פריצת דיסק בגב התחתון טיפול

פריצת דיסק בגב התחתון טיפול

פריצת דיסק בגב התחתון – טיפול המתבסס על אבחון מדוקדק עשוי למנוע נזק בלתי הפיך. בלט או פריצת דיסק בגב התחתון עלולים לגרום לרדיקולופתיה מותנית. בין התסמינים של רדיקולופתיה מותנית נמנה כאבים בגב התחתון המושלכים לאורך הרגל, הירדמות, חולשה ברגל ועוד. מה הדרך הנכונה לטפל בפריצת דיסק מותנית סימפטומטית?

התשובה לא תמיד פשוטה אך בכול זאת ישנם עקרונות מוסכמים גם על ידי הממסד הרפואי. אם אין התוויות נגד יש להתחיל תמיד עם טיפול שמרני. כלומר ללא תרופות וללא ניתוחים. כירופרקטיקה עונה על ההגדרה הזאת ומטפלת ביעילות גם בהפרעה שכיחה זאת. רק אם הטיפול השמרני כשל יש לשקול פתרון כירורגי. חשוב לשקול טיפול כירורגי גם כאשר ישנם סימנים ותסמינים כגון אובדן שליטה על הסוגרים ועוד. כאן המקום להזכיר שלא בכל המקרים פריצת דיסק בגב התחתון תגרום לסימנים ותסמינים. במקרים אלו עדיף לא לגעת ולהימנע מטיפול.

פריצת דיסק בגב התחתון טיפול – רקע

בפריצת דיסק מותני החומר דמוי הג'ל הפנימי של הדיסק הבין חולייתי פורץ דרך הטבעת הסיבית החיצונית. המצב הזה עלול לגרום לדחיסה או גירוי של עצבי עמוד השדרה. פריצת דיסק מותנית היא גורם שכיח לכאבי גב תחתון ותסמינים רדיקולריים, במיוחד בקרב בוגרים ובגיל העמידה. השכיחות של פריצת דיסק מותני בחולים מבוגרים עם כאבי גב תחתון משתנה בהתאם להגדרות המחקרים. לפי סקירה שיטתית ומטא-אנליזה, השכיחות של פריצת דיסק מותני ב-MRI הייתה:

  • 11.5% אצל אנשים א-סימפטומטיים ו-41.7% אצל אנשים סימפטומטיים בני 50 ומטה

מחקר אחר דיווח כי השכיחות של פריצת דיסק מותני ב-CT הייתה:

  • 5.3% אצל אנשים א-סימפטומטיים ו-16.9% אצל אנשים סימפטומטיים בגילאי 20 עד 49 שנים

המיקום השכיח ביותר של פריצת דיסק מותני הוא ברמות L4-L5 ו-L5-S1, ומהווה 95% מהמקרים. גורמי הסיכון לפריצת דיסק מותני כוללים גיל, מגדרת זכרי, עישון, השמנת יתר, פעילות גופנית, חשיפה תעסוקתית ונטייה גנטית. אפשרויות הטיפול בפריצת דיסק מותני משתנות בהתאם לחומרת הנזק והתסמינים. ברוב המקרים די בטיפול שמרני, כגון כירופרקטיקה ושינוי באורח החיים כדי לשפר את המצב. במקרים קשים במיוחד יש לשקול טיפול תרופתי, זריקות אפידורליות, והתערבות כירורגית, כגון כריתת דיסק אנדוסקופית.

פריצת דיסק בגב התחתון טיפול עצמי

ניתן לטפל באופן עצמי כאשר פריצת דיסק בגב התחתון גורמת רק לכאבי גב קלים. כאשר אין הקרנות כאב לרגליים, אין נימול והירדמות ואין חולשת שרירים ברגליים, יש היגיון בטיפול עצמי בבעיה. אך חשוב להיות עם "היד על הדופק". כל החמרה בסימנים ובתסמינים מחייבים פניה לקלינאי בתחום ובכלל זה לכירופרקט.

הימנעות מכאב

זכרו, התנהגות נכונה כאשר הגב מתחיל לכאוב היא קריטית לרפוי עצמי. הנחה שגויה טוענת שכאשר אתם סובלים מכאבי גב עליכם לנוח במיטה ולהימנע מפעילות לזמן ארוך. ובכן זה אינו נכון. מנוחה במיטה אינה מומלצת שכן די מהר היא גורמת לנזקים ומאיטה את ההחלמה. הכלל שצריך להנחות אתכם הוא הימנעות מכאב בלבד. כל פעילות גופנית או שגרתית שניתן לבצע ללא כאב חשוב להמשיך ולבצע אותה.

