תסמונת המדור בשוק אבחון וטיפול

תסמונת המדור בשוק אבחון וטיפול

תסמונת המדור בשוק – אבחון וטיפול מהירים קריטיים למניעת נזקים בלתי הפיכים בגפה התחתונה. המתלוננים על כאבים בקדמת הרגל מתחת לברך יוצאים כמעט תמיד מהרופא עם האבחון "שין ספלינט". לצערי, לא תמיד האבחון הזה נכון. לעתים מדובר בבעיה מסוכנת יותר כמו תסמונת המדור בשוק – אבחון וטיפול מהירים הם מה שאתם צריכים עכשיו. תסמונת המדור הוא מצב רפואי מסוכן שמתרחש כאשר נוצר לחץ פנימי בתוך מדור אנטומי סגור ומוגדר בתוך גוף האדם. לחץ זה עלול לפגוע באספקת הדם אל הרקמות ובשל כך לגרום להם נזקים קשים ואף מוות.

ברוב המקרים תסמונת זאת מתפתחת בשוקיים וגורמת למגוון סימנים ותסמינים אופייניים. בין התסמינים האופייניים נציין כאבים בשוק (שעלולים להיות חריפים ביותר) המופיעים במהלך אימון ועם מנוחה קצרה נעלמים כלא היו. ישנן הפרעות בריאותיות אחרות שעלולות לגרום לסימנים ותסמינים הדומים בחלקם לאלו של תסמונת המדור. בדיקת החולה המתבססת על ידע אנטומי וביומכני של השוק ועל ביצוע אבחנה מבדלת תאפשר אבחון מדויק וטיפול יעיל.

תסמונת המדור בשוק אבחון וטיפול – רקע

תסמונת המדור השכיחה ביותר מתרחשת ברגל מתחת לברך אך יכולה להתפתח גם במקומות נוספים בגוף. לחץ פנימי בתוך מדור יכול לגרום ללחץ על רקמות וכלי הדם ולפגוע בזרימת דם ובכך לפגוע בהגעת החמצן לשרירים וגרימת ננמק ומוות לרקמות השונות. יש חשיבות לאבחון מהיר ומדויק על מנת למנוע נזק בלתי הפיך. תסמונת מדור מתפתחת לרוב ברגל מתחת לברך אך יכולה להיווצר באזורים שונים בגוף. אלה עלולים לכלול יד, אמה, זרוע, ישבנים, כף הרגל, בטן. ישנם ארבעה מדורים ברגל מתחת לברך. תסמונת המדוברת פוגעת בעיקר במדור הקדמי (Anterior fascial compartment) בו מתפקד השריר השוקתי הקדמי.

תסמונת זאת מתרחשת לרוב בתוך מדורים הנחתמים על ידי רקמה הקרויה פאשיה (fascia) או בעברית חיתולית (או מחתלת). הפאשיה הזאת שהיא למעשה רקמת חיבור, עוטפת את השרירים ויוצרת סביבם קרום. בין התפקידים של הפאשיה ניתן למנות:

  • שמירה על יציבות מבנה הרקמה הנעטפת
  • הגנה על אותה הרקמה
  • בלימת זעזועים

לפאשיה תפקיד חשוב גם במחזוריות הדם ובתהליכים ביוכימיים אחרים. בעקבות פציעה ופגיעה ברקמות, הפאשיה מעודדת את ריפוי הרקמה.

גורמים להפרעה הזאת

תסמונת המדור בשוק מתפתחת נפיחות או מתפתח דימום בתוך המדורים בשוק. כאשר הפאשיה אינה מתרחבת כדי לאפשר הכלה של עודפי הנוזלים הללו הלחץ בתוך המדורים עולה. הלחץ חוסם או מצמצם את זרימת הדם לרקמות השונות. ללא אספקת דם סדירה הרקמות השונות מתחילות להינזק ולמות.

מה הם הגורמים לנפיחות ו/או דימום במדורים בשוקיים?

