פייסבוק גורמת לדיאטת כאסח! מה הקשר בין פייסבוק לבין דיאטות? האינטרנט שהפך להיות גורם דומיננטי בחיינו כרוך ביתרונות רבים. האדם צורך באמצעות האינטרנט מגוון רחב של תכנים במגוון רחב של תחומים. בין התחומים והנושאים המדוברים נמנה צריכה של תכנים תרבותיים, צריכה של מידע בריאותי, מידע אקדמי ומידע צרכני ועוד.
האינטרנט גם מאפשר לנו לשמור על קשרים חברתיים ולעבוד מהבית על כול היתרונות הכרוכים בכך. אך לא הכול יתרונות. הרשתות החברתיות ובכלל זה פייסבוק עלולות גם להזיק. דימוי גוף של אדם נגזר בין היתר מחוויותיו, אישיותו, גורמים חברתיים ותרבותיים ועוד. בין הגורמים המשפיעים על דימוי גוף ניתן לכלול:
- אופנות משתנות
- רשתות חברתיות כמו פייסבוק, אינסטגרם, פינטרסט, טיקטוק ועוד
לפי המחקר דימוי הגוף של צעירים רבים נפגע בגלל ההשוואות שהם מבצעים לחבריהם בפייסבוק. יש לזכור שהתמונות של חברינו בדף הפייסבוק אינן משקפות בהכרח את חייהם ואת המראה שלהם. דימוי גוף שלילי עלול לגרום לניסיונות חולניים לשנות את הגוף באמצעות דיאטות כאסח וניתוחים פלסטיים.
פייסבוק גורמת לדיאטת כאסח – רקע
כאמור מרחב האינטרנט אינו מושלם. השימוש ברשת האינטרנט כרוך גם בחסרונות רבים. בין היתר האינטרנט מעודד אורח חיים יושבני הכרוך בישיבה יתר ואכילת יתר והשמנה, מוביל לאובדן הפרטיות, רווי בתוכן לא מדויק, גורם להתמכרות לגלישה באינטרנט, פגיעה בתקשורת האנושית ועוד. לפי המחקר הנוכחי הרשתות החברתיות עלולות לגרום בחלק מהמקרים להפרעות אכילה ודיאטות כאסח.
הפרעות אכילה שכיחות יותר בקרב בנות בקולג'. בין ההפרעות הללו נציין:
- לקיחת חומרים משלשלים
- צום
- בולימיה
- אנורקסיה
- הפרעת אכילה כפייתית (Binge Eating Disorder) ועוד
לפי הערכות שונות היקף התופעה נאמד ב- 11% – 20% מהבנות. בין ההשערות שהועלו לגבי השכיחות ההולכת וגדלה של הפרעות אכילה נבדקה גם השפעת הרשתות החברתיות. חשוב לציין שישנן גם בנות קולג' רבות שמחוברות לפייסבוק ולרשתות חבריות אחרות בלי להיות מושפעות מכך. בנות אלה מסוגלות ליהנות מהמידע הזורם שם מחברותיהן בלי להיות מוטרדות ממידות גופן ומהמראה שלהן.
עם זאת, בנות רבות מבלות באופן ממושך בתוך הרשתות החברתיות כמו פייסבוק ומושפעות מכך. בנות אלה נכנסות למדיה החברתית כדי לראות כיצד נראות חברותיהן ומיד לאחר מכן לפתוח בדיאטה קיצונית כדי להיראות כמותן.
החוקרים יצאו לבדוק האם קיימת קורלציה בין ההתנהלות בפייסבוק לבין התפתחות הפרעת אכילה. את ההתנהלות בפייסבוק בחנו באמצעות מידע על:
- אינטסיביות של השימוש
- החיבור הרגשי "המחייב" שנוצר שם עקב מספר החברים
- שילוב פייסבוק לתוך לוח הזמנים האישי
- פרק זמן הבילוי בפייסבוק
- ההשוואות במראה ובמשקל
- דיבורים שליליים על הגוף
המחקר
ניתוח ממצאים שנאספו מ- 128 נשים תלמידות קולג'. הממצאים התבססו על שאלונים שמילאו הנשים הללו וכללו מידע על הרגלי האכילה שלהן, כמות הזמן שהן גולשות בפייסבוק, מספר החברים שיש להם בפייסבוק והאם הן משוות את גופן ולגופן של חברותיהן באמצעות התמונות המתפרסמות בפייסבוק.
ממצאי המחקר
לנשים שהיו מחוברות רגשית לפייסבוק היה סיכוי גבוה יותר להשוות את גופן לגופן של חברותיהם ברשת החברתית וסיכון גבוה יותר לבצע דיאטת כאסח, דיאטה מסוכנת במטרה "לתקן" את המצב. לעומת זאת נשים שגלשו בפייסבוק אך לא נהגו להשוות את גופן לגופן של חברותיהן היו בסיכון מופחת להיכנס לדיאטה קיצונית.
מסקנות החוקרים
פייסבוק גורמת לדיאטת כאסח! מי שמשתמש בפייסבוק כדי להזין את החיים החברתיים ואת החיים המשפחתיים עשוי להפיק ממנו תועלת. מאידך כול מי שנעזר בפייסבוק לצורך השוואה של הגוף שלו לעומת חבריו עלול להיגרר להפרעות אכילה קשות ודיאטות מסוכנות.
Journal of Adolescent Health, August 2015