מנח ראש קדמי אבחון וטיפול

מנח ראש קדמי אבחון וטיפול

מנח ראש קדמי – אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע נזקים וכאבים כרוניים בצוואר ובגב העליון. במנח ראש קדמי הראש והצוואר נמצאים קדימה, באופן מוגזם, ביחס ליתר חלקי הגוף. כדי להביט לפנים ליקוי יציבה זה מחייב לפשוט לאחור את הראש והחלק העליון של הצוואר.

במצב זה נוצרים עומסים קשים ומתמשכים על הצוואר ואלה גורמים לפציעות וכאבים. מנח ראש קדמי הוא אחד הגורמים האפשריים להתפתחות כאבי ראש, כאבי צוואר, כאבים במפרקי הלסת ועוד. לקות זו נקראת גם "צוואר צב" או "תסמונת הסטודנט". בכל מקרה שבו אתם מזהים התפתחות של מנח ראש קדמי – אבחון וטיפול ללא דיחוי יועילו למנוע נזקים כאבים כרוניים.

מנח ראש קדמי אבחון וטיפול – רקע

לליקוי היציבה – מנח ראש קדמי (Forward head posture) יש שמות נוספים ובכלל זה:

  • "צוואר צב" (Turtleneck)
  • "תסמונת הסטודנט" (Student Syndrome)

במנח צווארי אופטימלי:

  • הראש מונח מעל עמוד השדרה הצווארי
  • ואילו עמוד השדרה הצווארי מהווה המשך טבעי של עמוד השדרה הגבי

בליקוי יציבה זה יש אובדן איזון המנח הקדמי-אחורי (balance Sagittal) של עמוד השדרה. בשל כך:

  • המבט נותר אופקי
  • אך בסיס הצוואר רוכן מטה והחלק העליון של הצוואר נמתח לאחור
  • היעילות האנרגטית האופטימלית נפגעת
  • נוצרים עומסים על הצוואר, על הגב עליון ובגלל העיקרון הקינמטי גם על יתר חלקי הגוף.

כנראה שגם ליקוי יציבה זה נגרם בגלל אורח החיים היושבני והשהייה הממושכת של רוב בני האדם בעידן המודרני מול מסך כזה או אחר. זיהוי מוקדם של הבעיה כבר בשלבים הראשונים יכול לאפשר טיפול יעיל ותיקון המצב. התעלמות מליקוי יציבה זה יוביל על ציר הזמן להחמרתו. החמרה של הליקוי משמעותה החמרה של הנזקים האפשריים.

מה גורם לליקוי יציבה זה?

לא ברור לחלוטין מה גורם להתפתחות מנח ראש קדמי. ריבוי המקרים של יציבה לקויה זאת בעת המודרנית מרמזים על קשר אפשרי לאורח חיים יושבני. הישיבה הרכונה והמתמשכת של כולנו היא כנראה הגורם העיקרי להתפתחות ליקוי זה. אנו יושבים שעות ארוכות מדי יום מול:

יציבה זו מובילה לשינויים פיזיולוגיים בשרירי הצוואר ובמבנה עמוד השדרה. השרירים בבסיס הגולגולת מאחור (Sub occipital muscles) המתקצרים בשל המנח של הראש המורם ושרירי הצוואר הקדמיים מתארכים בשל הושטת הראש לפנים של הצוואר.

מה הם הנזקים האפשריים?

מנח ראש קדמי אבחון וטיפול
מנח ראש קדמי אבחון וטיפול

לקות שכיחה זאת של מנח ראש קדמי עלולה לגרום לעומסים ניכרים על:

  • מפרקים בעמוד השדרה
  • דיסקים בין חולייתיים
  • השרירים בצוואר ובגב העליון
  • ועל פי העיקרון הקינטי גם לחלקי גוף אחרים

התוצאה עלולה להיות:

  • נזקים בצוואר ובגב העליון ועל פי העיקרון הקינטי גם לחלקי גוף נוספים
  • כאבים ותסמינים נוספים

עומס היתר גורמים כאמור לחוסר איזון בין השרירים הפועלים על עמוד השדרה הצווארי ועלולים אף לגרום לאובדן הלורדוזיס הצווארי. על הציר של הזמן השינויים הללו עלולים להוביל להתפתחות כאבי צוואר, כאבי גב עליון וכאבי ראש ועורף.

