כאבי גב תחתון אל תישארו במיטה

כאבי גב תחתון אל תישארו במיטה

כאבי גב תחתון אל תישארו במיטה. כאבים בחלק התחתון של הגב מהווים את אחת הבעיות הקשות ביותר לאדם. עד לפני שנים ספורות הטיפול המומלץ הייתה מנוחה ארוכה במיטה. יש לעתים שאדם שסבל מכאבים בגבו התחתון שכב שבועות ארוכים עד שחלה דעיכה בחומרת הכאב. היום ההמלצה היא להמשיך לנוע וצמצם את השהייה במיטה.

עוגמת הנפש, המגבלות הקשות והנזקים הכלכליים העצומים הנובעים בין היתר מאשפוזים, טיפולים רפואיים ואובדן ימי עבודה הנם מעמסה על החולה הסובל מכאבי גב תחתון ועל הכלכלה הלאומית. סיבות אלו הפכו את כאבי הגב התחתון לאחת הבעיות הרפואיות הנחקרות ביותר. תמשיכו לנוע מבלי לעורר את התסמינים.

כאבי גב תחתון אל תישארו במיטה – רקע

מחקרים מהשנים האחרונות סותרים את ההמלצה לחולים עם כאבי גב חריפים לנוח במיטה עד ריפוי. על פי אותם מחקרים, חולה עם כאבי גב תחתון שנותר פעיל ולא נח ממושכות במיטה:

  • מונע את תהליכי הניוון ויתר תופעות הלוואי הנלוות לשכיבה ממושכת במיטה
  • משפר מהר יותר את מצבו בכול הנוגע למגבלות תנועה ורמות כאב

בעקבות מחקרים אלו שינו הרופאים את גישתם. מעכשיו חולים עם כאבי גב תחתון מצווים להישאר פעילים ולהימנע ממנוחה במיטה. האם זה נכון?

המחקרים ששינו את הגישה

מחקר דיו (Deyo RA)

בשנת 1986 פורסם אחד המחקרים הראשונים שבחנו את השפעת המנוחה במיטה במצב של כאבי גב תחתון חריפים. המחקר בוצע על ידי דיו ועמיתיו (Deyo RA, Diehl AK, Rosenthal M. How many days of bed rest for acute low back pain? The New England Journal of Medicine 1986; 315:1064-1070). במחקר השוו את חומרת התסמינים בין שתי קבוצות של חולים עם כאבי גב תחתון חריפים.

קבוצה אחת נחה במיטה במשך שבעה ימים והקבוצה השנייה נחה במיטה יומיים בלבד. דיו ושותפיו למחקר לא מצאו הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות. תסמיני החולים שנחו שבעה ימים לא היה טוב יותר מתסמיני החולים שנחו יומיים בלבד. מסקנתם הייתה שלא צריך יותר מיומיים של מנוחה במיטה.

קבוצת קוכרן (Cochrane)

(Cochrane Review) בשנים 2002- 2010 (Hagen KB1, Hilde G, Jamtvedt G, Winnem M. Bed rest for acute low back pain and sciatica. Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD001254;

Hilde G1, Hagen KB, Jamtvedt G, Winnem M. Advice to stay active as a single treatment for low back pain and sciatica. Cochrane Database Syst Rev. 2002;(2):CD003632;

Hagen KB, Hilde G, Jamtvedt G, Winnem M. Bed rest for acute low-back pain and sciatica. Cochrane Database of Systematic Reviews 2004, Issue 4. Art. No.: CD001254;

Dahm KT, Brurberg KG, Jamtvedt G, Hagen KB. Advice to rest in bed versus advice to stay active for acute low-back pain and sciatica. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 6. Art. No.: CD007612).