עומס יתר

הגורם העיקרי להתפתחות תסמונת המדור היא פעילות גופנית מאומצת במיוחד. כאשר השריר עובד ומתאמץ באופן קיצוני או לחלופין כאשר השריר נפצע, מתחיל באופן טבעי תהליך של התרחבות ונפיחות. הלחץ שנוצר על הפאשיה דוחף אותה להתרחב גם כן. כאשר הפאשיה הדוקה מידי ואינה מאפשרת את ההתרחבות הזאת מתחיל להיווצר לחץ פנימי עצום על השריר ועל כלי הדם שמספקים חמצן וחומרי הזנה לשרירים, לעצבים ושאר הרקמות.

נזקי חבלה

שבר הוא קרוב לוודאי הגורם השכיח ביותר לתסמונת המדור של הרגל. עם זאת, כול חבטה חזקה או גורם נזק אחר (הכשת נחש, גבס הדוק מידי, כוויות ועוד) עלולים לגרום מספיק נזק ראשוני ולהתחיל את שרשרת האירועים שמובילה לתסמונת המדור. הפציעה הראשונית גורמת לנפיחות של השרירים ורקמות אחרות בתוך המדור ברגל. ככול שהנפיחות גדלה הלחץ הפנימי בתוך המדור עולה מתחילה להיחלש זרימת הדם לשריר וליתר הרקמות. הירידה ברמת החמצן יוצר מצב של איסכמיה (ischemia) ונזק לרקמות מתחיל.

הנזק הראשוני לרקמות השונות גורם להפרשה של חומרים כימיים הנקראים מתווכי דלקת אשר מתחילים את התהליך הדלקתי. תהליך זה עלול לגרום להחמרה בבצקת, להתנפחות נוספת ולהחרפת הנזק. חוסר טיפול בשלב הזה עלול להוביל לנזק בלתי הפיך ואף למוות של רקמות. לקיחת תרופות למניעת קרישת דם עלולה להחמיר אף יותר את הנפיחות ולהגביר את קצב גרימת הנזק.

סיווג, גורמים ותסמינים של הפרעה זאת

תסמונת המדור בשוק מהסוג הכרוני

תסמונת מדור כרונית מתרחשת לרוב בגלל פעילות גופנית ונוטה לפגוע במדור הקדמי (anterior fascial compartment).  שריר השוקתי הקדמי הוא שריר ארוך ועבה, המצוי על הצד הקדמי חיצוני של עצם השוק. פעולתו העיקרית של השריר היא הרמת כף הרגל. תסמונת מדור כרונית מתקיימת לרוב בקרב רצי מרתון או רצים למרחקים ארוכים. הכאבים בתסמונת המדור יופיעו לרוב בחלק החיצוני של השוק בעוד שבהפרעה הקרויה שין ספלינט הכאבים יופיעו בחלק הפנימי של עצם השוק. בעוד שכאבים של שין ספלינט עשויים לחלוף לחלוטין עם מנוחה, כאבים הנובעים מתסמונת המדור יחזרו שוב ושוב לאחר מאמץ.

יש לציין שתסמונת זאת אינה גורמת בדרך כלל לנפיחות בממדים אשר גורמים ללחץ על כלי דם ולנזקים בלתי הפיכים ברקמות השונות. הסימפטום העיקרי במקרה של תסמונת מדור כרונית הוא כאב ומגבלות תנועה זמניים. הבעיה היא אם כן, בעיה של איכות חיים.

גורמים וגורמי סיכון

הגורם העיקרי להתפתחות תסמונת מדור כרונית היא העומס המוטל על רקמות השוק השונות אשר גורם להתנפחותן ולהתפתחות כאבים בשוק האופייניים לתסמונת. עיקר העומסים ועיקר הנזקים בתסמונת המדור מהסוג הכרוני מתרחשים בשריר השוקתי הקדמי (Tibialis anterior). כול ספורטאי המשתתף בפעילות הכרוכה בעומסים חוזרניים כגון ריצה חשוף להתפתחות התסמונת הזאת. גורמי סיכון להתפתחות תסמונת המדור מהסוג הזה כוללים בין היתר:

