דלקת בכתף מה גורם לה? הכתף הוא מפרק מורכב שמצטיין במגוון תנועות נרחב ובטווחי תנועה גדולים. היתרונות הללו פוגעים ביציבות המפרק ובחוסנו. עקב השימוש הרב שאנו עושים במפרק הזה הוא נתון ללחצים ועומסים חוזרניים. השילוב של הלחצים והעומסים עם חוסר היציבות מגבירים את סיכויי המפרק להיפגע. מסיבה זאת, נזק והתפתחות דלקת בכתף הגורמת כאבים בכתף ומגבלות תנועה מהווים עניין שגרתי.
לפני שאנו מתחילים לטפל בסימפטומים בכתף חשוב להבין מה גורם לה. בתהליך האבחון של מקור הכאב ומגבלות התנועה בכתף חשוב לבצע הליך של אבחנה מבדלת. במאמר "דלקת בכתף מה גורם לה" נדון בגורמים האפשריים להתפתחות דלקת במפרק המורכב הזה.
דלקת בכתף מה גורם לה – רקע אנטומי
מפרק הכתף הוא מורכב, בעל טווח תנועה גדול ומגוון תנועות עצום. תכונות בסיס אלו הופכים את המפרק לפגיע וחשוף לפציעות. התנועתיות הרבה שלו פוגעת ביציבותו וביכולתו להתמודד עם עומסים. תנועתיות היתר של המפרק עלולה להוביל לתפקוד לקוי והתפתחות עומסים חריגים. העומסים החריגים הללו מאתגרים את רקמות הכתף ומגבירים את הסיכוי לפציעתן ולהתפתחות דלקת.
דלקת בכתף היא מצב שכיח המשפיע על אנשים רבים, במיוחד אלה המבצעים פעילויות חוזרות מעל גובה הראש. דלקות כתף יכולות לגרום:
- לכאב, נוקשות, תפקוד וטווח תנועה מופחתים במפרק הכתף
ישנם סוגים שונים של דלקות כתף, כגון:
- בורסיטיס, דלקת גידים ודלקת פרקים
בורסיטיס היא דלקת של הבורסה, שק מלא נוזלים המרפד את גידי השרוול המסובב ואת עצם האקרומיון. דלקת הגידים היא דלקת של הגידים, המחברים את השרירים לעצמות. ואילו דלקת פרקים היא דלקת של הסחוס, אשר מכסה את קצות העצמות ומאפשר תנועה חלקה.
הגורמים לדלקת בכתף משתנים בהתאם לסוג, אך הם יכולים לכלול פציעה טראומטית או משימוש יתר, דלקת זיהומית, דלקת פרקים ניוונית או אוטואימונית.
השכיחות של פציעות ודלקות בכתף
השימוש הרב שאנו עושים בכתפיים היא אחת הסיבות לריבוי העומסים, הפציעות והכאבים במפרק וברקמות סביבו:
- על פי מחקרים שונים עד מחצית מהאוכלוסייה סובלת מכאב במפרק הזה
פציעות והתפתחות דלקת בכתף הן לרוב ממושכות וטורדניות. במקרה של פציעה חוזרת הטיפול עלול להימשך זמן רב. זו עוד סיבה מדוע עדיף למנוע אותן מאשר לטפל בהן. ישנן מספר תסמונות שכיחות שבין יתר הסימפטומים שלהן כוללות כאבים בכתף. חלק גדול מהתסמונות הללו נגרמות בגלל:
- פגיעה באחת או יותר מהרקמות במפרק (אמתחת, גיד, שריר…) או בסביבתו הקרובה
- או פגיעה ברקמות מרוחקות (עמוד שדרה צווארי) שהן בעלות יכולת השלכת כאב למפרק הזה
תסמונות דלקתיות בכתף מתפתחות בעקבות פגיעה:
- בגידים ובשרירים המסובבים של הכתף
- בבורסה – בורסיטיס בכתף
- במפרק (פריקה או תת פריקה)
- מעטפת הכתף – כתף קפואה
- עצמות המפרק (שברים)
- סחוסי המפרק
מה גורם להתפתחות דלקות בכתף?
דלקת בכתף ותסמונות כאב בכתף מתרחשות לרוב בגלל:
עומסי יתר הנובעים משימוש חוזרני
העומס על המפרק ורקמותיו הופך לעומס יתר בהתאם למצב היחסי של הגידים, הסחוסים, הבורסות, המעטפת, הרצועות ועוד.
גורמי סיכון לעומס יתר ושימוש יתר בכתפיים כוללים:
- מעל גיל 50 בשל תהליכים ניווניים והיחלשות השרירים הסיכוי להיפצע בכתף עולה.
