כאבי פרקים בגלל השמנה? ובכן, מתברר שזה שכיח. עודף משקל והשמנה הם מגורמי המחלות והמוות המשמעותיים בעולם המערבי השבע. השמנה פוגעת בכל אחת ממערכות הגוף ובכלל זה במפרקים. לפי נתונים שמפרסם משרד הבריאות האמריקאי מעל שליש מתושבי ארצות הברית סובלים מהשמנה ועודף משקל.
אין מערכת בגופנו שמוגנת מהפגיעות של ההשמנה. על פי מחקרים שונים מתברר שגם המפרקים בגופנו אינם חסינים מהנזקים של עודף משקל והשמנה. העומסים הנוספים המוטלים על המפרקים הם בין יתר ההסברים שניתנו להשפעה ההרסנית הזאת. משקל יתר והשמנה יוצרים עומסים חריגים על הפרקים בגוף ובכך מאיצים את תהליכי הבליה הטבעיים. המשמעות של בלייה מואצת היא למעשה התפתחות מוקדמת של דלקת פרקים ניוונית. כאבי פרקים בגלל השמנה הם על כן עניין שכיח. הפחתה במשקל עשויה להועיל גם לזה.
כאבי פרקים בגלל השמנה – רקע
על פי סקרים ממשלתיים באמריקה ונתונים סטטיסטיים משנת 2013 – 2014 מתבררות העובדות הבאות:
- אדם אחד מכל שלושה מוגדר כבעל משקל עודף
- ואדם אחד מכל שלושה בני אדם מוגדר כסובל מהשמנה
- אדם אחד מכל עשרה בני אדם מוגדר כסובל מהשמנה חמורה
- ילד אחד (גיל 2 – 19) מכל שישה ילדים מוגדר כסובל מהשמנה
המשמעות של הנתונים הללו היא:
- שרוב האוכלוסייה האמריקאית סובלת מהפרעות משקל ברמות חומרה שונות
- 10% מהאוכלוסייה הזאת סובלת מבעיות השמנה קשות במיוחד
במהלך שני העשורים האחרונים מספר בעלי המשקל העודף בארצות הברית הכפיל את עצמו. לטענת משרד הבריאות האמריקאי מספר האנשים שמתים משמנה מתקרב לספר האנשים שמתים מעישון. נכון לזמן פרסום הודעת האזהרה הזאת מתו בארצות הברית:
- בגלל השמנה 300 אלף בני אדם כל שנה
- עישון לעומת זאת גורם ל- 400 אלף בני אדם כל שנה
היחס בין מספר מקרי המוות מהשמנה לאלו הנובעים מעישון משתנה במהירות. הסיבה לכך היא שהאמריקאים מעשנים פחות ואוכלים יותר. מסקנות מחקר שפרסם הירחון הרפואי לנסט בשנת 2009 קובעות:
- אדם הסובל מהשמנה חמורה צפוי לחיות 10 שנים פחות
- ואילו אדם הסובל מהשמנה בלבד צפוי לחיות עד 10 שנים פחות
- אדם הסובל מהשמנה ממוצעת יאבד כ-3 שנות חיים
מחקרים עדכניים מצביעים כעת על הקשר שבין נזקים במפרקים למשקל עודף והשמנה. כאבי פרקים בגלל השמנה הם על כן אפשריים.
הממסד משתמש במשאבי ענק לטיפול בסיבוכים של ההשמנה ולא לבלימתה
השפעות של ההשמנה על הבריאות
כפי שציינו להשמנה ולעודף משקל ישנה השפעה דרמטית על הבריאות ועל אריכות החיים שלנו. הנתונים שמפרסם ארגון הבריאות העולמי ומפרסמות חברות ביטוח שונות מצביע על קשר חד משמעי בין השמנה לשורה שלמה של מחלות בחלקן קטלניות. מחקרים שנערכו בעשור האחרון מצביעים גם על ההשפעה ההרסנית שיש להשמנה ולעודף משקל על המפרקים שלנו ועל כאבי פרקים בגלל השמנה. להלן פירוט ההשפעות הידועות של השמנה ועודף משקל על הבריאות:
יתר לחץ דם
השמנה ומשקל עודף מעלים את לחץ הדם. לחץ דם גבוה מהווה כידוע גורם סיכון למחלות לב וכלי דם ובכלל זה שבץ מוחי ואוטם שריר הלב. לעתים הורדת משקל בלבד יכולה להספיק על מנת לחזור לערכי לחץ דם נורמליים.
סוכרת מבוגרים
אנשים שמנים או בעלי עודף משקל נמצאים ברמת סיכון גבוהה פי 3 – 5 לפתח סוכרת מבוגרים. סוכרת היא מחלה קשה בעלת השפעה ניכרת על איכות חיים ומהווה גורם סיכון למגוון מחלות אחר. לעתים קרובות הורדת משקל מספיקה כדי להחזיר את ערכי הסוכר לתקינים.
מחלות סרטן
אנשים שמנים חשופים לסיכון גבוה יותר באופן משמעותי לחלות בסרטן. כך למשל נמצא שבקרב נשים שמנות יש פי 3 יותר מקרים של סרטן חזה, רחם, ושחלות ובקרב גברים יש פי 3 יותר מקרים של סרטן מעי הגס וערמונית.
