כאבים בגב התחתון גורמי סיכון

כאבים בגב התחתון גורמי סיכון

כאבים בגב התחתון – גורמי סיכון לכך כוללים בין היתר עישון ויציבה לקויה. כאב שמתפתח בחלק התחתון של עמוד השדרה האגן מהווה תלונה שכיחה ויש האומרים מגפה. מגפה זאת גורמת להוצאות אדירות בגין טיפולים, אשפוזים וניתוחים. המגפה הזאת גורמת גם לאובדן הכנסות בגלל ימי המחלה והפיצויים המשולמים לחולים. על פי הערכות העלויות של כאבי גב תחתון בארצות הברית בלבד מגיעות לכדי עשרות מיליארדי דולרים לשנה.

ארגון הבריאות העולמי מתאר כאבים אלו כמגפה בעלת השפעה גדולה יותר על הבריאות הגלובלית ממחלות מלריה, סוכרת וסרטן ריאות. כדי למנוע או להתמודד עם כאבי גב תחתון אנו צריכים לדעת מה גורם להם. עוד חשוב שנדע מה הם גורמי הסיכון להתפתחות הכאבים הללו בגב התחתון. כאן במאמר "כאבים בגב התחתון גורמי סיכון" אנו דנים בדיוק בכך.

כאבים בגב התחתון גורמי סיכון – רקע

ישנם מספר רב של גורמי סיכון לכאבי גב תחתון. לא כול המומחים מסכימים על אותם גורמי סיכון. כך למשל המחקר (Lionel, J Community Med Health Educ 2014, 4:2) העניק משקל לגורמי הסיכון:

  • יציבה לקויה
  • חוסר בפעילות גופנית
  • נטייה גנטית
  • חוסר השכלה
  • ותזונה לקויה ועוד

החוקרים במחקר הנ"ל העניקו משקל מופחת לגורמי הסיכון הבאים:

  • ארגונומיה לקויה
  • משקל עודף
  • עישון
  • צריכת אלכוהול
  • הריון ועוד

אצל חוקרים אחרים גורמי הסיכון משנים מעט מסדר חשיבותם אך עדיין נותרים ברשימה. עוד נציין ששילוב של גורמי סיכון רבים יוצר סיכוי גבוה יותר להתפתחות כאבי גב תחתון. השכיחות הגבוהה של כאבי גב תחתון מעידה שרוב בני האדם מתעלמים מגורמי הסיכון להתפתחותם. במאמר "כאבים בגב התחתון גורמי סיכון" נלמד על הגורמים ועל גורמי הסיכון לכאבי גב תחתון.

ראשית מה גורם כאב לגב תחתון?

הגורם העיקרי לכאבי גב הוא נזק מכאני לעמוד השדרה ו/או הרקמות הסובבות אותו. נזק כזה עלול להתרחש בגלל:

עומס יתר חוזרני

עומסים חוזרניים הם כול עומס שאינו חד פעמי הנוצר על עמוד השדרה. כך למשל ישיבה יוצרת עומס חוזר ונשנה על עמוד השדרה ועל הרקמות השונות. הישיבה, אצל רובנו, מהווה את תנוחת העבודה העיקרית. אנו יושבים שעות ארוכות כול יום במשך שנים ארוכות. כך גם אנשים שבמסגרת עיסוקם נאלצים:

  • לעמוד ממושכות
  • להתכופף שוב ושוב
  • לבצע סיבובים חוזרים ונשנים עם עמוד השדרה ועוד

או בגלל פציעה טראומטית

פציעה של עמוד השדרה עלולה להתרחש עקב מאמץ חד פעמי גדול כמו במהלך הרמת חפץ כבד או ביצוע תנועה פתאומית או בעקבות נפילה וחבלה (למשל: ספונדילוליסטזיס טראומטי).

מחלות

כאבי גב יכולים להתפתח גם בגלל גורמים שאינם שכיחים כגון:

  • דלקות פרקים אוטואימוניות
  • דלקת זיהומית
  • גידולים סרטניים
  • פיברומיאלגיה
  • הרפס זוסטר ועוד

גורמי סיכון לכאב בגב תחתון

ישנם מספר גדול של גורמי סיכון להתפתחות כאבים בגב התחתון:

  • גורמי סיכון שאין לנו שליטה עליהם
  • ואחרים שניתן לשלוט בהם

חשוב להיות מודע לכלל גורמי הסיכון ובעיקר לאלה שניתן לעשות משהו לגביהם ולהתנהל באופן שמצמצם את השפעתם.

