קרע במיניסקוס – טיפול מהיר עשוי למנוע צורך בניתוח. המיניסקוס היא כרית סחוסית בצורת האות C שמצויה במפרק הברך בין עצם הירך לעצם השוק. קרע במיניסקוס הוא מהגורמים השכיחים להתפתחות סימפטומים בברך ובכלל זה כאבים ומגבלות תנועה. ככול שאנו מתבגרים הסיכון לקרע במיניסקוס עולה. תפקידה של הרקמה הסחוסית הזאת הוא לשכך זעזועים בברך ולאפשר תנועת מפרק חלקה.
בכל ברך יש צמד מיניסקוסים. אחד בכל צד של המפרק. מיניסקוס בצד החיצוני של הברך ומיניסקוס שני בצד הפנימי של הברך. נזק למיניסקוס עלול לשבש את תפקודו ולגרום נזקים נוספים בברך ובמפרקים אחרים בשרשרת הקינטית. השרשרת הקינטית של הברך כוללת את מפרקי הירך, האגן ועמוד השדרה. טיפול מהיר המתבסס על אבחון מדויק עשוי למנוע החמרת הנזקים בברך וביתר המפרקים בשרשרת הקינטית.
קרע במיניסקוס טיפול – רקע
קרע במיניסקוס הוא פציעה נפוצה בברך המשפיעה על כריות הסחוס הפיברו-סחוסי בין עצם הירך לעצם השוק. שכיחות הקרעים במיניסקוס מוערכת:
- ב-12% עד 14% באוכלוסייה הכללית
- שכיחות גבוהה יותר בגברים מאשר בנשים (2.5:1 עד 4:1)
קרעים במיניסקוס יכולים להיות מסווגים כחריפים או ניווניים, בהתאם למנגנון ומשך הפציעה. קרע חריף נגרם בדרך כלל על ידי טראומה, במיוחד אצל אנשים צעירים ופעילים יותר. קרעים ניווניים קשורים לשחיקה הנלווית לגיל, במיוחד אצל גברים בגילאי 40 עד 60 שנים. קרעים במיניסקוס יכולים להתרחש גם בשילוב עם פציעות ברצועה הצולבת הקדמית (ACL), מה שמגדיל את הסיכון לנזק נוסף וסיבוכים. האבחנה והטיפול בקרעים במיניסקוס תלויים במספר גורמים, כגון:
- מיקום, סוג, גודל ויציבות הקרע, כמו גם הסימפטומים של המטופל, רמת הפעילות והציפיות שלו
קרעים מסוימים במיניסקוס עשויים להחלים באופן ספונטני או להגיב לטיפולים שמרניים, כגון:
- מנוחה ושינוי התנהלות, קומפרסים, חבישה, הגבהה, תרופות וטיפולי כירופרקטיקה בברך
קרעים אחרים במיניסקוס עשויים לדרוש התערבות כירורגית, כגון כריתת מניסקוס חלקית או מלאה או תיקון מניסקוס. מטרת הטיפול היא לשמר כמה שיותר מרקמת המיניסקוס, שכן היא ממלאת תפקיד חשוב בפיזור עומסים, ייצוב הברך וסיכוך המפרקים.
קרע במיניסקוס אבחון
אבחון מהיר של קרע במיניסקוס יאפשר טיפול יעיל וימנע או יצמצם את הסיכוי למנוע התפתחות בעיות כרוניות בברך. אבחון של קרע במיניסקוס מתחיל:
- מלמידה קפדנית של תולדות החולה
- עובר לבדיקה הגופנית
- ונעזר במגוון בדיקות דימות
יש לזכור שברוב המקרים אין צורך בהדמיה יקרה כדי לאבחן קרע במיניסקוס. קלינאי בעל ניסיון יכול לאבחן קרע כזה ברמת דיוק גבוהה ולהתחיל לטפל בו בלי לאבד זמן יקר.
היסטוריה רפואית
בהיסטוריה הרפואית נאסוף פרטים אודות:
- מיקום הכאב
- נבין מתי וכיצד החל
- מהו סוג הכאב
- מה מקל ומה מחמיר אותו
- האם ישנם סימנים ותסמינים נוספים ועוד
לאחר מכן נמשיך בבדיקה הגופנית של הברך ושל הגפה התחתונה.
