פציעות סקי וסנובורד מה גורם להן

פציעות סקי וסנובורד

פציעות סקי וסנובורד מה גורם להן? פציעות סקי וסנובורד הם עניין שכיח. מדובר בספורט עם סיכון גבוה לפגיעות ואף למוות. בשנת 2010 נפצעו בארצות הברית מספורט זה מאות אלפי בני אדם. לא ברור כמה ישראלים נפצעים בגלל ספורט זה אך סביר להניח שהשכיחות היחסית דומה. במחשבה שנייה, אולי מסיבות של ביטחון עצמי מופרז וחוסר מיומנות, שיעור הפציעות היחסי בקרב ישראלים גבוה יותר.

המחשבה האופיינית שלנו (הישראלים) לא יקרה כלום היא שטות מוחלטת. עדות לכך היא כמות פציעות סקי ופציעות סנובורד שאני רואה במרפאתי כל חורף. הרבה פעמים לנוכח פציעה קשה במיוחד, אני שואל את עצמי ואת הפצוע למה לכל הרוחות צריך סקי או סנובורד? התשובה שאני מקבל לרוב היא: "אהבה זה לא משהו הגיוני". במאמר הנוכחי "פציעות סקי וסנובורד מה גורם להן" ארחיב מעט בנושא.

פציעות סקי וסנובורד מה גורם להן – רקע

פציעות סקי וסנובורד מהוות פציעות ספורט שכיחות. רבבות ישראלים צבעוניים ומחויכים טסים מידי חורף לאתרי סקי וחלקם חוזרים מגובסים וצולעים. רוב הפציעות מוגדרות כקלות ואינן כרוכות בנזקים בלתי הפיכים. מכות יבשות פה ושם ומעט שטפי דם כחולים על הישבן. הסימנים והתסמינים במקרים הללו ובכללם גב תפוס נעלמים תוך ימים ספורים. חלק מהגולשים נפגע באופן קשה ולפציעתם יש השלכות משמעותיות על איכות החיים. בחלק קטן מהמקרים הפציעה הזאת גורמת למוות. פציעות סקי וסנובורד קשות יותר כוללות:

  • קרעים של שרירים ורקמות רכות אחרות
  • פריקות מפרקים
  • שברים
  • ולעתים רחוקות כאמור גם למוות

השכיחות של פציעות סקי וסנובורד היא דאגה משמעותית לבריאות הציבור. הסטטיסטיקות בנושא הן ברורות למדי בארצות הברית בשנת 2002 טופלו:

  • כ- 77,300 פגיעות מסקי וכ- 62,000 מסנובורד ובכלל זה 10,000 פגיעות מוח טראומטיות
  • סנובורד אחראי לכ-25% מכלל הפגיעות שמחייבות חדר מיון

לפי סקירה שיטתית של Hébert-Losier ושל Holmberg, מנגנוני הפציעה הנפוצים ביותר:

  • עבור גולשים הם נפילות, התנגשויות ואובדן שליטה
  • ועבור גולשי סנובורד הם נפילות וקפיצות

המחברים זיהו גם מספר גורמי סיכון לפציעה, כגון:

  • גיל, מין, רמת מיומנות, ציוד, תנאי שלג, עייפות, כושר גופני ועוד

כוח, סיבולת וכושר קרדיווסקולרי הם מרכיבים חיוניים לביצועים ובטיחות מיטביים בספורט חורף. התערבויות בתחומים אלה הוכחו כיעילות במניעת פציעות בכדורגל, רוגבי וכדורסל. יתר על כן, אימון גופני יכול לשפר את הביומכניקה והטכניקה של סקי וסנובורד, מה שעשוי להפחית את הסיכון לפציעה עקב תנועות לא נכונות או לא יעילות.  במאמר הנוכחי "פציעות סקי וסנובורד מה גורם להן" נפרט מעט אודות הגורמים לפציעות הללו.

