פריצת דיסק בגב התחתון הניתוח יחכה

פריצת דיסק בגב התחתון הניתוח יחכה

פריצת דיסק בגב התחתון הניתוח יחכה! כאבים בגב התחתון הנם מגפה עולמית. מדובר באחת הרעות החולות אשר טורדת את רוב האנושות ואת כל הכלכלות הלאומיות. על פי חוקרי ביולוגיה נחשבים (ריצ'רד דוקינס) אין הגב האנושי תוכנן לאורח החיים המודרני המחייב ישיבות ארוכות, מעודד אכילה מרובה ומשאיר מעט מידי זמן או חשק לפעילות גופנית.

ריבוי בעלי מקצוע שמטפלים בכאבים הללו והדעות לגבי מה יעיל ומה לא מבלבלים רבים וטובים. מחקרים בארה"ב לא מצאו יתרון בניתוח חולים עם פריצת דיסק בגב התחתון. לטענת החוקרים חולים עם פריצת דיסק שנותחו לא הראו שיפור גדול יותר מחולים שנמנעו מכך. ההמלצה של רוב המומחים היא: טיפול שמרני תחילה ורק אם הוא כשל יש מקום לשקול פתרון כירורגי.

פריצת דיסק בגב התחתון הניתוח יחכה – רקע

כאבי גב על רקע של נזקים לדיסק הבין חולייתי מתרחשים לרוב בגלל:

  • טראומה
  • או נזק מצטבר

גורמי סיכון לפריצת דיסק בגב התחתון כוללים בין היתר:

  • גיל
  • סוגי עבודה המחייבים ישיבה ממושכת
  • הרמת משאות באופן לא תקין ועוד

בגלל הפגיעה במבנה הדיסק הוא אינו יכול יותר למלא את תפקידו כראוי. היכולת של הדיסק לבלום זעזועים נפגעת וכך גם הגמישות שהוא תורם לעמוד השדרה. פריצת דיסק יכולה גם לצבוט אחד משורשי העצבים הבוקעים מחוט השדרה. יש לעתים שדיסק כזה עלול לצבוט אפילו את חוט השדרה עצמו.

פריצת דיסק בגב התחתון עלולה לגרום בין היתר:

  • כאבים חזקים באזור הגב התחתון והעכוז
  • הכאבים מושלכים במורד הרגל
  • נימול, הירדמות, חולשה וסימפטומים עצביים נוספים ברגל

הדיסק הפרוץ לוחץ על שורש עצב, העובר ברגל מאחור וגורם לרוב לסימפטומים הללו. שני הדיסקים הבין חולייתיים L4/5 וגם L5/S1 הם הדיסקים הנתונים לעומס הגדול ביותר והם גם הדיסקים החשופים לנזקים.

החיפוש אחר מזור והקלה מביא את האנשים המותשים מהכאבים לבדוק גם את האפשרויות הכירורגיות. ההמלצה של רוב המומחים בתחום היא לא לרוץ לניתוח בגלל פריצת דיסק בגב התחתון. תנו תחילה סיכוי לטיפולים שמרניים ולא חודרניים. ההמלצות הללו מתבססות על התובנות הבאות:

  • רוב כאבי הגב עשויים לחלוף תוך שבועות ספורים אפילו ללא טיפול
  • הטיפולים השמרניים ברובם המכריע של בעיות הגב נחשבים ליעילים ביותר

פריצת דיסק בגב התחתון – כירופרקט או אורתופד

באופן טבעי קיימים חילוקי דעות לגבי האופן הרצוי לטפל בהתפתחותם פריצת דיסק בגב התחתון. ברוב המקרים שבהם קיימים חילוקי דעות לגבי הדרך הנכונה לטפל בבעיות גב:

  • הכירורגים בחלקם הגדול יצדד (באופן טבעי) בפתרון כירורגי
  • הכירופרקטים יגידו לא לניתוח, או לפחות ימליצו להמתין עם הניתוח.

ובכן, כירופרקט או אורתופד?

המחקרים המוזכרים במאמר זה מצדדים כמובן בדעתם של הכירופרקטים. לדברי החוקרים ניתוחים חייבים להיות אפשרות אחרונה ויכולים לבוא בחשבון רק אם הטיפולים השמרניים כשלו. החוקרים גם פונים למנתחים בבקשה להיות מודעים להתוויות הנגד. יש להמליץ על ניתוחים רק למועמדים שאכן זקוקים להם ועשויים ליהנות מהתוצאות. מהניסיון שלי כקלינאי המטפל בפריצת דיסק בגב התחתון רובם המכריע של האורתופדים בארץ אינם מפנים חולים לניתוחים מיותרים.

