מתיחה או קרע רצועה בברך

מתיחה או קרע של רצועה בברך

מתיחה או קרע רצועה בברך מהווים מקור שכיח לכאבים ותסמינים נוספים בברך. אבחון וטיפול מהירים במצב של התפתחות סימנים ותסמינים במפרק הברך הם המפתח לבריאותו העתידית. ישנן ארבע רצועות עיקריות במפרק הזה וכולן חשופות לנזקים מצטברים, מתיחות או קרעים. מתיחה או קרע רצועה בברך מהווה את אחת מפציעות הספורט השכיחות ואחת הסיבות העיקריות לעצירת קרירה ספורטיבית. טיפול יעיל בנזק הנגרם בשל מתיחה או קרע ברצועה עשוי למנוע נזקים חוזרים.

עקב מבנה מפרק הברך, העומסים המוטלים עליו ומגוון תנועותיו פציעה של אחת או יותר מהרצועות הללו נחשבת לשכיחה. הרצועות בברך הן רקמות אלסטיות שמחזקות ומייצבות את המפרק. הרצועה יכולה להימתח יתר על המידה, להיקרע באופן חלקי או באופן מלא. לפני שנפרט יותר בנושא נסביר מעט על המבנה האנטומי של הברך.

מתיחה או קרע רצועה בברך – רקע

כאבים בברך או פציעה של הברך הם עניין שכיח ביותר. מגוון רחב של מחלות ופציעות בברך ומחוצה לו עלול להיות הגורם לכאבים הללו. בין ההפרעות השכיחות שגורמות לכאב בברך נציין:

  • מתיחה של שריר
  • דלקת פרקים ניוונית
  • תסמונת פטלו פמורל
  • קרע מיניסקוס
  • וכמובן מתיחה או קרע של רצועה בברך

הרצועות בברך שעשויות מרקמות חיבור סיבי וקולגני מייצבות את מפרק הברך ומונעות ממנו לבצע תנועות בטווחים חריגים. ביצוע תנועה מהירה למרחק שחורג מהגמישות של הרצועות תגרום לפציעתה. תפקוד תקין של השרירים ברגליים וברכיים ויכולת חישה עצמית טובה יגוננו על הרצועות וימנעו את מתיחתן או קריעתן. חשוב לבצע אבחון מדויק של מקור הכאב אחרת הטיפול לא יצלח והבעיה עלולה להפוך לכרונית על כל המשתמע מכך.

אנטומיה של הברך

שני מפרקים

מפרק הברך הוא המפרק הסינוביאלי הגדול ביותר בגוף. למרות מורכבותו של המפרק תנועתו מצטמצמת לכפיפה, פשיטה וסיבוב השוק. מפרק הברך הוא למעשה שני מפרקים נפרדים המצויים באותה קופסית (Capsule):

  • מפרק שוק – ירך (Tibio femoral) הנוצר מהחיבור שבין עצם השוקה (Tibia) ועצם הירך (Femur)
  • המפרק פיקה ירך (Patellofemoral) שנוצר בין עצם הפיקה (patella) לעצם הירך

בחלק הפנימי של קופסית הברך ישנה רקמה סינוביאלית (Synovium) שמפרישה נוזל סינוביאלי שתפקידו לסוכך את תנועת הברך.

מיניסקוסים

בתוך הברך ממוקמים אחד בכל צד שתי כריות סחוסיות בצורת חצי סהר – מיניסקוס. המיניסקוס שתפקידם לבלום זעזועים ומניעת חיכוך, חשופים לעומסים קיצוניים ואכן נפגעים לעיתים קרובות. היכולת לבצע תנועה חלקה נטולת חיכוך תלויה גם בשכבת הסחוס המצויה בקצות העצמות במפרק. לחלק החיצוני של המיניסקוס יש יכולת שיקום בזכות אספקת הדם שמגיעה אליו ואינה מגיעה לחלקים הפנימיים יותר.

