פריקת כתף אבחון וטיפול

פריקת כתף אבחון וטיפול

פריקת כתף – אבחון וטיפול מהירים ויעילים עשויים למנוע נזקים בלתי הפיכים ופריקות חוזרות. בפציעה זאת ראש עצם הזרוע יוצא מהשקע הגלנואידי. סימפטומים שכיחים בגין הפרעה זאת כוללים כאבים קשים, קושי להניע את המפרק ועוד. במקרים רבים ראש עצם הזרוע חוזר באופן ספונטני למקומו. עם זאת, ברוב המקרים נדרש קלינאי מיומן כדי להחזיר את ראש עצם הזרוע למקומו.

כדי למנוע נזקים נוספים, רצוי מאוד שאת החזרת המפרק למקומו נעשה רק לאחר צילום רנטגן. לאחר החזרת ראש עצם הזרוע למקומו חשוב לקבע את המפרק. השיקום הוא קריטי למניעת חוסר יציבות כרונית ופריקות חוזרניות. פריקות חוזרניות מחייבות פתרון כירורגי. פריקה ראשונית כרוכה בכאבים בכתף ברמת חומרה גבוהה בעוד שפריקות חוזרניות של הכתף גורמות לעתים לכאבים מינימליים בלבד. בכל מקרה של פריקת כתף אבחון וטיפול מהירים הם מפתח לבריאות עתידית של המפרק.

פריקת כתף אבחון וטיפול – רקע

פריקת כתף היא פציעה נפוצה הפוגעת בעיקר בגברים צעירים ונשים מבוגרות. זוהי למעשה פריקת המפרק השכיחה ביותר בגוף. פריקה מתרחשת כשראש עצם הזרוע (head of the Humerus) יוצא מהשקע הגלנואידי (glenoid fossa). לרוב הפריקה של מפרק הכתף תהיה בכיוון הקדמי. השכיחות של פריקת כתף באוכלוסייה הכללית מוערכת:

  • ב -1.7%, עם שיעור היארעות של 23.9 לכל 100,000 שנות אדם בארצות הברית

פריקת כתף עלולה לגרום לכאב, אובדן תפקוד ופציעות נלוות כגון שברים, קרעים בשרוול המסובב ונזק עצבי. הסיכון להישנות הפריקה גבוה, בעיקר בחולים צעירים ופעילים. הטיפול בפריקת כתף כרוך בהחזרת המפרק למקומו, קיבוע, תרגילי שיקום ובמקרים מסוימים ניתוח.

הגורמים לפריקת כתף כוללים:

עומסי יתר חוזרניים

עומסי יתר חוזרניים על הכתף כגון מסירות כדור, הרמות או הגשות כדור מעל גובה הכתף. עומסים כאלה ניתן למצוא בספורט כמו טניס, כדורסל, כדור עף, הרמת משקולות ועוד. עומסי יתר חוזרניים קיימים גם במקצועות כגון סדרני מדפים בסופר, צבעי ועוד. עומסים חוזרניים מחלישים את הרקמות שאמורות לייצב את ראש עצם הזרוע. החלשת הרקמות מאפשרת את פריקת המפרק עם הנפילה הראשונה או החבטה הראשונה.

נזקי חבלה

ונזקי חבלה הנגרמים בעיקר בשל נפילה על יד מושטת לפנים. כמובן שחבלה משמעותית כמו במהלך פציעת ספורט או בגלל נפילה על יד מושטת לפנים עלולה לגרום לפריקת הכתף גם בלי שהרקמות נחלשו קודם לכן אבל אין ספק שניוון וחולשה מוקדמת של רקמות אלו מעלות את הסיכון לכך דרמטית.

גורמי סיכון לפריקת כתף

מגוון רחב של גורמי סיכון מעלים את הסבירות לפריקת כתף ובכלל זה נציין:

נטייה גנטית

רצועות ורקמות חיבור גמישות מידי אינן מספקות הגנה ותמיכה הנדרשים כדי לשמור את הכתף במקומה. חשוב לזכור שככול שאנו מתבגרים הסיכון לפריקת כתף פוחת. הדבר נובע מהנוקשות הכללית שמתפתחת בגופנו עם התבגרותנו שמייצבת את הכתף. עם הזדקנותנו אנו גם נוטים לא לעסוק בספורט ובכך מצמצמים הסיכון לנפילות ופריקות.

פריקת כתף אבחון וטיפול
פריקת כתף אבחון וטיפול

כאשר יש חשש לפריקה במפרק הכתף חשוב לאבחן ולטפל בבעיה בהקדם על מנת למנוע נזקים בלתי הפיכים וצורך עתידי בניתוחים מורכבים. להלן פרטים על פריקת כתף, אבחון וטיפול וגם שיקום של הכתף לאחר הפריקה.