פציעות סקי או פציעות סנובורד

גולשי סקי חשופים לפציעות שונות במהותן מהפציעות של גולשי סנובורד. הנפילה של גולשי סנובורד היא לרוב או לפנים או לאחור. בנפילה לפנים היד נשלחת לבלימה ובכך נחשפים לפציעה הכתף והגפה העליונה. בין הפציעות השכיחות בחלקי גוף אלה נמנה:

  • פציעות של השרירים המסובבים של הכתף
  • שברים ופריקות של הכתף
  • פריקות ושברים של עצם הבריח
  • שברים ופריקות של מרפק ושורש כף היד

בעת נפילה לאחור שולח גולש הסנובורד את היד לאחור בניסיון בלימה. בכך הוא חושף את כף היד ואת שורש כף היד לשברים ופציעות. בעת נפילה לאחור גם עמוד השדרה הצווארי והמותני וכמובן הראש עלולים להיחבט ולהיפצע.

הפציעות של גולשי סקי שונות ומתמקדות בעיקר בברכיים. המגפיים והמגלשיים המקבעים את הרגליים בנפילת הגוף גורמים לסיבוב לא טבעי בברכיים. בכך מסכנים את שלמותם וגורמים לפציעות כגון:

גם במקרה הזה לכול נפילה יש פוטנציאל לגרום גם נזקי גוף אחרים ואף למוות. החדשות הטובות הן שניתן למנוע או לכל הפחות לצמצם את הסיכון להיפצע מגלישת סקי וגם מגלישת סנובורד.

גורמים לפגיעות מספורט השלג

נפילות, מעידות והתנגשויות

מנגנוני הפציעה העיקריים במהלך גלישת סקי וסנובורד כוללים:

  • נפילות
  • מעידות
  • התנגשויות

גולשי הסקי נוטים ליפול לאחור או על הצד. האחיזה של המגלשיים גורמת לכך שהנפילה שלהם תייצר כוחות סיבוביים על הברכיים. השילוב של נפילה עם כוחות סיבוביים גורמת לפציעות. בעת נפילה גם מקלות הגלישה (Ski poles) עלולות לגרום לפציעות ושברים באגודל.

גולשי סנובורד נופלים לרוב קדימה או אחורה. בכך הם חושפים את הכתפיים מפרקי כף יד ועמוד השדרה הצווארי והגבי לפציעות. התנגשות בעוצמה גבוהה עלולה לגרום:

  • לפציעות ראש ואף למוות בשני סוגי הספורט בסקי ובסנובורד
  •  סיבוב הברכיים ופציעתם בקרב גולשי סקי

פציעות סקי וסנובורד – גורמי סיכון

מספר גורמי סיכון מעלים את הסבירות שלנו להיפצע מספורט השלג. ידעה ומודעות לגורמים הללו עשויים לצמצם את הסבירות שתחזרו עם גבס וקביים מחופשת סקי. להלן מספר גורמי סיכון עיקריים:

כושר גופני לקוי ועייפות

פציעות סקי וסנובורד מה גורם להם
פציעות סקי וסנובורד מה גורם להם

מחקרים מצביעים על כך שחלק ניכר מפציעות הגלישה בשלג נגרמות לאחר מספר ימים של גלישה. כנראה בגלל:

  • הגוף מותש
  • השרירים תפוסים
  • ואתם רוויי ביטחון עצמי

עוד טוענים מחקרים שונים שחלק מהפציעות הללו נגרם לאחר מספר שעות גלישה אינטנסיביות לפני הפסקת הצהריים. נתון זה מצביע על עייפות או חוסר ריכוז כגורם אפשרי לפציעות. הגעה למשטחי השלג כאשר אתם נמצאים בכושר גופני טוב תאפשר לכם לגלוש מבלי להתעייף ותפחית משמעותית את הסיכון לפציעתכם.

חוסר שליטה וטכניקה לקויה

סקי וסנובורד הם ענפי ספורט מורכבים יחסית המחייבים פיתוח יכולות פסיכו מוטוריות מורכבות. טכניקה גלישה לקויה משמעותה יכולת שליטה לקויה וסיכוי גבוה יותר להיפצע.