פריצת דיסק בגב התחתון – מחקרים בנושא

מחקר שנערך בארצות הברית על ידי רופאים (לא על ידי כירופרקטים) שב ומאשר את מה שנאמר על ידי כירופרקטים בעשרות השנים האחרונות:

  • פריצת דיסק בגב התחתון הניתוח יחכה, תנו סיכוי לטיפול שמרני!

לדברי החוקרים, התובנה כי לא קיימת סכנה בהמתנה והימנעות מניתוח, עשויה לשנות את הגישה הרפואית בתחום ולמנוע מאות אלפי ניתוחים בשנה בארצות הברית.

המחקר שפורסם בנובמבר 2006 בכתב העת של ארגון הרפואי האמריקני התבסס על 2000 חולים עם תסמינים של פריצת דיסק מותני. המחקר בוצע ב-11 מדינות שונות וב-13 קליניקות ברחבי ארצות-הברית בדקו ונמשך שנתיים. במחקר השוו החוקרים בין התוצאות של ניתוח פריצת דיסק בגב התחתון, לבין המתנה והימנעות מניתוח. על פי ממצאי המחקר:

  • לא קיימת עדיפות כלשהי לניתוח או להמתנה.

התוצאות של המחקר משנת 2006

תוצאות המחקר משנת 2006:

  • חולים שעברו ניתוח דיווחו על שיפור מהיר יותר במצבם
  • ואילו חולים שלא עברו ניתוח דיווחו על שיפור דומה רק לאחר שלושה עד שישה חודשים.

שנתיים לאחר תחילת המחקר:

  • כ-70% מהחולים בשתי הקבוצות סיפרו שמצבם השתפר משמעותית
  • אף אחד מהחולים שהחליטו להמתין ולא לעבור מיד ניתוח, לא סבל מהרעה משמעותית במצבו.

לסיכום: עד כה, נאמר לחולים שאם הם מחליטים לחכות או להימנע מניתוח הם מסתכנים:

  • בנזק קבוע לעצב
  • היחלשות הרגל
  • או אפילו אובדן השליטה בסוגרים
  • אף אחד מהתסריטים הנוראים האלו לא התרחש במציאות במהלך השנתיים של הניסוי.

Reference:

Weinstein JN, Tosteson TD, Lurie JD, Tosteson AN, Hanscom B, Skinner JS, Abdu WA, Hilibrand AS, Boden SD, Deyo RA. Surgical vs nonoperative treatment for lumbar disk herniation: the Spine Patient Outcomes Research Trial (SPORT): a randomized trial. JAMA. 2006 Nov 22;296(20):2441-50.

מסקנות המחקרים הללו ורבים אחרים:

  • קיימת עדיפות לטיפול שמרני על פני טיפול כירורגי.
  • לא צריך למהר לחדר הניתוח "הזמן פועל בדרך כלל לטובת החולה ולא נגדו".
  • "ניתוחים בשל פריצת דיסק בגב התחתון הם לעיתים קרובות מיותרים".
  • יותר חולים צריכים להיות מופנים לשיטות טיפול לא חודרניות.

פריצת דיסק בגב התחתון – מתי לנתח?

פריצת דיסק בגב התחתון הניתוח יחכה
פריצת דיסק בגב התחתון הניתוח יחכה

בעולם שבו החולה הוא המלך, שהחולה נמצא במרכז יש מקום גם לניתוח פריצת דיסק מותני. עם זאת המקום הזה הוא מצומצם ביותר. ניתוח כזה מתאים רק לאותם מקרים מועטים, שבהם ברור שרק ניתוח יקצר את הסבל וימנע נזקים בלתי הפיכים. משרד הבריאות האמריקאי פרסם שלוש אינדיקציות ברורות לגבי מתי נכון לנתח:

  • כאבים בלתי נסבלים הנמשכים מעל שלושה חודשים
  • חסר נוירולוגי פרוגרסיבי
  • תסמונת זנב הסוס (חוסר שליטה על הסוגרים, חולשה ונימול באזור אברי המין)

על פי ויקיפדיה:

על פי ויקיפדיה (https://en.wikipedia.org/wiki/Spinal_disc_herniation) אין למעשה הוכחות לעליונות של הטיפול הכירורגי לעומת הטיפול השמרני. יש לשקול אופציה ניתוחית רק כמוצא אחרון או אם וכאשר החולה סובל מחסרים נוירולוגיים משמעותיים. יחד עם זאת יש לנתח בדחיפות לשחרור חוט השדרה כאשר מוכח שהחולה סובל מתסמונת זנב הסוס.