אבחון פריקת כתף

פריקת כתף? אבחון ולאחריו הטיפול יחלו מלקיחת ההיסטוריה של המקרה שברוב המקרים תכלול טראומה כלשהי ואולי גם פריקה קודמת של מפרק זה וכן על ההופעה הקלינית של החולה. בפריקה קדמית של המפרק החולה יחזיק את זרועו מורחקת ומסובבת פנימה. מפרק הכתף כפוף ובמקרים רבים יתמוך החולה את בכתף הפרוקה עם היד הבריאה. שריר הדלתה יאבד את צורתו המעוגלת, ראש עצם הזרוע יבלוט לפנים וניתן יהיה למשש אותו, החולה יסבול ממגבלות תנועה קשות וכאב בעת ניסיון להניע את הכתף.

פריקה אחורית של המפרק קשה יותר לאבחון. הרבה פעמים החולה נמצא במצב של פריקה אחורית במשך זמן רב בלי לדעת. יתכן רקע היסטורי של פרכוסים אפילפטיים. היד של החולה תוחזק קרוב לגוף ובמצב מסובב פנימה, מפרק המרפק כפוף. ראש עצם הזרוע יבלוט לרוב לאחור ומתחת לזיז המקור (Acromion process). הרחקת הכתף וסיבוב הכתף החוצה כרוכים בכאב עז.

– נזקים משניים אפשריים

במהלך לקיחת ההיסטוריה הרפואית ובבדיקה הגופנית ננסה לאתר נזקים משניים שנגרמים פריקת הכתף. בין הרקמות שעלולות להיפגע במהלך הפריקה נמנה:

  • מתיחה או קריעה של קופסית מפרק הכתף
  • נזק הכולל מתיחה או קריעה של רצועות
  • מתיחה או קריעה של גידי השרוול המסובב
  • קרע או מתיחה של העצב האקסילרי (Axillary Nerve) או עצב החישור (Radial nerve) או אחד מסיבי המקלעת הברכיאלית (Brachial plexus)
  • מתיחה, קריעה או לחץ על עורק בית השחי ו/או ווריד בית השחי
  • ניתוק של הלברום
  • שבר אפשרי של ראש עצם הזרוע
  • שבר של הגבשושית הגדולה בראש עצם הזרוע
  • פגיעה במפרק אקרומיוקלויקולר (שיא הכתף והבריח)
  • בצקת לשדית בעצם

ברוב המקרים של פריקת כתף אחורית אין נזקים משניים.

– זיהוי נזקים משניים

כדי לאבחן את הנזקים המשניים לפריקה ואת חומרת הנזקים יערוך הקלינאי בדיקות שונות. לזיהוי פגיעה בעורק בית השחי יש לבדוק פעימות של העורק הרדיאלי (Radial pulse), לבדוק נוכחות של שטף דם בבית השחי, שינוי גוון העור והטמפרטורה ביד. לזיהוי פגיעה עצבית יש לערוך בדיקה חישה, בדיקה של כוח מוטורי ובדיקה של החזרי גידים. נזק לעצב האקסילרי נאבחן על ידי בדיקת התחושה בעור מעל החלק החיצוני של שריר הדלתה (Deltoid muscle) ועל גב כף היד. בדיקה של כוח מוטורי נבצע על ידי בדיקת יכולת הפשיטה של האגודל, שורש כף היד והמרפק. יש לזכור שנזק משני שכיח בשל פריקת הכתף הוא הפגיעה הבלתי הפיכה ברקמות התומכות וגרימה למצב שבו הכתף נוטה לפריקות חוזרות.

סיבוכים מפריקות כתף חוזרות

הנזקים המשניים שתוארו מתרחשים גם בפריקה הראשונה אך שכיחים הרבה יותר בפריקות חוזרות. נזקים משניים אפשריים בגלל פריקת כתף קדמית כוללים:

  • נזק ע"ש בנקרט (Bankart's lesion) הכוללת קרע של החלק הקדמי תחתון של הלברום
  • קרע של הרצועה הקדמית תחתונה של מפרק הזרוע (Antero-Inferior Glenohumeral ligament)
  • קרע קופסית המפרק
  • פציעה של הרצועה התחתונה של מפרק הזרוע (Inferior Glenohumeral ligament)
  • נזק לחלק העליון של הלברום (Superior Labrum Anterior to Posterior- SLAP)
  • פגיעה בשרירי השרוול המסובב (Rotator cuff injury)
  • פגיעה ע"ש היל-זקס (Hill-Sachs lesion) הכוללת שבר דחיסה בחלק האחורי עליון של ראש עצם הזרוע.