בעיות עם הציוד

ציוד גלישה לסקי או לסנובורד שאינו מתאים או חסר יעלה הסיכוי לפציעות. דוגמאות לכך כוללות:

  • שימוש בכפפות שאינן מתאימות
  • ביגוד לא מתאים
  • נעליים לא נוחות
  • מגלשי סקי מהירים שאינם תואמים את הרמה שלכם ועוד

סיכון מיותר

הפציעות המשמעותיות יותר אינן מתרחשות לרוב ביום יומיים הראשונים של הגלישה. בשלב הזה אתם זהירים והחשש להיפצע מגביל אתכם. הפציעות מתרחשות לרוב מאוחר יותר כאשר אתם נעשים שאננים יותר. בשלב שבו אתם חושבים שרמתכם מאפשרת גלישה על המסלולים האדומים או אפילו השחורים.

מניעת פציעות סקי וסנובורד – שלב ההכנות

*ביטוח

ראשית וודאו שיש ברשותכם פוליסת ביטוח מתאימה. פוליסה כזאת צריכה לכלול אשפוז, טיפול, ניתוחים, פינוי בטיסה ועוד. בשלב הזה טרם עליתם למטוס אתם עדיין לא מבינים את חשיבות הביטוח. אלה שנפצעו בלי להיות מצוידים בביטוח או מצוידים בביטוח לא איכותי יוכלו לספר לכם על התלאות ועל העלויות המטורפות שהיו מנת חלקם. חשוב לדעת, אשפוזים וטיפולים בבתי חולים בחו"ל הם עניין יקר ביותר.

הכנות גופניות

כושר גופני טוב ויכולות גופניות טובות יועילו במניעת פציעות סקי וסנובורד או בצמצום הסיכון. את המסע לשיפור הגופני יש להתחיל מספר חודשים לפני היציאה לגלישת סקי או לסנובורד. התחילו עם בעצימות נמוכה והרימו בהדרגה את רמת הקושי. הימנעו מהגעה למצב הכרוך בכאב. הקפידו על עקרונות האימון הגופני הנכון ובכלל זה: חימום לפני תחילת האימון (הליכה, מתיחות קלות) וקירור בסופו (הליכה, מתיחות קלות). רצוי לשפר את כלל היכולות הגופניות ומרכיבי הכושר הגופני. כל רכיב בכושר הגופני קשור לכל רכיב אחר.

פיתוח כושר אירובי ואנאירובי

כושר אירובי ואנאירובי מעניק את הבסיס לביצוע מדויק של כול פעילות גופנית. נפתח כושר גופני אירובי באמצעות הליכות, ריצות, רכיבה על אופניים, שחייה ומכשירים ייעודיים בחדר הכושר כגון אליפטי ומדרגות. נתחיל בעצימות קלה ונעבור בהדרגה לעצימות בינונית וגבוהה. נפתח כושר אנאירובי על ידי ביצוע מאמצים קצרים אך אינטנסיביים כגון:

  • ספרינטים
  • הרמת משקולות אינטנסיבית
  • רצף קפיצות וכיוצא בזה

רצוי להגיע לרמות מאמץ אנאירובי משמעותיות רק לאחר תקופה שבה פעלתם לשפר את הכושר האירובי שלכם.

כוח

המסקנות של מחקרים רבים חוזרים ומדגישים את החשיבות של אימוני כוח למניעת פציעות ספורט. באופן אידאלי חשוב לחזק את כלל השרירים בגוף אך כמובן יש להתמקד בשרירים הנדרשים לסקי או לסנובורד. בין קבוצות השרירים שחשוב לחזק נמנה את שרירי הליבה ואת שרירים הרגליים והידיים. חיזוק שרירים אלו ניתן לבצע בבית או בחדר הכושר עם מגוון תרגילים כולל תרגילי כריעה איזומטריים, שימוש במכשירי כוח ושחייה. על גולשי סנובורד לשפר את השרירים במרכז הגוף ובכך לשכלל את יכולת הסיבוב של פלג הגוף העליון.

גמישות

על ידי ביצוע תרגילי גמישות קלים ועדינים תוכלו להאריך את השרירים השונים בגופכם ולשפר את טווחי התנועה של המפרקים. גמישות טובה וטווחי תנועה תקינים יאפשרו לכם לרכוש טכניקה גלישה טובה יותר.

