כאבים במרפק – גורמים אפשריים לכך כוללים עומסי יתר, נזקי חבלה ומחלות פרקים. כאבי מרפק מהווים תלונה שכיחה. פגיעה בכל אחת מהרקמות במרפק כולל גידים, בורסה, עצמות, עצבים סחוסים ועוד עלולה לגרום לכך. מקצועות וסוגי ספורט שונים הכרוכים בשימוש חוזרני במרפק מעלים את הסבירות לנזקים מצטברים במפרק ורקמותיו. נזקים וכאבים במרפק עלולים להתפתח גם בגלל חבלה או מחלות שונות. יש לעתים שמקור הכאב במרפק נמצא במקום מרוחק ובעל יכולת השלכת כאב במורד הגפה העליונה. דוגמה לכך היא פריצת דיסק בצוואר הלוחצת על שורש עצב צווארי וגורמת להשלכת כאב ליד.
בין יתר תסמונות הכאב המתפתחות במרפק נמנה:
- אולקרנון בורסיטיס
- מרפק טניס ומרפק גולף
- תסמונת התעלה הקוביטלית
- תסמונת התעלה הרדיאלית ועוד
אבחון אמין וטיפול יעיל עשויים למנוע כאבים ונזקים כרוניים במרפק. הכרת הגורמים האפשריים להתפתחות כאבים במרפק מהווה עזר לקלינאי המעוניין לאבחן כאבים במרפק.
כאבים במרפק גורמים – רקע
פציעות וכאבים במרפק מהווים עניין שכיח. ברוב המקרים הכאבים הללו נגרמים מנזקים שוליים וצפויים לחלוף במהירות. בחלק מהמקרים הכאבים הללו נגרמים מהפרעות בריאותיות משמעותיות יותר. בקרב חלק מהאנשים המתלוננים על כאבים במרפק הכאבים הללו עלולים להימשך זמן רב ולהיות כרוניים. כאבים במרפק עלולים להתפתח בגלל מספר סיבות. עם זאת הגורם המרכזי הוא ללא כל ספק עומסי יתר חוזרניים.
גורמי כאב נוספים במרפק כוללים:
- נזקים טראומטיים לרקמות במרפק
- נזקי מחלות כגון דלקות פרקים, בורסיטיס במרפק ועוד
- השלכות כאב מנזקים בכתף, בצוואר ועוד
שכיחות כאבי המרפק באוכלוסייה הכללית נעה:
בין 7% ל-14%, בהתאם לקבוצת הגיל, והיא שכיחה יותר באספקט הצידי של המרפק.
כאבים במרפק יכולים להשפיע גם על ספורטאים, במיוחד אלה המבצעים פעילויות חוזרות או בעלות השפעה גבוהה המערבות את מפרק המרפק, כגון טניס, בייסבול או התעמלות. האספקט המדיאלי של המרפק מועד יותר לפציעות אצל ספורטאים צעירים, במיוחד ספורטאים זורקים. כאב במרפק יכול להיות קשור גם לגורמי לחץ ארגונומיים תעסוקתיים, כגון תנועות חוזרות ונשנות וכוחניות, תנוחות לא ניטרליות, תנודות או לחץ ישיר על המרפק. חלק מההפרעות התעסוקתיות הנפוצות במרפק הן אפיקונדיליטיס ונוירופתיה אולנארית במרפק.
מה עלול לגרום כאב במרפק?
דלקות ופציעות מרפק עלולות להתפתח ממספר סיבות. להלן פירוט של הסיבות האפשריות:
נזקי חבלה
תאונות דרכים, נפילה (על יד מושטת לפנים) ופציעות ספורט הן דוגמאות למנגנוני פציעה של המרפק. נזקי חבלה אפשריים כוללים שברים, פריקות, קרעים של רקמות ועוד. דוגמאות לכך כוללות:
- פריקת מרפק השכיחה יחסית בקרב ילדים (nursemaid’s elbow)
- שבר במרפק של זי המרפק יגרום לכאב בחלק האחורי של המרפק
- מתיחה או קרע של רקמות במפרק ובכלל זה רצועות, שרירים או גידים ועוד
עומסי יתר חוזרניים
עומס יתר חד פעמי גדול מכדי היכולת של המרפק לשאת עלולה לגרום לפציעתו. כך גם ריבוי עומסים על המרפק הנובע משימוש חוזרני במפרק הזה. שימוש כזה מתרחש על רקע ביצוע מטלות ותנועות חוזרניות (בעבודה, בספורט). ריבוי העומסים החוזרניים עלול לגרום להתפתחות הדרגתית של בלאי ונזקים מצטברים לרקמות השונות.