הפגיעה הזאת ע"ש היל-זקס נגרמת:

  • מהלחץ שיוצרת העצם הקשה בחלק הקדמי של המכתש (Glenoid) על העצם הרכה יחסית של ראש הזרוע.

עוד נציין שפגיעה מסוג זה מתרחשת:

  • בקרב 35% מפריקות הכתף הקדמיות המתרחשות לראשונה וב80% ממקרי פריקות הכתף החוזרות.

בדיקות מתקדמות

ברוב המקרים האבחון של כתף פרוקה אינו מהווה בעיה. יש חשיבות לבדוק בצורה יסודית את הכתף על מנת לאתר במהירות נזקים משניים ולטפל בהם. מסיבה זאת נעשה שימוש באמצעי דימות כולל צילומי רנטגן על מנת לשלול שברים.

טיפול בפריקת כתף

ללא נוכחות של נזקים משניים כל שנותר בשלב הזה הוא החזרת המפרק למקומו. חלק מהחולים הסובלים מפריקות חוזרות יודעים להחזיר בעצמם את ראש עצם הזרוע למקומו עוד בטרם נבדקו על ידי קלינאי. נזקים משניים בעקבות פריקת כתף הכוללים נזקים קשים לרקמות הרכות ושברים הזדקקו לטיפול כירורגי. את החזרת המפרק למקום עושים לרוב לאחר לקיחת חומרים משככים. ישנן מספר רב של טכניקות להחזרת ראש עצם הזרוע למקומו בפריקה קדמית. מהקלינאי המבצע את הפעולה נדרשת מיומנות גבוהה על מנת לא לגרום לנזקים נוספים.

מיד לאחר החזרת הכתף למקומה נתחיל עם טיפולים פסיביים יותר שמטרתם ריפוי הדלקת על ידי אמצעים ייעודיים לכך כולל קומפרסים חמים, לייזר רך, אולטרה סאונד ועוד. בהמשך יחלו הטיפולים לשאת אופי דינמי ואקטיבי יותר ולכלול פעילות גופנית ברמות קושי גדלות והולכות של המטופל.

– טכניקות להחזרת הכתף למקומה

בין יתר הטכניקות להחזרת הכתף למקומה האנטומי נמנה:

  • שיטת היפוקרטס (Hippocratic method). מתבצעת בשכיבת החולה על הגב וכוללת משיכה של היד ב- 45 מעלות ובמקביל הפעלת כוח נגדי מאמצעות הנחת רגל על החזה או בבית השחי של החולה או באמצעות עוזר
  • שיטת הרוטציה החיצונית (External rotation method). מתבצעת בשכיבה על הגב וכוללת קירוב היד וכפיפה של המרפק ל- 90 מעלות ובאופן אטי ביצוע רוטציה חיצונית
  • שיטת סטימסון (Stimson's technique). מתבצעת כאשר החולה שוכב על בטנו והיד תלויה למטה רפויה ובשלב הזה תולים משקולות על היד במשקלים הולכים וגדלים עד חזרת המפרק למקומו ועוד

 מיד לאחר החזרת המפרק יש לקבע את הכתף באמצעות תומך מיוחד.

שיקום פריקת כתף

כיצד ניתן למנוע פציעות כתף ובכלל זה פריקת כתף? תומך הכתף יושאר למשך 2 – 4 וזאת כדי למנוע תנועות כגון הרחקת הזרוע (Abduction) ורוטציה חיצונית של הכתף, שעלולות לגרום לפריקה חוזרת של הכתף.  נמנע מביצוע תנועות אלו לעוד 2- 4 שבועות גם לאחר הסרת התומך. במהלך כול התקופה נבצע תרגילים איזומטריים תחילה ודינמיים בהמשך כדי לשמור על יכולת התנועה והכוח של מפרקי הזרוע השונים כולל הכתף ועמוד השדרה הצווארי.

לאחר 4 – 8 שבועות נתחיל לעבוד באופן יותר אינטנסיבי יותר על שיקום הכתף כולל על חיזוק שרירי השכמה (Scapula Stabilizers) ושרירי השרוול המסובב (Rotator Cuff). נעלה באופן הדרגתי את רמת הקושי ונשלב תרגילים לשיפור החישה העצמית (Proprioceptive). אם הפציעה מאפשרת, ספורטאים ברמות גבוהות ובמידת האפשר כל חולה אחר חייבים להמשיך להתאמן. המשך תנועה ופעילות גופנית תורם מבחינה גופנית ומנטלית ומאיץ את קצב ההחלמה. לשם כך נמליץ במקביל לטיפול ולשיקום של הכתף שהחולה יבחר פעילות גופנית חלופית שאינה מציקה לכתפו וזאת עד לשיקום מלא של הכתף.

