בלט דיסק צווארי – אבחון ואבחנה מבדלת צריכים להתבצע באופן מהיר ויעיל. התמהמהות כאשר בלט דיסק לוחץ על שורש עצב או על חוט השדרה עלולה להזיק. בין היתר עלול להיגרם נזק בלתי הפיך לרקמה העצבית וצורך אפשרי בניתוח להסרת הדיסק. בלט דיסק בצוואר הוא מצב שבו הדיסק הבין חולייתי צווארי ניזוק במידה קטנה יחסית. הפגיעה גורמת לדיסק לבלוט מעט ולצבוט את שורש העצב הסמוך.
בלט דיסק צווארי הצובט שורש עצב יגרום לרוב כאבים ולעתים גם לנימול וחולשה בגפה המעורבת. עם זאת לא כול בלט דיסק בין חולייתי יגרום להתפתחות סימפטומים ובכלל זה כאבי צוואר. ישנם אנשים רבים שחיים עם בלט דיסק ואפילו עם פריצת דיסק שאינם כאב. בהרבה מקרים אנשים אלו אינם מודעים כלל וכלל לכך שיש להם בעיה בצוואר. במאמר הנוכחי "בלט דיסק צווארי אבחון ואבחנה מבדלת" נדון בתהליך האבחוני של בלט דיסק.
בלט דיסק צווארי אבחון ואבחנה מבדלת – רקע
עמוד השדרה הצווארי מכיל שבע חוליות צוואר. בין החוליות הללו מתפקד דיסק בין חולייתי שתפקידו לבלום זעזועים ולהעניק לעמוד השדרה את התנועתיות והגמישות. חוליות הצוואר כוללות:
- החולייה הצווארית הראשונה הקרויה אטלס (Atlas) המכונה גם C1 מחברת בין הגולגולת לעמוד השדרה.
- חוליית הצוואר השנייה היא חוליית הציר (Axis) המכונה גם C2. המבנה הייחודי שלה מאפשר לצוואר לבצע תנועות סיבוביות של הראש. חוליית הצוואר השנייה מקשרת בין חוליית האטלס ליתר חוליות עמוד השדרה הצווארי.
- יתר חוליות הצוואר ממוספרות בין C3-C7.
נזק לדיסק הבין חולייתי עלול להוביל להיווצרות לחץ על שורש עצב סמוך ולהתפתחות מגוון רחב של סימנים ותסמינים. החוליות נושאות במשקל הראש ומאפשרות לו לנוע. כאן המקום לציין שלא כול בלט או אפילו פריצת דיסק בצוואר גורמים כאבי צוואר. רק בלט או פריצת דיסק היוצרים לחץ על שורש עצב או על חוט השדרה יעלו את הסבירות להתפתחות סימנים ותסמינים בצוואר ולאורך היד.
ברוב המקרים הסימנים ותסמינים בשל בלט או בקע דיסק צווארי חולפים תוך מספר שבועות באמצעות התנהלות נכונה וטיפול שמרני. חולים שסבלם נמשך פרק זמן ארוך יותר ו/או סובלים מחסרים נוירולוגיים מתקדמים מופנים לטיפול רפואי הכולל שימוש בתרופות נוגדות דלקת, זריקות סטרואידים או ניתוח עמוד השדרה.
תסמינים של בלט דיסק בצוואר
בלט דיסק בצוואר ולחץ על שורש עצב הנקרא גם רדיקולופתיה צווארית יכול לגרום:
- כאבי צוואר
- כאבים בגפה העליונה מהסוג המושלך
- כאב בשכמה או כאב בין השכמות
- נימול והירדמות של הידיים
- חולשה של שרירים
- פגיעה בהחזרי הגידים ועוד
אופן פיזור הכאב ושאר הסימנים והתסמינים נקבע על פי הדיסק המעורב, העצב שניזוק וכמובן חומרת הלחץ על העצב. סימנים ותסמינים נוספים הצפויים עקב בעיה זאת כוללים מגבלות תנועה של עמוד השדרה הצווארי ולעתים גם כאבי ראש צוואריים, סחרחורת או ורטיגו ועוד.
