הרצאה על שיקום מערכת שריר ושלד מתייחסת בין היתר לגורמי מפתח כגון מה כולל השיקום ומה הם שלבי השיקום. שיקום הנו חלק חיוני מהטיפול בפגיעה במערכות עצב-שריר-שלד. להערכתנו כל אדם שנפגע במערכת עצב-שריר-שלד צריך לעבור שיקום.
השיקום של הפציעה לפני החזרה לפעילות כלשהי (ספורט, עבודה, חיים…) היא קריטית למניעת פציעה חוזרת ומניעת פציעות אחרות. השיקום משנה את המצב הבסיסי של החולה ומאפשר לו לחזור ולחשוף את האיבר המשוקם לעומס. השיקום חושף את האזור שנפגע לעומס באופן הדרגתי. כמו כן במהלך השיקום אנו מחזקים/ מגמישים רקמות ומשפרים טווחי תנועה של מפרקים, שיווי משקל וקואורדינציה. ללא השיקום לא ניתן לומר בביטחון שהבעיה נפתרה ושהפציעה שבה טיפלנו לא תחזור עם העומס הראשוני.
הרצאה על שיקום מערכת שריר ושלד – נושאים:
בין יתר הנושאים שנדון בהם במהלך ההרצאה על שיקום מערכת שריר ושלד נמנה:
- אנטומיה של מערכת שריר ושלד
- אלו פגיעות גופניות מצריכות שיקום
- מה כולל השיקום
- מה הם שלבי השיקום
- החשיבות של ספורט חלופי לצורך שיקום מהיר
- מתי אתם מוכנים לחזור לספורט פעיל
- כיצד נמנע פציעות ואת הצורך בשיקום
שיקום מערכת שריר ושלד – רקע
השימוש בשיקום שרירים ושלד עולה ברחבי העולם. עלייה זאת נובעת ממודעות לחשיבות של הליך והשיקום וגם מכך:
- שיותר אנשים סובלים מליקויים או נכויות עקב מחלה, פציעה או הזדקנות המשפיעים על העצמות, השרירים, הגידים או הרצועות שלהם
שיקום של פגיעה במערכת שרירים ושלד הוא תוכנית בפיקוח קלינאי שמטרתה לשקם תנועה ותפקוד, להפחית תסמינים ולשפר את רווחתם של מטופלים עם מחלות שרירים ושלד שונות. מצבים שבהם נדרש שיקום כוללים:
- קטיעת גפיים, קרעים בגידים, פציעות טראומה, כאבי גב, דלקת פרקים, אוסטאופורוזיס, גידולי עצם, פציעות דחק חוזרות ונשנות והחלפת מפרקים.
שיקום שריר-שלד מערב צוות רב-תחומי של מומחים, כגון אורתופדים, נוירולוגים, פסיכיאטרים, כירופרקטים, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, פיזיולוגים של פעילות גופנית ופסיכולוגים. התוכנית מותאמת לצרכים ולמטרות הספציפיות של כל מטופל, ועשויה לכלול תרגילים, אימון הליכה, מכשירי עזר, ניהול כאב, ניהול מתחים, ייעוץ תזונתי, הערכות ארגונומיות וייעוץ מקצועי. שיקום מערכת שרירים ושלד הוכח כמשפר את איכות החיים, התוצאות התפקודיות ושביעות הרצון של מטופלים עם בעיות שרירים ושלד.
מה גורם לפגיעות במערכת שריר ושלד?
הפרעות של שריר ושלד הם עניין שכיח ביותר. 50% מהמגבלות בבריטניה נגרמות על רקע זה. העומסים הכלכליים האדירים הנגרמים בגלל התוצאות של ההפרעות הבריאותיות במערכות שריר ושלד הולכים וגדלים. אחת הסיבות לכך היא התבגרות האוכלוסייה ואריכות הימים. סיבות נוספות כוללות אורח החיים היושבני מד והפופולריות הגואה של ספורט מאידך.
אורח החיים היושבני גובה מחיר בריאותי כבד. מלבד מחלות קטלניות כגון סוכרת, השמנה, מחלות לב וכלי דם וסרטן אורח חיים יושבני גובה גם מחיר בריאותי ממערכת שריר ושלד. בין יתר הפגיעות נמנה דלקת פרקים מואצת בפרקים נושאי המשקל, פריצות דיסק ועוד. לאחר הטיפול הפגיעות הגופניות הללו זקוקות גם לשיקום.
כמה חשוב ההליך השיקומי לאחר פציעה?