- ספורטאים המבצעים חוזרנית תנועת זריקה או מסירה מעל גובה הראש. המהירות של התנועה, העצמה שלה והמנוף הארוך של התנועה מיצרים ריכוז של עומס חריג על הפרק וחושפים אותו לפציעה. סיכוני פציעה גבוהים ניתן לראות בעיקר בקרב שחיינים, שחקני טניס, שחקני כדוריד, שחקני כדורסל, הרמת משקולות, רקדנים ועוד.
- אימון לקוי, מאמצים רבים ותנועות חוזרניות של המפרק בזוויות בעייתיות
- עובדים כמו צבעים סדרני סחורות, מיון חבילות בדואר שעבודתם מצריכה מאמץ מרוכז של הגפה העליונה
- יציבה לקויה כגון כתפיים מעוגלות או כתפיים מורמות פוגמות בעבודת הכתפיים
נזקי חבלה
פציעות ספורט, תאונות, נפילות ועוד עלולים לגרום לנזקים באחת או יותר מרקמות הכתף. בין יתר הנזקים האפשריים בגין חבלה נציין מתיחה או קרע של גידים ושרירים, נזק טראומטי לבורסה, פריקה או תת פריקה של הכתף, שברים של עצמות הכתף ועוד.
גורמי סיכון לנזקי חבלה הכתפיים כוללים:
- ספורטאי אקסטרים
- הפרעות בשיווי המשקל ועוד
נזקי מחלות כגון דלקת פרקים ועוד
מגוון מחלות פרקים עלולות להתפתח בכתף ולגרום נזקים לרקמות הכתף. בין דלקות הפרקים הללו נמנה דלקת פרקים ניוונית, גאוט, דלקות פרקים אוטואימוניות כגון דלקת שגרונית ועוד.
תסמונות דלקתיות שכיחות בכתף
במאמר הנוכחי נתייחס כאן לשתי הפציעות השכיחות ביותר שגורמות להתפתחות דלקת בכתף:
- צביטת גידים
- מתיחה או קרע של הגידים
במאמרים אחרים באתר אנו סוקרים הפרעות שכיחות אחרות במפרק הזה ובכלל זה:
- בורסיטיס בכתף
- פריקת כתף
- דלקות פרקים
- פריצת דיסק בצוואר המשליכה כאב אל הכתף והיד ועוד
הפרעות נדירות בכתף שאינן מסוקרות באתר כוללות:
- גידולים סרטניים
- דלקות זיהומיות ועוד
"צביטת גידי הכתף"
בעיה נפוצה הנגרמת בגין פגיעה חוזרת בשרירים המסובבים על ידי "צביטה" של הגידים בין שני חלקי המפרק (עצם הזרוע ועצם שיא הכתף). תופעה זאת הקרויה תסמונת הצביטה גורמת לפציעת הגידים והשרירים והתפתחות דלקת. אחת התוצאות של פגיעה זאת היא ירידה ביציבות של המפרק ופגיעות נוספות.
תסמינים:
- כאב המתגבר בעת הרמת היד מעל גובה הראש
- הגבלות תנועה ותפקוד בגלל כאב
טיפול:
בבית: להימנע מביצוע תנועות כואבות או שהייה במנחים הגורמים לכאב.
במרפאה: טיפול בדלקת באמצעים חשמליים כגון לייזר רך או גלי הלם. טיפול ושחרור ידני של השרירים סביב המפרק. שיפור חוסר האיזון וייצוב המפרק על ידי חיזוק והגמשה של השרירים המתאימים. החזרת טווח התנועה.
"מתיחה או קרע של גידי הכתף"
מתיחה או קרע של גידים בכתף מהווים בעיה שכיחה. בעיה זאת נגרמת בגין עומסי יתר על הגידים ובעיקר על החלק של הגיד המחבר את שרירי הכתף לעצם הזרוע. מדובר בעיקר בגידים של השרירים המסובבים ובגיד של השרירי הדו ראשי. הנזק גורם לדלקת ולפגיעה בתפקוד המפרק. לעתים הגוף ייצור הסתיידות במקום הדלקת.
סימפטומים:
- כאב שעלול להפריע לשנת הלילה
- כאב המתגבר בתנועות מסוימות (בהתאם לגיד הפגוע)
- מגבלות תנועה ותפקוד בגלל כאב
טיפול:
בבית: להימנע מביצוע תנועות כואבות או שהייה במנחים הגורמים לכאב.
במרפאה: טיפול בדלקת באמצעים חשמליים כגון לייזר רך או גלי הלם. שחרור ידני של השרירים סביב המפרק. החזרת האיזון ושיפור הייצוב של המפרק על ידי חיזוק והגמשה של השרירים המתאימים. שיפור טווח התנועה. במקרים חמורים (קרע גדול) נדרשת התערבות כירורגית. טיפול בגלי הלם יעיל מאוד במקרים של הסתיידות בגיד.