בדיקה גופנית
במהלך הבדיקה הגופנית ננסה:
- לשחזר את התסמינים שלכם
- להצביע על מיקום המיניסקוס הפגוע
- ולהעריך את חומרת הפגיעה
הבדיקות הגופניות תכלולנה:
- תצפית על אופי ההליכה ו/או העמידה שלכם
- מישוש הברך ושאר חלקי השרשרת הקינטית שלה
- בדיקה של טווח תנועה של הברך
- בדיקות נוירולוגיות
- ובדיקות מיוחדות
קיימות מספר בדיקות מיוחדות שייעודן זיהוי קרע במיניסקוס כולל בין היתר:
- בדיקת מקמורי (McMurray test) הקרויה על שמו של מנתח אורתופדי הבריטי. בדיקה זאת נחשבת לאחת האמינות שבהן. במהלך הבדיקה נכופף את הברך ונבצע רוטציות חוזרות ונשנות בעצם השוק. תחושה של רעש (קליק) בתוך המפרק מהווה סימן לקרע אפשרי במיניסקוס.
דימות ומעבדה
במידת הצורך נשתמש בבדיקות מתקדמות כולל אמצעי הדמיה ובדיקות מעבדה. MRI מהווה מכשיר הבדיקה האמין ביותר לזיהוי קיומו, מיקומו וחומרתו של הקרע במיניסקוס.
דגלים אדומים
נוכחות של תסמינים כגון:
- חום גוף גבוה
- אובדן משקל בלתי מוסבר ועוד
מעלים את הסבירות כי הגורם לכאב הברך אינו מכאני. סימפטומים אלה מהווים סיבה להפניה ובירור רפואי מעמיק נוסף.
אבחנה מבדלת של קרע במיניסקוס
פציעות ומחלות רבות עלולות לגרום להתפתחות סימפטומים הדומים לאלו הנגרמים בגלל נזק למיניסקוס. נבצע הליך של אבחנה מבדלת על מנת לסנן את ההפרעות הלא רלוונטיות. הליך זה מתבסס על הממצאים שהופקו:
- מההיסטוריה הרפואית
- מהבדיקה הגופנית
- ובמידת הצורך מההדמיה ובדיקות מעבדה
בין התסמונות שיש לקחת בחשבון ולשלול אותן נמנה:
פגיעות ברך אחרות
הפרעות בריאותיות אחרות בברכיים עלולות להיות הגורם לסימפטומים שלכם בברכיים. בין ההפרעות האפשריות בברכיים נמנה:
- קרע רצועות בברך
- דלקת פרקים ניוונית בברכיים
- דלקת פרקים שגרונית או דלקת פרקים אוטואימונית אחרת
- אוסטאוכונדריטיס דיסקנס (Osteochondritis dissecans) הגורמת לשחרור חתיכות קטנות של סחוס ועצמות לתוך המפרק המעורב
- נמק בעצם ועוד
פגיעה בגב התחתון
נזקים בגב התחתון כולל דלקת בפרקי עמוד השדרה המותני, דלקת בפרקי העצה והכסל באגן וכמובן דלקת בשורש עצב מותני עלולים לגרום כאבים בגב התחתון וסימנים ותסמינים של סיאטיקה ובכלל זה כאב המושלך אל הברך. במקרה הזה נגלה שמלבד הכאבים האמורים יהיו גם חסרים נוירולוגיים לאורך הרגל ועוד.
קרע במיניסקוס טיפול
כאמור אין להזניח קרע במיניסקוס ומאידך גם אין צורך לרוץ לנתח. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות לא מצאו יתרון בניתוח ברך בגלל קרע במיניסקוס. הטיפול צריך להיות שמרני כלומר ללא ניתוחים וככול האפשר גם ללא שימוש בתרופות.
