כאבי גב האבולוציה אשמה

כאבי גב האבולוציה אשמה

כאבי גב – האבולוציה אשמה! האבולוציה אפשרה, על ידי התאמות ושינויים הסתגלותיים, את התפתחות האדם עד להגעתו למעמד של יונק על. כאבי גב תחתון הם הגורם הגדול ביותר לנכויות ומגבלות תנועה בעולם. אין בנתון הזה כדי להפתיע קלינאים העוסקים בתחום. מלבד עוגמת הנפש אין לשכוח את הנזקים הכלכליים העצומים האישיים והלאומיים הנגרמים בגלל כאבים אלו.

מחקרים רבים עסקו ועוסקים בשאלות למה הגב שלנו כואב וכיצד ניתן למנוע זאת. ישנם מדענים שסבורים שדי בהתבוננות בתהליך האבולוציוני שעבר האדם כדי לענות על השאלה הזאת. לדעת אותם חוקרים ומדענים בכל הנוגע להתפתחות כאבי גב האבולוציה אשמה!

כאבי גב האבולוציה אשמה – רקע

הביולוג ריצ'ארד דוקינס מתייחס בספרו לכך שהאדם אינו יצירה אלוהית מושלמת אלא תוצר מלא לקויות של האבולוציה. בספרו "ההצגה הגדולה בתבל, הראיות בזכות האבולוציה" מצטט דוקינס את וויליאמס שדרן אוסטרלי לענייני מדע. השדרן האוסטרלי אמר: "כמעט כל בעל גב היה יכול להגיש תביעה נגד היצרן…, אתם חייבים להודות שזה לא היה אחד הרגעים הגדולים שלו, הוא (אלוהים) בטח עשה אותו (את הגב) בחפזה כדי לעמוד בתאריך היעד לקראת סוף היום השישי"…

אבולוציה וגוף האדם

בארבעת מיליוני השנים שחלפו עבר גוף האדם שינויים והתאמות איטיים. כדי להגיע למעמד של יונק על עבר האדם ממצב של הליכה על ארבע ולהליכה זקופה. הליכה על ארבע נכונה יותר מבחינת מערכות שריר ושלד לעומת ההליכה על שתיים. המעבר הזה לא הוביל למבנה גוף אידאלי. דוגמאות לפגיעות גופנית שנגרמו בגלל האבולוציה כוללות:

  • מתיחות שרירים
  • פריצות דיסק
  • דלקות פרקים
  • כאבי גב
  • שחיקת סחוסים
  • כאבים במפרקי הירך
  • שחיקת סחוסים
  • כאבים בברכיים
  • כאבים בכפות הרגליים ועוד
  • שוני במבנה האגן והראש הגדול של התינוק יוצרים בעיות בלידה
  • קושי בזרימה חזרה ללב של הדם הוורידי יוצרים בעיות בכלי דם
  • יבלות וכפות רגליים שטוחות ועוד

 כאבי גב וכאבים אחרים שנוצרו שינויים אבולוציוניים

ההזדקפות של האדם המודרני הובילה לשינויים מבניים ושינויים ביומכניים הסתגלותיים מרחיקי לכת. השתנו הגודל, כיוון התפתחות והאופן התפקודי של מפרקי הגפיים, עמוד השדרה וכלל הרקמות הרכות התומכות. בין יתר השינויים בגוף האדם נמנה:

גולגולת

הראש מוחזק זקוף. הגולגולת גדלה על מנת להכיל את המוח הגדול. המיקום של פתח היציאה (foramen magnum) של חוט השדרה מתוך הגולגולת הפך מרכזי יותר. הדבר נדרש על מנת לאפשר לראש להתמקם באופן מאוזן על עמוד השדרה.

צוואר

עמוד השדרה המודרני ארוך יותר. השינוי מאפשר יכולת משופרת להביט לכיוונים שונים.

החזה

החזה של האדם המודרני רחב יותר ובעל מבנה של חבית. מטרת המבנה כוללת הגנה על האיברים הפנימיים ולהוות בסיס אחיזה לשרירים השונים. השרירים מאפשרים את ההזדקפות ואת העברת העומסים.

כתפיים

מבנה הכתפיים התרחב על מנת לייצב את הצוואר ולתמוך בשרירים.

