיסטוריה רפואית.
כאבי ברכיים גורמי סיכון – רקע
כאב בברך – הוא כאב שאנו חשים במפרק שבין מפרק הקרסול לבין מפרק הירך. כאבי ברכיים מהווים את אחת ההפרעות הבריאותיות השכיחות ביותר לאדם. רוב בני האדם חשים כאב בברך בשלב כלשהו בחייהם. ברוב המקרים הכאבים הללו בברך הם קלים וברי חלוף. מנוחה קלה זה כול שנדרש כדי להעלים את הכאב. יש לעתים שהכאבים הללו נגרמים בגלל נזקים חמורים.
כאב בברך מתפתח לרוב בגלל פגיעה באחת או יותר מהרקמות המרכיבות או מניעות את הברכיים. גורמים אפשריים לפגיעה ברקמות הברכיים כוללים:
- עומסי יתר חוזרניים כגון ריצה
- פציעה טראומטית
- מגוון מחלות ובכלל זה מחלות פרקים, דלקות זיהומיות, גידולים סרטניים, פיברומיאלגיה ועוד
ישנם מקרים שהכאב לברכיים מושלך מפגיעה באזור מרוחק מהברכיים. דוגמה לכך היא פריצת דיסק בגב התחתון שעלולה לגרום להשלכת כאב לגפה התחתונה. מלבד כאבים בברכיים החולים מתלוננים לרוב על סימפטומים נוספים ובכלל זה:
- מגבלות תנועה
- רעשים וחריקות שעולים מהמפרק
- נפיחות
- אדמומיות
- מפרק חם ועוד
סימנים והתסמינים אלו ועוצמתם משתנים בהתאם לסוג הרקמה שנפגעה ולחומרת הנזק. לכאב בברך שנגרם בגלל פגיעה עצבית פריפרית או בעמוד השדרה המותני יתלוו סימפטומים אופייניים. בין הסימפטומים האפשריים במקרים אלו נציין:
- סימנים ותסמינים נוירולוגיים כגון נימול, הירדמות וחולשת שרירים ברגל ועוד.
גורמי סיכון לכאב בברך – פירוט
גורמי סיכון רבים עלולים לעלות את הסיכוי שלנו לסבול מכאבים בברכיים. את גורמי הסיכון חילקנו לכאלה שנמצאים בשליטתנו וכאלה שאין לנו שליטה עליהם.
גורמי סיכון הנמצאים בשליטתנו
מספר רב של גורמי סיכון נמצאים בשליטתנו ועל כן יש בידנו לצמצמם ובכך להפחית את הסיכון ללקות בכאבי ברכיים. בין גורמי הסיכון להתפתחות כאבים בברכיים שנמצאים בשליטתנו נמנה:
עודף או חוסר בפעילות גופנית
נזקים לברכיים עלולים להתפתח בגלל:
- עודף בפעילות גופנית
- פעילות אגרסיבית מידי
- או לחלופין בגלל מעט מידי או חוסר בפעילות גופנית
פעילות גופנית שנעשית באופן נכון ובמידה הראויה עשויה לחזק את רקמות הברך השונות כולל את:
- העצמות המרכיבות את הברך
- המיניסקוס
- הסחוסים
- הרצועות
- והשרירים
ובכך לייצב את מפרק הברך ולהפחית את סיכויי הפגיעה בו. פעילות אגרסיבית תגרום מהר מאוד לעומסים שאין ביכולת של הרקמות הללו לספוג והתוצאה עלולה להיות קריסה, נזק וכאבים בברך. גם חוסר בפעילות גופנית עלול לגרום לנזקים בברך והפעם המנגנון הוא ניווני. חוסר פעילות גופנית מנוונת את הרקמות המוזכרות ופוגעות ביכולתן להתמודד עם עומסים.
סוג פעילות גופנית
מגוון רחב של תחומי ספורט יוצרים עומסי יתר קיצוניים על מפרק הברכיים וחושפים את העוסקים בהם לסיכון גבוה להתפתחות נזקים וכאבים. דוגמאות לענפי הספורט שבהם יש עומס יתר על הברכיים כוללות:
- ריקודים, כדורגל, טניס, כדורסל, כריעות ברכיים חוזרניות ועוד.