טיפול עצמי
קרע זעיר במיניסקוס הממוקם באופן שאינו מפריע לתנועת הברך יכול להיות מטופל באופן שמרני ולהחלים ללא טיפול תוך שבועות ספורים. כלומר ללא ניתוחים ובמידת האפשר ללא תרופות. זכרו התנהגות נכונה כאשר הברך מתחילה לכאוב היא קריטית לריפוי עצמי. ככלל, מנוחה במיטה אינה מומלצת שכן די מהר היא גורמת לנזקים ומאיטה את ההחלמה. הכלל שכן צריך להנחות אתכם הוא הימנעות מכאב. כל פעילות שניתן לבצע ללא כאב רצוי להמשיך ולבצע אותה.
הרבה פעמים, הימנעות מתנועות ו/או מנחים הגורמים לכאב ובמידת הצורך שימוש בקביים וחבישה כדי לאפשר מנוחה יסודית יותר לברך עשויים להפחית את עוצמת הכאב. זכרו לאחר היעלמות הכאב אתם עדין פגיעים ועליכם להיזהר לעוד פרק זמן של 4-8 שבועות וזאת כדי לאפשר ריפוי יסודי יותר של המיניסקוס. כאשר אתם חוזרים לפעילות שגרתית של עבודה וספורט עשו זאת באופן הדרגתי. הקפידו להימנע מאותן שגיאות שהובילו להיווצרות הבעיה.
טיפול כירופרקטי בקרע במיניסקוס
קרע מיניסקוס שמוסיף לכאוב באופן חמור או אינו מגיב לטיפול עצמי מחייב עזרה מקצועית. כירופרקטיקה יודעת לתת מענה שמרני, ללא תרופות או ניתוחים לכאבי ברכיים הנובעים גם מקרע מיניסקוס. כירופרקט מוכשר לאתר ולטפל ברוב תסמונות הכאב בברך שנגרמות בגלל נזקים לרקמות הברך השונות בעקבות חבלה, עומס יתר ו/או שיבושים בתפקוד הביו-מכאני.
מטרת הטיפול הראשונית
המטרת הטיפול הראשונית היא עצירה של הדימום בתוך הברך והנזקים בתוך הברך. הטיפול בקרע במיניסקוס ובברך הדלקתית נעשה בשלב הראשון באמצעות מנוחה מתנועות ומטלות וגורמות לכאב, במידת הצורך שימוש בחבישה לברך, שימוש במיטב המכשור הרפואי הקיים לריפוי דלקות ובכלל זה אולטרה סאונד ומכשיר לייזר רך.
יש הממליצים, בשלב הראשוני של הפציעה לעשות שימוש בקומפרסים של קרח. אני לא מצטרף לממליצים על כך וזאת כדי לא לעצור את תהליכי הריפוי הטבעיים שהחלו בברך. יחד עם זאת, בשלב הזה, אני לא ממליץ גם על שימוש בקומפרסים חמים כדי לא להחמיר את הדימום והבצקת.
טיפול מתקדם ושיקום
מטרת הטיפול היא שיקום הברך והחזרת היכולת שלה לתפקד באופן נורמלי ולעמוד בעומסים הנגרמים במהלך חיי היום יום ובפעילות גופנית. הברך אמורה להגיע למצב שבו אין לה מגבלות תנועה או כאב גם כאשר היא נושאת במשקל הגוף תוך כדי פעילות ספורטיבית. בשלב הזה של הטיפול נכלול הנעה מבוקרת של הברך כדי למנוע החלשות שרירים ופגיעה מתפתחת בטווחי התנועה של הברך. תחילה הנעת הברך תהיה פסיבית ועם השיפור במצב ההנעה תעבור בהדרגה להיות אקטיבית.
