כאבים במרפק גורמי סיכון

כאבים במרפק גורמי סיכון

כאבים במרפק – גורמי סיכון להתפתחות כאב במפרק המרפק כוללים גיל, ספורט מועדף, המקצוע שלנו, עודף פעילות גופנית ועוד. מפרק המרפק נושא בעומסים רבים שחלקם חוזרניים מטבעם. השימוש הרב שאנו עושים במפרק הזה בספורט אך גם בעבודה ובחיי היום יום מעלים את הסיכון שלו לפציעה.

המרפק מהווה ציר תנועה מרכזי. חלק ניכר מהפעולות שאנו מבצעים נעזר במפרק הזה. העומסים המוטלים עליו גורמים גם לפגיעות ולמגוון סימנים ותסמינים. אבחון מדויק של הגורם חשוב כדי לאפשר טיפול ושיקום יעילים ולמנוע התפתחות בעיה כרונית. כאבים במרפק יכולים להתפתח גם בגלל דלקות פרקים, טראומה ואפילו בגלל לחיצת ידיים חוזרנית. על הקלינאי מוטלת האחריות לזהות את הגורם המדויק לתסמינים מבין מגוון הגורמים האפשריים.

כאבים במרפק גורמי סיכון – רקע

כאבים במרפק היא תלונה שכיחה למדי. הגורמים לכאבים הללו במרפק כוללים בעיקר עומסי יתר על המרפק על רקע ביצוע תנועות חוזרניות אך גם בגלל נזקי חבלה ומחלות. בין המחלות נזכיר דלקת פרקים ניוונית, דלקות פרקים אוטואימוניות כמו דלקת פרקים שגרונית, דלקת זיהומית ועוד. מגוון גורמי הסיכון להתפתחות כאבים במרפק הם רבים ונדון בהם בהרחבה בהמשך. נציין רק את המובן מאליו הרי הוא העיסוק בספורט כמו טניס או גולף החושפים את המרפק לעומסים חריגים או ספורט אחר החושף את המרפק לנזקי חבלה.

אבחון מדויק ומהיר של הגורם לכאבים במרפק ובכלל זה ביצוע אבחנה מבדלת שתסנן גורמים לא רלוונטיים עשוי ליעל את הטיפול במרפק. אם למרות הממצאים שהופקו מההיסטוריה הרפואית ומהבדיקה הגופנית קיים עדיין ספק לגבי מקור הכאב במרפק נוכל להיעזר בבדיקות מעבדה ו/או בדיקות דימות כמו צילומי רנטגן או MRI. לפני שנדון בגורמי הסיכון לכאבים במרפק נפרט מעט על האנטומיה של מפרק המרפק.

אנטומיה ותנועות של המרפק

מפרק המרפק המחבר את עצם הזרוע אל עצמות האמה מכיל למעשה שלושה מפרקים שונים. מפרקים אלו מאפשרים לו מגוון תנועות מוגבל יחסית. כל אחד מהמפרקים עלול להיפגע ולגרום בין היתר להתפתחות כאבים במרפק.

עצמות ומפרקים

מפרק המרפק מורכב למעשה משלושה מפרקים שונים. המפרקים הללו נוצרים בנקודת המפגש של החלק התחתון של עצם הזרוע (Humerus) עם החלק העליון של עצם החישור (Radius) ועצם הגומד (Ulna).

קופסית, רצועות, סחוס, אמתחת

חתך אנטומי של המרפק
חתך אנטומי של המרפק

שלושת המפרקים עטופים בקופסית משותפת שלה תפקיד בייצוב המפרק. הקופסית והמפרק נתמכים על ידי רצועות (Ligaments):

  • הרצועה העקיפה הגומדית (Ulnar collateral)
  • רצועה עקיפה חישורית (Radial collateral)
  • והרצועה הטבעתונית (Annular)

קצות העצמות, בנקודות המפגש שלהן לצורך יצירת המפרקים, מכוסות בסחוס שתפקידו לאפשר תנועה חלקה. בחלק האחורי של המרפק ישנה אמתחת הקרויה בורסה – אולקרנון בורסה (Olecranon Bursa) המהווה גורם שכיח להתפתחות כאבים במרפק.