שקלו שימוש זמני בחגורת גב לצורך הענקת מנוחה לגב. בשינה מצאו תנוחה שאינה כואבת. לרוב תנוחה עוברית עם כרית תחובה בין הברכיים או על הגב עם כרית מתחת לברכיים תאפשר הקלה משמעותית בכאב. במהלך ההתאוששות מכאבי הגב הימנעו מפעילויות שעלולות לגרום להחמרה בכאבים. כך למשל עדיף ללכת מאשר לרוץ, לשחק במשחקי כדור או לבצע כול פעילות הכרוכה בשינוי כיוון מהירים של הגוף. השתמשו בתרופות להורדת כאב רק עם לא ניתן להימנע מכאב על ידי שינויי תנוחה. שימו לב, גם קומפרסים של קרח עלולים לעכב ואף לפגוע בתהליך הריפוי ועל כן אינם מומלצים על ידי כותב שורות אלו.

חזרה לשגרה

פריצת דיסק בגב התחתון טיפול
פריצת דיסק בגב התחתון טיפול

זכרו גם אם הכאב נעלם אתם עדין צריכים להיזהר לעוד פרק זמן של 4 – 8 שבועות וזאת כדי לאפשר לרקמה שנפגעה החלמה מלאה. כאשר אתם חוזרים לפעילות שגרתית של עבודה וספורט עשו זאת באופן הדרגתי. הקפידו על ישיבה נכונה והרבו בהפסקות שבהן אתם קמים ומהלכים. התחילו את הפעילות הגופנית שלכם עם הליכה אלא אם כן היא גורמת לכאב.

לאחר מכן נסו לשחות לרכב על אופניים ולחזור לפעילות בחדר הכושר. פעילויות גופניות שמבוצעות נכון מאיצות את תהליך ההחלמה. פעילות גופנית שגויה סופה להחמיר את הנזקים ואת הכאבים. הערה חשובה: אל תחזרו לבצע את אותם פעולות או לשהות באותם מנחים שגרמו לבעיה שלכם מלכתחילה.

פריצת דיסק בגב התחתון טיפול כירופרקטי

חשוב לזכור: פריצת דיסק בגב התחתון או בכל מקום אחר הוא בלתי הפיך אך לא כך לגבי הסימנים והתסמינים הנובעים ממנו. אלה צפויים, ברוב המקרים, לחלוף, אך תהליך הריפוי עלול להימשך זמן רב. לעיתים רחוקות, כאשר אתם בגיל הנכון ואתם מעניקים תנאים אופטימליים יש אפשרות שחלק מהסחוס הבין חולייתי שבולט לתוך התעלה ייספג. תהליך ספיגה זה עשוי להפחית את הלחץ ואת הסיכוי ללחץ חוזר על העצב.

כאמור הסימנים והתסמינים שמהם אנו סובלים נגרמים ממידת הלחץ על העצב ומהנזקים הנגרמים לו עקב כך. יכולת ההחלמה הנדרשת היא על כן מהעצב שניזוק בגין הלחץ שמופעל עליו ולא מהדיסק הבין חולייתי. העצב יחלים רק לאחר שהלחץ שמופעל עליו מופחת או מוסר לחלוטין בין אם על ידי טיפולים או בין אם על ידי ניתוח. ברוב המקרים, הלחץ על העצב הסיאטי יכול להיות מטופל באופן שמרני, ללא ניתוחים או תרופות. טיפול כירופרקטי היא אפשרות טובה להתחיל ועל כך יעידו חולים רבים שהחלימו. הכירופרקט מאומן לאתר ולתקן ידנית כל שינוי בתפקוד הביו-מכאני של עמוד השדרה שנגרם מחוסר תנועה ו/או מסטייה קלה של החוליות ואשר יכול לעמוד בבסיס הכאבים שלכם. לאחר שאבחן והגדיר את הבעיה כמכנית והבהיר את מהותה לחולה יחל השלב הטיפולי.

אז מה כולל הטיפול?

