כאב בשריר מותח המחתלה הרחבה

כאב במותח המחתלה הרחבה

כאב בשריר מותח המחתלה הרחבה (Tensor fasciae late – TFL) היא תופעה שכיחה למדי. השריר טנסור פאשיה לאטה ממוקם בחלק החיצוני של הירך. תפקידיו של השריר כוללים אספקת כוח מרכזי וגורם מייצב עבור מפרק הירך והאגן. לעתים עלול שריר הטנסור פאשיה לאטה להיות המקור לכאבים באזור הזה. אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע סימנים ותסמינים כרוניים.

כאב בירך עלול לנבוע ממגוון רחב של פתולוגיות והפרעות בריאותיות. פגיעה בשריר מותח המחתלה הרחבה עלולה לגרום לפציעתו ולהתפתחות תסמינים בירך. בגלל מרכזיותו של השריר בתפקוד הירך והאגן הוא חשוף לעומסי יתר ולפציעות.

כאב בשריר מותח המחתלה הרחבה – רקע

השריר הטנסור פאשיה לאטה (TFL) מספר תפקידים, כגון כיפוף הירך, הרחקת ירך, סיבוב פנימי, כמו גם כיפוף ברך וסיבוב חיצוני באמצעות הרצועה האיליוטיביאלית. שריר ה-TFL גם עוזר לייצב את האגן ואת הברך במהלך הליכה וריצה.

שימוש יתר או עומס מתיחה חוזר ונשנה של השריר והגיד יגרמו לפציעתו. תסמינים אפשריים בשל פציעה כזאת כוללים:

גורמי סיכון לפציעה של שרירי זה כוללים בין היתר:

  • זווית לקויה של ראש עצם הירך, חולשה ביכולת ההרחקה של הירך, חוסר יציבות באגן, אי התאמה באורך הרגליים, ביומכניקה לקויה או אימון מוגזם.

כאב בשריר מותח המחתלה הרחבה זוכה לעיתים קרובות לאבחון וטיפול לקויים. אבחון לקוי וטיפול עקר מעלים את הסיכוי שהפגיעה בשריר מותח המחתלה הרחבה תהפוך לכרונית. פגיעה כרונית בשריר הזה משמעותה תגובת שרשרת לאורך השרשרת הקינטית של הירך. תגובת שרשרת זאת תכלול תפקוד לקוי של מפרק הירך, האגן, עמוד השדרה ושאר המפרקים בגפה התחתונה. המשמעות על ציר הזמן היא התרחבות מעגל הפציעות, מגבלות תנועה וכאבים.

אנטומיה

כאב במותח המחתלה הרחבה
כאב במותח המחתלה הרחבה

שריר מותח המחתלה הרחבה הוא שריר קטן:

  • שמתחיל בחלק העליון קדמי של עם הכסל (Ilium) מעט מתחת לקוץ הכסל הקדמי העליון (Anterior superior iliac spine)
  • ומסתיים בחלק המקורב של עצם השוק (Tibia). בנקודה זאת נאחז הגיד בזיז ע"ש גרדי (Gerdy’s tubercle). הזיז הזה ממוקם על החלק הקדמי צדי בחלק המקורב של עצם השוק

שריר מותח המחתלה הרחבה מעוצבב על ידי עצב העכוז העליון (Superior gluteal nerve). מקור העצב הזה משורשי העצבים L4-S1 בעמוד השדרה המותני. את אספקת הדם מקבל השריר מהענף של עורק הירך (Femoral artery).

תפקיד

תפקידיו של שריר מותח המחתלה הרחבה כוללים:

  • הרחקת הירך
  • כיפוף הירך
  • סיבוב פנימה של הירך
  • מתיחה של המחתלה הרחבה העוטפת את שרירי הירך וייעול עבודתם

שריר מותח המחתלה הרחבה מתחבר במורד הירך אל שביל הכסל והשוקה (Iliotibial band). במיקומו זה הוא מסייע לשריר העכוז הגדול (Gluteus maximus) בהרחקת הירך. במבט כללי יותר לשריר מותח המחתלה הרחבה חשיבות מרובה בייצוב הירך והאגן בעת הליכה ובכול פעילות אחרת שכרוכה בעומסים על מפרקי הירך ועל האגן. תפקידיו המרובים חושפים את הטנסור פאשיה לאטה לעומסי יתר והתפתחות כאב.

