דלקת פרקים – אבחון מהיר עשוי לאפשר טיפול יעיל יותר ויצמצם את הנזקים הבלתי הפיכים במפרקים. מחלות הפוגעות בפרק זה או אחר מהווים את אחד הגורמים לכאבים מקומיים במפרק, למגבלות תנועה ולפגיעה שעלולה להיות אנושה, באיכות חיים. רוב בני האדם ללא הבדל של גיל, גזע או מין סובלים או יסבלו מאחת או יותר מהמחלות הפוגעות במפרקים. גם ילדים מצויים בסיכון לחלות במחלות פרקים.
את דלקת הפרקים המסוימת שגורמת לכאבים ולשאר הסימנים והתסמינים שלכם יש לאבחן מהר. כול יום שעובר בלי שאבחנתם ובמידת הצורך גם טיפלתם במחלה עלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים נוספים עם השלכות משמעותיות על יכולתכם לתפקד ועל איכות חייכם בעתיד. בכול מקרה של דלקת פרקים אבחון הוא השלב הראשוני שלאחריו ניתן לקבוע מה נכון לעשות. הליך של אבחנה מבדלת עשוי להועיל בכך.
דלקת פרקים אבחון – רקע
הסטטיסטיקה העגומה היא שרוב בני האדם יסבלו בשלב כזה או אחר בחייהם מסוג כלשהו של דלקת פרקים. שכיחותן של מחלות המפרקים עולה עם הגיל אך ישנן מחלות מפרקים שמעדיפות לתקוף ילדים. הסיכון לחלות בדלקת פרקים עומד על כ- 5% אצל הילדים, 30% אצל בוגרים ו- 80% בזקנתנו. דלקת פרקים ניוונית היא מחלת המפרקים השכיחה ביותר. ברוב המקרים הפרקים שנפגעים יהיו אלה שנושאים במשקל גופנו:
- מפרקי עמוד השדרה
- הירכיים
- הברכיים
מפרקים נוספים שחשופים למחלות פרקים כוללים את מפרקי האצבעות, מפרקי הקרסול ומפרקי הלסת. גם דלקת פרקים שגרונית נחשבת שכיחה יחסית והיא פוגעת, מלבד, בפרקים גם מערכות גוף נוספות.
גורמי סיכון לחולי מפרקי
גורמי סיכון לחלות בדלקת מפרקים ניוונית כוללים:
- גיל
- היסטוריה משפחתית של דלקות פרקים לסוגיהן
- עיסוק מקצועי או עיסוק דומיננטי אחר שבו מתבצעות תנועות חוזרניות ונגרם עומס יתר על מפרק או מפרקים מסוימים
- בעיות מבניות נרכשות או מולדות שמשבשות את אופן התפקוד התקין של המפרק
- השמנה אשר יוצרת עומסים על המפרקים
- רקע של פציעה במפרק או ניתוח בעבר
גורמי סיכון לחלות בדלקת פרקים אוטואימונית כוללים:
- גיל
- מגדר
- היסטוריה משפחתית
- גנטיקה
- הדבקות במחלות זיהומיות שעלולות לגרום למחלת פרקים תגובתית.
תסמינים וסימנים של חולי מפרקי
כאבי פרקים תהיה התלונה העיקרית של החולים במחלת פרקים. סימפטומים נוספים תלויים במידה רבה בסוג של דלקת הפרקים ובחומרת הנזקים. כאשר מדובר בדלקת פרקים ניוונית ידווחו החולים:
- שכאבי הפרקים פוחתים במנוחה
- שנוקשות קצרת מועד נלוות לכאבים
- חלק מחולים אלו ידווח גם על מגבלות תנועה ברמות חומרה שונות
חולים בדלקת פרקים אוטואימונית יכולים להתלונן על:
- כאבי פרקים שאינם פוסקים במנוחה
- על נוקשות מתמשכת במפרק
- נפיחות במפרק
- אודם מפרקי
- ועל מפרק חם במיוחד
תלונות נוספות יכולות לכלול (תלוי בסוג הדלקת):
- פריחות בעור
- דלקת בעיניים
- מחלה במעי
- דלקת בדרכי השתן
- חום
- אובדן משקל לא מוסבר ועוד
כיצד נאבחן דלקת פרקים?
בבואנו לאבחן דלקת פרקים יש לקחת בחשבון את מספרן העצום של הדלקות אשר כול אחת מהן עלולה לגרום לסימנים והתסמינים שונים בחלקם ובין היתר, על בסיס השוני הזה יש לערוך אבחנה מבדלת. רצוי כמובן להתחיל עם שלילת הדלקות השכיחות יותר. הסימנים והתסמינים הנובעים מדלקות מפרקים משתנים בהתאם לסוג הדלקת שגורמת להופעתם. חולה בדלקת מפרקים ניוונית יכול להתלונן על כאב במפרק (ברך, למשל) שפוחת במנוחה עם הגבלות תנועה חלקיות. על נוקשות נלוות שפגה לאחר התחלת תנועה. ללא נפיחות, ללא אדמומיות מקומית וללא חום מקומי. צילום רנטגן של חולה זה יעידו על שינויים ניווניים במפרק.
חולה בדלקת מפרקים אחרת יכול להתלונן על כאבים במספר מפרקים כולל מפרקי עמוד השדרה, שאינם פוחתים במנוחה. על נוקשות בוקר מתמשכת. המפרקים נפוחים, חמים ואדומים. אותו חולה גם יתלונן על תסמינים מערכתיים כגון: חום, אובדן משקל, נגעים עוריים, דלקות בעיניים, תסמינים המעידים על דלקת במעי ועוד. צילום רנטגן של המפרק עלול להדגים במקרה הזה הרס נרחב של המפרק או המפרקים.