הטיפול של הכירופרקט בחולה עם פריצת דיסק בגב התחתון מתבצע בשני שלבים עיקריים. לאורך כל הטיפול החולה מתבקש לשמור על אורח חיים פעיל ללא גרימת כאב:

בשלב הראשון – הפסיבי:

  • פעולות והסברים בנושאים של התנהלות ארגונומית ויציבה שמטרתם הפחתה של הכאב
  • שימוש באמצעים חשמליים מרפאי דלקת ובכלל זה לייזר רך, אולטרה סאונד וגלי הלם

בשלב השני האקטיבי:

  • הנעה הדרגתית של חוליות עמוד השדרה המותני ושל המפרקים לאורך השרשרת הקינטית. ההנעה של החוליות נעשית על ידי לחץ מדוד שמופעל על גוף החולייה לכיוון מוגדר ומדויק. פעולת כוונון זו מלווה לעיתים בפקוק משפרת את תפקוד החולייה ואת טווח התנועה של החולייה. במקביל חלה ירידה ברמת הלחץ שיוצר הדיסק על שורש העצב והכאב שנגרם בשל כך.
  • שיפור את התפקוד של הרקמות הרכות כולל האיזון השרירי ועוד. נבצע זאת באמצעות תרגילים שונים.

הטיפול אינו אמור לכאוב. עם זאת, יתכן שלאחר הטיפולים הראשונים, יהיה כאב קל שיימשך מספר שעות. ככלל ככול שיפחת הלחץ מעל העצב תחול גם הפחתה ברמת הכאב ברגל הנגרמת בגלל פריצת דיסק בגב התחתון.

שיקום

עם שוך הסימנים והתסמינים יש להתחיל עם שיקום עמוד השדרה והאגן. תכנית השיקום שתותאם לממצאים עשויה לכלול:

  • שיפור טווח תנועה
  • תרגילי חיזוק והגמשה של השרירים הפועלים על עמוד השדרה והאגן או בסמיכות להם
  • תרגילים לשיפור חוש החישה העצמית (פרופריוספציה)
  • ותרגילים לשיפור שיווי המשקל

טיפול תרופתי/כירורגי

המטופל יופנה לקבלת טיפול תרופתי ו/או טיפול כירורגי במקרים הבאים:

  • כאבים קשים הנמשכים מעל שלושה חודשים
  • במקרים שבהם קיימים סימנים ותסמינים נוירולוגיים פרוגרסיביים הנגרמים בשל פריצת דיסק בגב התחתון

עם זאת חשוב לזכור את המידע שהצטבר בנושא:

  • תרופות סטרואידים לא הוכחו כיעילות בטיפול בפריצת דיסק מותני
  • זריקת קורטיזון לגב משפרת את התסמינים בטווח הקצר אבל אין לה השפעה ארוכת טווח
  • ניתוחי גב אינם יעילים יותר מהטיפולים השמרניים בפריצת דיסק בגב התחתון. ועל כן אם אין התוויות נגד יש לעדיף להתחיל עם טיפול שמרני.

פריצת דיסק בגב התחתון מניעה

על מנת להוריד את הסיכון להישנות כאבי סיאטיקה עליכם לפעול במספר מישורים במקביל:

שפרו את היציבה

יציבה נכונה מסירה חלק גדול מהעומס השלילי המוטל על עמוד השדרה. בכך, היצבה הטובה מונעת התפתחות פריצת דיסק בגב התחתון.

ההתנהגות הארגונומית

שבו נכון. אל תשבו, תעמדו ו/או תנהגו ממושכות. הרבו לקטוע את הישיבה לצורך ביצוע הליכות קצרות. התכופפו נכון. הרימו נכון. אל תנעלו נעלי עקב (רק באירועים מיוחדים). בדקו אם עמדת העבודה (עמדת מחשב, עיבוד מתכת, קו ייצור) מתוכננת ארגונומית. מנעו מתנוחת שינה על הבטן.

פעילות גופנית

פעילויות גופניות נכונות המבוצעות נכון תשפרנה ותחזקנה את הרקמות שלכם כולל את הסחוסים הבין חולייתיים. פעילות גופנית לקויה המבוצעת באופן לקוי (מהר מידי, גבוה מידי וחזק מידי) סופה להזיק. בין היתר עלולה פעילות כזאת לגרום לפריצת דיסק.