פגיעה בתפקוד של השריר עלולה להיות משנית גם לנזק באחד העצבים המעצבבים אותו. כך למשל פריצת דיסק מותני בגובה L4 – 5 עלולה לפגוע בשורש עצב L5. שורש עצב זה מעניק יכולות מוטוריות לחלק משרירי הירך. פגיעה עצבית זאת עלולה לשבש את עבודת השרירים שמסובבים פנימה את הירך. בין השרירים שעלולים להיפגע מכך נציין את:

  • מותח המחתלה הרחבה
  • ואת שרירי העכוז האמצעי והקטן

תפקוד לקוי של השריר עלולה לגרום לשרשרת של ליקויים תפקודיים בשרשרת הקינטית. ליקויים תפקודיים אלה הכוללים פגיעה ביציבות האגן ומפרק הירך תוביל על ציר הזמן לנזקים וכאבים.

גורמים לפגיעה בטנסור פאשיה לאטה

הגורם העיקרי לפגיעה בשריר מותח המחתלה הרחבה הוא עומס יתר הנובע מפעולות ותנועות חוזרניות. עומס יתר על השריר הזה יכול להתפתח ממספר רב של פעילויות ומצבים שכן השריר מותח המחתלה הרחבה מהווה ציר מרכזי בכול פעילות נושאת משקל. בין יתר הפעילויות שעלולות לחשוף את שריר מותח המחתלה הרחבה לעומסי יתר ולפגיעה נציין:

כאב במותח המחתלה הרחבה יכול להתפתח גם בגלל חבלה מקומית או בגלל חבלה באזור אחר הגורמת לשימוש יתר בשריר מותח המחתלה הרחבה. כך למשל מטופלת שלי ששברה את רגלה הימנית והתהלכה כאשר רגלה עם גבס החלה לאחר מספר ימים לסבול מכאבים חריפים בשריר מותח המחתלה הרחבה השמאלי.

סימנים ותסמינים

הסימנים והתסמינים האופייניים לפגיעה בשריר הזה לא כוללים חסרים נוירולוגיים כגון נימול, חולשה או אובדן שליטה על הסוגרים. סימנים ותסמינים אופייניים כוללים:

  • כאב באזור החיצוני של מפרק הירך באזור תל הירך הגדול (Greater trochanteric region)
  • כאב בחלק העליון חיצוני של הירך
  • הכאב צפוי להחמיר בפעילות כמו הליכה ממושכת
  • החמרה של הכאבים במעבר מישיבה לעמידה או כול פעילות נושאת משקל אחרת
  • הכאבים יחמירו במצב שכיבה על הצד הפגוע
  • החמרה של כאב במותח המחתלה הרחבה בעת מישוש של השריר ועוד

כאב במותח המחתלה הרחבה – אבחון

האבחנה של כאב במותח המחתלה הרחבה מבוססת על:

  • היסטוריה קלינית, בדיקה גופנית ומחקרי הדמיה

היסטוריה של הפציעה

האבחון של כאב במותח המחתלה הרחבה יתחיל כמו בתסמונות כאב אחרות בהיסטוריה הרפואית. בשלב הזה נלמד על ההיסטוריה של הפציעה ועל ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית של החולה. השאלות שנשאל יכללו:

  • היכן הכאב? (מפשעה, ירך צידית)
  • מתי וכיצד החל (בעבודה, תאונה, באופן ספונטני וכו')?
  • מהי עוצמת הכאב
  • מה המאפיינים של הכאב?
  • האם מדובר בכאב קבוע או זמני?
  • מתי הכאב מציק יותר (לילה, יום, בוקר, ערב וכו') האם הוא מעיר משינה?
  • האם ישנם סימנים ותסמינים נלווים כגון נימול, חולשה, אובדן שליטה על הסוגרים ועוד?
  • נשאל מה משפיע על עוצמת הכאבים (עמידה, ישיבה, שכיבה, הליכה, ריצה, כפיפת ירך, הצלבת רגליים, אכילה, שינוי טמפרטורה, שיעול, התעטשות, התכופפות, הרמת משא, נהיגה, לחץ נפשי)
  • נלמד האם טופלת בעבר בגין כאבים אלו ובאיזה אופן (טיפולי מגע, תרופות, זריקות נוגדות דלקת, ניתוחים? )
  • מה מקצועו של החולה
  • באילו סוגי הספורט הוא עוסק
  • סגנון חיים (עישון, אלכוהול, תחביבים)
  • רקע הבריאותי הכללי של החולה ושל משפחתו (מחלות, נטיות גנטיות ועוד)