עומסים מתמשכים על עמוד השדרה עלולים בסופו של דבר לגרום לנזקים גם לדיסקים הבין חולייתיים ולהתפתחות תופעות קליניות קשות יותר כגון בלט דיסק או אפילו פריצת דיסק. במקרים אלו צפויים התסמינים להגיע גם לגפיים ולכלול תסמינים נוירולוגיים ועוד. עוד חשוב לציין שהשינויים הביו מכניים בעמוד השדרה הצווארי עלולים גם לגרום לליקוי תפקודי של מפרק הלסת ובכך לגרום לתסמונת מפרק הלסת.

אבחון מנח ראש קדמי

נאבחן מנח ראש קדמי על ידי לקיחת היסטוריה רפואית שבה נלמד:

  • אודות הסימנים והתסמינים השונים שעליהם מתלונן החולה
  • נלמד אודות נטיות גנטיות להתפתחות ליקויי יציבה
  • אודות פציעות קודמות (צליפת שוט) שיתכן שהשפיעו על התפתחות היציבה הלקויה
  • נלמד על הרקע התעסוקתי ועל ההשפעה האפשרית של המקצוע על היציבה
  • אודות הרגלי השינה, תנוחות שינה, כריות וכיוצא בזה

התבוננות

בשלב הבא נערוך בדיקה גופנית. נתחיל בהתבוננות פשוטה. נסקור את החולה במצב עמידה מלפנים, מאחור ומהצד. את הסקירה רצוי לערוך תוך שימוש באנך היורד מטה. באמצעות האנך נוכל לאתר בקלות:

  • חוסר סימטריה
  • דפורמציות
  • מיקום לקוי של חלקי הגוף ובכלל זה הצוואר והראש

יציבה טובה מוגדרת כיציבה שבה במבט צד ניתן למתוח קו ישר בין האוזן לכתף. במקרה כזה נוכל לראות את האנך היורד מטה חוצה את מרכז האוזן ואת הכתף.

מישוש ותנועה

נמשיך במישוש הרקמות וננסה להעריך האם יש אזורים רגישים למגע? האם השרירים מכווצים (נקודות הדק). נעריך את מצבם של השרירים: אורכם, איזונם וגמישותם. נתרשם מטווחי התנועה של מפרקי עמוד השדרה הצווארי והגב העליון.

בדיקות נוספות

אם קיימת פתולוגיה נוספת מלבד מנח ראש קדמי האמור נרחיב את הבדיקות ונכלול בתוכן גם בדיקות נירולוגיות, אורתופדיות וכירופרקטיות. במידת הצורך נפנה את החולה לבדיקות מעבדה ובדיקות הדמיה.

טיפול במנח ראש קדמי

כאן המקום לציין את החשיבות של גורם הזמן בכול הנוגע ליכולת לשפר את היציבה. הגוף האנושי הוא מכונה מדהימה שיודעת להתאים עצמה לדרישות שאנו מציבים בפניה. בין היתר ניתן לראות את התכונה הזאת בעצם ההסתגלות ובשינויים הנוצרים במבנה החוליות בעמוד השדרה וברקמות סביבן בגלל תפקוד מסוים ועומסים שאנו יוצרים. עקב השינויים המבניים שנוצרים בעמוד השדרה ובגב העליון קשה ואפילו בלתי אפשרי להחזיר לאחור ראש המצוי שנים במנח קדמי. מיד עם התפתחות הליקוי או לכול המאוחר כאשר ליקוי היציבה מצוי בתחילת דרכו זה הזמן להתחיל לטפל בו.

בכול מקרה מדובר בתהליך ארוך הכרוך בפיתוח מודעות ויישום של התנהלות עם יציבה נכונה בעבודה, בבית ובמגרשי הספורט וכן טיפולים במרפאה וביצוע תרגילים שמטרתם שיפור האיזון והתפקוד של השרירים וחוליות עמוד השדרה הצווארי והגבי. לצורך תיקון היציבה נפעיל כוחות חיצוניים שייעודם קיצור שרירים ארוכים על ידי חיזוקם והארכת שרירים קצרים על ידי מתיחתם ועוד.

מנח ראש קדמי, פתרון מוצע

מלבד הקפדה על ארגונומיה נכונה ופיתוח מודעות והקפדה על יציבה נכונה מומלץ למתוח ולהאריך את השרירים המצויים בבסיס הגולגולת מאחור ולחזק ולקצר את שרירי הצוואר הקדמיים.