מקצוע
ישנם מקצועות החושפים את העוסקים בהם לעומס יתר על הברכיים ובכך גורמים לסיכון גבוה יותר להתפתחות כאבי ברכיים. אנשי מקצוע החשופים לכך הם אלה שמקצועם מאלץ אותם:
- לשבת ממושכות עם ברכיים כפופות (עבודה משרדית)
- לכרוע ברך (אינסטלטורים ועוד)
- לטפס על מדרגות
במקצועות אלה העובדים חשופים לעומסים מצטברים ובשל כך לנזקים מצטברים בברכיים.
משקל עודף או השמנה
עודף משקל או השמנה מהווים גורם סיכון לדקת פרקים ניוונית במפרקים נושאי המשקל בגוף ובכלל זה בברכיים. העומס הפיזי המוטל על המפרקים הללו גורם על ציר הזמן לפגיעה בסחוסים בתוך המפרקים ולסימנים ותסמינים נוספים. התוצאה הסופית היא כאבי ברכיים. תיאוריה נוספת טוענת שהנזק בסחוסי המפרקים בקרב אנשים שמנים או בעלי עודף משקל נובעים משוני תפקודי בעבודת מפרקי הברכיים הנוצר עקב ההשמנה.
עישון
עישון פוגע בין היתר במפרקים. אחת התיאוריות טוענת שהסיבה לכך היא הפגיעה באספקת הדם לרקמות המפרק השונות המתרחשת בגלל עישון. מנגנון נוסף לפגיעה במפרקי הברכיים נמצא בקשר שבין עישון לבין מחלת דלדול העצם. עישון מהווה גורם סיכון למחלת דלדול העצם. מחלת דלדול העצם מעלה את הסיכוי לפגיעה גרמית בברכיים. התוצאה היא שאנשים שמעשנים נמצאים ברמת סיכון גבוהה יותר לפתח דלקת פרקים ניוונית גם במפרקי הברכיים.
יציבה לקויה
היציבה שלנו במהלך היום והלילה משנה את רמת העומס המוטלת בין היתר על הברכיים. הקפדה על יציבה:
- ששומרת על הקשתות והקימורים השונים של עמוד השדרה
- שנמנעת מעמידה ממושכת
- או נמנעת מישיבה ממושכת עם ברכיים כפופות
- נמנעת מישיבה ממושכת על הברכיים או בשיכול רגליים
- או נמנעת מישיבת צפרדע (W) או ישיבה מזרחית ועוד
מפחיתים את העומסים השליליים מעל מפרק הברך ומונעים התפתחות שחיקה נזקים ובשל כך כאבי ברכיים.
גורמי סיכון שאינם בשליטתנו
לצערנו ישנם גם לא מעט גורמי סיכון שלא נמצאים בשליטתנו. אנו אמורים להיות מודעים להם ולשנות את ההתנהלות שלנו באופן שלוקח בחשבון את הגורמים הללו אך אין בכוחנו למנוע אותם. בין הגורמים המדוברים נמנה:
גיל
ככול שאנו מתבגרים כך גם עולה הסיכון להתפתחות כאבים בברכיים. סיבה מרכזית לכך היא השינויים הניווניים המתפתחים עם השנים:
- ברקמות הגוף השונות
- ובמפרקים נושאי משקל ובכלל זה בברכיים
המפרקים ובעיקר המפרקים נושאי המשקל נתונים לשחיקת סחוסים ובלאי כללי של יתר הרקמות כולל גידים, רצועות, מעטפת מפרק, גידים ושרירים). למעשה ניתן לזהות סימנים ניווניים ראשונים במפרקים נושאי משקל עוד לפני הגיענו לגיל 40.
גורמי גנטיים
גם בכל הנוגע לכאבים בברכיים ישנן השפעות גנטיות. הסיכוי שלכם לסבול מכאבי ברכיים גדול יותר אם גם קרוב משפחה שלכם מדרגה ראשונה סבל מהם. הסיבה לקשר הזה טמונה כנראה בשינויים מולדים במבנה הברך, בזוויות של הברך ובתכונות של הרקמות התומכות והמניעות את הברך.