סקירת קוכרן

בהמשך סוקרו המחקרים האקראיים וכפולי-סמיות בנושא ועמדו בסטנדרטים מקצועיים על ידי סקירת קוכרן. סקירה זו בחנה את ההשפעה של מנוחה במיטה לעומת שמירה על אורח חיים פעיל על חולים עם כאבי גב תחתון חריפים. בחלק מהמחקרים החולים סבלו מכאבי גב חריפים מקומיים ובחלק אחר החולים סבלו מסיאטיקה (Sciatica). סיאטיקה נגרמת בשל גירוי שורש עצב מותני וכוללת כאבי גב תחתון עם הקרנות לרגל ועוד. נמדדו והושוו רמות הכאב ומגבלות התנועה לאחר 4 שבועות ולאחר 12 שבועות. בכול הנוגע לכאבי גב תחתון חריפים ללא הקרנות כאב מצאה סקירת קוכרן עדיפות שולית לשמירה על אורח חיים פעיל לעומת שכיבה ממושכת במיטה. עדיפות קלה זאת לאורח חיים פעיל נשמרה גם לאחר 4 שבועות ולאחר 12 שבועות.

אצל חולים עם סיאטיקה לא נמצאה ההעדפה להמשך פעילות גופנית על פני מנוחה במיטה. חולים עם כאבי גב תחתון חריפים והקרנות כאב לרגל שנחו ממושכות במיטה או חולים שנותרו פעילים הראו שיפור דומה. אף על פי שהתוצאות הללו לא היו דרמטיות החליטו החוקרים לצאת במסקנה גורפת להישאר פעילים. זאת לנוכח הנזקים שעלולים להיגרם במנוחה ממושכת במיטה.

הבהרות נדרשות

מה משמעות ההמלצה להמשיך להיות פעילים (Stay active)? זה נכון להמשיך להיות פעיל גם אם הפעילות גורמת להחרפת הכאב בגב? האם יש מגבלה על סוג הפעילות שנכון לי לבצע (לעמוד, לשבת, להתכופף, להרים)? האם אסור לי לחלוטין להיכנס למיטה ולנוח קמעה?… אלה ועוד הן שאלות מחקריות חשובות ורלוונטיות לנושא שנותרו ללא מענה.

להימנע לחלוטין ממנוחה במיטה?

הצורך לצאת בהכרזה חד משמעית גורם, לדעתי, להחמצה של אמצעי ריפוי חשוב – מנוחה. הגוף שלנו הוא מכונה מדהימה היודעת בין היתר לרפא את עצמה. תהליכי הריפוי של גב פצוע, שפעת או אשפוז לאחר ניתוח יעילים יותר במנוחה ו/או שינה. כל שצריך הוא לא להגזים. ההנחיות כיצד לפעול וכיצד לרפא את הנזקים רשומות לנו בגנים. תהליכי הריפוי יוצאים לדרך באמצעות תהליך פיזיולוגי מורכב – תהליך דלקתי. התהליך הדלקתי כולל בין היתר את התגובה הדלקתית, התרחבות כלי דם והנעת תאי דם לבנים.

כל מה שאנחנו צריכים לעשות כדי שהגוף יתחיל במלאכת התיקון הוא לא להפריע. במהלך המנוחה והשינה רוב האנרגיה הנחסכת מושקעת במלכת השיקום והריפוי. כמו כן מנוחה מידתית במיטה במצב של כאבי גב חריפים עשויים להועיל להעניק לעמוד השדרה את ההפסקה הנדרשת מהעומסים החוזרניים הכרוכים בישיבה, עמידה וביתר המנחים. במהלך המנוחה אנו מונעים את המשך הנזק והמשך הגירוי הדלקתי.

אבל, מנוחה ארוכה מידי מזיקה!

יחד עם זאת שכיבה ממושכת מזיקה. הגוף שלנו נועד לנוע. רקמות הגוף השונות זקוקות לתנועה ולעומסים הנלווים לה על מנת להתחזק ולהישמר. תוך יומיים שלושה של שכיבה רצופה מתחיל תהליך של ניוון ונזקים גופניים ונפשיים משמעותיים. בין יתר הנזקים הנגרמים ממנוחה ארוכה במיטה נמנה:

  • הפחתה באספקת הדם
  • הליכי ניוון מהירים
  • חולשת רקמות
  • ניוון מהיר של רקמות שונות כולל דיסקים בין חולייתיים (בלט או פריצת דיסק), סחוסים, גידים, שרירים
  • ניוון ונוקשות של המפרקים
  • אובדן צפיפות עצם
  • סיכון מוגבר להתפתחות קרישי ותסחיפי דם
  • דיכאון ועוד

עדיף, לנוח במיטה או להיות פעיל?