תסמונות שכיחות נוספות שניתן לקרוא עליהן בהרחבה באתר הזה כוללות: כתף קפואה, דלקת באמתחת הכתף (בורסיטיס), פריקת כתף, דלקת במפרקי עצם הבריח משני צדדיו, דלקת פרקים באחד מהמפרקים בחגורת הכתפיים, שבר ועוד. כאבים במפרק הזה עלולים להופיע בגלל נזקים מרוחקים כמו במצב של דיסק בין חולייתי צווארי בולט היוצר לחץ על שורש עצב צווארי ומשליך כאב במורד הכתף והיד.
מניעת דלקות בכתף
למניעת פציעות ודלקות בכתפיים חשוב לפעול במישורים הבאים:
שיפור טכניקות אימון
חלק גדול מפגיעות הכתף נגרמות בגין תנועות לקויות של המפרק במהלך ספורט (בעיקר ספורט הדורש תנועות מעל גובה הכתף) או בחיי היום יום (סידור מדפים גבוהים). מציאת תנועות חלופיות או שיפור מסלול תנועת הכתף עשויה למנוע חלק מהפציעות.
כוח שרירי הכתף
הכוח והעצמה של שרירי המפרק וההגנה שהם מספקים מפני חבלה מהווים קו הגנה חשוב לבריאותו של המפרק.
גמישות
גמישות מאפשרת חופש תנועה יחסי. יש חשיבות גם למידת החופש היחסי בין השרירים המסובבים. חוסר איזון בגמישות יגרום למפרק להיות פגיע.
חיזוק שרירי הליבה
חיזוק שרירי הליבה חשוב גם במניעת פציעות כתף. ייצוב עמוד השדרה ועצם השכמה מפחית עומסים מעל המפרק הזה ומאפשר ביצוע תנועות מדויקות יותר ובכך מגן עליו מפציעות.
שיפור השליטה של שרירי הכתף
בריאות הכתף תלויה ביכולת השליטה והתיאום של שרירי המפרק. שרירים בעלי קואורדינציה טובה יוכלו לייצב ולמקם את עצם השכמה ואת הפרק בעיתוי ובאופן מתואם וימנעו נזק.
חיזוק גוף כללי
הקשר הביו-מכני שבין חלקי הגוף השונים מחייב את אלו הרוצים להימנע מפציעות במפרק הזה לתחזק את הגוף שלהם כמכלול. חיזוק אינטנסיבי של שרירי הכתף אך חולשה של השרירים האחרים יגרמו לתנועות גוף לא תקינות ופיצוי אשר יעלו את הסיכון לפציעות.
References:
Lucas J., van Doorn P., Hegedus E., Lewis J., van der Windt D. A systematic review of the global prevalence and incidence of shoulder pain. BMC Musculoskeletal Disorders. 2022;23:1073.
Kuijpers T., van der Windt D.A., van der Heijden G.J., Bouter L.M. Systematic review of prognostic cohort studies on shoulder disorders. Pain. 2004;109:420–431.
Shoulder Pain and Common Shoulder Problems – OrthoInfo – AAOS. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/shoulder-pain-and-common-shoulder-problems/. Accessed December 30th 2022.
Inflammation of tendons in shoulder | Cause, Symptoms and Treatment. https://www.movingwithoutpain.com/inflammation-shoulder-tendons/. Accessed December 30th 2022.
Inflammation of the shoulder joint | International Journal of Shoulder Surgery. https://www.internationalshoulderjournal.org/inflammation-of-the-shoulder-joint/. Accessed December 30th 2022.
Shoulder Tendinitis: Causes, Treatment & Prevention – Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13203-shoulder-tendinitis. Accessed December 30th 2022.
Luime J.J., Koes B.W., Hendriksen I.J., Burdorf A., Verhagen A.P., Miedema H.S., Verhaar J.A. Prevalence and incidence of shoulder pain in the general population; a systematic review. Scandinavian Journal of Rheumatology. 2004;33:73–81.
Urwin M., Symmons D., Allison T., Brammah T., Busby H., Roxby M., Simmons A., Williams G. Estimating the burden of musculoskeletal disorders in the community: the comparative prevalence of symptoms at different anatomical sites, and the relation to social deprivation. Annals of Rheumatic Diseases. 1998;57:649–655.
Mitchell C., Adebajo A., Hay E., Carr A. Shoulder pain: diagnosis and management in primary care. BMJ (Clinical Research Ed.). 2005;331:1124–1128.
van der Heijden G.J.M.G. Shoulder disorders: a state-of-the-art review. Baillière's Clinical Rheumatology. 1999;13:287–309.