כאבים בירך – טיפול מהיר המתבסס על אבחון אמין עשוי למנוע נזק בלתי הפיך במפרק. טיפול יעיל הניתן מוקדם מספיק עשוי גם למנוע צורך לבצע הליך כירורגי להחלפת מפרק הירך. סימנים ותסמינים שנובעים ממפרק הזה מהווים תלונה שכיחה. מגוון רחב של הפרעות בריאותיות עלול להיות המקור האפשרי לתלונות הללו. סוג הטיפול המומלץ תלוי בין היתר בגורם לסימפטומים הללו ובחומרת הנזק. בעוד שהטיפול בכאב ירך על רקע של נזק קל לשריר יכלול בעיקר מנוחה, הטיפול בתסמינים שהתפתחו בגלל קרע לברום בירך או שחיקת סחוס קשה צריכים להתנהל באופן מקצועי.
לעתים הבעיה בירך חמורה מכדי שאפשר לטפל בה במרפאה באופן שמרני. אותם מקרים לא שכיחים שבהם הכאבים בירך ושאר הסימפטומים נגרמים בגלל שברים בצוואר הירך, פריקות מפרק, דלקת זיהומית או גדול סרטני יופנו לחדרי מיון או לטיפול על ידי מומחים רלוונטיים. השלבים שחייב הקלינאי לעבור לפני תחילת טיפול בהפרעה הכוללת כאבים בירך:
- אבחון הנזק
- הערכה של חומרת הנזק
- הבנת מנגנון היווצרות הנזק
- ביצוע הליך של אבחנה מבדלת
כאבים בירך טיפול – רקע
כאבים בירך מהווים תלונה שכיחה. גורמים רבים עלולים להיות האחראיים לכאבים בירך. הכאבים הללו בירך יכולים להתפתח בקרב ילדים בוגרים ומבוגרים. ברוב המקרים הרקע לכאבים הוא נזק קל ובר חלוף באחת או יותר מהרקמות במפרק או סביב המפרק כולל בין היתר שרירים, גידים, רצועות, מעטפת מפרק, אמתחת (בורסה), לברום ועוד. יש לעתים שהכאבים בירך נגרמים בגלל פתולוגיות רציניות יותר במפרק או מחוצה לו ואז נדרשת התערבות וניהול מקצועיים. מלבד כאבים בירך החולה עלול להתלונן גם על תסמינים נוספים כגון:
- כאבים בגב התחתון, כאב בישבן, כאבים במפשעה, מגבלות תנועה, נוקשות, חריקות ועוד
אם מקור הכאב הוא בעמוד השדרה המותני החולה עלול להתלונן גם על:
- כאבים בגב התחתון, כאבים המושלכים במורד הרגל, תסמינים עצביים כגון נימול, הירדמות וחולשה בגפה התחתונה ועוד
בכול מקרה של כאבים בירך הנמשכים מעל מספר ימים או כאבים חריפים במיוחד או כאבים שהחלו לאחר חבלה יש לקבל אבחון מדויק של הגורם להם. אבחון טוב יאפשר טיפול יעיל ובין היתר מניעת כאבים בירך.
טיפול עצמי בכאבים בירך
כאבי ירך קלים ללא שטפי דם, עיוותים, חריקות או מגבלות תנועה משמעותיים יכולים להיות מטופלים, בראשיתם בלבד, באופן עצמי. התנהגות נכונה כאשר מפרק הירך מתחיל לכאוב היא חשובה לקצב הריפוי. הכלל שצריך להנחות אתכם בשלב הזה הוא הימנעות מכאב. יחד עם זאת, כל פעילות שניתן לבצע ללא כאב רצוי להמשיך ולבצע. הימנעו ממנוחה ממושכת במיטה. מנוחה במיטה הנמשכת מעל ליומיים שלושה גורמת לנזקים וסופה להאט את ההחלמה.
במידת הצורך על מנת למנוע כאב תוכלו להיעזר באופן זמני בקביים. הקפידו על תנוחת שינה שאינה מכאיבה לירך. לרוב שכיבה בתנוחה עוברית עם כרית בין הברכיים עשויה להיות הכי נוחה. שמרו על משקל גוף מאוזן. עודף משקל עלול לגרום לנזקים במפרק הירך ומפרקים נושאי משקל אחרים. הימנעו מעמידה ממושכת. שבו על כיסא גבוה שמאפשר למפרק הירך זווית השואפת ל180 מעלות.
