צריבת דיסק בגב התחתון לא למהר! כאבים בגב התחתון הנובעים מנזק לדיסק הבין חולייתי מותני פוגמים באיכות חיינו וצורכים משאבים אדירים. האם צריבת דיסק היא הפתרון? מספר מחקרים שפורסמו בארצות הברית קובעים שלא. לטענת החוקרים באותם מקרים שבהם מתפתחים סימנים ותסמינים בגלל פריצה או בלט דיסק מותני אל תמהרו לשקול צריבת דיסק בגב התחתון נסו תחילה טיפול שמרני. בין הטיפולים השמרניים שעשויים לשפר את המצב שלכם בולט הטיפול הכירופרקטי.
כאבי גב תחתון הם פגע רע שמשבש את איכות חייהם של רוב בני האדם. כאבים אלו בגב התחתון גורמים גם להוצאות כלכליות אישיות וציבוריות אדירות. לסובלים מכאבי גב תחתון מוצע מגוון רחב של טיפולים. חלקם הוכחו כיעילים וחלקם חסרי משמעות ולעתים אף מזיקים. בין הטיפולים התהליך המיקרו כירורגי הקרוי צריבת דיסק (Intradiscal electrothermal therapy) תפס תאוצה כטיפול יעיל. האמנם? אז זהו שלא. במחקר אמריקאי נקבע: צריבת דיסק אינה יעילה לטיפול בכאבי גב כרוניים הנובעים מנזק לדיסק המותני.
צריבת דיסק בגב התחתון לא למהר – רקע
צריבת דיסק היא טכניקת ניתוח זעיר פולשנית לטיפול בכאבי גב שמקורם בדיסק הבין חולייתי. בתהליך הזה מחדירים צנתר אל הדיסק הבין חולייתי הבולט או הפרוץ. לוודא את מיקומו של צנתר האבלציה בצורה מדויקת משתמשים בשיקוף וקרינת רנטגן (Fluoroscopy). הקטטר מחמם את הדיסק וגורם להתכווצותו ולהרס של חלק מחיישני הכאב שנמצאים בו. פרסומים רבים טוענים ל- 70% הצלחה ויותר. במחקרים עדכניים שחייבים לנטרל בהם כל משוא פנים ונערכו על פי הכללים של:
- הקצאה אקראית
- כפולי סמיות
- מבוקרי פלצבו
הראו שרק 40% מהחולים זכו בהפחתה של 50% ברמת הכאב (Spine J. 2004 Jan-Feb;4(1):27-35).
לכאורה מדובר בפרוצדורה בטוחה יותר מניתוח ובעלת פוטנציאל קטן יותר לסיבוכים מניתוח. ואז נשאלת השאלה למה לא בעצם? ובכן, השאלה שצריכה להישאל היא למה לבצע צריבת דיסק בגב התחתון ולקחת סיכון בכלל? למה לא לנסות טיפול שמרני תחילה. מדוע לא לנסות טיפול שמרני ובטוח לפני:
- תהליכים כירורגיים שאינם מבטיחים לנו הצלחה
- ולעיתים נלווים להם גם תופעות לוואי לא רצויות
אז נכון טיפול שמרני יכול להיות ממושך יותר עד השגה של הקלה בתסמינים. האם כדי לקצר את הזמן ששבו החולה כאוב ומוגבל כדאי לקחת סיכון שהצריבה לא תצליח. האם לא כדאי לעשות שינוי בהליך המחשבתי ולהימנע מהפרוצדורה הזאת ומתופעות הלוואי האפשריות שלה?
כאבי גב בגלל נזק לדיסק בין חולייתי
רוב כאבי הגב אינם נובעים בגלל נזק לדיסק הבין חולייתי. רק אצל 25% מהחולים הסיבה לכאבי גב תחתון ולסימפטומים אחרים הוא נזק לדיסק הבין חולייתי. דיסק בין חולייתי שניזוק (בלט או פריצת דיסק):
- מאבד מיכולתו לבלום זעזועים
- משנה את מבנהו האנטומי. הדיסק נעשה פחוס ומתחיל לבלוט לכיוון שורשי העצבים או לכיוון חוט השדרה. החלק הבולט של הדיסק נמצא כעת בעמדה שבה הוא יכול ללחוץ על שורש עצב או על חוט השדרה.
מטרתה של צריבת דיסק בגב התחתון היא הקטנת הבלט. לחץ על רקמה עצבית תשבש הולכה עצבית תקינה ותגרום לדלקות, כאבי גב או צוואר (תלוי במיקום הדיסק הבולט) וכאבים מוקרנים לאורך הגפה העליונה או התחתונה (תלוי במיקום של הדיסק הבולט).