כולסטרול גבוה
אנשים שמנים סובלים מרמות כולסטרול גבוהות במיוחד. ערכים גבוהים של כולסטרול מהווים גורם סיכון למגוון מחלות, חלקן קטלניות, כולל מחלות לב וכלי דם ועוד. גם במקרה הזה הורדה במשקל לבדה עשויה להחזיר את ערכי הכולסטרול לרמה תקינה.
שבץ מוחי
רמת סיכון גבוהה בקרב אנשים שמנים לשבץ מוחי ומחלת עורקים כליליים. גורמי מוות מובהקים.
בעיות שינה
אין צורך להרחיב על חשיבות השינה לבריאותנו. בתסמונת פיקוויקיאן בעיות הנשימה מחמירות ככל שהמשקל עולה. הנשימה יכולה לעתים להיפסק אפילו לדקה שלמה קצב הלב מופרע והתוצאות עלולות להיות חמורות. נשימה לא סדירה מובילה לעתים קרובות גם להפסקות שינה ולעייפות דאגה ודיכאון הנלווים לכך. נטייה נוספת בקרב אנשים שמנים היא נחירה על כל המשתמע.
כאבי פרקים בגלל השמנה – מחקרים
כתב העת המדעי ביו מכניקה פרסם בינואר 1996 מחקר השוואתי שערכו ד"ר קארי וד"ר קרסקו. במחקר זה עקבו החוקרים אחר אנשים בעלי משקל עודף והשוו את הנתונים שהופקו לקבוצת בקורת שחבירה נהנו ממשקל מאוזן. מסקנות החוקרים: אנשים הסובלים מהשמנה או עודף משקל סובלים גם מפגיעות במערכות שריר ושלד באופן משמעותי יותר מאנשים בעלי משקל ממוצע. החוקרים מצאו למשל שהעומס המוטל על מפרק הברך של אדם עם עודף של 4. 5 ק"ג משלש עצמו תוך כדי הליכה ועלול להגיע עד 30 ק"ג. עוד נימצא שאנשים בעלי עודף משקל או שמנים סבלו מליקויים אחרים במפרקים ב 65% יותר מאנשים מעלי משקל נורמלי.
במחקרים אחרים נימצא שהסיכון לשחיקת הסחוסים בברך והתפתחות כאבי פרקים גדול פי 4 – 5 בקרב אנשים שמנים לעומת אנשים עם משקל נורמלי. רוב הפגיעות המאופיינים בשחיקת סחוסים ובלאי מצטבר של המפרקים ושל הרקמות השונות במפרק הנם תוצאה של מחלת פרקים ניוונית שנקראת בלעז "אוסטיאוארטריטיס". למה דלקת פרקים ניוונית מתרחשת יותר אצל אנשים שמנים?
ההסבר לתופעה מתמקד כנראה בשתי סיבות עיקריות:
עומס פיזי
ראשית עודף המשקל עצמו יוצר עומס מכני על חלקי השלד השונים ועל הרקמות התומכות בו. עומס מצטבר זה הוא סביר להניח הגורם העיקרי לנזקים המצטברים במפרק וביתר הרקמות הנושאות בעומס. עומס מכני כזה מעלה בבירור את הסיכון להתפתחות מגוון בעיות כולל בין היתר כאבי פרקים: כאבי גב תחתון, כאבי ברכיים, כאבים במפרק הירך, כאבים באגודל, כאבי גב בקרב ילדים ועוד.
מכניקה לקויה
ישנם חוקרים הסבורים שהשמנה גורמת לתנועה לקויה. כלומר, אנשים שסובלים מהשמנה נעים באופן שונה מהרצוי. השוני הזה באופן התנועה הוא שגורם לבלאי מואץ במפרקים ודלקת פרקים ניוונית. במילים אחרות טוענים אותם חוקרים,
אורח חיים יושבני
ישנם חוקרים הטוענים שהבעיה בקרב אנשים שמנים ואנשים בעלי עודף משקל טמונה בכלל באורח החיים שלהם. אנשים עם בעיות משקל לא אוהבים לנוע ולא מבצעים פעילות גופנית. הם יושבים שעות ארוכות מול הטלוויזיה ואוכלים. התוצאה ניוון, בלאי מואץ וכמובן כאבי פרקים בגלל השמנה.
אז איך עוצרים את הנזק בפרקים?
כמו בהרבה מהנזקים האחרים שנגרמים בגלל השמנה ועודף משקל לעתים כל מה שצריך כדי לתקן את המצב היא הפחתה במשקל. ירידה במשקל יכולה לעתים קרובות לבלום את הנזקים ולהתחיל את תהליך השיקום. כמובן שלזמן ישנה משמעות. ככל שנקדים להרזות, נעצור מהר יותר את התפתחות הנזקים הבלתי הפיכים. ניתן להתגבר בקלות יחסית על נזקים קלים במפרקים ולשפר בקלות יחסית מדדים גבוליים בערכי בדיקות הדם כל עוד תפסני את הבעיה בשלביה הראשונים.
כדי להפחית במשקל יש להיות פעיל גופנית אבל לא פחות חשוב ויש שיגידו יותר חשוב, גם לצמצם את הצריכה הקלורית. אכן, עיסוק בספורט הנו גורם מפתח להפחתה במשקל אבל יש לנהוג בו במתינות. ספורטאים רבים פוגעים במפרקים ושוחקים את הסחוסים שלהם בגלל פעילות גופנית שאינה מתבצעת על פי כללי האימון הנכונים ובכלל זה אינה הדרגתית.