כרגע ההמלצה של הקהילה הרפואית היא להימנע ממנוחה במיטה ולהמשיך בשגרת חייכם. מעיון במחקרים ובתוצאות שלהם ומהניסיון הקליני שלי לא השתכנעתי שההמלצה הזאת – קרי, המשיכו להיות פעילים. היא ההמלצה הנכונה. השאלה היא לא האם נכון לנוח במיטה כאשר אתם סובלים מכאבי גב תחתון חריפים. השאלה שצריכה להישאל כמה זמן נכון לנוח במיטה ומתי להתחיל להיות פעיל.

כפי שראינו במחקר של דיו מ- 1986 אחרי יומיים אנו מאבדים את היתרונות של השכיבה ומתחילים להזיק לעצמנו. כדי למקסם את היעילות של המנוחה במיטה יש לצמצם אותה ללא יותר מיום או יומיים.

האם יש המלצות נוספות?

על מנת ליהנות מהיתרונות שבמנוחה במיטה יש להקפיד לבחור במנח שמפחית את הכאב למינימום אפשרי. ניתן לשם כך להיעזר בכריות שניתן לדחוף ו/או להניח:

בין הברכיים, מתחת לברכיים, מתחת לגב התחתון, מתחת לבטן או בכול מקום אחר שיקל או רצוי יעלים לחלוטין את הכאבים.

מנוחה פעילה והתנהלות זהירה

סובלים מכאבי גב תחתון? אפשר במידת הצורך לנוח עד יומיים במיטה. עם זאת, חשוב שגם במהלך היום יומיים האלו לא תשכבו ברציפות. הקפידו לקום כול חצי שעה על מנת לעשות סיבוב קצר בבית. הקפידו לעבור לאט ונכון ממצב של שכיבה למצב של ישיבה ועמידה. הדרך הנכונה לבצע את המעברים הללו היא דרך הצד:

1) להסתובב למצב שכיבה על הצד

2) לעבור בעזרת הידיים ותוך הורדת הרגליים למצב של ישיבה

3) באטיות תוך היעזרות בידיים הזדקפו והתחילו ללכת.

דחו במספר שעות את הקימה, העמידה וההליכה אם פעולות אלו גורמות לכאבים קשים מנשוא.

כאבי גב תחתון אל תישארו במיטה – אז מה ההמלצות?

לסובלים מכאבי גב תחתון חריפים, כאשר אין ברירה מומלץ לנוח במיטה אך לא יותר מיומיים. עוד מומלץ לקטוע את השכיבה מספר רב של פעמים וללכת ברחבי הבית. משך ההליכה ומהירותה יקבעו על פי התחושות החולה. אם ההליכה לא מכאיבה ניתן להאריך אותה ולהגביר את מהירותה. אם ההליכה מכאיבה יש להגבילה (1- 5 דקות) ולחזור למיטה.

המלצה נוספת לחולה עם כאבי גב תחתון חריפים היא להקשיב ולהתנהל על פי אותות הכאב המגיעים מגבו. הימנעות מהחרפת הכאב היא זו המאפשרת את ההחלמה. לא נכון, לדעתי, להמשיך ולבצע את הפעילות היומית שלכם אם היא מחריפה את הכאבים בגב. לא נכון שבעתיים לקבל טיפול תרופתי נגד הכאב ולבצע פעילות, כולל ישיבה ממושכת, שאלמלא התרופות הייתה מחריפה את הכאב.