שמירה על זריזות

זריזות המוגדרת כקלילות ויכולת התאמה מהירה של הגוף לנסיבות משתנות היא בדיוק מה שאנחנו צריכים בגלישה על מגלשי סקי או על סנובורד. זריזות כוללת בתוכה יכולת שיווי משקל טובה, יכולת קואורדינציה, כוח וכושר גופני. אימוני שיווי משקל, שינויים מהירים בכיווני הריצה ובמעבר בין מכשולים, קימה מהירה משכיבה ועוד עשויים להיות דרך מהנה לרכוש זריזות.

שיווי משקל ותחושת מיקום

שיווי משקל או היכולת לשמור על יציבות הגוף במצבים דינמיים וסטטיים נגד כוח הכובד היא קריטית למניעת פציעות סקי וסנובורד. בין התרגילים שניתן לבצע כדי לשפר את המערכת החשובה הזאת נמנה:

  • עמידת מוצא על שתי רגליים תוך כדי העברת משקל הגוף מהעקב אל האצבעות ולהפך
  • עמידה על שתי רגליים והעברת משקל הגוף מהצד החיצוני של כף הרגל אל הצד הפנימי ולהפך
  • עמידת מוצא על רגל אחת תוך כדי רכינה לפנים ולאחור

ניתן להוסיף דרגות קושי ולבצע אימוני שיווי משקל על משטחים לא יציבים כגון לוח שיווי משקל, בוסו ופיתה.

קואורדינציה ותיאום

קואורדינציה טובה היא למעשה תוצאה של תיאום טוב בין מערכת העצבים למערכת השרירים. המוח קולט מידע ומוציא פקודת ביצוע על ידי המערכת השרירית. תנועה חלקה מהירה, יעילה וחסכונית היא תוצאה של קואורדינציה טובה. אנו זקוקים נואשות לקואורדינציה טובה בגלישה על שלג. אנו צריכים תיאום טוב לש יד ועין, אנו זקוקים ליכולת לבצע תנועות מורכבות ומשולבות באופן מיטבי, אנו זקוקים לעיתוי תנועתי טוב ואנו זקוקים ליכולת לבצע תמרון מהיר לצורך התחמקות ממכשולים. כל אלה הם תוצאה של קואורדינציה טובה. היעזרו בתרגילי ריצה וקפיצה כולל כאלה המתבצעים בתוך ובצמידות לחישוקים. שחקו במשחקי זריזות ובמשחקים המחייבים מהירות תגובה. רקדו, התאמנו באומניות לחימה ועוד

טכניקה

כדי לשפר את טכניקת הסקי שלכם אתם צריכים סימולטור סקי. גם בארץ יש להערכתי יותר מסימולטור סקי אחד. ניתן לפנות לזה הקרוב אליכם ובאמצעותו לשפר את טכניקת הגלישה. שיפור באופן שבו אתם גולשים יאפשר לכם להגיע לאתר עם יכולת התחלתית טובה יותר.

התאמת ציוד

ביגוד מתאים

לא מחפפים עם הבגדים ולא לשכוח כובע וכפפות. בחרו בגדים מתאימים למזג האוויר באתר ולאופן שבו אתם גולשים. בגדים מתאימים יאפשרו לכם להרגיש נוח וישפרו לכם את החוויה. לבוש בשכבות יאפשר התאמה מדויקת יותר לתנאי מזג האוויר. חם מידי? תוכלו להסיר אחת או יותר מהשכבות. בדקו אם אתם צריכים בגדים וגרביים תרמיים, שכבות ביניים נוספות, בגד חיצוני שהוא גם נוגד מים ועוד.

מגפי סנובורד ומגפי סקי

למגפי סנובורד ומגפי סקי חשיבות עצומה. השקיעו תשומת הלב להתאמתם. מגפיים שאינם מתאימים לכפות הרגליים שלכם יציקו לכם ולא יאפשרו שליטה טובה במגלשיים או בלוח הסנובורד. מגפי סנובורד רכים הם קלים יותר לשליטה ועל כן מומלצות עבור גולשי סנובורד מתחילים. הדקו את השרוכים של המגפיים.

מגלשי סקי ולוח סנובורד

וודאו התאמה אופטימלית של מגלשי הסקי ושל לוח הסנובורד למגפיים. התאמה טובה תאפשר בעת הצורך שחרור מהיר. זכרו, שככול שהמגלשיים גדולים יותר הם גם מהירים יותר וקשים יותר לשליטה. כך גם לגבי סנובורד. סנובורד גדול משמעותו קושי גדול יותר בשליטה. קושי בשליטה משמעותו פציעות סקי וסנובורד.