היסטוריה
לעתים קרובות אנמנזה או תולדות החולה הוא כול מה שצריך לאבחון. למידת קורותיו הרפואיים של החולה בדלקת פרקים צריכה לכלול פרטים בסיסיים כמו:
- גיל (יש מחלות השכיחות בגילים מסוימים)
- מגדר (ישנן מחלות כמו RA או זאבת עם העדפה לנשים)
- תעסוקה (דלקת פרקים ניוונית פוגעת בבעלי מקצוע מסוימים)
היסטוריה רפואית אישית ומשפחתית מלאה:
- האם אתה או מישהו מבני משפחתך חלו בעבר בדלקות במעי, מחלות ריאות, מחלות אוטואימוניות, דלקות פרקים?
- האם אתם צורכים תרופות, תוספי מזון או הורמונים? תרופות כמו לטרוזול (Letrozole) עלולות לגרום לדלקות פרקים, תרופות אחרות עלולות לגרום לשיגדון (גאוט), שימוש בהורמונים עלול לעורר את מחלת הזאבת?
- האם נפצעת בעבר? חבלה במפרק בגלל פציעת ספורט או על רקע אחר מעלה את הסיכוי להתפתחות דלקת פרקים ניוונית במפרק.
נשאל לגבי הסימנים והתסמינים כולל בין היתר:
- כיצד החלו הכאבים (שיגדון מתפתח באופן חד וחריף)?
- מתי מחמירים הכאבים? בבוקר? (כאבים דלקתיים), בערב? (דלקת פרקים ניוונית)
- מה מקל על הכאבים? האם תנועה מקלה על הכאבים? (מחלה דלקתית מפחיתה כאבים)
- אלו פרקים מעורבים?
- האם יש נוקשות, חום, אודם מקומי, אובדן משקל (אפיונים של מחלה דלקתית)?
- הפגיעה היא סימטרית?
- האם ישנם תסמינים המעידים על מעורבות מערכתית ולא מפרקית בלבד כגון חום, עייפות, חולשה, אובדן משקל?
- האם ישנם או היו תסמינים הנובעים ממערכות גוף אחרות כגון דלקות בעיניים, דלקות במעי, דלקת בדרכי השתן, מעורבות של הלב והריאות, פריחה על העור ועוד?…
בדיקה פיזית
יש לערוך בדיקה פיזית מלאה כולל בדיקת מערכות הגוף השונות. לבחון את האופן שבו נע או הולך החולה. לאתר את המפרקים המעורבים. מפרקים קטנים או גדולים? ישנה מעורבות של מפרקי עמוד השדרה ו/או מפרקי העצה והכסל? האם המפרקים חמים, נפוחים ואדומים? המפרק מעוות? הפגיעה במפרקים היא סימטרית (RA היא דלקת פרקים סימטרית)? יש לערוך בדיקה כדי לזהות פגיעה אפשרית בעור, בעיניים, בריאות, בלב, במערכת עיכול, במערכת השתן ועוד. בדיקה לאיתור בלוטות לימפה, כבד וטחול מוגדלים.
בדיקות דימות ומעבדה
לרשות הקלינאי ישנן מגוון בדיקות מעבדה לזיהוי או אישור של דלקת פרקים: שקיעת דם מהירה (הליך דלקתי), רמה גבוהה של חלבון CRP המיוצר על ידי הכבד (הליך דלקתי), נוגדנים נגד גרעין התא ANA /ANF (אינו מדויק, עלול להעיד על מחלה אוטואימונית) נוגדנים למחלות מסוימות, סמן גנטי HLA-B27 (לא מדויק, 90% מהחולים בדלקת חוליות מקשחת), גורם שגרוני RF (חיובי ברוב המקרים של דלקת פרקים שגרונית), תרבית וספירה של תאי דם לבנים בנוזל הסינוביאלי במפרק (גבישים, דלקתי, זיהומי?). בעת הצורך יש לערוך בדיקות הדמיה כגון צילום רנטגן, סריקה של CT או MRI לזיהוי סוג הנזק בפרקים והאם הוא סימטרי או לא.
דגלים אדומים / דגלים צהובים
במהלך האבחון נפקח עיניים ואוזניים על מנת לזהות דגלים אדומים. תסמינים כגון חום, אובדן משקל בלתי מוסבר ועייפות קיצונית המעלים את האפשרות שהרקע לכאבי פרקים הוא מערכתי ומהווים דגל אדום המחייב הפנייה להמשך בירור. דגלים אדומים נוספים כוללים: כאבים שאינם פוסקים גם במנוחה במהלך הלילה במיטה, התעוררות משינה בגלל הכאבים, ביקור באחת מהארצות עולם שלישי שבהם יש סיכוי לחלות במחלת פרקים…
במהלך האבחון ננסה לאתר גם דגלים צהובים. דגלים צהובים מתייחסים למצבים נפשיים כגון לחצים נפשיים ודיכאונות שמחקרים רבים הוכיחו את השפעתם השלילית על קצב החלמה.
הערכה ראשונית
בחלק מהמקרים כמו בדלקת פרקים זיהומית או במחלת שיגדון ישנה חשיבות עצומה לתגובה מהירה. תגובה מהירה עשויה למנוע נזקים בלתי הפיכים. בהערכה הראשונית הקלינאי צריך להחליט האם יש סיכוי שהמקרה שלפני מחייב טיפול מהיר? כמובן שתשובה חיובית לשאלה זו מצריכה הפנייה מהירה לקבלת טיפול מתאים.