כאבי גב תחתון אל תישארו במיטה – המלצות לפי תתי קבוצות

להמלצות על פי נוסחאות קבועות יש בעיה. ההבדלים בין חומרת התסמינים והגורמים לכאבי הגב גדולים ומחייבים התייחסות פרטנית. חילקתי את המלצות למנוחה ולפעילות למספר תתי קבוצות על פי מה מקל ומה מפחית את כאבי הגב:

כאבי גב תחתון חריפים עם או בלי הקרנות המחריפים בישיבה ופוחתים בהליכה

הימנעו או צמצמו את הישיבה למינימום אפשרי. אם עבודתכם מתבצעת בישיבה קחו יומיים שלושה של חופשת מחלה. ביומיים שלושה הללו בצעו הליכות לסירוגין שאורכן (בין 10 דקות לשעה כל פעם) ומהירותן (בין 4-6 קילומטר לשעה) נקבעת על פי תחושת הכאב בגב. בין הליכה להליכה ניתן לנוח במיטה לפרקי זמן קצובים.

כאבי גב תחתון עם או בלי הקרנות לרגל המחריפים בעמידה והליכה ופוחתים בישיבה

הימנעו או צמצמו את העמידה וההליכה למינימום אפשרי. תוכלו להמשיך בעבודתכם אם היא מתבצעת בישיבה. ביומיים שלושה הבאים רכבו על אופניים לסירוגין לפרקי זמן ומהירות רכיבה שיוכתבו על סמך מצבכם הרפואי והתחושות מהגב.

כאבי גב תחתון עם או בלי הקרנות המחריפים בכל מצב חוץ מאשר שכיבה

כנסו למיטה ומצאו מנח שאינו מכאיב לכם. לאחר מספר שעות של מנוחה נסו לקום (דרך הצד) ולבצע הליכה קצרה בבית.

  • הכאב אינו מחמיר עשו סיבוב גדול יחסית וחזרו בזהירות למיטה
  • אם הכאב מחמיר נסו לבצע סיבוב קטן (דקה או שתיים) וחזרו למיטה
  • אם הכאב אינו מאפשר זאת המשיכו לנוח ונסו לקום שוב לאחר מספר שעות
  • קימות תכופות תאפשרנה כאשר המצב אינו מאפשר להיות פעיל, תאפשרנה שכיבה ממושכת יותר.

נכון במצב הזה לבצע פעילות גופנית?

אין נוסחאות מדויקות לגבי מה מותר ומה אסור. הרופא לא ידע להדריך אתכם במדויק איזה סוג פעילות לבצע עם כאבי גב תחתון חריפים. רק אתם יודעים מהי רמת הכאב הבסיסית שלכם ואלו פעולות מחריפות אותה. עם זאת:

  • עם כאבי גב חריפים זה לא הזמן לפעילות מורכבת ומאתגרת. בהתקף חריף אל תתחילו להרים משקולות, לבצע שפגט, לעשות מתיחות ולהיכנס לתנוחות יוגה ו/או פילטיס מורכבות.
  • במידת האפשר תתחילו עם הליכה. זוהי הפעילות הטבעית ביותר עבורנו ורוב הסיכויים שהיא גם הפעילות המתאימה עבורכם כרגע.

אין צורך להזכיר שברוב המקרים של כאבי גב תחתון חריפים עדיף לכם לפעול כך:

  • ישיבה מזיקה וישיבה ממושכת מזיקה מאוד. (בחלק מהמקרים דווקא ישיבה היא הדבר הנכון לעשות)
  •  להקפיד לשבת נכון
  • אל תתכופפו עם הגב התחתון. (בחלק מהמקרים דווקא כפיפת הגב היא הדבר הנכון לעשות)
  • הימנעו מהרמת משאות
  • אל תבצעו תנועות מהירות עם הגב התחתון
  • הימנעו ככל האפשר משיעול ועיטוש

ומה ההמלצות לגבי כאבי גב תחתון כרוניים?

כאבי גב תחתון אל תישארו במיטה
כאבי גב תחתון אל תישארו במיטה

המלצות אלה אינן מתייחסות לחולים עם כאבי גב כרוניים. קבוצת חולים זאת צריכה לנהוג אחרת ובכלל זה:

  • לחזור לפעילות גופנית ולעבודה שגרתית בהקדם האפשרי.
  • חולים פעילים היו גם פחות מוגבלים מחולים שטופלו תרופתית ונחו במיטה.