קסדה

אין לגלוש ללא קסדה. הקסדה היא פיסת הציוד החשובה ביותר למניעת פציעות מוות.  הקפידו להשתמש בקסדה המותאמת לראשכם. הקפידו על שימוש בקסדה תקנית ולא בקסדה שלא נועדה לכך כמו קסדת אופניים.

מגנים כאלה ואחרים

ציוד הגנה הכולל מגנים מותאמים הוכיח את יכולתו להפחית פציעות והשברים בגלל גלישה על שלג.  מגנים למפרקי כפות הידיים יועילו במיוחד לגולשי סנובורד מתחילים. כפות הידיים חשופות לפציעות ושברים בגלל הנפילות והבלימות הנדרשות.

מוטות סקי

מוטות סקי מודרניים וארגונומיים תוכננו באופן שמצמצם את הסיכון לפצוע את האגודלים- פציעה שכיחה יחסית בקרב גולשי סקי. הקפידו על מוטות סקי מודרניים המותאמים לגובה שלכם. כרכו את הלולאות של מוטות הסקי סביב מפרקי כף היד.

משקפי שלג / משקפי שמש

אין לשכוח שעוצמת קרינת השמש גבוהה באופן משמעותי על משטחי השלג. משקפי שמש או משקפי גלישה הם על כן ציוד נחוץ. אלו יגנו על העיניים שלכם מפני סנוור וגם מפני גופים כגון ענפים או כל דבר אחר.

כפפות

כפפות טובות ומותאמות יפשרו לכם לשמור על הטמפרטורה של כפות הידיים ולאחוז טוב יותר במוטות הסקי.

מניעת פציעות סקי וסנובורד – גלישה נבונה

גולשים בעלי ניסיון: הקפידו על שיעורי ריענון

פציעות סקי וסנובורד מה גורם להן
פציעות סקי וסנובורד מה גורם להן

נכון אתם בכושר טוב ואפילו עברתם מספר אימוני סימולטור לפני היציאה לחופשה הזאת ובכל זאת אל תתחילו לגלוש בשטח לפני שקיבלתם מספר שיעורי ריענון. שיעור שניים או שלושה גם אם גלשתם ממש טוב בחופשה הקודמת יעזרו לכם להכיר את המסלולים ולהיכנס לכושר גלישה באופן בטוח יותר.

חימום ומתיחות

הקפידו לבצע חימום קצר טרם היציאה לגלישה היומית ובסוף היום בצעו מתיחות קלות ואמבטיה חמה. צעדים אלו יאפשרו לכם להרגיש פחות תפוסים ביום שלמחרת.

התחילו באופן הדרגתי

הקפידו על הדרגתיות ברמת הקושי של המסלולים. התחילו לגלוש במסלולים הקלים. עברו למסלולים הקשים יותר רק לאחר שרמתכם השתפרה מאוד. זכרו, לא יקרה כלום אם תוותרו על המסלולים השחורים.

אל תגלשו לבד

על כל מקרה עדיף להימנע מלגלוש לבד. אסור שייווצר מצב שאתם שוכבים פצועים או אבדתם את דרככם בלי יכולת להזעיק עזרה.

שמרו על הכללים

שמרו על הכללים של המקום ושל המדריך. העניקו זכות קדימה לגולשים שלפניכם. אל "תחתכו" גולשים אחרים ואל תתנגשו בהם.

מנוחה

כאמור עייפות היא מהסיבות העיקריות לפציעות סקי ופציעות סנובורד. הקפידו על התרעננות והתאוששות של הגוף.

המלצות נוספות

שתו ואכלו

עייפות ואובדן ריכוז יכולים להיות גם תוצאה של אובדן נוזלים ואובדן אנרגיה. עם עייפות וללא אנרגיה מספקת יש לכם סיכוי גדול יותר לפציעות סקי וסנובורד. ערכו הפסקות שתייה (לא כולל אלכוהול) ואכילה במרווחי זמן סבירים. עם זאת כדי לא להכביד על הגוף חשוב לא להגזים באכילת יתר או בשתיית יתר.