רצועות

הקופסית והברך מחוזקים באמצעות ארבע רצועות עיקריות. הרצועות הללו הן אלה החשופות להתפתחות מתיחה או קרע:

  • Medial collateral ligament – MCL. רצועה פנימית שמחברת את עצם הירך לעצם השוק מצידם הפנימי. הרצועה מעניקה יציבות לחלק הפנימי של הברך.
  •  Lateral collateral ligament – LCL. רצועה חיצונית שמחברת את עצם הירך לעצם השוקה מהצד החיצוני. הרצועה מעניקה יציבות לצד החיצוני של הברך.
  • anterior cruciate ligament – ACL. רצועה צולבת קדמית שמחברת בין החלק האחורי של עצם הירך לחלק הקדמי של עצם השוקה. הרצועה משפיעה על התנועות הסיבוביות והתנועות לפנים של עצם השוקה.
  • PCL- posterior cruciate ligament – PCL. רצועה צולבת אחורית שמחברת בין החלק הקדמי של עצם הירך ובין לחלק האחורי של עצם השוקה. הרצועה משפיעה על התנועות לאחור של עצם השוקה.

שתי רצועות נוספות תומכות בחלק האחורי של קופסית המפרק:

  • רצועת החבק המלוכסנת (Ligamentum popliteum obliquum)
  • ורצועת בית הברך הקשתית (Ligamentum popliteum arcuatum)

רצועה נוספת שמחברת את שני חלקי המיניסקוס מלפנים נקראת:

  • רצועת הברך הרוחבית (Ligamentum transversum genus).

כלי דם, שרירים ועצבים

כלי הדם הגניקולארים והעורקים המתפצלים מהם וכן הוורידים המקבילים אחראים על אספקת הדם ואיסופו. השרירים העיקריים שפועלים על הברך כוללים כאלה שתפקידם כפיפת הברך ובכלל זה:

  • השריר הדו ראשי (Biceps)
  • שריר חצי קרומי (Semimembranosus)
  • והשרירי החצי גידי (Semitendinosus)

ומצד שני את:

  • השריר הארבע ראשי (Quadriceps) שתפקידו יישור הברך

את התנועה הסיבובית פנימה של השוק יבצעו השרירים הבאים:

  • שריר בית הברך (Popliteal)
  • השריר החצי קרומי (Semimembranosus)
  • והשריר החצי גידי (Semitendinosus)

את התנועה הסיבובית החוצה של עצם השוק יבצע:

  • שריר הירך הדו ראשי (Biceps femoris)

עצבים היורדים מהצמה העצבית המותנית סקראלית (Lumbosacral plexus) מעצבבים את הברך. עצבים אלו מאפשרים את היכולות להפעיל את הברך ולחוש אותה.

מתיחה או קרע של רצועה בברך – גורמים

מתיחה או קרע של רצועה בברך
מתיחה או קרע של רצועה בברך

מפרק הברך מצוי ברמת סיכון גבוהה להיפצע וזאת עקב המבנה של הברך מגוון התנועות שלו והעומסים המוטלים עליו. בין הפציעות השכיחות ניתן למנות את הנזקים לרצועות הברך. הסיבה העיקרית לפציעות ברכיים היא פעילות גופנית. מנגנון הפציעה של הרצועה הצולבת הקדמית הוא בעיקר פעילות ספורט כמו:

  • כדורסל
  • סקי
  • וכדורגל

המחייבים שינויי כיוון מהירים שבהם עלול הגוף לנוע לכיוון אחד והברך לכיוון אחר.

תנועה סיבובית זו של הברך עלולה לגרום לנזק בצורה של מתיחה או קרע של רצועה בברך – קריעה חלקית או מלאה של אחת או יותר מהרצועות.

מנגנון הפציעה של הרצועה הצולבת האחורית הוא לרוב:

  • תאונת דרכים
  • תיקול בכדור רגל או בענף ספורט אחר

לנשים שכיחות גבוהה יותר של פגיעה בשלמות הרצועות בברכיים וזאת בגלל:

  • זווית Q גדולה
  • גמישות יתר
  • פחות כוח פיזי ועוד

מיון הפציעות

ברוב המקרים מתיחה או קרע של רצועה תתרחש רק באחת מהרצועות. אך ישנם מקרים שבהם יש פגיעה משולבת ביותר מרצועה אחת. כך למשל בתסמונת "השילוש הלא מאושר" (Unhappy Triad) שבה:

  • נפגעת הרצועה הפנימית
  • במקביל לפגיעה ברצועה הצולבת הקדמית
  • ופגיעה במיניסקוס הפנימי

הרצועה הצולבת הקדמית היא רצועה פגיעה במיוחד בקרב נשים ושכיחות הפגיעה בה ביחס לפגיעה ברצועה הצולבת האחורית עומדת על ארבע לאחד.