במחקר מקיף נבדק שיעור פציעות המרפק הנובעים משימוש יתר בקרב ספורטאים מענפי ספורט שונים. נמצא ששיעור הפציעות היה הכי גבוה בטניס שבו נדרש שימוש חוזרני עם המרפק.
- בין 20% – 50% מכלל שחקני הטניס סובלים ממרפק טניס
- גם עובדי כפיים סובלים משיעור דומה של דלקות במרפק
מחלות למיניהן
מספר מחלות עלולות להזיק לרקמות במרפק ולגרום להתפתחות כאבים. דוגמאות למחלות כאלה כוללות:
- דלקות פרקים ניוונית
- דלקת פרקים אוטואימוניות כגון דלקת פרקים שגרונית
- בורסיטיס
- דלקת זיהומית במפרק
- גידול סרטני ראשוני או גרורתי הפוגע במפרק ועוד
השלכות כאב אל המרפק
לעתים קרובות הכאב שאנו חשים במרפק לא נגרם מנזק באחת הרקמות במרפק. במקרים אלו מדובר בכאב המושלך אל המרפק מאזור אחר בגוף. דוגמה לכך היא כמובן:
- דיסק בין חולייתי צווארי הלוחץ על שורש עצב וגורם להשלכת כאב במורד הגפה העליונה והמרפק.
- אוטם שריר הלב שעלול להשליך כאב ליד
- פגיעה בכתף כמו תסמונת הצביטה או פריקת כתף שעלולה להוביל להשלכת כאב לגפה העליונה ועוד.
גורמי סיכון
סוג מקצוע
מקצועות מסוימים חושפים אותנו לעומסים גדולים יותר על המרפקים ולסיכוי מוגבר לפציעה במפרק זה. עומס יתר ונזק למרפק עלול להתפתח על רקע של מאמץ חד פעמי גדול או לחילופין על רקע של עומסים מופחתים החוזרים על עצמם באמצעות תנועות או מאמצים חוזרניים. דוגמא למאמץ חד פעמי גדול יכולה להיות הרמת משא כבד או משקולת כבדה בחדר הכושר. דוגמאות למאמצים ועומסים חוזרים הנגרמים על רקע של תנועות חוזרניות שימוש בפטיש או מברג, פעילות הרכבה על קו ייצור, שימוש בכלים היוצרים ויברציות, בנייה, צביעה, עבודה עם מייבש שיער, הקלדה, לחיצות ידיים ועוד.
סוג ספורט
ענפי ספורט שונים חושפים את המרפק לפציעות ספורט בגלל חבלה או בגלל תנועות ומאמצים חוזרניים. נפילה, הטלה, התנגשות בין שחקנים עלולים לגרום לפציעות ספורט טראומטיות במרפק כולל שבר של אחת העצמות במרפק ופריקה. דוגמאות בולטות לפציעות על רקע של עומסים נשנים כוללות:
- מרפק טניס ומרפק גולף
בתסמונות אלה, הכאב שמתפתח במרפק הוא תוצאה של נזקים לגידים שנגרמו על רקע ביצוע מאמצים חוזרניים ותנועות חוזרניות. אחיזת המחבט בעוצמה, המפגש עם הכדור, שנע במהירות גבוהה, המנוף הארוך של התנועה יוצרים ריכוז עומסים גבוה החוזר על עצמו שוב ושוב וחושפים אותו לפציעה. כמובן שככול שאנו מתבגרים, היכולת הבסיסית של הרקמות לספוג זעזועים ועומסים פוחתת ועל הסיכוי לפציעות מרפק גדל.
מחלות רקע
מחלות רקע שונות עלולות לפגוע גם במפרק המרפק ולגרום להתפתחות כאבים. בין יתר המחלות נציין כמובן את דלקת הפרקים הניוונית, דלקת פרקים שגרונית ודלקת פרקים זיהומית.
חוסר איזון שרירי בכתף ובמרפק
תפקוד תקין של השרירים בכתף ובמרפק שמתאפשר כאשר השרירים הפועלים על המפרקים הללו נמצאים במצב של איזון בכול הנוגע לגמישות וכוח מצמצמים את הסיכון לפציעות.