הפחיתו משקל

השמנה אחד הגורמים המשמעותיים לנזקים בעמוד השדרה. חלק נרחב מהאוכלוסייה סובל מנזקים לסחוסים המותניים על רקע של משקל עודף והשמנה.

הימנעו מנפילות ותאונות דרכים

חלק מהמקרים של פריצות דיסק מתרחשות בגלל נפילות, מעידות ותאונות דרכים. נהגו בזהירות ועלו את המודעות שלכם בכל הנוגע למניעת נפילות. הקפידו על פעילות גופנית כולל אימוני שיווי משקל וחוש החישה העצמית. מרכיבי כושר אלו עשויים להועיל במניעת נפילות ומעידות.

הימנעו מעישון

הקשר בין עישון לכאבי גב תחתון הוכח. הסיבות לכך לא ברורות אך הממצאים חד משמעיים.

הפחיתו מתחים וטפלו בדיכאון שלכם

גם הקשר שבין מתח נפשי ודיכאון לבין כאבי גב (גם כאבי גב) הוכח. נסו להשקיע זמן ומשאבים כדי לשפר את מצבכם הנפשי, זה עשוי לעזור לכאבי הגב שלכם.

References:

Brinjikji W, Diehn FE, Jarvik JG, et al. MRI Findings of Disc Degeneration are More Prevalent in Adults with Low Back Pain than in Asymptomatic Controls: A Systematic Review and Meta-Analysis. AJNR Am J Neuroradiol. 2015;36(12):2394-2399.

Borenstein DG, O'Mara JW Jr, Boden SD, et al. The value of magnetic resonance imaging of the lumbar spine to predict low-back pain in asymptomatic subjects: a seven-year follow-up study. J Bone Joint Surg Am. 2001;83-A(9):1306-1311.

Cheung KM, Karppinen J, Chan D, et al. Prevalence and pattern of lumbar magnetic resonance imaging changes in a population study of one thousand forty-three individuals. Spine (Phila Pa 1976). 2009;34(9):934-940.

Cleveland Clinic. Herniated Disk: What It Is, Diagnosis, Treatment & Outlook. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12768-herniated-disk (accessed Sep 28, 2023).

Yu P, Mao F, Chen J, et al. Characteristics and mechanisms of resorption in lumbar disc herniation. Arthritis Res Ther. 2022;24(1):205.

Cunha C, Silva AJ, Pereira P, et al. The inflammatory response in the regression of lumbar disc herniation. Arthritis Res Ther. 2018;20(1):251.

Komori H, Shinomiya K, Nakai O, et al. The essence of clinical practice guidelines for lumbar disc herniation with radiculopathy in Japan: a comparison with international guidelines. Spine Surg Relat Res. 2022;6(4):287-296.

Kim JH, Lee SH, Kim YS, et al. Effect of nonsurgical spinal decompression on intensity of pain and quality of life in patients with lumbar disc herniation: a randomized controlled trial. Int J Clin Pract. 2022;76(9):e6343837.

Trager RJ, Daniels CJ, Perez JA, Casselberry RM, Dusek JA. Association between chiropractic spinal manipulation and lumbar discectomy in adults with lumbar disc herniation and radiculopathy: retrospective cohort study using United States’ data. BMJ Open. 2022 Dec 1;12(12):e068262.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבי גב תחתון מהם ובמה חשיבותם

כאבי גב תחתון מהם ובמה חשיבותם

מה זה כאבי גב תחתון ולמה אנו צריכים להעניק לזה את תשומת ליבנו הוא המאמר הראשון בסדרת המאמרים של הירחון הרפואי הנחשב לנסט (The Lancet) שנכתבו על ידי 31 מומחים בין לאומיים בנושא. כאבי גב תחתון טוענים המומחים הללו, מהווים תסמין שכיח ביותר.

ספורט מצמצם את נזקי הישיבה

ספורט מצמצם את נזקי הישיבה

ספורט מפחית נזקי ישיבה. מחקרים רבים שבים ומזהירים מפני הנזקים שנגרמים בגלל ישיבה ממושכת כולל פציעות ובלאי מהיר לחלקי הגוף השונים הנושאים בעומס הישיבה כולל לגב התחתון, לצוואר, לידיים ועוד ומעלה את הסיכון ללקות במחלות קטלניות.