נטפל בחוסר האיזון בשרירים הפועלים על הגפה התחתונה. נחליט אילו שרירים צריכים חיזוק ואלו צריכים הגמשה ובאמצעות טכניקות טיפול ידניות ותרגילים כולל תרגילים נושאי משקל, נחזיר את האיזון השרירי לרגליים. נשפר את תחושת המיקום והתנועה (פרופריוספציה) ואת שיווי המשקל. נשפר את התפקוד של פרקי הקרסול, הברך, הירך והגב. נציע שיפורים בטכניקות אימון שעלולות להיות הגורם לעומס על הברכיים. הטיפול יכלול תרגילים נושאי משקל,
טיפול רפואי כירורגי
כאשר קרע המיניסקוס בברך גדול מידי, הברך ננעלת ואינה מגיבה לטיפולים שמרניים נפנה את החולה לטיפול רפואי. האפשרויות הטיפוליות במסגרת הזאת כוללות טיפול תרופתי נוגד דלקת כולל זריקות הכוללות סטרואידים ו/או התערבות כירורגית להסרת חלק מהמיניסקוס ו/או להחליק את משטח המיניסקוס. הניתוח בקרע במיניסקוס בברך התבצע לרוב על ידי ניתוח אורתרוסקופ (Arthroscopic surgery). יש לזכור שמפרק שנותח חשוף לסיכון גבוה להתפתחות דלקת מפרקים ניוונית ולכן רצוי להשתמש באופציה הכירורגית רק כמוצא אחרון.
מניעה
הקפדה על מספר כללים עשויה לעזור לכם למנוע נזקים למיניסקוס בברכיים. בעיקרון הקפדה על כללי האימון הגופני הנכונים יפחיתו דרסטית את הסיכון לשלמות המיניסקוס. בין היתר עליכם להקפיד:
- על טכניקת אימון או משחק
- כושר גופני טוב כולל שיווי משקל, קואורדינציה, גמישות וכוח
- מוכנים מנטלית למשחקים ולתחרויות
- הקפידו על חימום טרם כניסה לעומסים הכרוכים בתחרות או משחק קשוח
- העלו בהדרגתיות את הדרישות מהגוף שלכם. שמרו על סרגל מאמצים הגיוני והדרגתי
- השתמשו בציוד ונעליים מתאימות לכם ולפעילות שלכם
- וודאו שאינכם משחקים על מגרשים מלאי מהמורות
- הימנעו מפעילות הגורמת לכאב בברכיים או בכל מקום אחר
References:
The knee meniscus: management of traumatic tears and degenerative lesions. https://upload.orthobullets.com/journalclub/pubmed_central/28698804.pdf
The Prevalence of Meniscus Tears and How it Affects a Person’s Life. https://www.ghp-news.com/the-prevalence-of-meniscus-tears-and-how-it-affects-a-persons-life/
Thorlund JB, Hare KB, Lohmander LS. Large increase in arthroscopic meniscus surgery in the middle-aged and older population in Denmark from 2000 to 2011. Acta Orthop. 2014 Jun;85 (3):287-92. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4062797
Beaufils P, Becker R, Kopf S, et al. Surgical management of degenerative meniscus lesions: the 2016 ESSKA meniscus consensus. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2017;25(2):335-346.
Englund M, Guermazi A, Roemer FW, et al. Meniscal tear in knees without surgery and the development of radiographic osteoarthritis among middle-aged and elderly persons: The Multicenter Osteoarthritis Study. Arthritis Rheum. 2009;60(3):831-839.
Kise NJ, Risberg MA, Stensrud S, et al. Exercise therapy versus arthroscopic partial meniscectomy for degenerative meniscal tear in middle-aged patients: randomized controlled trial with two-year follow-up. BMJ. 2016;354:i3740.
Smith NA, Parsons N, Wright D, et al. Meniscal Transplantation With Bone Blocks May Improve Midterm Clinical Outcomes Compared With Soft Tissue Transplants: A Systematic Review and Meta-analysis. Am J Sports Med. 2020;48(4):1018-1027.
van de Graaf VA, Noorduyn JCA, Willigenburg NW, et al. Effect of Early Surgery vs Physical Therapy on Knee Function Among Patients With Nonobstructive Meniscal Tears: The ESCAPE Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018;320(13):1328-1337.
G. Malanga et al. Treatment of Knee Meniscus Pathology: Rehabilitation, Surgery, and Orthobiologics. PMR. 2019 Mar;11(3):292-308.
R Kaminski et al. Short-Term Outcomes of Percutaneous Trephination with a Platelet Rich Plasma Intrameniscal Injection for the Repair of Degenerative Meniscal Lesions.
Fox AJ, Bedi A, Rodeo SA. The basic science of human knee menisci: structure, composition, and function. Sports Health. 2012;4(4):340-351.