המשיכו להתנהל בזהירות גם לאחר שהכאב חלף. לרקמה הפצועה נדרשים עוד פרק זמן של 4-8 שבועות כדי לאפשר לרקמה שנפגעה החלמה מלאה. את החזרה לשגרה של עבודה ופעילות גופנית יש לבצע באופן הדרגתי. הימנעו מאותן פעולות ועומסים שהובילו להיווצרות הבעיה.
מתי לפנות לעזרה מקצועית?
ההחלטה מתי נכון לפנות לקבלת אבחון וטיפול מקצועיים לא תמיד קלה. קיים תמיד פיתוי לומר זה יעבור תוך יום יומיים ולהמשיך להתעלם מבעיה שעלולה להתברר כרצינית. מומלץ להיעזר באיש מקצוע אם הכאבים בירך נגרמו בגלל נפילה או חבלה רציניים, הכאבים מוספים להחמיר, נוצר עיוות מקומי באזור הכאב, התפתח במקום שטף דם רציני והנכם מוגבלים ביכולת להניע את הירך.
טיפול כירופרקטי בירך
כאבים בירך שמוסיפים להחמיר ו/או אינם מגיבים לטיפול העצמי מחייבים התייחסות מקצועית. לאחר שליקטנו מידע מההיסטוריה רפואית ומהבדיקה הגופנית, בחנו את הבדיקות המתקדמות, עברנו הליך של אבחנה מבדלת וקבענו אבחון לבעיה יחל השלב הטיפולי. כירופרקטיקה יכולה לתת מענה למגוון גורמי כאב בירך בלי תרופות ובלי ניתוחים.
הכירופרקט הוכשר לאבחן, לטפל ולשקם כאבים בירך שנגרמים בגלל פגיעה כזו או אחרת ברקמות של המפרק עצמו ו/או בגלל נזקים בשרשרת הקינמטית של הגפה התחתונה ובכלל זה כאבים שמקורם בגב התחתון ובאגן. דוגמאות לנזקים בירך הגורמים לכאב בהם אנו מטפלים במרפאה כוללים בין היתר קרע לברום בירך, דלקת פרקים ניוונית, בורסיטיס בירך, תסמונת התפס בירך ועוד.
הטיפול בכאב
את הטיפול בכאבי ירך נבצע במרפאתנו באמצעות מכשור רפואי ייעודי לטיפול בדלקות כולל:
- לייזר רך
- אולטרה סאונד
- ומכשיר גלי הלם
הטיפול יותאם לרקמה שנפגעה, לחומרת הנזק ולמנגנון הפציעה:
- האם זאת פציעה טראומטית?
- הפגיעה נגרמה מעומס יתר ותנועות חוזרניות
- האם הפציעה נבעה מליקויים מבניים וליקויים ביו-מכניים ועוד
להפחתת הכאב והחזרת הכשירות התנועתית והתפקודית נעשה שימוש גם:
- בטכניקות הנעה ידניות של מפרק הירך ויתר המפרקים בגפה התחתונה
- תרגילים ייעודיים
בשלב הראשוני והכואב מאוד הטיפול יהיה פסיבי. נעשה שימוש בעזרים לריפוי דלקות כמו לייזר רך ונשלב טכניקות טיפול ידניות פסיביות לשמירה על טווחי תנועה. עם ההתקדמות במצב החולה הטיפול יעשה יותר אקטיבי.
שיקום
החזרה לפעילות שגרתית ללא שיקום מזמינה צרות. מפרק שלא עבר תהליך שיקומי שכולל שיפור היציבות שלו ושל האגן לא יצליח לעמוד בעומסים האדירים שמוטלים עליו ועל כן יהיה חשוף לפציעות חוזרות. במהלך השיקום:
- נשפר את איזון הכוח והגמישות של השרירים הפועלים על האגן לאורך הגפה התחתונה
- נשמר ונשפר את טווחי התנועה של מפרק הירך ושל המפרקים האחרים לאורך הגפה התחתונה והאגן
- נאמן את מערכת שיווי המשקל ואת חוש החישה העצמית
נשקיע גם בשיפור התפקוד של המפרקים האחרים בגפה התחתונה כולל:
- ברכיים
- אגן
- גב תחתון
- קרסוליים
ננסה להבין מה גרם לבעייתכם מלכתחילה. אם הדבר קשור ליציבה, להתנהלות ארגונומית או ליקויים בטכניקות אימון, ריקוד או כול פעילות גופנית אחרת נתקן זאת.
