תת פריקה של הכתף – אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע חוסר יציבות ופריקה של המפרק. מפרק הכתף מסווג כמפרק כדורי דמוי מכתש ועלי. העלי (החלק הכדורי) מוחזק על ידי המכתש באמצעות לברום, מעטפת המפרק, רצועות גידים ושרירים. במצב של תת פריקה גולש באופן חלקי הראש של המפרק אל מחוץ למכתש.
תת פריקה של מפרק הכתף תתרחש לרוב בגלל נזקי חבלה. כך למשל נפילה על יד מושטת לפנים עלולה לגרום לכך. בניגוד לפריקת כתף מלאה שהיא פציעה שכיחה יחסית, תת פריקה מתרחשת כאשר קיימים תנאים מקדימים. בין יתר התנאים המקדימים נמנה פציעה קודמת במפרק, גמישות יתר מולדת של הרקמות התומכות, ליקוי אנטומי מולד ועוד. תסמינים שכיחים כוללים בין היתר כאב בכתף, קושי תפקודי של המפרק ועוד. במאמר הנוכחי "תת פריקה של הכתף אבחון וטיפול" נדון בנושא חשוב זה.
תת פריקה של הכתף אבחון וטיפול – רקע
מפרק הכתף מצטיין בטווחי תנועה מרהיבים אך לוקה ביציבות שלו ולכן נוטה יותר מכל מפרק אחר לפריקות. הסיבה העיקרית לכך היא העובדה שמפרק זה מיוצב באמצעות רקמות רכות בלבד ובכלל זה:
- גידי ושרירי השרוול המסובב
- מעטפת המפרק
- רצועות
מפרק הכתף הוא מבנה דמוי מכתש ועלי. עצם הזרוע מהווה את העלי (Humerus) ואילו המרחשת (glenoid) של עצם השכמה מהווה את המכתש. במצב של פריקה מלאה הראש של עצם הזרוע יוצא לחלוטין ממקומו בעוד שבתת פריקה היציאה חלקית בלבד. בתת פריקה של הכתף ראש עצם הזרוע יכול לצאת ממקומו לכל הכיוונים מלבד למעלה. ברוב המקרים של תת פריקת הכתף ראש עצם הזרוע חוזר מיד למקום.
אם הכתף עדיין לא חזרה למקומה אל תנסו להחזירה בעצמכם. חשוב לזכור שתמרון להחזרת כתף פרוקה שאינו מקצועי עלול לגרום לקרעים של רקמות בכתף. הכניסו את הכתף הפרוקה למתלה וגשו לחדר מיון.
ברוב המקרים פריקה חלקית של מפרק הכתף נגרמת מטראומה. תסמינים אפשריים כוללים כאב, חולשה, וחוסר יציבות של הכתף. אבחון תת פריקה של הכתף מתבסס על ממצאים שמופקים מהיסטוריה רפואית, מבדיקה גופנית ובדיקות הדמיה.
גורמים וגורמי סיכון לתת פריקת מפרק כתף
תת פריקה של מפרק הכתף התרחש לרוב על רקע חבלה. מנגנונים שכיחים לכך כוללים:
- מכה ישירה בכתף (ספיגת אגרוף)
- נפילה על יד מושטת לפנים
- מכיוון שהכתף שלכם נדחפה למנח לא טוב (למשל בגלל ביצוע בריח באומנויות לחימה)
עם זאת, ברוב המקרים, פריקת כתף או אפילו תת פריקה של הכתף לא התפתחו אלמלא מתקיימים תנאים מקדימים. התנאים המקדימים הקרויים גם גורמי סיכון כוללים:
- ליקוי אנטומי מולד במפרק הכתף כמו בין היתר מכתש רדוד
- מבנה ראש עצם הזרוע (העלי) לקוי
- לברום לא תקין
- גמישות יתר של הרצועות, גידים ושל השרירים
- ניוון או שיתוק של שרירי הגפה העליונה השכיחה בקרב אנשים שחוו שבץ מוחי ועוד
- פציעה קודמת במפרק
אם נפצעתם בעבר במפרק הכתף ולא טרחתם לשקמו כראוי אתם מותירים אותו פגיע. בין יתר הנזקים שעלולים להתפתח בכתף עקב כך נמנה גם פריקה או תת פריקה של המפרק. מפרק שאינו משוקם כראוי מותיר את הרקמות השונות שממוקמות ופועלות סביב המפרק חלשות מכדי לייצבו ולמנוע פריקה. הרקמות הללו גם אינן יכולות להגיב במהירות הראויה למניעת פריקות ופציעות אחרות בכתף. גורלה של כתף שאינה משוקמת כראוי נחרץ לפריקות חוזרות אפילו מפעילות פשוטה כמו מסירת כדור או לבישת מעיל. חשוב לאבחן במהירות את מצב הכתף ולהתחיל הליך של טיפול ושיקום יסודי כדי למנוע את המצב של חוסר יציבות כרונית.