מתיחה או קרע של הרצועה הצולבת הקדמית

קרע או מתיחה של הרצועה הצולבת הקדמית שכיחה יותר מזו של הרצועה הצולבת האחורית. פגיעה בשלמות הרצועה הצולבת הקדמית תאפשר לעצם השוקה תנועת יתר קדימה ותגרום לחוסר יציבות בברך. בטווח הארוך חוסר יציבות זו תוביל לשחיקת סחוסים מוקדמת ולדלקת פרקים ניוונית.

מתיחה או קרע של הרצועה הצולבת האחורית

קרע או מתיחה של הרצועה הצולבת האחורית תאפשר לעצם השוקה תנועת יתר אחורה. נזק כזה יגרום גם לחוסר יציבות בברך. בטווח הארוך חוסר יציבות זו תוביל לשחיקת סחוסים מוקדמת ולדלקת פרקים ניוונית.

מתיחה או קריעה של הרצועה הפנימית

הרצועה הפנימית נפצעת יותר מהרצועה החיצונית. לרצועה הפנימית חיבור אנטומי גם עם המיניסקוס הפנימי. כוחות שפועלים על הברך מצידה החיצוני (valgus stress) אמורים להיבלם על ידי הרצועה הפנימית. קרע של הרצועה הפנימית יוצרים חוסר יציבות לגבי כוחות שפועלים על הברך מהצד החיצוני. בטווח הארוך חוסר יציבות זו תוביל לשחיקת סחוסים מוקדמת ולדלקת פרקים ניוונית.

מתיחה או קרע של הרצועה החיצונית

כוחות הפועלים על הברך מהצד הפנימי (Varus stress) אמורים להיבלם על ידי הרצועה החיצונית. קריעה ברצועה החיצונית יוצרת חוסר יציבות לגבי כוחות שפועלים על הברך מהצד הפנימי. בטווח הארוך חוסר יציבות זו תוביל לשחיקת סחוסים מוקדמת ולדלקת פרקים ניוונית.

סימנים ותסמינים

קריעה באחת מהרצועות של הברך תתרחש לרוב בגלל חבלה ותהיה כרוכה בהתפתחות מספר סימנים ותסמינים מובהקים. ראשית יש הניח שרגע הטראומה בברך ילווה ברעש של קריעה. מיד לאחריו תחושו כאבים חדים בברך והברך תתחיל להתנפח. ניסיונות להניע את הברך עלולים להיות כרוכים ברעשים ובתחושה של חוסר יציבות.

מתיחה או קרע של רצועה בברך – אבחון

האבחון הפציעה של הרצועות בברך מתחילה מלקיחה קפדנית של ההיסטוריה הרפואית. בעקבותיה נערוך בדיקה גופנית. חשוב לזכור שכאבי ברכיים עלולים להיגרם מנזקים נוספים לברך כולל קרע מיניסקוס, גידים או שרירים, שבר, פריקה, שחיקת סחוסים ועוד.

במהלך הבדיקה הגופנית נערוך מספר תמרונים לברך הפגועה וזאת כדי להעריך את מידת הנזק לרצועות. עם הנזק הוא מתיחה (קריעה מיקרוסקופית) בלבד של הרצועה נאתר רגישות באזור הנזק, אך הברך תיוותר יציבה. אם קיים קרע חלקי נאתר רגישות באזור הנזק וחוסר יציבות חלקית. קרע רצועה מלא יגרום לאי יציבות של הברך. בשלב השלישי, ועל פי הצורך נפנה את המטופל לביצוע בדיקות הדמיה כגון MRI שלו יש את היכולת לזהות פגיעה ברקמות רכות. אמצעי הדמיה אחרים שיתכן שנעשה בהם שימוש בין אם כדי לאשר את האבחנה או לשלול פגיעה מסוג אחר כוללים רנטגן, CT.

מתיחה או קרע של רצועה בברך – טיפול

התנהלות נכונה שלכם עשויה להועיל בקיצור פרק הזמן הנדרש לשיקום הברך בעקבות מתיחה או קרע של רקמות. הימנעו מתנועות כואבות אך על תמנעו מלנוע. כל תנועה שאתם מסוגלים לעשות בלי להכאיב לברך רצוי להמשיך ולבצע אותה. דברים נוספים שתוכלו לעשות כוללים: הימנעות מתנועות מאמצים ומנחים הגורמים לכאב ובמידת הצורך שימוש בקביים ו/או חבישה של הברך.