שיקום שרירים ושלד הוא סדרה של טיפולים שיכולים לעזור לאנשים להתאושש מליקויים או נכויות. אלה עלולים להיגרם בגלל מחלה, פציעה בשרירים, בגידים, ברצועות או בעצמות. שיקום יכול לשפר את יכולתו של האדם לתפקד, להפחית את הסימפטומים ולשפר את רווחתו. חלק מהמצבים שעשויים להפיק תועלת משיקום מערכת שרירים ושלד כוללים:
קטיעת גפיים, קרעים בגידים, פציעות טראומה, כאבי גב, אוסטאופורוזיס, דלקת מפרקים וגידולים סרטניים בעצם. שיקום שרירים ושלד כולל צוות רב-תחומי של קלינאים, מטפלים ומומחים שמספקים טיפול וחינוך פרטניים למטופל. הליך השיקום יכול למנוע או להפחית את הסיבוכים של פציעות שרירים ושלד. בין היתר הליך זה יכול להפחית כאב, נפיחות, ניוון שרירים כתוצאה מגבס וניידות מופחתת. שיקום שריר-שלד הוא מרכיב חשוב בהחלמה לאחר טראומה משריר-שלד ויכול לשפר את איכות החיים של המטופל. חשוב לציין שהליך שיקומי מצמצם את הסיכון להישנות הבעיה.
מה כולל שיקום מערכת שריר ושלד
שיקום שרירים ושלד הוא תהליך של שיקום תפקוד ואיכות חיים לאחר פציעה או מחלה המשפיעה על השרירים, הגידים, הרצועות או העצמות. הליך השיקום שריר-שלד הוא תהליך דינמי וממוקד מטופל. ההליך הזה הדורש תקשורת מתמשכת ושיתוף פעולה בין המטופל לצוות השיקום.
צוות השיקום הוא רב תחומי וכולל אנשי מקצוע בתחום הבריאות, כולל אורתופדים, כירופרקטים, פיזיותרפיסטים, פסיכולוגים, דיאטנים ועוד. אנשי מקצוע אלה מספקים טיפול אישי והוליסטי למטופל. מטרת השיקום לייעל את רווחתו הפיזית, הפסיכולוגית והחברתית של המטופל לאחר פגיעה גופנית. חלק מהעקרונות של שיקום שרירים ושלד כוללים:
- הערכת הליקויים, המוגבלויות והמטרות של המטופל באמצעות מדדי תוצאה תקפים ומהימנים.
- מתן הדרכה וייעוץ למטופלים על אופי הפציעה, תהליך ההחלמה הצפוי והאסטרטגיות למניעת הישנות או סיבוכים.
- יישום התערבויות מבוססות ראיות המכוונות לליקויים הספציפיים ולמגבלות התפקודיות של המטופל. כולל בין היתר טיפול בפעילות גופנית, טכניקות טיפול ידניות, ניהול כאב ושימוש במכשירי עזר.
- עלייה באינטנסיביות ובמורכבות של השיקום בהתאם לתגובת המטופל ומוכנותו.
- עידוד של המטופל להשתתף בניהול הפעיל של תהליך השיקום.
- הערכת האפקטיביות והתוצאות של תוכנית השיקום באמצעות מדדים אובייקטיביים וסובייקטיביים
מה נדרש לעתיד השיקום?
ישנה תחושה בקרב חלקים ניכרים מהציבור שהפרעות הללו ובעיקר דלקת פרקים ניוונית הן תוצאה של גיל ואין הרבה מה לעשות לגביהן. התוצאה היא חוסר היערכות והתמודדות לקויה עם התופעה. נכון להיום אין גוף מרכזי אחד עם שיטות עבודה מוכחות שמרכז את הטיפול, השיקום והמניעה בבעיות במערכת שרירי ושלד.
אנשים שסובלים מפציעה בכתף, או בגב מופנים לגורמים שונים, עם יכולות אבחון, טיפול ושיקום שאינן אחידות. הפרוטוקולים לשיקום אינם מוסכמים שסביר להניח שכל בית חולים וכול גורם מקצועי אחר פועל על פי תכנית שיקומים שונה.
שילוב מקצועי של גורמים ממגוון תחומים וידע עשוי להיות הפתרון הנדרש כדי לאבחן, לטפל ולשקם בצורה מהירה ויעילה פציעות במערכת שריר ושלד. שיקום אידאלי הוא שיקום שנתפר לפי מידתו וצרכיו של הפצוע. תכנית שיקום אינדיבידואלית כזאת תיקח בחשבון את מצבו הגופני של החולה את חומרת פציעתו ואת מצבו הנפשי.
References:
Musculoskeletal Rehabilitation | Johns Hopkins Medicine. https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/musculoskeletal-rehabilitation
Physical Medicine and Rehabilitation – Overview – Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/departments-centers/physical-medicine-rehabilitation-mayo-clinic/sections/overview/ovc-20467039
Musculoskeletal health – World Health Organization (WHO). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/musculoskeletal-conditions
Musculoskeletal Rehabilitation | Johns Hopkins Medicine. https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/musculoskeletal-rehabilitation. Accessed 11 Jul 2023.
Middlebrook N, Heneghan NR, Falla D, et al. Successful recovery following musculoskeletal trauma: protocol for a qualitative study of patients and physiotherapists’ perceptions. BMC Musculoskeletal Disord. 2021;22(1):163.
Principles of Exercise Rehabilitation – Physiopedia. https://www.physio-pedia.com/Principles_of_Exercise_Rehabilitation. Accessed 11 Jul 2023.
Kisner C, Colby LA. Therapeutic Exercise: Foundations and Techniques. 7th ed. Philadelphia: F.A. Davis Company; 2017.