  • גיל (מתרחש לרוב לפני גיל 30)
  • סוג של פעילות גופנית (ריצה היא הגורם המשמעותי ביותר)
  • אימון יתר (עלייה מהירה בעצימות ובתכיפות של האימונים מעלים את הסיכון)

תסמונת המדור בשוק מסוג החריף

תופעה זאת מוגדרת כאירוע חירום ומחייבת הפנייה מידית לחדר מיון כדי להסיר את הלחץ במדור. דחייה עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים ברקמות הרגל. הסימפטום העיקרי של תסמונת המדור מהסוג הזה הם:

כאבים חריפים. הכאב יופיע מיד לאחר פציעה של הרגל מתחת לברך ויעשה חריף באופן קיצוני. מנוחה של הרגל לרוב לא מפחיתה את הכאב. ככל שהלחץ בתוך המדור גואה ורקמות מתחילות להינזק מחוסר חמצן הכאבים הופכים חמורים יותר ונלווים להם תחושה של:

  • לחץ
  • שינוי טמפרטורה של העור

עוד התווספו סימפטומים בהתאם לרקמות שנפגעו. אם עצב נפגע נחוש גם:

  •  נימול
  • הירדמות של האזור המקבל עיצבוב מעצב שנפגע
  • תחושת שריפה
  • חולשה מוטורית ועוד
גורמים וגורמי סיכון

תסמונת המדור מהסוג החריף מתרחש לאחר טראומה. נזקי חבלה שעלולים להוביל להתפתחות סוג זה של תסמונת המדור כוללים שבר של עצם בשוק, קרעים חמורים בשרירי השוק ועוד. גורמי סיכון להתפתחות תסמונת מדור חריפה כוללים ניתוחי כלי דם ברגליים, טיפול באמצעות סטרואידים, גבס או חבישה שלא הותאמו ועוד.

אבחון תסמונת המדור בשוק

תסמונת המדור בשוק אבחון וטיפול
תסמונת המדור בשוק אבחון וטיפול

לצערנו, אבחון מוקדם של התופעה אינו שכיח. מגוון רחב של הפרעות בריאותיות עלול לגרום לסימפטומים דומים לאלו של תסמונת המדור לעכב את האבחון.  אבחון של כאבי רגליים מתחיל מלקיחת ההיסטוריה הרפואית. בהיסטוריה הרפואית נאסוף מגוון פרטים כולל היסטוריה של פציעות וחבלות. כמובן, יש להפנות את תשומת לב הרופא לכול חבלה שקדמה לכאבי הרגליים שלכם. נאתר את מיקום הכאב, נבין מתי וכיצד החל, מהו סוג הכאב, מה מקל ומה מחמיר אותו ועוד.

בבדיקה הפיזית ננסה לשחזר את הכאב שלכם, להצביע על הרקמה שנפגעה ולהעריך את חומרת הפגיעה. הבדיקות תכלולנה תצפית על אופי ההליכה ו או העמידה שלכם, בדיקות טווח תנועה ותפקוד של הרגל על חלקיה השונים וכן בדיקות נירולוגיות. מטרת הבדיקות היא לזהות סימנים לנזק שרירי ועצבי. במידת הצורך נפנה את המטופל למומחה אחר לצורך מדידת הלחץ בתוך המדור. נוכחות של סימפטומים המעלים את הסבירות כי הגורם לכאב כף הרגל אינו מכני מהווים סיבה להפניה ובירור רפואי מעמיק נוסף. הפרעות בריאותיות שיש לקחת בחשבון כוללות בין היתר:

טיפול בתסמונת המדור בשוק

בתסמונת מדור כרונית יש צורך במנוחה והפחתת עומסים קיצונית. כמו כן נשתמש באמצעים להורדת דלקות כגון לייזר רך ואולטרה סאונד. עם שוך התסמינים יש לתכנן את החזרה לפעילות גופנית באופן זהיר והדרגתי. בכל הנוגע לטיפול בתסמונת המדור החריפה הסיפור הוא שונה.