טיפול כירופרקטי

מתיחה או קרע חלקי ברצועה ניתן לטיפול באופן שמרני. מטרת הטיפול השמרני להפחית כאב, להפחית נפיחות, לשמר טווחי תנוע ותפקוד שרירים. הטיפול במרפאה מתרכז בשלבים החריפים בהפחתה של הדלקת באמצעות מיטב המכשור הרפואי הקיים כולל לייזר רך ואולטרסאונד ובשלבים המאוחרים יותר באמצעות טכניקות ריפוי ידניות. במידת הצורך יופנה המטופל לטיפול באמצעות תרופות אנטי דלקתיות. נמליץ על האופציה הכירורגית רק כמוצא אחרון.

במרפאתנו לא מסתפקים בהפחתת הכאב שנבע בגלל מתיחה או קרע של רצועה בברך. אנו נשאף לשקם את הרצועה ולאפשר לה לעמוד בעומסים של הפעילות השגרתית ופעילות ספורט. נחזיר את האיזון של שרירי הרגליים נחזק את השרירים החלשים ונגמיש את השרירים הקצרים. נשפר את תחושת המיקום ושיווי המשקל של הגוף ובכך נקנה לו יציבות. בין היתר נשפר את התפקוד של פרקי הקרסול, הברך, הירך והגב. נפנה תשומת לב לשיפור טכניקות אימון (אם הן יוצרות עומס על הברכיים). הטיפול במרפאה יכלול הנעה מבוקרת של הפרק על מנת למנוע החלשות שרירים ומגבלות תנועה חריפות.

מניעת כאבי ברכיים

הכלל הראשון במניעת מתיחה או קרע של רצועה בברך כמו גם במניעת פציעות אחרות בגוף הוא הקשבה לגוף אסור להתעלם מכאב. בדקו את הברכיים עם הופעת הכאב הראשוני. הקפידו על פעילות גופנית המבוצעת באופן נכון והדרגתי. זכרו נכון להיום אין דרך לחדש את הסחוסים בגוף ובברכיים. סחוס שהולך אינו חוזר! פעילות גופנית נכונה תשמר ותחזק את העצמות, הסחוסים, השרירים והפרקים שלכם. פעילות גופנית סדירה תשפר גם את שיווי המשקל ותעזור במניעת "תנועות ברכיים לא נכונות". נסו להימנע מפעילות המייצרת עומס חוזר ונשנה (כפיפות ברכיים, מדרגות) או עומס חד פעמי גדול על הברכיים. נעלו נעליים טובות ויציבות כדי למנוע נקעים וסיבובי ברכיים. שמרו על משקל גוף סביר לגובה שלכם.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבי גב תחתון קריאה לפעולה

כאבי גב תחתון קריאה לפעולה

כאבי גב תחתון, קריאה לפעולה הוא שמו של המאמר השלישי האחרון בסדרה של הירחון הרפואי לנסט. במאמר זה מציינים מיטב המומחים בעולם את העובדות הידועות על מגפת כאבי הגב התחתון ברחבי העולם וקוראים לפעולה. לטענת המומחים נכון להיות הנושא אינו מטופל כראוי.

לגדל ילד ללא סוכרת

לגדל ילד ללא סוכרת

לגדל ילד ללא סוכרת לא צריך להיות עניין מורכב מידי. למחלת סוכרת יש השפעות על הבריאות ולעיתים גם על אריכות החיים של החולים בה. פעילות גופנית אירובית מפחיתה את הסיכון לחלות במחלה זאת. המשמעות היא שילד פעיל גופנית מפחית את הסיכון שלו ללקות בסוכרת.

כאבי גב עליון כיצד למנוע אותם

כאבי גב עליון כיצד למנוע אותם

כאבי גב עליון? מניעה היא הדרך הנכונה לצעוד בה. כמעט כולם חשו, חשים או יחושו סימנים ותסמינים בגב העליון ובשכמות. ברוב המקרים מדובר במיחושים זמניים שנובעים מנזק שרירי קל בחלק העליון של הגב. לפעמים הגורם לתסמינים הללו הוא משמעותי יותר. 

נימול בכף הרגל

נימול בכף הרגל

נימול בכף הרגל? אבחון וטיפול מהירים עשויים לזרז את ההחלמה ולמנוע נזק כרוני. לרוב מדובר בתחושת נימול או הירדמות זמניים הנגרמים בגלל ישיבה על האסלה ולחץ על כלי דם או עצבים. במצב זה קימה, והליכה של מספר צעדים מחזירה את התחושה לקדמותה.