תרגיל I: תרגיל מתיחה לשרירי העורף

מנח מוצא: ישיבה זקופה כאשר הידיים מונחות לצדי הגוף.

אופן ביצוע: הניעו את הראש לאחור תוך הצמדת הסנטר לגרון, שהו במנח 10 שניות והרפו. יש לחזור על התרגיל 10 פעמים ולבצע 3 סדרות כול יום.

הערות: הימנעו מעומס יתר על הצוואר.

תרגיל II: תרגיל חיזוק שרירי צוואר קדמיים

מנח מוצא: שכיבה על הגב כאשר הידיים והרגליים מונחות באופן טבעי.

אופן ביצוע: הרימו את הראש, שהו במנח 10 שניות והרפו. יש לחזור על התרגיל 10 פעמים ולבצע 3 סדרות מידי יום.

הערות: הימנעו מעומס יתר על הצוואר.

מניעת מנח ראש קדמי

מודעות ליציבה נכונה והקפדה על הרגלי עבודה ארגונומיים הם האמצעים העיקריים העומדים לרשותנו במניעת ליקויי יציבה בכלל כולל מנח ראש קדמי. זה כנראה לא סביר לבקש מהאדם המודרני להימנע או לצמצם את השימוש באמצעים הטכנולוגיים השונים כגון טלפונים חכמים, מחשבי לוח וכיוצא בזה, אך ניתן ואף הכרחי לבקש ממנו לעבוד נכון יותר. להקפיד להרים את הטלפון החכם אל קו הראייה ולא לכופף את הצוואר כדי להתבונן בטלפון וביתר המכשירים.

References:

Suwaidi, A.S.A.; Moustafa, I.M.; Kim, M.; Oakley, P.A.; Harrison, D.E. A Comparison of Two Forward Head Posture Corrective Approaches in Elderly with Chronic Non-Specific Neck Pain: A Randomized Controlled Study. J. Clin. Med. 2023, 12, 542.

Nejati P, Lotfian S, Moezy A, Nejati M. The study of correlation between forward head posture and neck pain in Iranian office workers. Int J Occup Med Environ Health. 2015;28(2):295-303.

Fathollahnejad, K., Letafatkar, A. & Hadadnezhad, M. The effect of manual therapy and stabilizing exercises on forward head and rounded shoulder postures: a six-week intervention with a one-month follow-up study. BMC Musculoskelet Disord 20, 86 (2019).

Steffan Wittrup McPhee Christensen, Thorvaldur Skuli Palsson, Hans Jørgen Krebs, Thomas Graven-Nielsen & Rogerio Pessoto Hirata. (2023) Prolonged slumped sitting causes neck pain and increased axioscapular muscle activity during a computer task in healthy participants – A randomized crossover study. Applied Ergonomics 110, pages 104020.

Abdollahzade Z, Shadmehr A, Malmir K, Ghotbi N. Research Paper: Effects of 4 Week Postural Corrective Exercise on Correcting Forward Head Posture. jmr. 2017;11(2):85-92.

Abdollahzade, Zahra & Shadmehr, Azadeh & Malmir, Kazem & Ghotbi, Nastaran. (2017). Research Paper: Effects of 4 Week Postural Corrective Exercise on Correcting Forward Head Posture. 11. 85-92.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

בלי כאב אין התקדמות בספורט

בלי כאב אין התקדמות בספורט

בלי כאב אין התקדמות? מסוכן לחשוב כך בכול הנוגע לפעילות גופנית! אין חולק על התרומה של פעילות גופנית לבריאות שלנו. אבל, כמה קשה אנו צריכים להתאמן כדי לשמר ולשפר אותה? מתי פעילות גופנית מפסיקה לתרום לבריאותנו ומתחילה לפגוע בה? 

כף רגל נפוחה מה גורם לזה

כף רגל נפוחה מה גורם לזה

כף רגל נפוחה? הסיבות האפשריות לנפיחות בכף הרגל הן רבות. כף הרגל שלנו נושאת אותנו במגוון רחב של מצבים כולל עמידה ממושכת, הליכה ארוכה, ריצות ארוכות ואפילו קפיצות חוזרניות. לנוכח העומס האדיר המוטל על כף הרגל צריך להיות מופתע למה אנו לא סובלים מפגיעות רבות יותר.