כאבי גב אמצעי – אבחון וטיפול במקרה הצורך עשויים לשפר למנוע נזקים כרוניים. כאבים המתפתחים במרכז הגב הם תופעה שכיחה הנגרמת לרוב בגלל עומס יתר שרירי. יחד עם זאת אין להקל ראש בכאבים אלו וחשוב לבדוק מה גורם להם. אזור הגב המרכזי מתחיל מחוליית הצוואר השביעית ועד חוליית המותן הראשונה. הגב המרכזי כולל בתוכו רקמות רבות הפועלות ומפעילות אותו.
סגנון החיים המודרני הכרוך בישיבה ממושכת וחוסר פעילות גופנית גורם לפגיעות רבות בגב האנושי. הנזקים הללו בגב ובכלל זה בגב האמצעי גורמים לאובדן ימי עבודה ולפגיעה בכלכלה האישית והלאומית. כאבי גב אמצעי הם לרוב תוצאה של פגיעה ברקמות כמו שרירים ורצועות בעמוד השדרה הגבי. זיהוי מקור הכאב בגב האמצעי והבנה של מנגנון הפציעה חשובים לריפוי ולמניעת הישנות הבעיה. בכל מקרה של כאבי גב אמצעי אבחון וטיפול במקרה הצורך עשויים למנוע פגיעה באיכות החיים.
כאבי גב אמצעי אבחון וטיפול – רקע
פגיעה באחת או יותר מהרקמות המרכיבות או פועלות בגב המרכזי עלולה להוביל להתפתחות כאב מקומי. ברוב המקרים כאבים בגב המרכזי נגרמים בגלל פגיעה באחת מהרקמות הרכות באזור: בין יתר הרקמות שפגיעתן שכיחה ועלולים לגרום לכאבי גב אמצעי נמנה:
- שרירים
- גידים
- רצועות
- סחוסים ועוד
הרקע לפגיעה באחת או יותר מהרקמות הללו הוא לרוב ליקוי יציבה או תנועה "לא נכונה". כאבים בגב האמצעי המתפתחים מסיבה זאת עתידים לחלוף תוך ימים ספורים עם או בלי טיפול. עם זאת, לעתים הגורם לכאב ולסימפטומים הנוספים בגב המרכזי, הוא בעל משמעות קלינית גדולה יותר. חשוב על כן:
- לאבחן היטב את מקור הכאב ובכלל זה עריכה של אבחנה מבדלת
- וכאשר זה נכון ואפשרי לצאת לדרך עם טיפול מהיר ויעיל
כירופרקט מיומן עשוי להיות המענה לכך. ההכשרה המקיפה של הכירופרקט מעניקה לו את הידע הנדרש כדי:
- לאבחן כאב שמקורו במערכת שריר ושלד
- להעריך את חומרת הנזק
- ובמידת הצורך וכאשר אין התוויות נגד לטפל בו ביעילות
- חולה שהגורם לכאביו אינו מצוי בתחום המומחיות של הכירופרקט יופנה לחדר מיון
לפני שנמשיך עם כאב בגב המרכזי מספר מילים על המבנה האנטומי של האזור האנטומי זה.
אנטומיה של הגב המרכזי
אזור הגב המרכזי כולל בתוכו:
- 12 חוליות גביות (Thoracic Vertebrae) המופרקות אחת עם רעותה
- מופרקות עם 24 צלעות מקבילות, 12 צלעות מכול צד
- שרירים, רצועות, גידים, עצבים, דיסקים, חוט שדרה ועוד מרכיבים את המבנה ומניעים אותו
חולייה גבית בדומה לחוליות אחרות בעמוד השדרה:
- מגינה על חוט השדרה העובר דרכה
- ומהווה נקודת אחיזה לשרירים ולרצועות
עמוד השדרה הגבי מאופיין בתנועה מוגבלת. זאת בהשוואה לעמוד השדרה הצווארי והמותני המאופיינים בחופש תנועה גדול. מוגבלות תנועתית זאת נגרמת בשל בית בחזה והמפרקים של החוליות עם הצלעות.
בזכות התנועה המוגבלת עמוד השדרה הגבי נוטה פחות לפציעות ובלאי. כל חולייה בגב המרכזי מופרקת עם החולייה תחתיה ומעליה באמצעות שני מפרקים פצטליים. בין כול שתי חוליות בגב המרכזי ממוקם דיסק ביו חולייתי. הדיסקים הבין חולייתיים הגביים מתפקדים באופן זהה לדיסקים הבין חולייתיים באזורים אחרים בעמוד השדרה. בין התפקידים של הדיסקים הללו נמנה:
- בלימת זעזועים
- הענקת גמישות ותנועה לעמוד השדרה הגבי
- לשמש כגורמים מרווחים בין החוליות כדי לאפשר מעבר של שורשי העצבים
בין כול שתי חוליות בגב המרכזי ישנו חריר (intervertebral foramina) המהווה פתח יציאה לשורש העצב. שורשי עצב אלו הבוקעים מחוט השדרה, יוצאים מהחריר הבין חולייתי וממשיכים בדרכם לעצבב:
- שרירים ובכלל זה את זוקפי עמוד השדרה הגבי שאחראיים לחלק ניכר מהתנועות של האזור הזה
- איברים פנימיים
- ורקמות נוספות באזורי החזה והבטן
מה עלול להשתבש בגב המרכזי?