בדיקה גופנית

לאחר מכן נעבור לבדיקה הגופנית. מטרות הבדיקה הגופנית הן:

  • שיחזור הסימפטומים של החולה כולל כאב בשריר מותח המחתלה הרחבה שעליו הוא מתלונן
  • להצביע על האזור הפגוע
  • ולהעריך את חומרת הפגיעה

הבדיקה הגופנית תכלול:

  • תצפית כללית על אזור מפרק הירך ועל האגן במגוון תחת עומסים תפקודיים שונים. נתבונן באזורים הללו במצבי עמידה, הליכה, ריצה ואפילו קפיצה.
  • נמשש את אזור מפרק הירך והאגן וסביבתם הקרובה כדי לאתר אזורים כואבים. מישוש של שריר מותח המחתלה הרחבה אמור להפיק כאב משמעותי.
  • נבדוק טווחי תנועה של מפרק הירך ושל המפרקים האחרים בשרשרת הקינטית. בין היתר נבחן את התנועה של מפרקי הגב תחתון והאגן, של הברכיים ושל הקרסוליים.
  • נבחן את כוח השרירים סביב מפרק הירך והאגן. בין היתר נבדוק את שריר מותח המחתלה הרחבה את שרירי העכוז, השריר הארבע ראשי ועוד. במצב של כאב בשריר מותח המחתלה הרחבה הוא אמור להיות חלש יותר משמעותית מהשריר המקביל

נערוך מגוון בדיקות אורתופדיות כולל בין היתר את הבדיקות הבאות:

  • טרנדלנברג (Trendelenburg’s sign)
  • פבר (FABER)
  • אובר (Ober’s)
  • תומאס (Thomas) ועוד

נערוך בדיקות נוירולוגיות.

דימות ומעבדה

ברוב המקרים די בהיסטוריה של הפציעה ובבדיקה הגופנית כדי לקבוע את האבחון. במידת הצורך נפנה את החולה לבדיקות משלימות (דימות, מעבדה) וזאת כדי לשלול פתולוגיה אחרת או לאשר את האבחון. מחקרי הדמיה כמו אולטרסאונד או MRI יכולים לאשר את האבחנה על-ידי הצגת שינויים במורפולוגיה, באקוגניות או בעוצמת האות של שריר או גיד TFL. אמצעים אלה עשויים לזהות גם סימנים של בורסיטיס או בצקת מח עצם.

כאב במותח המחתלה הרחבה – אבחנה מבדלת

לעיתים קרובות הסובלים מכאב בירך שמקורו בשריר מותח המחתלה הרחבה יקבלו אבחון שגוי. הסיבות לכך עלולות להיות מורכבותו האנטומית של האזור וכן הפתולוגיות הרבות שיש ביכולתן לגרום לכאבים באזור זה. בין יתר הפגיעות שעלולות להיות הגורם להתפתחות כאב במותח המחתלה הרחבה, מפרק הירך והאגן נכלול פגיעות באזורי גוף מרוחקים שעלולות להקרין כאב לאזור האגן ומפרק הירך כמו הקרנות כאב על רקע נזקים לגב התחתון או כאב בירך בגלל דלקת פריפרית בעצב כמו בתופעה הקרויה מרלגיה פרסטטיקה.

גורמים נוספים כוללים בין היתר פגיעה באזורי מפרק הירך והאגן כגון שחיקה, שבר או פריקה של המפרק עצמו או מתיחה או קרע של אחת הרקמות המרכיבות את הסובבות את המפרק כולל כמובן שריר מותח המחתלה הרחבה.

גם דלקת באמתחת תל הירך (Trochanteric Bursitis) היא גורם כאב באזור מפרק הירך שיש לשלול. מדובר למעשה בגירוי דלקתי הנוצר בשק הבורסה המצויה מעל תל הירך הגדול בצד החיצוני של מפרק הירך. התסמין העיקרי הוא כאבים בירך שעלולים להיות חריפים ונפיחות מקומית. על הקלינאי לשלול את כול האפשרויות הללו טרם הגעה לאבחון הנכון שאכן הכאב מקורו בשריר מותח המחתלה הרחבה.