שרירים עיקריים

השרירים אחוזים לעצמות באמצעות גידים תפקידם להניע את המרפק. שרירים חשובים בתנועת המרפק המבצעים כפיפה כוללים את:

  • השריר הדו-ראשי (Biceps)
  • שריר הזרוע (Brachialis)
  • ושריר הזרוע והחישור (Barchioradialis)

שרירים המבצעים פשיטה כוללים את:

  • השריר התלת ראשי (Triceps)
  • ואת שריר המרפק (Aconeus)

השרירים המבצעים סיבוב מטה של המרפק כוללים את:

  • שריר הכפן העגול (Pronator terez)
  • ואת שריר הכפן המרובע (Pronator quadratus)

שרירים שמבצעים סיבוב מעלה של המרפק כוללים:

  • את שריר הגבן (Supinator)
  • ושריר הזרוע הדו ראשי (Biceps).

עצבים וכלי דם עיקריים

העצבים המעצבבים את המרפק מקורם בעמוד השדרה הצווארי. הצמה העצבית הברכיאלית (Brachial plexus) עושה דרכה במורד היד ומעצבבת את הרקמות השונות. העיצבוב מאפשר:

  • שליטה מוטורית
  • תחושות כולל כאב, מגע, לחץ, טמפרטורה
  • תחושת המיקום לאורך היד

בין סיבי העצב ניתן למצוא את:

  • עצב השריר והעור (Musculocutaneous)
  • את עצב החישור (Radial)
  • עצב הגומד (Ulnar )
  • ואת עצב התווך (Median)

כלי הדם העיקרי ביד הוא:

  • עורק הזרוע (Brachial)

העורק הזה הוא המשכו של:

  • עורק בית השחי (Axillary)

ענפיו השונים של עורק הזרוע מספקים דם עשיר בחמצן לרקמות היד השונות. הווריד הבזילי (Basilic) יחד עם הווריד הצפון (Cephalic) אוספים את הדם מהיד הרווי בפחמן דו-חמצני וחומרי פסולת מטבולית ומובילים אותו אל הלב.

תנועות המרפק

מפרק המרפק יכול לבצע:

  • תנועת כיפוף ופשיטה של המרפק באמצעות המפרק שבין עצם הזרוע לעצם הגומד
  • לסובב קדימה ואחורה את האמה וכף היד באמצעות המפרק שבין עצם החישור לעצם הגומד

כאבים במרפק גורמי סיכון – פירוט

מגוון גורמי סיכון מעלים את הסבירות לפציעות ובלאי של המרפק ולהתפתחות כאבים במרפק. ידיעת גורמי הסיכון עשויים להועיל לכם למנוע פגיעות מרפק. להלן גורמי הסיכון:

גיל

גורם סיכון מרכזי לפציעות והתפתחות כאבים במרפק הוא גיל. כאבים במרפק על רקע של עומסי יתר ובלאי משימוש חוזרני שכיחים לאחר גיל 30. מתחת לגיל 30 מספר המקרים נמוך במיוחד. ככול שאנו מתבגרים, הרקמות השונות בגוף ובמרפק מתנוונים ומאבדים מיכולתם להתמודד עם עומסים. הסיכון להתפתחות נזק במרפק כאשר הגידים, השרירים, הסחוסים ועוד במרפק פחות חזקים ופחות גמישים הוא כמובן גבוה יותר.

מקצוע

מקצועות מסוימים חושפים אותנו לעומסים גדולים יותר על המרפקים ולכן גם לסיכונים גדולים יותר לפציעה במפרק זה והתפתחות כאבים במרפק. עומס יתר ונזק למרפק עלול להתפתח על רקע של מאמץ חד פעמי גדול או לחלופין על רקע של עומסים חוזרניים הנאגרים באמצעות תנועות או מאמצים חוזרניים.

דוגמה למאמץ חד פעמי גדול יכולה להיות הרמת משא כבד או משקולת כבדה בחדר הכושר. דוגמאות למאמצים ועומסים חוזרים הנגרמים על רקע של תנועות חוזרניות שימוש בפטיש או מברג, פעילות הרכבה על קו ייצור, שימוש בכלים היוצרים ויברציות, בנייה, צביעה, עבודה עם מייבש שיער, הקלדה, לחיצות ידיים ועוד.