קרם הגנה

כפי שציינו השמש שם בהרים המושלגים עלולה להכות בכם בעוצמה ולגרום לכוויות שמש. הקפידו למרוח קרם הגנה על כול פיסת עור חשופה.

שפתון

היעזרו בשפתון ייעודי כדי למנוע התייבשות של השפתיים על ידי הרוח והשמש.

האם סובלים מפגיעה מוקדמת?

גלישת סקי וגלישת סנובורד הן מטלות גופניות מורכבות המחייבות אותנו להיות במצב גופני סביר. כאשר אנו מגיעים לאחר הסקי עם פציעה מוקדמת אנו חושפים את האזור הפגוע להחמרה. כדי למנוע זאת חשוב להתארגן בהתאם. כך למשל כאשר אתם סובלים מחוסר יציבות בברך על רקע פגיעה ישנה חשוב לייצב את הברך הזאת עם תמיכה מיוחדת המשלבת צירי מתכת.

המלצות למניעת פציעות שאינן קשורות לסקי

נעליים

חלק מהפציעות באתר הסקי ובסביבתו נגרמים בגלל החלקה ונפילה בעת הליכה לעיר הקרובה או אפילו במעבר בין חדרי המלון. הקפידו לנעול נעליים שהם בעלי אחיזה טובה בשלג ובקרח.

הרמת ציוד

הלוגיסטיקה שסביב הסקי עלולים לגרום לפציעות גב ובכלל זה:

  • הרמה
  • נשיאה
  • לבישה והורדה של חלקי ציוד ולבוש

בין יתר הפציעות שעלולות להיגרם מסיבה זאת נמנה:

  • קרעים של שרירים
  • פריצות דיסק ועוד

הקפידו לבצע את כלל הפעולות הנדרשות באופן זהיר וארגונומי תוך שמירה על מנח זקוף של עמוד השדרה.

References:

Shulman R., Teng L., Salonen D. Imaging of Snow Skiing and Snowboarding Injuries. In: Guermazi A., Roemer F., Crema M., editors. Imaging in Sports-Specific Musculoskeletal Injuries. Springer; 2016. p. 381-402.

Hébert-Losier K., Holmberg H.C. What are the Exercise-Based Injury Prevention Recommendations for Recreational Alpine Skiing and Snowboarding? A Systematic Review. Sports Med. 2013;43:355-366.

Russell K., Christie J., Hagel B.E. The Effect of Helmets on the Risk of Head and Neck Injuries Among Skiers and Snowboarders: A Meta-analysis. CMAJ. 2010;182:333-340.

Bizzini M., Dvorak J. FIFA 11+: An Effective Programme to Prevent Football Injuries in Various Player Groups Worldwide—A Narrative Review. Br J Sports Med. 2015;49:577-579.

Hebert J.J., Møller N.C., Andersen L.B., Wedderkopp N. Organized Sport Participation Is Associated with Higher Levels of Overall Health-Related Physical Activity in Children (CHAMPS Study-DK). PLoS One. 2015;10:e0134621.

Lauersen J.B., Bertelsen D.M., Andersen L.B. The Effectiveness of Exercise Interventions to Prevent Sports Injuries: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Trials. Br J Sports Med. 2014;48:871-877.

Müller E., Schwameder H., Raschner C., Lindinger S., Hofer P., Kröll J. Specific Fitness Training Improves Skiing Performance of Intermediate Alpine Skiers. Int J Sports Sci Coach. 2010;5:335-346.

Sedano S., Vaeyens R., Philippaerts R.M., Redondo J.C., Cuadrado G., de Benito A.M. Effects of a Short-Term Plyometric Training Program on Sprint Performance in Young Soccer Players. Percept Mot Skills. 2013;116:1045-1062.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

ישיבה עלולה להרוג אתכם

ישיבה ממושכת הורגת אתכם לאט

ישיבה עלולה להרוג אתכם! אורח החיים המודרני מתאפיין בחוסר פעילות גופנית ובישיבה. הרבה מאוד ישיבה. אין סוף מחקרים, שחלקם מצוטט כאן, מוצאים קשר בין ישיבה לבעיות בריאות. אנשים שמרבים לשבת סובלים מבעיות בריאותיות ומקצרים לעצמם את החיים.