כאב במותח המחתלה הרחבה – טיפול

הטיפול בכאב במותח המחתלה הרחבה תלוי בחומרת וכרוניות המצב. ניהול שמרני הוא בדרך כלל הקו הראשון והוא מורכב משינוי פעילות, מנוחה, קומפרסים, חבישה, טיפול כירופרקטי הכולל חיזוק ואיזון של שרירי הירך. במצב קשה ועקשן יש לשקול תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs), זריקות סטרואידים או התערבות כירורגית.

בשלב הראשוני יש להקפיד על מנוחה מכאב ועל שינויים התנהגותיים שמטרתם למנוע גירוי חוזר ונשנה של השריר הפצוע. כך למשל יש להימנע מפעילות גופנית כגון הליכה מאומצת או ריצה. אם הכאב מחמיר בעת שכיבה על הצד הפצוע ננסה לישון עם כרית בין הברכיים או להחליף תנוחת שינה. נכלול בטיפול עיסוי של השריר הפצוע, טיפול בנקודות הדק, ומתיחות קלות של השריר מותח המחתלה הרחבה.

כדי להפחית את הלחצים מעל השריר מותח המחתלה הרחבה חשוב מאוד לתקן כול חוסר איזון בתפקוד השרירים סביב מפרק הירך. כך למשל חשוב לחזק באופן הדרגתי את שריר העכוז האמצעי (Gluteus medius). שימוש באמצעים חשמליים לריפוי הדלקת כולל לייזר רך וגלי הלם.

References:

Iyengar KP, Azzopardi C, Kiernan G, Botchu R. Isolated pathologies of Tensor Fasciae Latae: Retrospective cohort analysis from a tertiary referral centre. J Clin Orthop Trauma. 2022 Apr 20;29:101870.

Besomi M, Maclachlan L, Mellor R, Vicenzino B, Hodges PW. Tensor Fascia Latae Muscle Structure and Activation in Individuals With Lower Limb Musculoskeletal Conditions: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med. 2020 May;50(5):965-985.

Kumar KHS et al. Pathogenesis and contemporary diagnoses for lateral hip pain: a scoping review. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2021;29(8):2408-2416.

Sarda, Kaustubh & Chhaparwal, Rupa & Chhaparwal, Nidhi & Hiware, Sanket. (2019). Detailed Morphological Study of Tensor Fasia Lata (TFL) and its Clinical Significance. 235-240.

Yahoo News. Nuclear fusion breakthrough as reactor runs seven times hotter than the sun. https://news.yahoo.com/nuclear-fusion-breakthrough-reactor-runs-130157687.html

Fairley J et al. Non-insertional tensor fascia lata tendinopathy: atypical lateral hip pain in an elite female footballer. Br J Sports Med 2014;48:A8-A9.

Trammell AP, Nahian A, Pilson H. Anatomy, Bony Pelvis and Lower Limb: Tensor Fasciae Latae Muscle. [Updated 2022 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.

Karthikeyan P. Iyengar, Christine Azzopardi, Gary Kiernan, Rajesh Botchu. Isolated pathologies of Tensor Fasciae Latae: Retrospective cohort analysis from a tertiary referral centre, Journal of Clinical Orthopaedics and Trauma, Volume 29, 2022, 101870.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

נקע בקרסול פוגע ביציבות המפרק

נקע בקרסול פוגע ביציבות המפרק

נקע בקרסול? מפרק לא יציב היא תוצאה שכיחה. טיפול ושיקום נדרשים למניעת נקיעות חוזרניות. החזרת היציבות לקרסול לאחר נקיעה היא אתגר שיקומי. המפרק הזה ממחיש למעשה באופן מיוחד את הקשר שבין חוסר יציבות לבין נקיעות חוזרות ומחדד את הצורך בשיקום. 

התעמלות בונה עצם

התעמלות בונה עצם

התעמלות בונה עצם עשויה למנוע את דלדולה. לצפיפות העצם חשיבות רבה וצריכה מוגברת של סידן ומינרלים אחרים אינה מספיקה לבנייתה. למניעת מחלת דלדול העצמות צריך לשלב פעילות גופנית כדי להמריץ את תהליכי בניית העצם והגברת צפיפות העצם. 

כאב פטלופמורלי טיפול

כאב פטלופמורלי טיפול

כאב פטלופמורלי? טיפול נדרש למניעת כאבים כרוניים. סימנים ותסמינים הנובעים ממפרק ירך- פיקה או מהרקמות התומכות במפרק הזה מהווים תלונה שכיחה. הגורמים לתופעה כוללים נזק טראומטי אך בעיקר עקב שימוש יתר במפרק וביצוע תנועות חוזרניות.