כאבי גב בגלל שינויים בעמוד השדרה

הצורך להתאזן בהליכה זקופה העביר את מרכז הכובד ממרכז עמוד השדרה אל מרכז האגן. האגן ועמו מרכז הכובד נעים בעת ההליכה מצד לצד ובכך נשמר האיזון שלנו. במבט מהצד לעמוד השדרה צורת S בגין הלורדוזיס בעמוד שדרה מותני וקיפוזיס בעמוד השדרה הגבי. העקומות עוזרות לנו להזדקף עם מינימום אנרגיה. העקומות הללו גם מקרבות את מרכז הגוף אל מרכז הכובד באגן ומעל הרגליים. האדם הזקוף צריך יותר תנועתיות ויכולת עמידה מוגברת בעומסים. חוליות עמוד השדרה מסיביות יותר, רחבות יותר וגמישות יותר מאפשרות זאת.

עצם העצה

עצם העצה יוצר מפרק עם חולית המותן התחתונה (L5/S1) ועם האגן (מפרקי עצה וכסל). היותו תומך משקל גרמה לעצם העצה אצל האדם המודרני להיות רחבה יותר. עצם עצה רחבה יותר משמעותה יצירת מפרקי עצה וכסל (סקרואיליאק) מסיביים יותר.

אגן

האגן התקצר והתרחב וקיבל צורה של קערה מוגדלת על מנת לתמוך באיברים הפנימיים. צורתו מאפשרת אחיזת שרירים יעילה יותר לתנועה ותמיכה בהעברת עומסים.

ידיים ורגליים

הידיים והרגליים של האדם המודרני התעבו, התיישרו ושינו מידותיהן ביחס לאורך הגוף. האמות התקצרו והרגליים התארכו.

עצם הירך

עצם הירך ארוכה יותר ומונחת עם זווית פנימה (ולגוס). הדבר נדרש כדי להשאיר את הרגליים צמודות ומתחת למרכז הכובד של הגוף.

ברכיים

הזווית פנימה של הברכיים מאפשרת לעומס לעבור דרך הבליטה החיצונית הגדולה יותר של עצם הירך. בכך להשאיר את הרגליים מתחת למרכז הכובד. שוני במבנה הברכיים מאפשר הליכה תוך יישור מלא של הברכיים

כפות הרגליים

הבוהן הגדולה בכף הרגל התקצרה ומצויה בשורה אחת עם יתר האצבעות. נוצרה קשת כף הרגל לצורך ספיגת זעזועים ויצירת קפיציות.

כאבי גב האבולוציה אשמה
כאבי גב האבולוציה אשמה

שינויים פיזיולוגיים שנוצרו בגלל השינויים האנטומיים

כמובן שהשינויים האנטומיים דורשים גם שינויים תפקודיים. הליכה על שתיים דורשת שרירי רגליים ואגן חזקים על מנת לייצר תנועה קדימה. הליכה זקופה על שתיים דורשת שרירי גב חזקים (זוקפי עמוד השדרה). היכולת לעמוד על שתי רגליים בלי לאבד שיווי משקל דורשת גם מערכת שיווי משקל מפותחת.

לצורך זה התפתחה בגוף האנושי מערכת שיווי משקל מתוחכמת. מערכת זאת מקבלת את המידע שלה ממספר גורמים:

  • חיישנים המצויים בגידים ובמפרקים השונים
  • מהעיניים
  • מאיבר שיווי המשקל שנמצא באוזן
  • מהמוח הקטן

הנתונים מעובדים ופקודות לאיזון חוזר יוצאות מהמוח הקטן חזרה לחלקי הגוף הרלוונטיים. בבית החזה הנרחב התפתחו הריאות אשר מאפשרות לנו את היכולת האירובית לפעול.

יתרונות של הליכה על שתיים

בין היתרונות של הליכה על שתיים נמנה:

  • המעבר להליכה על שתיים אפשר ראייה לרחוק מעל לשיחים.
  • האדם הזקוף יכול היה לעסוק בענייניו בלי לפחד שיותקף לפתע על ידי חיות טורפות
  • הליכה זקופה גם שחררה את הידיים ואפשרה לנו לבצע פעולות נוספות. באמצעות הידיים החופשיות יוצרו כלים. באמצעות ידיים חופשיות זרקנו אבנים, נשאנו את ילדינו לזרוק אבנים ועוד.
  • על ידי הליכה זקופה שיפר האדם גם את יכולתו להתמודד עם החום שנפלט מהאדמה

