נקע בקרסול אבחון וטיפול

נקע בקרסול אבחון וטיפול

נקע בקרסול – אבחון וטיפול הניתנים ללא דיחוי עשויים למנוע את אובדן היציבות של המפרק. מפרק הקרסול הוא מפרק מורכב, נושא משקל, בעל יכולת תנעה מרשימה הכוללת כפיפה מטה, כפיפה מעלה, סיבוב פנימה של כף הרגל (Inversion) וסיבוב החוצה של כף הרגל (Eversion) וכמובן שילוב של כל התנועות הללו. מנגנון הנקיעה השכיח הוא לרוב סיבוב הקרסול לצד החיצוני כשהוא במצב של כפיפה קלה. התוצאה היא לרוב נזק (מתיחה, קרע) לרצועות התומכות בצד החיצוני של הקרסול.

מפרק הקרסול נתמך ומחוזק משני צדדיו על ידי רצועות חזקות. יכולות התנועה המדהימות של כף הרגל ומבנהו הגמיש מאפשרים לו לשמור על שיווי משקל ולהתאים את עצמו למגוון רחב של סוגי משטחים. אלא שהתנועתיות הרבה שלו עומדת בעוכריו וחושפת אותו לנקעים. מדובר בפציעת ספורט השכיחה ביותר עם השלכות עתידיות על יציבות המפרק. התרחשות של נקע בקרסול מחייבת אבחון זהיר הכולל זיהוי הרקמות שנפגעו והערכה של יציבות המפרק. נזק לרצועות בקרסול שמותיר את הקרסול לא יציב מעלה את הסיכון לנקעים עתידיים.

נקע בקרסול אבחון וטיפול – רקע

נקע בקרסול הוא פגיעה נפוצה בשרירים ובשלד שמשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. זה קורה כאשר רצועה אחת או יותר של מפרק הקרסול נמתחים או נקרעים. הגורם הוא בדרך כלל פיתול פתאומי או גלגול של כף הרגל. נקעים בקרסול עלולים לגרום לכאב, נפיחות, שטפי דם וצמצום טווח התנועה והתפקוד של הקרסול. בהתאם לחומרת ומיקום הנזק לרצועה, נקעים בקרסול יכולים להיות מסווגים:

  • לנקעים לטרליים (בצד החיצוני של הקרסול) הנקעים האלה הם השכיחים ביותר. מהווים 85% מכלל הנקעים
  • נקעים מדיאליים
  • ונקעים סינדסמוטיים (גבוהים)

שכיחות נקע בקרסול משתנה בהתאם לאוכלוסייה ולרמת הפעילות. שיעור ההיארעות גבוה יותר בקרב טירונים וגם ספורטאים. במיוחד נכונים הדברים הללו בקרב אלה המשתתפים בענפי ספורט הכוללים קפיצה או תנועות ציר. בין ענפי הספורט מהסוג הזה נמנה כדורסל, כדורגל, כדורעף או כדורגל. מחקר שנערך בברזיל דיווח כי נקע בקרסול היה הפציעה הנפוצה ביותר בקרב שחקני כדורגל חובבים, עם שכיחות של 15%. מחקר נוסף שנערך בארצות הברית מצא כי נקע בקרסול היה הפציעה השנייה בשכיחותה בקרב ספורטאי תיכון, עם שכיחות של 14.6%.

נקע בקרסול יכול להיות השלכות לטווח ארוך עבור אנשים מושפעים. כ -40% מהאנשים הסובלים מנקע חריף בקרסול מפתחים חוסר יציבות כרונית בקרסול (CAI). המשמעות היא אפיזודות חוזרות ונשנות של נקעים כוללת כאבים בכפות רגליים, נפיחות ונוקשות של הקרסול. חוסר יציבות כרונית בקרסול מהווה גם גורם סיכון להתפתחות דלקת פרקים ניוונית (osteoarthritis). לכן, חשוב לאבחן ולטפל נכון בנקעים בקרסול ולמנוע את הישנותם.

אבחון נקע בקרסול

נקע בקרסול אבחון וטיפול
נקע בקרסול אבחון וטיפול

אבחון נקע בקרסול חייב לכלול הערכה לגבי חומרת הנזקים. הטיפול בנקיעה של הקרסול שאינה כרוכה בנזק משמעותי לרקמות התומכות הוא פשוט יותר. את השיקום במקרה הזה ניתן לבצע גם בבית. כאשר הנקע בקרסול כרוך בנזקים משמעותיים לרקמות התומכות הטיפול והשיקום צריכים להתבצע באופן מקצועי.