טיפול רפואי בירך
חולה שכאביו ממשיכים להטרידו והטיפול השמרני בו כשל או לא צלח במידה מספקת יופנה חזרה לרופא המשפחה ולאורתופד. האפשרויות הטיפולים בשלב הזה יהיו טיפול תרופתי ו/או טיפול כירורגי. בין הטיפולים התרופתיים שתומלצנה על ידי הרופאים הללו נמנה:
- תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים (Nonsteroidal anti-inflammatory drugs) שעלולות לפגום בהחלמה
- נוגדי דלקת על בסיס סטרואידים (Corticosteroids)
- תרופות לשיכוך הכאבים (Analgesics)
- במקרה של דלקת אוטואימונית כמו דלקת פרקים ראומטית, דלקת פרקים פסוריאטית, קשחת חוליות ועוד יומלצו תרופות ביולוגיות (Biologic response modifiers) או תרופות הנוגדות פעילות ראומטית (Disease modifying anti-rheumatic drugs)
- תרופות לגאוט שהן תרופות להורדת הרמה של חומצת שתן בדם.
כאשר גם טיפול שמרני וגם טיפול תרופתי אינם מועילים והחולה מתלונן שהכאבים נותרו ללא שינוי. בשלב הזה עולה האפשרות הכירורגית. בין הניתוחים שמבצעים בירך נכלול:
- אורתרוסקופיה (Arthroscopy) לתיקונים של קרע לברום, גיד קרוע ועוד,
- החלפת מלאה של מפרק הירך (Total joint replacement)
- חידוש פני המפרק בלבד (Resurfacing) המבוצע לרוב על חולים שהם צעירים מכדי לבצע החלת מפרק מלאה
- אוסטאוטומיה (osteotomy) שגם הוא מתבצע על חולים שהם צעירים מכדי לעבור החלפת מפרק מלאה. במהלך הניתוח הזה מסירים מהמפרק את החלקים שניזוקו ומתאימים את חלקי המפרק שנותרו לתנועה תקינה.
References:
Kemp JL, Mosler AB, Hart H, Bizzini M, Chang S, Scholes MJ, Semciw AI, Crossley KM. Improving function in people with hip-related pain: a systematic review and meta-analysis of physiotherapist-led interventions for hip-related pain. Br J Sports Med. 2020 Dec;54(23):1382-1394.
Walker, B.F. The new chiropractic. Chiropr Man Therap 24, 26 (2016).
Krauss I, Steinhilber B, Haupt G, Miller R, Grau S, Janssen P. Efficacy of conservative treatment regimes for hip osteoarthritis–evaluation of the therapeutic exercise regime "Hip School": a protocol for a randomised, controlled trial. BMC Musculoskelet Disord. 2011 Nov 24;12:270.
Ahuja V, Thapa D, Patial S, Chander A, Ahuja A. Chronic hip pain in adults: Current knowledge and future prospective. J Anaesthesiol Clin Pharmacol. 2020 Oct-Dec;36(4):450-457.
Kemp JL, Mosler AB, Hart H, et al. Improving function in people with hip-related pain: a systematic review and meta-analysis of physiotherapist-led interventions for hip-related pain. British Journal of Sports Medicine 2020;54:1382-1394.
Young JJ, Važić O, Cregg AC. Management of knee and hip osteoarthritis: an opportunity for the Canadian chiropractic profession. J Can Chiropr Assoc. 2021 Apr;65(1):6-13.
Hip Pain and Physical Therapy Nonarthritic Hip Pain: What Is It? What Should I Do About It? How Do I Get Back to My Regular Activities? Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy 2023 53:10, 643-644.
Keelan R. Enseki, et al. Martin. Hip Pain and Movement Dysfunction Associated with Nonarthritic Hip Joint Pain: A Revision. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy 2023 53:7, CPG1-CPG70
McGovern RP, et al. Conservative management acutely improves functional movement and clinical outcomes in patients with pre-arthritic hip pain. J Hip Preserv Surg. 2020 Jan 22;7(1):95-102.
Luis Ceballos-Laita, et al. Effects of non-pharmacological conservative treatment on pain, range of motion and physical function in patients with mild to moderate hip osteoarthritis. A systematic review, Complementary Therapies in Medicine, Volume 42, 2019, Pages 214-222.