כאמור פציעה או ליקוי בכל אחד מהמבנים האנטומיים הללו עלול להוביל להתפתחות כאבי גב אמצעי:
- החוליות בגב עלולות להישבר בגלל חבלה או בגלל אוסטאופורוזיס ולגרום לסימפטומים מקומיים.
- מפרקים הפצטלים עלולים להינזק (שחיקה, פריקה ועוד)
- הסחוסים המכסים את משטחי המפרקים הפצטלים עלולים להישחק. וכך להוביל להתפתחות דלקתית והופעת כאבי גב אמצעי סביב האזור הפגוע.
- המפרקים בין חוליות עמוד השדרה הגבי לבין הצלעות עלולים להיפגע ולגרום לסימפטומים מקומיים
- שרירים, רצועות וגידים עלולים להיקרע או להימתח מעבר לטווח הרצוי ולהינזק.
- הדיסקים הבין חולייתיים עלולים להינזק (בלט דיסק, פריצת דיסק). לעיתים פריצה או בלט דיסק יכולים ללחוץ על שורש עצב גבי או על חוט השדרה. כאמור בגלל היציבות של הגב המרכזי הדיסקים הבין חולייתיים באזור זה נוטים להינזק פחות מהדיסקים בצוואר או בגב התחתון. למעשה רק ב- 2% מהמקרים מקור הכאבים בעמוד השדרה יהיה פריצת דיסק בין חולייתי גבי.
כאבי גב אמצעי גורמים
הגורמים העיקריים להתפתחות כאבי גב אמצעי כוללים:
- בלאי מצטבר לאחת או יותר מהרקמות בגב המרכזי. בלאי מצטבר מתרחש לרוב בגלל חשיפה של אזור הגב המרכזי לעומסים חוזרניים כמו יציבה לקויה, ישיבה שפופה מול מחשב, מול מסך טלפון, מול עמדת עבודה במפעל וכיוצא באלו.
- פציעה טראומטית של אחת או יותר מהרקמות בגב המרכזי. פציעה טראומטית לאחת מהרקמות הרבות המרכיבות או מפעילות את הגב המרכזי יכולה להתרחש בגלל נפילה, תאונת דרכים או פציעת ספורט.
- מחלה מערכתית באזור הזה. בכול הנוגע למחלה מערכתית כגורם לכאבים אלו נציין דלקת פרקים (בעיקר דלקת פרקים ניוונית), גידולים סרטניים, דלקות זיהומיות, הרפס זוסטר ועוד.
- ליקוי באיבר מרוחק המשליך כאב אל הגב האמצעי. חשוב להיות מודע לכך שגם פגיעה בגורמים שאינם חלק מהגב התחתון עלולים לגרום לכאבי גב מרכזי. בעיקר חשוב להזכיר בהקשר הזה את הכליות שלנו שחולי שלהן (דלקות, זיהומים ואבנים) עלול לבוא לידי ביטוי באמצעות כאב באזור הזה.
כאבים בגב האמצעי – גורמי סיכון
מגוון רחב של גורמי סיכון עלולים להאיץ את דרכם לסבול מכאבים בגב העליון. בין גורמי הסיכון להתפתחות כאבים בגב המרכזי נמנה:
- גיל מבוגר מעלה את הסבירות. יחד עם זאת בדורות האחרונים לאור כניסת המחשבים והטלפונים החכמים לחיינו אנו רואים גם צעירים סובלים מכך
- יציבה לקויה המגבירה את הלחצים על המבנים האנטומיים השונים בגב המרכזי
- חוסר אימון גופני (מסת שריר דלה)
- אוסטאופורוזיס וחולשה של העצמות
- ארגונומיה לקויה (הרמה לא נכונה, ישיבה לא נכונה, עמדת עבודה לקויה, תנוחה שינה לקויה)
- כמובן גם עישון. מתברר שעישון גורם לריבוי שיעול גורם סיכון בפני עצמו וגם פוגע באספקת הדם לדיסקים הבין חולייתיים.
- השמנה היא עוד גורם סיכון שאין כמעט רשימת גורמי סיכון שהיא שלמה בלעדיו. מתברר שהמשקל העודף מוסיף עומסים על המבנים השונים בעמוד השדרה ומאיץ את תהליך הבלאי הטבעי שלהם.