גורמים מסכנים שאינם בשליטתנו:

גיל

גורם סיכון עיקרי הוא הגיל. כאבי גב תחתון מתחילים לרוב בסביבות גיל 30 – 40 ומוסיפים להציק לנו ככול שאנו מתבגרים. עם התבגרותנו, הליכי ניוון ובליה מכרסמים ביכולת של הרקמות לעמוד בעומסים:

  • הדיסקים הבין חולייתיים מאבדים את הרכיב הנוזלי ונעשים קשיחים יותר. התוצאה ירידה ביכולת יכולת בלימת הזעזועים בעמוד השדרה. הסיכון להתפתחות נזק בעמוד השדרה עם דיסק בין חולייתי פחות גמיש הוא גבוה יותר.

לא רק הדיסקים הבין חולייתיים המותניים חשופים לשינויים הניווניים. תהליכים ניווניים פוגעים גם ברקמות אחרות בעמוד השדרה כולל:

שינויים אלו פוגמים ביכולת התפקודית של עמוד השדרה וחושפות אותו:

  • לפציעה חדה טראומתית
  • או פציעה על רקע של עומס חוזרני ונזקים מצטברים

בהתבוננות בצילומי רנטגן MRI או CT של עמוד השדרה נוכל לראות שינויים ניווניים אצל חלקים ניכרים של האוכלוסייה כבר לאחר גיל 20!

גנטיקה

כמו בהרבה מחלות אחרות גם לכאבי גב תחתון ישנה נטייה משפחתית. אם קרובי משפחה מדרגה ראשונה סובלים מכאבי גב תחתון סביר להניח שגם אתה תסבול מהם. כך למשל דלקת חוליות מקשחת שיכולה בין היתר לגרום לכאבי גב היא מחלה היא נטייה תורשתית.

ניתוח או פציעת גב קודמת

אם סבלתם בעבר מכאבי גב תחתון על רקע של פציעה או בלאי מצטבר אתם נמצאים בסיכון גבוה שהכאבים יחזרו שוב. הדברים נכונים גם אם עברתם ניתוח גב הסיכויים שלכם לסבול מאפיזודה חוזרת של כאבי גב גדולים הרבה יותר.

ליקויים מבניים מולדים

ליקויים מבניים מולדים של מערכת שריר ושלד עלולה להעלות באופן ניכר את העומסים המוטלים על אזורים בעמוד השדרה. בין הליקויים הללו נמנה עקמת (Scoliosis), רגל אחת קצרה יותר, ספונדילוליסטזיס (Spondylolisthesis) מולד ועוד.

מחלות רקע

שורה שלמה של מחלות רקע עלולות להעלות את הסיכון להתפתחות כאבי גב תחתון:

  • מחלת דלדול העצם המתאפיינת באובדן הדרגתי של צפיפות וחוזק העצם, חושפת את הסובלים ממנה להתפתחות שברים בעמוד השדרה ולהתפתחות כאבי גב. הסיבות למחלה זאת מגוונות וכוללות גיל מתקדם, חוסר תזונתי ליקויים הורמונליים ועוד.

מחלות נוספות שעלולות להעלות את הסיכון לסבול מכאבי גב תחתון כוללות:

  • דלקות פרקים למיניהן
  • גידולים סרטניים
  • דלקות זיהומיות ועוד

גם חולי במערכות גוף אחרות עלול לגרום לכאבי גב תחתון כולל בין היתר:

  • אבנים בכליות
  • אנדומטריוזיס (Endometriosis)
  • פיברומיאלגיה ועוד

גורמים מסכנים שנמצאים בשליטתנו

לא תמיד נוכל לזהות את גורם הסיכון המדויק להתפתחות כאבי גב תחתון. בכול זאת כדאי להכיר את גורמי הסיכון ובעיקר את אלה שיש לנו שליטה עליהם. הכרה כזאת תאפשר לנו להתנהל בזהירות ולמנוע או לצמצם את השפעתם:

חוסר פעילות גופנית

כאבי גב תחתון שכיחים הרבה יותר בקרב אנשים שאינם עוסקים בפעילות גופנית. חוסר פעילות גופנית מחליש בין היתר את שרירי הליבה וחושף את הגב התחתון לפציעות והכאבים. פעילות גופנית משפרת את היכולות של הרקמות בגוף ומצמצמת הסיכון להתפתחות כאבי גב תחתון. בין הרקמות שצפויות ליהנות מפעילות גופנית נציין:

  • עצמות
  • חוליות עמוד השדרה
  • סחוסים
  • דיסקים בין חולייתיים
  • גידים
  • שרירים ובעיקר שרירי הליבה ועוד

פעילות יתר או פעילות לא נכונה

פעילות גופנית שאינה מקפידה על כללי האימון הגופני הנכון כולל בין היתר הדרגתיות וזמני התאוששות מעלים את הסיכון שלכם לפתח פציעות ספורט כולל פציעות של עמוד השדרה וכאבי גב תחתון. כך גם לגבי המתאמנים החדשים. אלה הרוצים לשפר מהר מידי את רמת הכושר הגופני צפויים להיפצע. גם הרמת משא באופן לקוי עלולה להוביל לכך.

השמנה ועודף משקל

השמנה ומשקל עודף יוצרים עומסי יתר על עמוד השדרה ועל הרקמות התומכות בו ובכך מעלים את הסיכון להתפתחות כאבי גב תחתון. משקל עודף והשמנה הם אחד הגורמים להתפתחות דלקת פרקים ניוונית בעיקר במפרקים נושאי המשקל כולל ברכיים, ירכיים ומפרקי עמוד השדרה.

עייפות קיצונית וחוסר שינה

במצב של חוסר שינה ועייפות גדולה היכולת שלנו להגיב נכון ולהתנהל נכון נפגעים. כאשר אנחנו מותשים נתקשה להקפיד על ישיבה נכונה, נתקשה להקפיד על התכופפות נכונה ו/או הרמה נכונה של משאות ועוד. התוצאה עלולה להיות פציעה וכאבי גב תחתון.

עישון

אנשים המעשנים מצויים בסיכון מוגבר לפתח כאבי גב תחתון. ישנם מספר הסברים אפשריים להשפעה זאת:

  • ניקוטין מצמצם את אספקת הדם לרקמות השונות ובכך פוגע בתפקודן
  • מעשנים מאבדים צפיפות עצם מהר יותר ובכך חושפים עצמם לשברים בחוליות
  • ישנם חוקרים שטוענים שהשיעול החוזר והנשנה המאפיין את המעשנים תורם גם הוא לנזקים המצטברים ברקמות עמוד השדרה.

יציבה לקויה

האופן שבו אתם עומדים, הולכים, ישנים ויושבים משנה באופן דרסטי את רמת העומסים המוטלת על עמוד השדרה שלכם. יציבה נכונה היא יציבה שמשמרת את הקשתות והקימורים השונים של עמוד השדרה.

סיכוני מקצוע

גורמי סיכון לכאבי גב
גורמי סיכון לכאבי גב

מקצועות מסוימים עלולים לגרום לנזק חד או מצטבר על רקע של עומסים חוזרניים. בין יתר המקצועות נציין:

ישיבה

מקצוע שמחייב אותנו לשבת כול היום (אנשי מחשבים). האדם לא נועד לשבת, בוודאי לא לפרקי זמן ממושכים. הישיבה יוצרת עומסים מצטברים ונזקים מצטברים וגורמת להתפתחות כאבי גב. העומסים המצטברים ועימם הנזקים הנגרמים גדלים באופן דרמטי כאשר הישיבה אינה נכונה. מחקרים שמופיעים בשנים האחרונות טוענים שהישיבה הממושכת גורמת לנו לנזקים בריאותיים חמורים הרבה יותר מהנזקים לעמוד השדרה. על פי אותם מחקרים אנשים שיושבים ממושכות חשופים למחלות קשות ואפילו למוות.

הרמת משאות

ברור לגמרי שמקצועות שמחייבים הרמת משאות חוזרת ונשנית (אחיות, עובדי בניין, סבלים) מעלים את הסיכון לפציעות גב תחתון. רגע אחד של חוסר תשומת לב לאופן שבו אתם מרימים עלול לעלות לכם בפריצת דיסק. הרמות חוזרות ונשנות גם אם הן נעשות נכון עלולות לאחר חודשים או שנים לגרום לנזקים מצטברים ולהתפתחות כאבי גב. מקצועות שמחייבות ביצוע של תנועות כגון כפיפה וסיבוב עמוד השדרה חושף את בעליהם סיכון מוגבר להתפתחות נזקים חדים או כרוניים בגב.

ויברציות

כך גם לגבי מקצועות החושפים את בעליהם לוויברציה (עובדי כבישים ונהגי משאיות).

מנח קבוע

גם שהייה ממושכת במנח קבוע בין אם זה בישיבה או בעמידה (ספר) יוצרת עומסי יתר על עמוד השדרה.