חסרונות של הליכה על שתיים

אבל אליה וקוץ בה. המעבר מהליכה על ארבע להליכה על שתיים יצרה גם חסרונות שחלקם חסרי משמעות בעידן המודרני. בין החסרונות חסרי המשמעות בעידן הנוכחי נציין:

  • ללכת על שתיים הופכת אותנו לבולטים, איטיים ומגושמים
  • הזדקפות האדם הותירה את בטנו הרכה חשופה לפגיעה ברקמות ובאיברים הפנימיים הנמצאים בחלל הבטן
  • ההולך על שתיים נתון לסכנת מוות לנוכח פציעה של אחת הרגליים במהלך בריחה

אך ישנם גם חסרונות שהם בעלי משמעות יום יומית עכשווית עבור כל אחד מאתנו. השינויים שהתפתחו במבנה, ביציבה וגם בביו מכניקה של הגוף האנושי המודרני יצרו גם בעיות. בין הבעיות הרלוונטיות גם היום נמנה:

  • עמוד שדרה של הולכים על ארבע קצר יותר. העומסים הנחלקים על עמוד השדרה וארבעת הגפיים באופן שווה
  • הליכה על שתיים הובילה לעומסי יתר על עמוד השדרה ועל הגפיים התחתונות. העומסים הללו חושפים את האזורים האנטומיים הללו להתפתחות נזקים וכאבים
  • השינויים במבנה ובמיקום החדש של האגן יצרו קשיים בלידה ועוד.

כאבי גב? לא רק האבולוציה אשמה

לא ניתן להאשים רק את האבולוציה בכאבי הגב שלנו. הארגונומיה הלקויה והרגלי הישיבה הגרועים האופייניים לאורח החיים המודרני מעצימים את העומסים על עמוד השדרה. השילוב של הליכה זקופה וישיבה לקויה יוצרים עומסים לא מידתיים על כפות הרגליים ועמוד השדרה. העומסים הללו ממוקדים על אזורים מסוימים בעמוד השדרה בעוד שאזורים אחרים נחשפים לעומסים מינימליים. התוצאה פציעות, שחיקת סחוסים, פריצות דיסקים, נקיעת חוליות ועוד. נכון להיום כאבי גב וכאבי צוואר מהווים גורם מוביל להיעדרות מהעבודה והוצאות כלכליות אישיות ולאומיות.

גם הגפיים התחתונות חשופות לעומסים מזיקים ובכלל זה מפרקי ירך, הברכיים הקרסוליים וכפות הרגליים. השינוי שחל ברמת העומס שהגוף מטיל על הגפיים גובה את חלקו גם מהגפיים התחתונות. ההוכחה לכך באה לידי ביטוי על ידי ריבוי מצבים פתולוגיים בגפיים כולל: דלקת פרקים ניוונית, שחיקת סחוסים בברכיים ובמפרקי הירך המוביל להחלפות מפרקים, דלקות גידים, דלקות סיבי עצבים, נקעים בקרסול, דלקת של רקמת הפלנטר (דורבן) ועוד.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

סיאטיקה אבחון וטיפול

סיאטיקה אבחון וטיפול

סיאטיקה? טיפול המתבסס על אבחון מדויק עשוי למנוע נזק בלתי הפיך ותסמינים כרוניים. סיאטיקה היא אוסף של סימנים ותסמינים הכוללים מיחושים, נימול, חולשה ועוד שחשים בבמותן, באגן וברגל. הגורם הוא לרוב לחץ שמפעיל דיסק בין חולייתי מותני על  שורש עצב מותני. 

אימון נושא משקל לחיזוק העצם

אימון נושא משקל לחיזוק העצם

אימון נושא משקל לחיזוק העצם היא אסטרטגיית אימונים נכונה אם אתם רוצים להפחית את הסיכון לשברים, סיבוכים אפשריים ואף למות מוות מוקדם בגיל המבוגר. אימונים נושאי משקל כמו הליכה מהירה, ריצות וקפיצות נדרשים כדי לגרום להגברת צפיפות העצם.

כאבים בצלעות מה גורם להם

כאבים בצלעות מה גורם להם

כאבים בצלעות? גורמים ותסמינים אופייניים עשויים להועיל בזיהוי מקור הבעיה. הצלעות תומכות בפלג גוף העליון ומגנות על איברים פנימיים, לצלעות תפקיד חשוב בתהליך הנשימה. רוב הפציעות והדלקות שמתפתחות בצלעות והרקמות הסובבות אותן אינן משמעותיות.