ניתוח לכאבי גב? סיכום

נכון להיום לא הוכחה עליונותה של הכירורגיה ביחס לטיפול שמרני בכאבי גב. גם ניתוחים מוצלחים, לא מועילים יותר להקלה בכאבי גב שבמקורם פריצת דיסק בהשוואה לטיפול השמרני. ההמלצות הן על כן לתת סיכוי לטיפול השמרני הכולל שיקום וחיזוק שרירי הליבה. חשוב להיות מודע לסיכונים והסיבוכים שעלולים להתלוות לניתוח גב ובכלל אלה בין היתר:

מכתב תודה על טיפול בפריצת דיסק מותני

References:

Trager RJ, Daniels CJ, Perez JA, Casselberry RM, Dusek JA. Association between chiropractic spinal manipulation and lumbar discectomy in adults with lumbar disc herniation and radiculopathy: retrospective cohort study using United States’ data. BMJ Open. 2022 Dec 1;12(12):e068262.

Lilly DT, Davison MA, Eldridge CM, Singh R, Montgomery EY, Bagley C, Adogwa O. An Assessment of Nonoperative Management Strategies in a Herniated Lumbar Disc Population: Successes Versus Failures. Global Spine J. 2021 Sep;11(7):1054-1063.

El Melhat, A.M.; Youssef, A.S.A.; Zebdawi, M.R.; Hafez, M.A.; Khalil, L.H.; Harrison, D.E. Non-Surgical Approaches to the Management of Lumbar Disc Herniation Associated with Radiculopathy: A Narrative Review. J. Clin. Med. 2024, 13, 974.

Kim, C.H., Choi, Y., Chung, C.K. et al. Nonsurgical treatment outcomes for surgical candidates with lumbar disc herniation: a comprehensive cohort study. Sci Rep 11, 3931 (2021).

Dai, F., Dai, Y.X., Jiang, H. et al. Non-surgical treatment with XSHHD for ruptured lumbar disc herniation: a 3-year prospective observational study. BMC Musculoskelet Disord 21, 690 (2020).

Gugliotta M, da Costa BR, Dabis E, et al. Surgical versus conservative treatment for lumbar disc herniation: a prospective cohort study. BMJ Open 2016;6:e012938.

SAAL, JEFFREY A. MD; SAAL, JOEL S. MD. Nonoperative Treatment of Herniated Lumbar Intervertebral Disc with Radiculopathy: An Outcome Study. Spine 14(4):p 431-437, April 1989.
Lilly, Daniel & Davison, Mark & Eldridge, Cody & Singh, Ravinderjit & Montgomery, Eric & Bagley, Carlos & Adogwa, Owoicho. (2020). An Assessment of Nonoperative Management Strategies in a Herniated Lumbar Disc Population: Successes Versus Failures. Global Spine Journal. 11. 219256822093621.
שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

מרלגיה פרסטטיקה מה גורם לזה

מרלגיה פרסטטיקה מה גורם לזה

מרלגיה פרסטטיקה? גורמים ותסמינים אופייניים עשויים להועיל באבחון התופעה. מרלגיה פרסטטיקה היא תסמונת הכוללת כאב בירך, נימול ותחושת שריפה הנגרמים בגלל נזק לעצב היקפי הקרוי "עצב עור הירך הצידי". הגורמים העיקריים לדלקת בעצב הזה הם ליקוי יציבה ו/או ארגונומי.

כתף קפואה אבחון וטיפול

כתף קפואה אבחון וטיפול

כתף קפואה? אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע פגיעה מתמשכת בטווחי התנועה של המפרק. אם אתם סובלים ממיחושים, מגבלות תנועה קשות, הפרעות שינה וקושי לתפקד עם המפרק יתכן ואתם סובלים מדלקת במעטפת המפרק או בשמה העממי "כתף קפואה". 

הילחם או ברח

לחץ נפשי הילחם או ברח

הילחם או ברח הוא מנגנון שבאמצעותו מתמודד עם סיכונים ולחצים נפשיים. הלחץ הנפשי מסתובב בקרבנו מבלי להשמיע רחש, שולט בתגובות שלנו, גורם לנו בין היתר לכאבי צוואר, פוגע באיכות חיינו ולפעמים גוזר עליהם כליה. המתח הנפשי הוא הרוצח של העת החדשה. אצלנו בארץ המצב חמור במיוחד.