הריון

גם נשים בהריון ובעיקר נשים גבוהות מצויות בסיכון מוגבר להתפתחות כאבי גב תחתון. הסיבות לכך הם ראשית עומסי יתר הנגרמים בגלל המשקל הנוסף, בגלל השינוי ביציבה ובמרכז הכובד היוצר עומסים גדולים יותר על עמוד השדרה התחתון ובגלל שינויים הורמונליים היוצרים ריכוך והרפיה של הרצועות ויתר רקמות החיבור על מנת להכין את תעלת הלידה ללידה.

אורח חיים יושבני

אורח חיים שבו אנו יושבים כול היום בעבודה ואז חוזרים הביתה וממשיכים לשבת מול הטלוויזיה מעלים את הסיכון להתפתחות נזקים וכאבי בגב תחתון.

גורמי סיכון פסיכולוגיים וחברתיים

גורמים פסיכולוגיים, בעיות בעבודה, מתחים נפשיים כרוניים, בעיות ביחסים עם בן בת הזוג, דיכאון ועוד מהווים גורם רב עוצמה להתפתחות כאבי גב תחתון. מחקרים מראים שקבוצת אנשים זאת גם מחלימה הרבה יותר לאט מפציעות וכאבים.

References:

World Health Organization (WHO). Low back pain. 2023. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/low-back-pain

Williams FMK, Livshits G, Jaeggi E et al. Is chronic widespread pain heritable? A study of female twins. Arthritis Rheum 2007;56(12):2929–35.

Battie MC, Videman T, Levalahti E et al. Heritability of low back pain and the role of disc degeneration. Pain 2007;131(3):272–80.

Shiri R, Karppinen J, Leino-Arjas P et al. The association between smoking and low back pain: a meta-analysis. Am J Med 2010;123(1):87.e7–35.

Heneweer H, Vanhees L & Picavet HSJ. Physical activity and low back pain: a U-shaped relation? Pain 2009;143(1–2):21–5.

Alkherayf F & Agbi C. Cigarette smoking and chronic low back pain in the adult population. Clin Invest Med 2009;32(5):E360–7.

Leboeuf-Yde C & Kyvik KO. At what age does low back pain become a common problem? A study of 29 424 individuals aged 12–41 years. Spine (Phila Pa 1976) 1998;23(2):228–34.

Shiri R & Falah-Hassani K. Does leisure time physical activity protect against low back pain? Systematic review and meta-analysis of 36 prospective cohort studies. Br J Sports Med 2017;51(19):1410-8.

Shiri R, Karppinen J, Leino-Arjas P et al. The association between obesity and low back pain: a meta-analysis. Am J Epidemiol 2010;171(2):135–54.

Coenen P, Gouttebarge V, van der Burght AS et al. The effect of lifting during work on low back pain: a health impact assessment based on a meta-analysis. Occup Environ Med 2014;71(12):871-7.

Linton SJ & Shaw WS. Impact of psychological factors in the experience of pain. Phys Ther 2011;91(5):700-11.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבים בירך מניעה

כאבים בירך מניעה

כאבים בירך? מניעה היא הדרך הטובה ביותר. גורמים רבים עלולים להוביל להתפתחות תסמינים בפרק זה. ברוב המקרים המיחושים הללו נגרמים בגלל מתיחה קלה ברקמה רכה והם בני חלוף. לעתים הם עלולים להיות תוצאה של נזק משמעותי יותר.

שינויי מזג אוויר וכאבי פרקים

שינויי מזג אוויר וכאבי פרקים

שינויי מזג אוויר וכאב פרקים? האם יש קשר? אנשים רבים בטוחים שלמזג האוויר יש יכולת להשפיע על דלקות הפרקים שלהם. ישנם חולים שמתהדרים ביכולת לחזות את מזג האוויר בזכות הכאבים שמופיעים במפרקים שלהם בעת שינויים כאלה ואחרים במזג האוויר.

נעלי עקב לא תורמים דבר לבריאות

נעלי עקב פוגעות בבריאות

נעלי עקב? עדיף לוותר! כאשר אתן נועלות נעלי עקב ההתפתחות של סימנים ותסמינים בכף רגל הם רק שאלה של זמן. אין חולק על כך שנשים עם נעלי עקב נראות מרשימות יותר. אך הרושם הזה גובה מחיר בריאותי. נעלי עקב גורמות בין היתר לפגיעה בגב, בברכיים ובכפות הרגליים.