סימנים ותסמינים
תת פריקה של הכתף גורמת לנזקים כאלה ואחרים ברקמות המפרק. נזקים אלו גורמים להתפתחות דלקת בכתף ולהופעת סימנים ותסמינים שונים. בין הסימנים והתסמינים השכיחים של תת פריקת כתף נמנה בעיקר:
- כאבים מקומיים
- השלכות כאב כולל לבית השחי
- נפיחות
- קושי להניע את הכתף
- חולשה
- נימול
- הירדמות של היד
- אובדן היציבות של הכתף
- רעשים הבוקעים מהמפרק ועוד
כמובן שבמקרים שבהם תת פריקת הכתף גרמה נזקים נרחבים יותר ולרקמות נוספות בכתף התפתחו סימנים ותסמינים נוספים. רקמות נוספות שעלולות להיפגע במהלך הפריקה כוללות:
- רצועות
- לברום
- שרירים
- גידים
- עצבים
- כלי דם ועוד
אם ישנה פגיעה משנית משמעותית באחת מהרקמות הללו החולים יתארו סימנים ותסמינים קשים יותר ובכלל זה:
- מגבלות תנועה קשות יותר
- שטפי דם
- בצקת לשדית בעצם
- וחסרים נוירולוגיים כולל שינויים תחושתיים וחולשה ברמות חומרה שונות ועוד
אבחון תת הפריקה במפרקי הכתפיים
ידע אנטומי וביומכני של הכתף יועיל באבחון. בתהליך האבחוני נחתור להגיע לאבחון המדויק של הבעיה. גם כאשר אנו בטוחים שמדובר בתת פריקה של מפרק הכתף נבצע הליך של אבחנה מבדלת כדי לשלול דלקת בגיד השריר הדו ראשי בזרוע, דלקת בעצם הבריח, קרע בשרירי הכתף, הקרנות כאב מפריצת דיסק צווארית וכמון פריקה מלאה של מפרק הכתף. עוד חשוב לציין שלפעמים החולה פורק את הכתף באופן מלא והכתף חוזרת מיד למקומה. במצב הזה סביר להניח שנוצרו נזקים גדולים יותר לרקמות במפרק.
היסטוריה
אבחון תת פריקה של הכתף יחל עם לקיחה של ההיסטוריה הרפואית של המקרה. בחלק גדול מהמקרים היסטוריה רפואית היא כול שצריך כדי להבין שמדובר בפריקה או תת פריקה של המפרק. בשלב הזה ישאל החולה:
- מה הם תלונותיו
- מיקומם המדויק של הסימנים והתסמינים הללו
- מתי החלו ומה גרם להם
- מה משפיע עליהם ועוד
- פרטים על הרקע הבריאותי של החולה ומשפחתו
- נחקור את החולה לגבי מקצועו ותחביביו ועוד
בדיקה גופנית
לאחר מכן במהלך הבדיקה הגופנית נתבונן, נחוש ונניע את המפרק. כמובן שהרבה יותר קל לזהות כתף פרוקה באופן מלא מאשר כתף שעברה תת פריקה. עם זאת, במקרים מסוימים כאשר המפרק נותר במצב של תת פריקה ניתן לראות דפורמציה קלה מתחת לעור. במישוש של אזור הכתף החולה יחוש כאב ונוכל לאתר את הרווח שנוצר בין האקרומיון לראש עצם הזרוע. בבדיקה של טווחי תנועה נמצא מגבלות תנועה. בבדיקות מיוחדות ובכלל זה בדיקות להערכת היציבות של המפרק נאתר כתף רופפת או מחליקה פנימה והחוצה מהמפרק. בבדיקות האלה נניע את עצם הזרוע באופן פסיבי לכיוונים שונים.