ניתוח או פציעת ברך קודמת
פגיעה או ניתוח קודמים בברך מעלים דרמטית את הסיכון שלכם לסבול מאפיזודה חוזרת של כאבים. הסיבה לכך היא לרוב ההאצה בקצב התפתחות השינויים הניווניים במפרק שעבר פציעה קודמת או ניתוח קודם. מסיבה זאת הנטייה היום אינה למהר ולנתח ברך בגלל קרע מיניסקוס או קרע רצועה. ברך שנותחה תפתח בסבירות גבוהה דלקת פרקים ניוונית מוקדמת.
ליקויים מבניים מולדים
ליקויים מבניים מולדים במפרק הברך ו/או שינוי מולד בזוויות של הברכיים יגרמו בהכרח לשינויי תפקוד. תפקוד ברכיים שאינו אופטימלי מעלה את הסיכון לעומסי יתר, פציעות ובשל כך כאבי ברכיים. מבנה וזוויות תקינות של הברכיים מאפשרים תפקוד מכני אופטימלי ומניעת חיכוך יתר בין העצמות והרקמות. שינויים מולדים במבנה ובזוויות הברכיים כמו:
- ברכי X- ג'נו ולגוס (Genu valgus)
- או ברכי O – ג'נו ורוס (Genu varus)
- רגל אחת קצרה מהשנייה
ישבשו את תפקוד הברכיים ויגרמו לפציעות ולשחיקת סחוסים מוקדמת. עוד חשוב לדעת שבגלל העיקרון הקינטי שעל פיו פועל הגוף, כאשר הברכיים אינן מתפקדות נכון יגרמו נזקים גם למפרקים מעל הברכיים (ירך, גב תחתון, אגן) ומתחת לברכיים (קרסול).
מחלות רקע
מגוון רחב של מחלות רקע עלולות לפגוע גם במפרק הברך ולגרום לכאבים. בין המחלות הללו נמנה דלקות פרקים למיניהן, פיברומיאלגיה, גידולים סרטניים, דלקות זיהומיות, מחלת דלדול העצם שעלולה להוביל להתפתחות שברים במפרק ועוד.
הקרנות כאב
יש לעתים שמקור הכאב שאנו חשים בברך לא נובע מנזק במפרק עצמו. יש לעתים שפגיעות ומחלות ברקמות ובמערכות גוף מרוחקות עלולים לגרום להשלכת כאב לברך. כל למשל קורה כאשר מתרחשת פגיעה בעמוד השדרה המותני (פריצת דיסק ועוד) או דלקת במפרקי העצה והכסל. בגלל האפשרות הזאת של כאב המוקרן לברכיים יש תמיד לשלול מעורבות של הגב התחתון ו/או האגן.
References:
Dong, Y., Yan, Y., Zhou, J. et al. Evidence on risk factors for knee osteoarthritis in middle-older aged: a systematic review and meta analysis. J Orthop Surg Res 18, 634 (2023).
Mayo Clinic. Knee pain – Symptoms and causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/symptoms-causes/syc-20350849
Miranda H, Viikari-Juntura E, Martikainen R, Riihimäki H. A prospective study on knee pain and its risk factors. Osteoarthritis Cartilage. 2002 Aug;10(8):623-30.
Medical News Today. Chronic knee pain: Causes, risk factors, treatment, and tips. https://www.medicalnewstoday.com/articles/311308
Heidari B. Knee osteoarthritis prevalence, risk factors, pathogenesis and features: Part I. Caspian J Intern Med. 2011 Spring;2(2):205-12.
Gaithersburg MD Knee Doctor. What are Risk Factors for Knee Pain? https://painarthritisrelief.com/what-are-risk-factors-for-knee-pain/
H. Miranda, E. et al. A prospective study on knee pain and its risk factors, Osteoarthritis and Cartilage, Volume 10, Issue 8, 2002, Pages 623-630,
WebMD. Knee Infection. https://www.webmd.com/pain-management/knee-infection
Arthritis Foundation. Knee Pain and Arthritis. https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/where-it-hurts/knee-pain
Sandhar S, Smith TO, Toor K, et al. Risk factors for pain and functional impairment in people with knee and hip osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open 2020;10:e038720.
Aiyong Cui, Huizi Li et al. Global, regional prevalence, incidence, and risk factors of knee osteoarthritis in population-based studies. eClinicalMedicine RESEARCH PAPER| VOLUME 29, 100587, DECEMBER 2020