הטיפול כאן מטרתו הורדה מהירה של הלחץ בתוך המדור. כל איחור משמעותו מוות נרחב יותר של רקמות, נזק בלתי הפיך לעצב או לשריר ועל כן אובדן תפקודי של כול הרגל. סיבוכים אחרים כוללים התפתחות של זיהומים, אובדן הרגל וכישלון של הכליה בגין כימיקלים המופרשים מהשרירים הפגועים. לעיתים נדירות יתכן אפילו מוות. הטיפול נעשה כמובן בתנאי אשפוז. במהלך הטיפול תנותח הפאשיה וכל רקמה מתה תוסר.

References:

Torlincasi AM, Lopez RA, Waseem M. Acute Compartment Syndrome. [Updated 2023 Jan 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.

Novak Martin, Penhaker Marek, Raska Pavel, Pleva Leopold, Schmidt Martin. Extremity compartment syndrome: A review with a focus on non-invasive methods of diagnosis, Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, 10, 2022.

Garner MR, Taylor SA, Gausden E, Lyden JP. Compartment syndrome: diagnosis, management, and unique concerns in the twenty-first century. HSS J. 2014 Jul;10(2):143-52.

Guo, Jialiang MDa,b,c; Yin, Yingchao MDa,b,c; Jin, Lin MDa,b,c; Zhang, Ruipeng MDa,b,c; Hou, Zhiyong MDa,b,∗; Zhang, Yingze MDa,b,c,d. Acute compartment syndrome: Cause, diagnosis, and new viewpoint. Medicine 98(27):p e16260, July 2019.

Miciak, M., and Jurkiewicz, K. (2023). Compartment syndrome – a complex and insidious medical problem. J Pre Clin Clin Res., 17(2), pp.95-100.

James Donaldson, Behrooz Haddad, Wasim S Khan. The Pathophysiology, Diagnosis and Current Management of Acute Compartment Syndrome, The open orthopaedic journal, Year: 2014, Volume: 8, 185 – 193.

Gumbs, Shamon. (2019). Acute Compartment Syndrome: A Literature Review and Updates. Clinical Journal of Surgery. 2. 10.33309/2639-9164.020201.

Coccolini, F., Improta, M., Picetti, E. et al. Timing of surgical intervention for compartment syndrome in different body region: systematic review of the literature. World J Emerg Surg 15, 60 (2020).

Sigamoney K, Khincha P, Badge R, Shah N. Compartment syndrome: challenges and solutions. Orthop Res Rev. 2015;7:137-148.

Nester, M.; Borrelli, J., Jr. Well Leg Compartment Syndrome: Pathophysiology, Prevention, and Treatment. J. Clin. Med. 2022, 11, 6448.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

אוזניות לשמיעת מוזיקה עלולות להרוג

שמיעת מוזיקה עם אוזניות עלולה להרוג

אוזניות עלולות להרוג! פציעות, בחלקן קטלניות, שנגרמות להולכי רגל בעודם שומעים מוסיקה עם אוזניות שולשו מאז 2004. אנשים אלו שהיו ללא מודעות לסביבתם נדרסו על ידי מכוניות, משאיות, אוטובוסים ואפילו רכבות. הסיבה, לדברי החוקרים היא חוסר תשומת הלב.

תסמונת ריינו אבחון וטיפול

תסמונת ריינו אבחון וטיפול

תסמונת ריינו? אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע נזקים משמעותיים בקצות האצבעות והבהונות. אם אתם מתלוננים על תחושת קור, נימול ומיחושים בקצות האצבעות והבהונות יתכן ואתם סובלים ממחלת ריינו. מחלה זאת נגרמת בגלל כיווץ יתר של כלי הדם הפריפריים בעיקר באצבעות ובבהונות. 

צפייה בטלוויזיה מקצרת חיים

צפייה ממושכת בטלוויזיה מקצרת חיים

צפייה בטלוויזיה מקצרת חיים! הישיבה הממושכת שמאפיינת את אורח החיים המודרני כרוכה בנזקים בריאותיים קשים. כול מי שצופה בטלוויזיה יותר משלוש שעות ביום מקצר את חייו. "צמצמו את הצפייה בטלוויזיה לפחות משלוש שעות ביום וקבלו שנתיים נוספות לחיות אותם".