בדיקות מיוחדות
במקרים בהם יש ספק לגבי האבחון נוכל להפנות את החולה לצילום רנטגן. ברוב המקרים אמצעי פשוט זה עושה את העבודה. כאשר אנו חושדים בהפרעות בריאותיות אחרות או שהחולה אינו מגיב לטיפול נפנה אותו לבדיקות מתקדמות. בין יתר הבדיקות נציין: אולטרה סאונד אבחוני, דימות MRI ומיפוי עצמות.
טיפול במפרק הכתף לאחר תת פריקה
מטרת הטיפול היא:
- מיקום תקין של ראש עצם הזרוע במפרק
- שיקום הרקמות התומכות כדי לצמצם את הסיכוי להישנות הפריקה.
כאשר מדובר בתת פריקה פשוטה מצב החולה ישתפר תוך ימים עד שבועות ספורים. הטיפול בכתף לאחר תת פריקה יכלול:
- החזרה המפרק למקומו
- תמיכה בכתף במיקום הנכון למשך מספר שבועות
- טיפולים לריפוי דלקות והפחתת כאב.
שיקום הכתפיים לאחר פציעה מסוג זה
הליך השיקום הוא השלב החשוב ביותר עבור כתף שעברה אירוע של תת פריקה. שיקום ראוי יצמצם את הסכנה הגדולה ביותר לכתף שיציבותה נפגעה – פריקות חוזרות. אצלנו במרפאה נשקם את הרקמות התומכות בכתף במטרה החשובה לייצב את המפרק. עם זאת נדאג גם לשפר את טווחי התנועה, לחזק את השרירים ואת הרקמות האחרות. כאשר תת הפריקה היא חוזרנית או כאשר מתרחש נזק משני קשה יש לשקול התערבות כירורגית. בהליך כירורגי יתקנו את הרקמות שניזוקו, יקצרו את הרקמות ויחזרו את היציבות למפרק.
References:
Shoulder Subluxation – Physiopedia. https://www.physio-pedia.com/Shoulder_subluxation
Schoch B, Smitherman A, Horodyski MB, Struk A, King JJ 3rd, Farmer KW, Wright T. The V-Sign: A Simple Radiographic Sign of Shoulder Subluxation. Cureus. 2019 Dec 29;11(12):e6501. doi: 10.7759/cureus.6501. PMID: 32025422; PMCID: PMC6986677.
Shoulder Subluxation – StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507847/
What Does Shoulder Subluxation Feel Like? – MedicineNet. https://www.medicinenet.com/how_long_does_a_shoulder_subluxation_take_to_heal/article.htm
Sang Chul Lee, Ae Ryoung Kim,Won Hyuk Chang, Ju-sun Kim,Deog Young Kim. The Effect of Early Neurodevelopmental Treatment After Pediatric Brachial Plexus Injury on Shoulder Subluxation and Range of Motion: A Randomized Controlled Trial. Brain Neurorehabil 2018;11:e6. https://synapse.koreamed.org/upload/synapsedata/pdfdata/0176bn/bn-11-e6.pdf
How Do You Diagnose a Shoulder Subluxation? – Stamina Comfort. https://staminacomfort.com/how-do-you-diagnose-a-shoulder-subluxation
What Does Shoulder Subluxation Feel Like? – MedicineNet. https://bing.com/search?q=diagnosis+of+shoulder-subluxation