במצבים שבהם נוצר לחץ משמעותי על שורשי העצבים או על חוט השדרה אנו עלולים לחוות מגוון רחב של סימנים ותסמינים. בין היתר הסימנים והתסמינים האפשריים נמנה נימול, הירדמות של חלקים מהגפיים או האגן, חולשה של קבוצות שרירים מסוימות ואף שיתוק מלא של חלקים מהגפיים העליונות או התחתונות, פגיעה בהחזרי גידים. במצבים של לחץ קשה על חוט השדרה החולה עלול לסבול גם מאובדן שליטה על הסוגרים ועוד.
צריבת דיסק בגב התחתון – מחקרים
קיימים מספר רב של דרכי טיפול בכאבי גב, רובם המכריע חסרי תועלת. כול יום מביא אתו אמצעי חדש וטכניקת ריפוי "מדהימה" שלאחר זמן מתגלה כחסרת כל ערך ולעתים אפילו מזיקה. גם בתחום הכירורגי קיים ניסיון לגיטימי להשיג מקסימום השפעה וריפוי במינימום נזק שנעשה על ידי עצם החדירה באמצעים כירורגיים לתוך הגוף. טכניקה כזו היא צריבת דיסק בגב התחתון שמטרתה להסיר חלק כזה או אחר מהדיסק אשר מפעיל לחץ על העצב.
- המחקר שבדק את יעילות תהליך הצריבה (Chou R, Atlas SJ, Stanos SP, et al. , 2009) ושלל את יעילותה מגבה מחקרים אחרים שנעשו בשנים האחרונות והעלו ממצאים דומים. במחקר האמור נלקחו 57 חולים עם כאבי גב כרוניים עם פתולוגית דיסק מותני. 38 מהם עברו צריבת דיסק בגב התחתון ואילו 19 קיבלו טיפול פלצבו (אין בו). כול החולים חוברו לגנרטור קבוצת הטיפול קיבלה אנרגיה אלקטרו תרמית לתוך הדיסק הבין חולייתי בעוד שקבוצת הביקורת לא קיבלה את אותה אנרגיה אלקטרו תרמית. כול החולים ללא הבדל קיבלו את אותו טיפול שיקומי שלאחר הצריבה. התוצאות: לא נימצא הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות בעקבות הטיפול.
- בשתי סקירות שיטתיות (Freeman-Brian, J. C., 2006; Freeman, Brian. J. C. and Mehdian, Roshana., 2008) נבדקו מחקרים השוואתיים שונים שבדקו את היעילות של תהליך צריבת דיסק בגב התחתון לצורך טיפול בכאבי גב ובשאר הסימנים והתסמינים. הראיות בסקירות אלו נבחנו לאור השפעת התהליך על עוצמת הכאבים (VAS), על יכולת התנועה והתפקוד של הגב (Oswestry Disability Index), חזרה לעבודה ומדידה כוללת של השתפרות. מסקנות הסקירות שאין הוכחות עקביות ליעילות של שיטה זו.
טיפול כירופרקטי בכאבי גב תחתון
בין הטיפולים השונים המוצעים לחולים עם כאבי גב תחתון בולט הטיפול הכירופרקטי. מחקרים רבים שבים ומדגישים את היעילות של הכירופרקטיקה בשיפור רמת הכאב ובשיפור טווחי התנועה של המטופלים. הטיפול הכירופרקטי משלב אמצעים מתקדמים לריפוי דלקות כגון לייזר רך יחד עם טכניקות ריפוי ידניות. אם אתם מתלבטים בין כירופרקט לאורתופד חשוב שתזכרו עדיף להתחיל איתנו.
מכתב תודה על טיפול בפריצת דיסק במותן
מקורות למאמר: צריבת דיסק בגב התחתון לא למהר
1) Freeman BJC, Mehdian R. Intradiscal electrothermal therapy percutaneous discectomy, and nucleoplasty: what is the current evidence? Curr Pain Headache Rep. 2008; 12 (1):14-21.
2) Freeman-Brian JC. IDET: a critical appraisal of the evidence. Eur Spine J. 2006; 15 (Suppl 3): S448-S457.
3) Chou R, Atlas SJ, Stanos SP, et al. Nonsurgical interventional therapies for low back pain: a review of the evidence for an American Pain Society clinical practice guideline. Spine 2009; 34:1078–1093. [PubMed]
4) Pauza, Howel, Dreyfuss, et al. A randomized, placebo-controlled trial of intradiscal electrothermal therapy for the treatment of discogenic low back pain.Spine J. 2004 Jan-Feb;4(1):27-35.