במהלך האבחון:

  • נבדוק את מידת הנזק לרצועות
  • נבחן את עצמות הרגל ועצמות כף הרגל על מנת לשלול שברים
  • נבדוק האם הגידים והסחוסים ניזוקו
  • וכמובן נבדוק פגיעה אפשרית ביציבות של הפרק על רקע פגיעה קשה ברצועות התומכות.

אבחון הבעיה וחומרתה יכול לרוב להתבצע במרפאה. במידת הצורך יש להפנות לצילום רנטגן על מנת לשלול נזק גרמי. יש לשקול שימוש באמצעי הדמיה מתקדמים יותר אם לא מושגת הקלה משמעותית בכאבים יותר משישה שבועות. בעקבות הנקיעה אנו ננסה להעריך מבחינה קלינית את רמות חומרת הנזק לרצועות הקרסול. הערכה זו תינתן בשלוש דרגות:

נקע דרגה ראשונה

מתיחה או קרע מינימלי של הרצועות כאב קל ונפיחות קלה. אובדן תפקוד מועט (מסוגל לשאת את משקל גופו ולנוע). פרק יציב לבדיקה.

נקע דרגה שנייה

קרע חלקי של הרצועות. כאב ונפיחות בינוניים. שטף דם מקומי. קושי בתפקוד (כואב לשאת את משקל הגוף ולנוע) אובדן יציבות קל או בינוני של הפרק.

נקע דרגה שלישית

קרע מלא או כמעט מלא. כאב ונפיחות גדולים. שטף דם חמור. אובדן יכולת תפקוד (ללא יכולת לשאת את משקל הגוף).

נקע בקרסול טיפול עצמי

במקרים קלים של נקע בקרסול שבהם הרצועות במפרק נמתחו באופן קל בלבד ניתן לטפל באופן עצמאי. כול שנדרש מכם במצב הזה הוא הימנעות מביצוע פעולות הגורמות לכאב. אין, לדעתי, צורך להניח קומפרסים של קרח או להשתמש בתרופות נוגדות דלקת או נוגדות כאב. שכן, אלה עלולים להאט את ההחלמה. הימנעו ממנוחה גורפת וממושכת.

הקפידו ללכת על כף הרגל ברגע שהמצב מאפשר זאת אפילו עם כאב קל. ניתן לשקול שימוש זמני בקביים או חבישה. אם אתם מבינים מה היה מנגנון הפציעה ולמה היא הפציעה התרחשה תוכלו לבצע שיקום עצמי ולשנות תבנית תנועה ולשיפור את היכולות של הרקמות השונות והמפרקים השונים לאורך הגפה כולל מפרק הקרסול.

טיפול כירופרקטי בנקע בקרסול

הטיפול הראשוני בפציעות הספורט או בפציעה מסיבה אחרת חייב להתחיל בסמוך לפציעה. הכלל הזה נכון גם לגבי נקע בקרסול. הכירופרקט יציב לו כמטרות להוריד נפיחות וכאב. לשם כך הטיפול יכלול:

בשלב הראשוני

מנוחה (מפעילות כואבת) ושימוש בעזרים כמו לייזר רך. חבישה אלסטית של המקום ושימוש אפשרי בקביים עשויה להועיל בשלבים המוקדמים של הטיפול כדי למנוע נפיחות. הרמת הרגל מעל גובה הלב תעזור גם היא בשיפור של זרימת הדם והזרימה הלימפתית. מטרה נוספת היא שמירה ואף שיפור טווחי התנועה. חשוב להניע במידת האפשר את הגפה התחתונה ואת הקרסול באופן פסיבי ואקטיבי. המדד שלנו הוא הכאב. מה שלא כואב טוב לנו.

בשלב הבא

מטרה נוספת היא שימור או שיפור האיזון של השרירים הפועלים על מפרק הקרסול. חיזוק שרירים חלשים והגמשה של שרירים קצרים. לאחר הפחתה של הדלקת ושיפור טווח התנועה יש להתחיל בשיקום הקרסול. טיפול כירורגי יידרש לנקיעת קרסול ברמת נזק שלישית.

שיקום קרסול לאחר נקע

חוקרים טוענים שמעל 70% מהאנשים שנקעו קרסול פעם אחת ינקעו אותו שוב. ויתור על שיקום ראוי לאחר נקיעת הקרסול הראשונה היא סיבה מרכזית לנקעים חוזרים. נקעים חוזרים מהווים גם גורם סיכון להתפתחות מוקדמת של דלקת פרקים ניוונית בקרסול. יש חשיבות גם למהירות שבה מתבצע השיקום. השיקום חייב להתבצע באופן מהיר, מדויק, הדרגתי ועם כאב מינימלי. יעדי השיקום כוללים:

  • השגת טווח תנועה נורמלי.
  • חיזוק השרירים החלשים והגמשת השרירים הקצרים הפועלים על כף הרגל.
  • אימונים ייחודיים בהתאם לסוג האימון של הנפגע כולל אימוני לב ריאה וסבולת, אימוני זריזות ושיווי משקל.
  • חזרה מבוקרת לפעילות גופנית.