פריקות כתף חוזרות

פריקות כתף (Recurrent dislocation) חוזרות מהוות תופעה שכיחה. כפי שצוין בחלק ניכר מהמקרים של פריקות כתף חוזרות נגרמים נזקים משניים משמעותיים. נזקי המשנה כמו פגיעה ע"ש בנקרט'ס (Bankart's lesion) ונזק ע"ש היל -זקס (Hill-Sachs lesion) דורשים אבחון וטיפול מהירים.

הנזקים הנרחבים יחסית הנגרמים מפריקות כתף חוזרות הכוללות בין היתר:

  • פגיעה בקופסית המפרק
  • מתיחה או קריעת רצועות
  • קרע בלברום

נזקים אלה ברקמות שאמורות לתמוך ביציבות של המפרק מותירה את הכתף חסר יציבות ונתון לפריקות. כול חבטה קטנה, נפילה מינורית או מאמץ עלולים במצב הזה לגרום לפריקה. על פי מחקרים חולה צעיר שפרק לראשונה את כתפו:

  • בטרם מלאו לו 20 יש סיכוי של עד 94% לפרוק אותה שוב
  • אם פרק את כתפו לפני גיל 40 הסיכויים לפריקה חוזרת פוחתים לכדי 26% – 48%
  • פריקה ראשונית מעל גיל 40 כרוכה בסיכון של עד 10% לפריקה חוזרת

 References:

Abrams R, Akbarnia H. Shoulder Dislocations Overview. [Updated 2022 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459125/

Verweij L P, Baden D N, van der Zande J M, van den Bekerom M P. Assessment and management of shoulder dislocation BMJ 2020; 371 :m4485 doi:10.1136/bmj.m4485

Zacchilli MA, Owens BD. Epidemiology of shoulder dislocations presenting to emergency departments in the United States. J Bone Joint Surg Am. 2010 Mar;92(3):542-9. doi: 10.2106/JBJS.I.00450. PMID: 20194311.

Atef A, El-Tantawy A, Gad H, Hefeda M. Prevalence of associated injuries after anterior shoulder dislocation: a prospective study. Int Orthop. 2016 Mar;40(3):519-24. doi: 10.1007/s00264-015-2862-z. Epub 2015 Jul 2. PMID: 26133290.

Hardie CM, Jordan R, Forker O, Fort-Schaale A, Wade RG, Jones J, Bourke G. Prevalence and risk factors for nerve injury following shoulder dislocation. Musculoskelet Surg. 2022 Nov 29. doi: 10.1007/s12306-022-00769-4. Epub ahead of print. PMID: 36445531.

Doehrmann R, Frush TJ. Posterior Shoulder Instability. [Updated 2022 Jul 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557648/

Systematic Review and Meta-Analysis of Locked Posterior Dislocation of the Shoulder Treated with Shoulder Arthroplasty: Improved Outcomes for Total Shoulder Arthroplasty are Associated with Increased Age

Dislocated shoulder – Diagnosis and treatment – Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dislocated-shoulder/diagnosis-treatment/drc-20371720

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

ספורט זה מעיין הנעורים

ספורט זה מעיין הנעורים

אל מעיין הנעורים? מתברר שיש מעיין כזה והוא לא רחוק מאיתנו. חוקרים מנסים לאתר דרכים לשמור עלינו צעירים ובריאים.אנו מוצפים בהמלצות על תוספי תזונה וזריקות של הורמונים שמבטיחים לעצור או לעכב את נזקי הזיקנה. ספורט כבר ניסיתם? 

האם הגיע דואר אלקטרוני עבורי

לחץ נפשי בגלל דואר אלקטרוני

הדואר האלקטרוני הגיע? המשפט הזה נושא אחריו מתח נפשי תמידי שעל ציר הזמן עלול לגבות מאיתנו מחיר בריאותי. לחצים נפשיים גורמים לנו לנזקים בריאותיים פיזים וקוגניטיביים. חיי היום יום בעידן המודרני כרוכים בלחצים ודאגות אין סוף ועל כך אנו משלמים מחיר בריאותי כבד. 

ספורט מתון או אינטנסיבי מה עדיף

ספורט מתון או אינטנסיבי

ספורט מתון או אינטנסיבי? מה עדיף? מחקרים רבים העוסקים באופן שבו רצוי לבצע פעילות גופנית מגיעים למסקנות סותרות. חלקם ממליץ על פעילות מתונה כמו למשל הליכה איטית וחלקם טוען שפעילות אינטנסיבית נושאת יתרונות רבים יותר. אז מה נכון לעשות?