ומה לגבי הגב שלכם?

חשוב לציין שהמאמר הזה עוסק אך ורק בהשפעה של מנוחה לעומת המשך פעילות בכל הנוגע לכאבי גב תחתון חריפים עם או בלי הקרנות כאב ואינו מבדיל בין הסוגים השונים של הפתולוגיות שעלולות לגרום לסימנים והתסמינים הללו. כאבי גב תחתון חריפים עלולים להתפתח בגלל מתיחת שריר בגב התחתון, בגלל נקיעת חוליה בגב התחתון, בגלל נזק לדיסק הבין חולייתי (בלט דיסק, בקע דיסק, פריצת דיסק), בגלל היצרות תעלת השדרה המותנית, בגלל דלקות זיהומיות, בגלל גידולים סרטניים ועוד.

לחולים עם כאבי גב חריפים בגלל פגיעה מכנית מומלץ להם לבחור במנוחה קצרה אך פעילה. במקביל מומלץ לקבוצת חולית זאת להתחיל בטיפול שמרני כגון כירופרקטיקה. חולים עם סימנים ותסמינים המעידים על כך שמקור הכאבים בגב התחתון אינו מכאני אלא אורגני מערכתי (רקע טראומטי, חום, אובדן משקל, אובדן שליטה על הסוגרים ועוד) יופנו לחדר מיון לצורך בירור רפואי מעמיק ו/או התערבות כירורגית דחופה.

References:

Bolton R, Hulshof H, Daanen HA, van Dieën JH. Effects of mattress support on sleeping position and low-back pain. Sleep Sci Pract 6, 3 (2022). https://sleep.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41606-022-00073-x

Pergolizzi JV Jr, LeQuang JA. Rehabilitation for Low Back Pain: A Narrative Review for Managing Pain and Improving Function in Acute and Chronic Conditions. Pain Ther 9, 83–96 (2020). https://link.springer.com/article/10.1007/s40122-020-00149-5

Foster NE, Anema JR, Cherkin D, et al. Prevention and treatment of low back pain: evidence, challenges, and promising directions. Lancet 391, 2368–2383 (2018). https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(18)30489-6.pdf

– Maher C, Underwood M, Buchbinder R. Non-specific low back pain. Lancet 389, 736–747 (2017). https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(16)30970-9.pdf

Chou R, Deyo R, Friedly J, et al. Nonpharmacologic therapies for low back pain: a systematic review for an American College of Physicians clinical practice guideline. Ann Intern Med 166, 493–505 (2017). https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M16-2459

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבים בצוואר אבחון

כאבים בצוואר אבחון

כאבים בצוואר? אבחון הוא הצעד הראשון. כול אדם נמצא בסיכון להתפתחות סימנים ותסמינים כאלו ואחרים באזור הזה של עמוד השדרה או ברקמות סביבו. לרוב, מדובר בתסמינים זמניים המופיעים בגלל נזק מקומי קל על רקע עומס יתר ושימוש לקוי. לעיתים הגורם יהיה משמעותי. 

דלקות מעי וחרדות מה הקשר

חרדות ודלקות מעי

דלקות מעי וחרדות מתקיימות לעתים קרובות יחדיו. מחלות מעי דלקתיות פוגעות באיכות חייהם של אנשים רבים בגילים שונים בכול רחבי העולם. הסימנים והתסמינים של המחלות הללו הם פיזיים בעיקרם אך כוללים גם סימנים ותסמינים נפשיים כגון דיכאון וחרדות.

בלי סטרואידים לתעלה הקרפלית

בלי סטרואידים לתעלה הקרפלית

בלי סטרואידים לתעלה הקרפלית? תסמונת התעלה הקרפלית היא פציעה הנגרמת בעידן המודרני עקב תנועות חוזרניות. אכן, זריקות סטרואידים יכולות להקל על התסמינים הנובעים מהתסמונת. אלא שמדובר בהשפעה זמנית בלבד ולכן עדיף להתחיל בטיפול שמרני.