- אנשים הסובלים מעקמת של עמוד השדרה נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בכאבי גב מרכזי
- אנשים הסובלים מחרדות ומצב נפשי לחוץ.
כאבים בגב האמצעי וסימנים ותסמינים נלווים
הסימנים והתסמינים בגב האמצעי משתנים בהתאם לגורם להם. מלבד כאבים בגב האמצעי שעלולים להיות עמומים או חריפים, חדים או דוקרים החולה יכול להתלונן על מגוון רחב של סימנים ותסמינים נוספים. בין היתר יכול החולה לדווח על:
- תחושת שריפה בגב
- על תחושה של נוקשות שרירית או שרירים תפוסים
- קושי להניע את הגב ועוד
יש לעתים שלכאבים בגב האמצעי התלוו גם כאבים בחזה, סימנים ותסמינים עצביים כגון:
- נימול או הירדמות של החזה ושל הגפיים
- חולשה ועוד
אבחון כאבים בגב האמצעי
אבחון מהיר ומדויק של מקור הכאבים בגב המרכזי מעלה את הסיכוי לטיפול יעיל ומהיר. ההליך האבחוני כולל לקיחת היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית הכוללת בדיקות מיוחדות ובדיקות נוירולוגיות ובמידת הצורך בדיקות מעבדה ודימות. ההיסטוריה הרפואית תלמד אותנו אודות הסימנים והתסמינים (כאבים, נימול, חולשה, מיקום הכאב, מתי החל, ועוד) והרקע הבריאותי (הרגלים, אשפוזים, פציעות, תרופות, מקצוע, תחביבים, פעילות גופנית ועוד).
בבדיקה גופנית שתכלול התבוננות, מישוש, הנעה ומגוון רחב של בדיקות אחרות ננסה לאתר הרקמה הפגועה ולהעריך את חומרת הפגיעה. יש לעתים שנזדקק גם לבדיקות מעבדה ו/או בדיקות דימות כדי לבסס את האבחון שלנו. במקרים אלו נפנה את החולה לגורם המתאים. נערוך גם הליך של אבחנה מבדלת כדי לשלול את כלל הגורמים האפשריים לכאבים בגב המרכזי. כך למשל כאבים בגב המרכזי שאליהם נלווים גם חום גבוהה, קושי וכאב במתן שתן, צמרמורת, בחילות והקאות יצביע על בבעיה זיהומית בדרכי השתן ולא פגיעה בגב המרכזי.
במהלך המפגש עם החולה ננסה לאתר סימנים ותסמינים שמעלים את הסבירות שמקור תלונותיו של החולה אינו מכני אלא מערכתי. בין הסימנים והתסמינים שבגינם נפנה את החולה לגורמים רפואיים מתאימים נמנה חום גבוה, אובדן משקל בלתי מוסבר, היסטוריה של מחלת סרטן, סימנים נוירולוגיים פרוגרסיביים, דימום בשתן רקע טראומטי ועוד.
כאבי גב אמצעי טיפול
הטיפול בכאבי הגב האמצעי יהיה תלוי בגורם להם. ברוב המקריים הכאבים הללו יהיו תוצאה של מתחיה קלה של שרירים בגב המרכזי. במקרים אלו טיפול עצמי שיכלול בעיקר מנוחה ממאמצים הגורמים להחמרה בתסמינים עשוי להועיל. לעתים שגם קומפרסים חמים המונחים לסירוגין עשויים להעניק הקלה. יש הממליצים בשלב הזה גם על הנחת קומפרסים קרים ועל צריכה של תרופות נוגדות דלקת או תרופות משככות כאב. אין כותב שורות אלה מצטרף להמלצות אלו.
אם התסמינים לא חולפים תוך יומיים שלושה או אם ישנם סימנים ותסמינים כמו כאב בחזה, חולשה, עקצוץ, נימול ואובדן תחושה בגפיים יש לפנות לעזרה מקצועית.
טיפול כירופרקטי בגב העליון יכלול שימוש בטכניקות טיפול ידניות שחלקן נטועות עמוק בהיסטוריה האנושית יחד עם שימוש באמצעי עזר מודרניים לריפוי דלקות כמו לייזר רך ומכשיר גלי הלם. עם שוך הכאב ישקם הכירופרקט את הגב של החולה וידריכו כיצד לנהל אורח חיים בריא יותר הכולל פעילות גופנית, יציבה נכונה וארגונומיה נכונה. אם הטיפול העצמי כשל וגם הטיפול הכירופרקטי לא הצליח לייצב את מצב החולה (לא סביר) יופנה החולה לטיפול רפואי.
רופאים ממליצים לרוב על טיפולים תרופתיים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים וגם על זריקות סטרואידים. אם אלה כשלו יתכן שלא יהיה מנוס מטיפול כירורגי כולל הסרת הדיסק הפגוע, הסרה של הלמינה (הדופן האחורית של חוליה) קיבוע חוליות ועוד.