אימון של המערכת הפרופריוצפטיבית

המערכת הפרופריוצפטית כוללת בעיקר את:

  • המוח הקטן.
  • מרכז שיווי המשקל באוזן התיכונה.
  • מערכת הראייה.
  • קולטנים הנמצאים בכישורי השרירים והגידים, במפרקים ועוד.

מערכת זאת אחראית על שליחת מידע אודות המיקום, המצב והמנח של כול חלק בגוף אל המוח ומעבירה מהמוח הנחיות לגבי התיקונים הנדרשים. מערכת זו עובדת באופן רציף גם כאשר העיניים עצומות. חיישנים המצויים בקרסול מהווים רכיב חשוב בחילופי המידע הללו. נקע בקרסול ופציעת רקמות בקרסול שלא טופלו ולא שוקמו כראוי יגרמו לכך שהמידע שנשלח מהמפרק הזה אל המוח אינו מדויק ו/או אינו מהיר דיו. תנועות, מנחים ותגובות המבוססות על מידע לקוי זה ישאיר את הקרסול במצב פגיע לפציעה חוזרת. לאימון המערכת הפרופריוצפטיבית ניעזר בין היתר בטרמפולינה, כדור בוסו ובלוח שווי משקל.

מניעת נקע בקרסול

כאמור לאחר הנקע הראשון גדל משמעותית הסיכון לנקעים חוזרים. כדי לצמצם את הסיכון לנקע או נקע חוזר חשוב להקפיד על:

  • שיפור התפקוד של המפרקים והרקמות הרכות הפועלות על הגפה התחתונה.
  • שמירה על היכולות הגופניות כגון כוח, גמישות, שיווי משקל, פרופריוספציה ועוד.
  •  לטפל ולשקם באופן יסודי כל נקע בקרסול כדי למנוע הישנות הפציעה. רקמות שנותרו פצועות ומצולקות לא יכולות לתמוך ולמנוע נקע חוזר.
  • הקפדה על משקל גוף מאוזן (להפחית).
  • שמירה על עקרונות האימון הגופני הנכון (חימום, סרגל מאמצים הגיוני ועוד).

References:

Epidemiology of Ankle Sprains and Chronic Ankle Instability https://meridian.allenpress.com/jat/article/54/6/603/420863/Epidemiology-of-Ankle-Sprains-and-Chronic-Ankle

Diagnosis, treatment, and prevention of ankle sprains: update of an evidence-based clinical guideline https://bjsm.bmj.com/content/52/15/956

Ankle sprain in adults: Evaluation and diagnosis https://www.uptodate.com/contents/ankle-sprain-in-adults-evaluation-and-diagnosis

Functional Ankle Instability Prevalence and Associated Risk Factors in Male Amateur Soccer Players https://www.scirp.org/Journal/paperinformation.aspx?paperid=99673

Ankle Sprain – Physiopedia https://www.physio-pedia.com/Ankle_Sprain

The epidemiology of chronic ankle instability with perceived ankle instability: a systematic review https://jfootankleres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13047-021-00480-w

Sprained Ankle: Symptoms, Types, Treatment & Recovery – Cleveland Clinic https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22048-sprained-ankle

Sprained ankle – Symptoms and causes – Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sprained-ankle/symptoms-causes/syc-20353225

Preventing Ankle Sprains – Student Health and Wellness Services https://health.williams.edu/medical-diagnoses/general-health-concerns/preventing-ankle-sprains/

Ankle Sprains (for Teens) – Nemours KidsHealth https://kidshealth.org/en/teens/ankle-sprains.html

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

פציעות ספורט - מכתב תודה

פציעות ספורט – מכתב תודה

פציעות ספורט: לכבוד ד"ר יצחק בכר: מאז שאני זוכר את עצמי יש לספורט מקום חשוב ומרכזי בחיי. בעוד שבתחילת דרכי כספורטאי התאמנתי בעיקר בכדור מים ובכדורגל (שחקתי בנבחרות ישראל בשני המקצועות הללו) הרי שבשנים האחרונות אני מתרכז בשני בתחומים, ריצה ואימוני כוח.