בלט דיסק צווארי C4 – C5
לחץ על שורש עצב C5 הנובע לרוב בגלל בלט דיסק בין חוליות C4-C5 עלול לגרום כאבי צוואר, חולשה בשריר הדלתה. לרוב לחץ על שורש עצב זה לא גורם לסימנים ותסמינים עצביים.
בלט דיסק צווארי C5 – C6
לחץ על שורש עצב C6 (מצב שכיח יחסית) הנובע לרוב בגלל בלט בין חוליות C5 – C6 עלול לגרום לכאבים בצוואר ובשכמה, לחולשה של השריר הדו ראשי ושל השרירים פושטי כף היד, כאב, נימול ועקצוצים המושלכים עד לחלק החיצוני של כף היד הצד שח האגודל.
בלט דיסק צווארי C6 – C7
לחץ על שורש עצב C7 נובע לרוב בגלל בלט דיסק בין חוליות C6-C7. סימנים ותסמינים עלולים לכלול כאבי צוואר המושלכים ליד, חולשה של השריר התלת ראשי ושל השרירים פושטי האצבעות, נימול והירדמות של היד עד לאצבע האמצעית.
בלט דיסק צווארי C7 – T1
לחץ על שורש עצב C8 נובע לרוב בגלל בלט דיסק בין חוליות C7-T1. סימנים ותסמינים אפשריים כוללים כאבים בצוואר המושלכים ליד, חולשת שרירים בכף היד המאפשרים אחיזה, נימול והירדמות במורד היד עד לצד החיצוני של כף היד, הצד של הזרת.
גורמים וגורמי סיכון
בלטי דיסק בצוואר מתפתחים לרוב בגלל שילוב של תהליכי ניוון הנובעים מהתבגרותנו ואגירה הדרגתית של נזקים בדיסקים הבין חולייתיים. נזקים הדרגתיים אלו מקורם לרוב בגלל ארגונומיה ויציבה לקויה (צוואר כפוף מעל מקלדת או מעל טלפון נייד, שינה על הבטן ועוד). גורם מרכזי נוסף להתפתחות בלט דיסק בצוואר ועקב כך גם כאבי צוואר הוא כמובן טראומה. נזקי חבלה בדיסקים הבין חולייתיים מתרחשים לעתים קרובות מידי בגלל תאונות צליפת שוט וגם בגלל פציעות ספורט, נפילות ועוד.
גורמי סיכון לבלטי דיסק בצוואר כוללים:
- גיל מבוגר
- נטייה גנטית
- מגדר גברי
- עיסוק במקצועות כמו נהיגה מקצועית, עבודה עם מחשב, צביעה ועוד היוצרים עומסי יתר על הצוואר
- ענפי ספורט כמו אומנויות לחימה, נהיגת מרוצים ועוד מסכנים את בריאות הצוואר
- עישון
- חוסר פעילות גופנית
- עודף או פעילות גופנית לקויה
- ליקויים מבניים או ביומכניים מולדים או נרכשים בצוואר ועוד.
אבחון בלט דיסק צווארי – שלבים
אבחון מהיר ומדויק יאפשר טיפול יעיל בבלט דיסק צווארי ויצמצם הסיכון להגיע לניתוח בגלל נזקים קשים.