ליקויים מבניים בכתף ובמרפק
ליקויים מבניים במפרק הכתף ו/או במפרק יגרמו לליקוי תפקודי של מפרקים אלו ויובילו בהקדם לביצוע תנועות ומאמצי פיצוי. כך למשל ישנם מחקרים המצביעים על הזווית שבה מונחת עצם השכמה על כלוב הצלעות מאחור כגורם חשוב המשפיע על שיעורי הפציעה במרפק.
הפרעות שכיחות במרפק
חלק מהגורמים השכיחים ביותר לכאבי מרפקים הם:
בורסיטיס
זוהי דלקת של הבורסה, שק קטן מלא נוזל המרפד את העצמות, הגידים והשרירים ליד מפרק המרפק. בורסיטיס יכולה לנבוע מתנועות חוזרות ונשנות, טראומה או זיהום. תסמינים אופייניים לבורסיטיס כוללים:
- נפיחות, רגישות וטווח תנועה מופחת במרפק.
מרפק טניס
זוהי דלקת של הגידים המחברים את שרירי האמה לחלק החיצוני של המרפק. מרפק טניס נגרם כתוצאה משימוש יתר בשרירים אלה, במיוחד במהלך פעילויות הכרוכות באחיזה או סיבוב של פרק כף היד. תסמינים של פרעה זאת כוללים:
- כאב ורגישות בחלק החיצוני של המרפק שעלולים להקרין לאמה ולשורש כף היד.
מרפק גולף
זוהי דלקת של הגידים המחברים את שרירי האמה לחלק הפנימי של המרפק. מרפק גולף נגרם כתוצאה משימוש יתר בשרירים אלה, במיוחד במהלך פעילויות הכוללות כיפוף או כיפוף של שורש כף היד. תסמינים אופייניים לתסמונת זאת כוללים:
- כאב ורגישות בחלק הפנימי של המרפק שעלולים להקרין לאמה ולשורש כף היד.
לחץ על עצבים
בהפרעה זאת נוצר לחץ על עצב שעובר דרך המרפק או בקרבתו ונגרמת דלקת בעצב. לחץ עצבי כזה יכול לנבוע מפציעה, דלקת פרקים או מצבים אחרים המצמצמים את שטח העצב. תסמינים של הפרעה זאת כוללים:
- חוסר תחושה, עקצוץ, חולשה או כאב במרפק, באמה, ביד או באצבעות.
דלקת גידים
זוהי דלקת של גיד בתוך המרפק או סביבו. דלקת בגידים יכולה לנבוע משימוש יתר, פציעה או זיהום. תסמונים אופייניים להפרעה זאת כוללים בין היתר:
- כאב, נוקשות וטווח תנועה מופחת במרפק.
References:
Schickendantz MS. Elbow bursitis: diagnosis and management. J Hand Surg Am. 2014;39(11):2325-2327.
Rhyou IH et al. Treatment of olecranon bursitis: a systematic review. Arch Orthop Trauma Surg. 2017;137(11):1517-1536.
Shiri R et al. Lateral and medial epicondylitis: role of occupational factors. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2011;25(1):43-57.
Coombes BK et al. Effectiveness and safety of corticosteroid injections and other injections for management of tendinopathy: a systematic review of randomized controlled trials. Lancet. 2010;376(9754):1751-1767.
McCarroll JR et al. The frequency and characteristics of medial epicondylitis among golfers at one club in Japan: a cross-sectional study with comparison to lateral epicondylitis. J Orthop Sci. 2018;23(1):142-146.
Nirschl RP et al. Medial and lateral epicondylitis in the athlete. Clin Sports Med. 1996;15(2):283-305.
Macadam SA et al. Cubital tunnel syndrome: diagnosis and management. Plast Reconstr Surg. 2008;122(6):1911-1919.
Spinner RJ et al. Radial tunnel syndrome. Hand Clin. 2002;18(3):481-490.
Alizadehkhaiyat O et al. Elbow tendinopathy and tendon ruptures: epicondylitis, biceps and triceps ruptures. J Orthop Trauma Rehabil. 2017;23(1):1-15.
Khan KM et al. Overuse tendinosis, not tendinitis part 1: a new paradigm for a difficult clinical problem. Phys Sportsmed. 2000;28(5):38-48.