ספורט

ענפי ספורט שונים חושפים את המרפק לפציעות ספורט בגלל חבלה או בגלל תנועות ומאמצים חוזרניים. פציעות ספורט טראומטיות במרפק כגון שברים, פריקה, וקרעים של רקמות עלולות להיגרם בגלל:

  • נפילה
  • הטלת כדור ברזל או כדור אחר
  • התנגשות בין שחקנים ועוד

רוב הפציעות במרפק נגרמות בשל עומסים חוזרניים. דוגמאות לסוג זה של פציעות כוללות מרפק טניס ומרפק גולף. במקרים אלה, הכאב שמתפתח במרפק הוא תוצאה של נזקים מצטברים לגידים. גורמים אפשריים לעומסים חוזרניים במפרק כוללים:

  • אחיזת המחבט בעוצמה
  • המפגש של המחבט עם הכדור בעיקר אם הוא רטוב או נע במהירות גבוהה
  • המנוף הארוך של התנועה שמגביר את העומס במרפק

כול אלה יוצרים ריכוז עומסים גבוה החוזר על עצמו שוב ושוב וחושפים את המרפק לפציעה. כול שאנו מתבגרים, היכולת של הרקמות לספוג זעזועים ועומסים פוחתת והסיכוי לפציעות מרפק גדל ויחד אתו גדל גם הסיכוי להתפתחות כאבים במרפק.

חוסר פעילות גופנית

כאבים במרפק גורמי סיכון
כאבים במרפק גורמי סיכון

כאבים במרפק שכיחים הרבה יותר בקרב אנשים שאינם עוסקים בפעילות גופנית. הקפדה על מעורבות עקבית בפעילות גופנית משמרת ואף מחזקת את רקמות הגוף השונות. בין הרקמות שיוצאות מחוזקות מעיסוק בספורט נציין:

  • גידים
  • סחוסים
  • עצמות
  • שרירים ועוד

המשמעות של רקמות חזקות היא בין היתר צמצום הסיכון לפציעות והתפתחות כאבים במרפק.

פעילות יתר או פעילות לא נכונה

פעילות גופנית שאינה מקפידה על כללי האימון הגופני הנכון מעלה את הסיכון לפציעות ובכלל זה פציעות מרפק. בין כללי האימון שחשוב לשמור עליהם כדי למנוע פציעות נציין:

  • הקפדה על חימום לפני האימון
  • שמירה על הדרגתיות במאמצים
  • הקפדה על זמני התאוששות בין האימונים ועוד

בעיקר נכונים הדברים לגבי ספורטאים חדשים או כאלה שהיו ספורטאים בעבר ועכשיו הם נחושים לחדש ימיהם קדם.

מחלות

מחלות רקע שונות עלולות לפגוע גם במפרק המרפק ולגרום להתפתחות כאבים במרפק. בין יתר המחלות נציין כמובן:

  • דלקת הפרקים הניוונית
  • דלקות פרקים אוטואימוניות כמו דלקת פרקים שגרונית
  • דלקת פרקים זיהומית
  • גידולים סרטניים ועוד

מחלות רקע

מחלות רקע המחלישות ומשבשות את היכולת של הגוף בכללותו ושל הרקמות במרפק להתמודד עם עומסים עלולות להעלות את הסיכון בין היתר להתפתחות כאבים במרפק. בין המחלות נמנה מחלות אוטואימוניות, סרטן, דלקות כרוניות, פיברומיאלגיה ועוד.

רכיבה על אופניים, קורקינט

רכיבה על אופניים או קורקינט מעלים את הסיכון לנזקי חבלה במרפק. תאונות דרכים או נפילה ובלימה עם יד מושטת לפנים עלולים לגרום לנזקים והתפתחות הכאבים במרפק.

סקי, סנובורד, החלקה על קרח

פעילות ספורט שונות כמו ספורט הנעשה על שלג ועל קרח ובכלל זה סקי, סנובורד והחלקה על קרח כרוכים בסיכון גבוה יחסית לנפילות ופציעות. במצבים אלה מטבע הדברים היד מושטת לבלימת הנפילה והמרפק מרבה להיפצע.