היסטוריה רפואית
אבחון בלט דיסק בצוואר יחל בלימוד הסימנים והתסמינים של החולה ואופן התפתחותם. נשאל את החולה מספר שאלות שנועדו להבהיר לנו מה הן תלונותיו. בין היתר נברר:
- מה הן תלונותיו
- האם הוא סובל מכאבי צוואר
- חולשה בגפה המעורבת
- נימול או הירדמות של הגפה המעורבת ועוד
- נברר מתי החלו הסימנים והתסמינים ומהו מיקומם המדויק (צוואר, כתף, שכמה, לאורך הגפה)
- נלמד מה משפיע על הסימנים והתסמינים (תנועות, מנחים)
- נחקור על מקצועו של החולה (איש מחשבים, נהג מקצועי)
- נלמד מהו הספורט המועדף (אופניים, אומנויות לחימה, שחייה)
- נברר על הרקע בריאותי של החולה ומשפחתו (אשפוזים, מחלות, תאונות, ניתוחים)
- נחקור לגבי סגנון חייו (עישון, סמים, תנוחות שינה) ועוד.
בדיקה גופנית
מטרות הבדיקה הגופנית:
- לשחזר את התסמינים שעליהם מתלונן החולה
- לזהות את הרקמה המעורבת
- ולעריך את חומרת הנזק
במהלך הבדיקה הגופנית:
- נתבונן בחולה בעודו מבצע פעולות שונות עם הצוואר כתף וגפה עליונה
- נמשש ונניע את חלקי הגוף הללו בטווחים שונים.
- נערוך בדיקות אורתופדיות מיוחדות שנועדו בין היתר לזהות לחץ על שורש עצב צווארי
- נבצע בדיקות כירופרקטיות של טווחי התנועה ותקינות התנועה של החוליות
- נערוך בדיקות נוירולוגיות הכוללות בחינה של הכוח, התחושות ואת החזרי הגידים בגפה העליונה.
בדיקות מתקדמות
לאחר השלבים הללו יתכן שניעזר גם בבדיקות מעבדה כמו בדיקה חשמלית להולכה עצבית EMG ו/או בדיקות הדמיה כולל צילום רנטגן, MRI או CT כדי לאשר את האבחון או לשלול פתולוגיה אחרת.
דגלי אזהרה אדומים או צהובים
לאורך כל הזמן שאנו שוהים עם החולה נבחן האם ישנה סבירות שהתסמינים שעליהם מדווח החולה נובעים מבעיה שאינה מכנית במהותה אלא נובעת מפתולוגיה מסכנת חיים. בין יתר התסמינים שקיומם אמור לעורר את חשדנו ויגרום לנו להפנות את החולה לחדר מיון נמנה:
- חום גבוה
- צמרמורת
- כאבי צוואר שנותרים חמורים ואינם פוחתים במנוחה
- חוסר שליטה בסוגרים
- שיבושי הליכה
- חולשה בידיים
- שיתוק מתקדם ביד
- אובדן משקל לא רצוי
- רקע של מחלת סרטן
- אובדן הכרה בגלל תנועות צוואר
- גם רקע של דיכאון, חרדות ומחלות נפש עלול להיות משמעותי לפרוגנוזה של החולה. חולים הסובלים מהתופעות הללו יופנו במקביל לעזרה נפשית
אבחנה מבדלת
מספר פתולוגיות נוספות עלולות לגרום לסימנים ותסמינים דומים לאלו המופיעים בגלל גירוי שורש עצב צווארי. תהליך של אבחנה מבדלת יאפשר לסנן הפרעות לא רלוונטיות. בין יתר ההפרעות האפשריות שנבחן נמנה:
- משחיקת סחוסים
- לחץ על חוט השדרה הצווארי
- פציעות כתף
- פציעות מרפק
- אוטם שריר הלב
- לכידה של עצבים וכלי דם: תסמונת מוצא בית החזה
- לכידה עצבית: תסמונת התעלה הקרפלית, תסמונת התעלה הרדיאלית במרפק, תסמונת תעלת הגומד
- גידולים סרטניים
- דלקות זיהומיות ועוד
כמובן שלכול אחת מהפתולוגיות הללו ישנם גם סימנים ותסמינים ייחודיים. איתורם יאפשר לאשר או לשלול אבחון אפשרי.