חוסר איזון שרירי בכתף ובמרפק

שרירים מאוזנים בכול הנוגע לגמישות וכוח הפועלים על המפרק והכתף יאפשרו תפקוד תקין של המפרקים. תפקוד תקין של המפרקים מצמצמים את הסיכון לפציעות ולהתפתחות כאבים במרפק.

ליקויים מבניים בכתף ובמרפק

ליקוי מבני במרפק או בכתף יגרמו לליקוי תפקודי של המפרקים הללו. ליקויים תפקודיים מובילים על ציר הזמן לביצוע תנועות ומאמצי פיצוי. כך למשל הזווית שבה מונחת עצם השכמה על כלוב הצלעות מאחור משפיעה על שיעורי הפציעה במרפק והתפתחות כאבים במרפק.

ניתוח או פציעת גב קודמת

אם סבלתם בעבר כאבים במרפק על רקע פציעה (שבר טראומטי?) או בעקבות נזקים מצטברים אתם נמצאים בסיכון גבוה יותר לשובם של הכאבים. גם עם עברת ניתוח במרפק על מנת לטפל בבעיה שנוצרה בו הסיכויים שלכם להתפתחות כאבים במרפק גדולים הרבה יותר.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

המרפאה שלנו

המרפאה שלנו

המרפאה שלנו ממוקמת בחלל הכניסה של קאנטרי ג', רמת אביב ג', באופן נוח ובקרבה לכביש איילון ולתחבורה ציבורית. המרפאה מחולקת לחדר קבלה רחב שבו יושבת גם מנהלת המרפאה וחדר שני שבו מתבצעים התשאול, הבדיקה, האבחון והטיפולים. בחדר הקבלה שלנו ממוקמת כורסת עיסוי וכיסאות המתנה ארגונומיים לנוחות החולים. הציוד במרפאה שלנו מתקדם ומצוי בחזית המדע אנו מצוידים במכשיר לייזר רך מקצועי וכן מכשיר גלי הלם שוויצרי המשוכלל מסוגו בארץ. המרפאה שלנו שנפתחה במיקום הנוכחי לפני למעלה מ- 20 שנים משרתת לקוחות פרטיים ומבוטחים של חברות הביטוח השונות.

מעט על קנטרי ג'

קנטרי ג' הוא מבנה מרהיב המתפרס על שטח רחב ידיים וכולל בתוכו בריכה פנימית, בריכה חיצונית, בריכת פעוטות, בריכת זרמים, חדר כושר המצויד במכשירים החדישים ביותר, חדרי חוגים, מגרשי טניס, כדורסל וכדורגל, אולם כושר ומשחקייה יפיפייה לטף. בקאנטרי מתקיימים חוגים לכל הגילאים, כגון מחול, ברידג', קרמיקה, יוגה, פילאטיס, פלדנקרייז, התעמלות בונה עצם, זומבה, ג'ודו, טניס שולחן, ריקודי עם, ספינינג וכן פעילויות העשרה מגוונות.

יישור לורדוזיס אבחון וטיפול

יישור לורדוזיס אבחון וטיפול

יישור לורדוזיס הוא מצב של אובדן כול או חלק מקיעור הטבעי בעמוד השדרה. לעיתים קרובות יופיעו בדף הפיענוח של צילום הרנטגן שהופניתם לבצע בגלל כאבי צוואר או כאבי גב, המילים "יישור הלורדוזיס המותני" או "יישור הלורדוזיס הצווארי". מה המשמעות של המשפט הזה? 

פעילות גופנית לבניית מסת העצם

פעילות גופנית לבניית מסת העצם

פעילות גופנית לבניית מסת העצם היא שיטה יעילה ביותר. מחלת דלדול העצם (Osteoporosis) הפוגעת בנשים ובגברים גורמת להיחלשות העצמות. במקרים אלו, נפילה משמעותה סיכון גבוה לשברים ואפילו למוות. פעילות גופנית היא דרך יעילה להתמודד עם בעיה זאת.