כאבים בכף היד – טיפול מהיר בהם שמתחיל רק לאחר אבחון יסודי יכול למנוע נזקים כרוניים וצורך בפתרון כירורגי. סימנים ותסמינים באזור אנטומי מורכב זה של כף היד יופיעו לרוב בגלל פציעה או מחלה באחת מרקמות כף היד: עצמות, מפרקים, שרירים, גידים, כלי דם, עצבים ועוד. הגורם העיקרי להתפתחות פציעות בכף היד הנו עומסי יתר חוזרניים על רקע ביצוע מטלות חוזרניות כמו בהקלדה, לפיתה של רקטת טניס, אחיזה של פטיש כבד ועוד.
פציעה של רקמה זו או אחרת בכף היד עלולה להתפתח בגלל פציעות טראומטיות. כאלה עלולות להתפתח בגלל נפילה על יד מושטת לפנים, פציעות ספורט, תאונות עבודה, תאונות דרכים ועוד. גם מחלות פרקים שונות ובעיקר דלקת פרקים ניוונית עלולות לפגוע במפרקי כף היד וברקמות המפרק. הטיפול השמרני, ללא ניתוחים או תרופות מצליח להקל על הכאבים ברוב המכריע של המקרים ויש להעדיפו כאפשרות ראשונה. רק האם הטיפול השמרני ובכלל זה טיפול כירופרקטי כשל יש לשקול אפשרויות ריפוי אחרות.
כאבים בכף היד טיפול – רקע
כאב בכף היד היא הפרעה בריאותית בגפה העליונה. כדי שהטיפול בכאבים בכף היד יצליח חשוב לקלינאי המטפל לזהות את הרקמה שניזוקה להעריך את חומרת הנזק. עוד חשוב גם להבין מה המנגנון שגרם לנזק הזה. לצורך זה ילמד הכירופרקט את מקסימום הפרטים אודות החולה ואודות תלונותיו. בשלב הראשוני ישאל החולה על הסימנים והתסמינים שהוא חש, כיצד החלו ועוד. כדי להגיע לאבחון הנכון חשוב גם שהחולה יתאר נכון את הסימנים והתסמינים. השלב הזה – שלב לקיחת ההיסטוריה הרפואית של החולה הוא שלב קריטי לאבחון מדויק. יש אומרים שאת רוב ההפרעות הבריאותיות ניתן לאבחן כבר בשלב הזה. בין היתר ילמד הכירופרקט:
- כיצד הופיעו הסימנים והתסמינים השונים בכף היד
- על הרקע הגנטי והבריאותי של החולה ושל משפחתו
- מקצועו ותחביביו של החולה
הכירופרקט יבצע:
- בדיקה גופנית
- בדיקות נירולוגיות
- בדיקות מיוחדות
- במידת הצורך ייעזר בבדיקות מעבדה והדמיה
תסמינים אפשריים נלווים לכאבים בכף היד
חשוב על כן שהחולה יבחן היטב את הסימנים והתסמינים טרם הגעתו לקלינאי המטפל ויתאר אותם במדויק:
- האם הכאבים הופיעו ביד אחת או בשתי הידיים
- בשורש כף היד או באזור אחר
- הכאבים חריפים או קהים
- אם הכאבים קבועים או מופיעים לסירוגין
- האם הכאבים חודרניים או שורפים
- הכאבים פועמים או כאבים לוחצים ועוד
חשוב לשים לב לסימנים ותסמינים נלווים לכאבים הללו בכף היד. גם להם ישנה חשיבות תורמת לצורך ביצוע אבחון מדויק. סימנים ותסמינים נוספים שעלולים להתלוות לכאבים עלולים לכלול:
- מגבלות תנועה בכף היד
- נפיחות
- תחושת שריפה בכף היד
- נימול והירדמות
- חולשה ועוד
הסימפטומים ביד עלולים להחמיר בגלל תנועות כאלה ואחרות ולהירגע עם ביצוע תנועות אחרות. לפעמים מקור הכאב אינו בכף היד אלא מושלך מנזק באזור מרוחק. כך למשל כאב בכף היד עלול להיות מושלך מנזק בצוואר, בכתף או במרפק. במקרים שבהם הכאבים מושלכים מאזור אחר החולה צפוי להתלונן על סימפטומים נלווים אופייניים לאזור הפגיעה. כך למשל במקרה שמקור הכאב בכף היד נמצא בצוואר החולה התלונן גם על:
- כאבים בצוואר
- מגבלות תנועה בצוואר
- חסרים נוירולוגיים בגפה העליונה ועוד
כל המידע הזה חשוב לנו כדי לאבחן באופן מדויק את הבעיה. אבחון מדויק מהווה תחנה הכרחית בדרך לטיפול וריפוי מהירים ויעילים.
כאבים בכף היד טיפול עצמי
כאשר הסימנים והתסמינים אינם חריפים מידי, אינם כוללים תסמיני דגל אדום ואינם פוגעים משמעותית ביכולת התנועה של כף היד ניתן לנסות ולטפל בכאבים בכף היד באופן עצמי. כדאי תמיד להיות ערני לגבי החמרה אפשרית במצב כף היד ולצורך להגיע בכול זאת לגורם מקצועי. אם תוך ימים ספורים של טיפול עצמי לא חלה הטבה במצבכם, פנו לגורם מקצועי להמשך בירור וטיפול.
ההמלצות לטיפול עצמי בכאבי כף יד כוללות:
- הימנעות מביצוע תנועות או פעולות הגורמות להחמרת הכאבים בכף היד
- הימנעות משהייה במנחים הגורמים להחמרת הכאב
- יש לשקול שימוש זמני בתחבושת או בתומך כף יד למנוחה יסודית יותר
- עם שוך הכאב יש לחזור באופן הדרגתי לשגרת יומכם
מתי יש לקבל עזרה מקצועית?
בחלק גדול מהמקרים של כאבים בכפות ידיים ניתן לטפל באופן עצמי. יחד עם זאת במצבים הבאים חשוב שתפנו לקבלת עזרה מקצועית:
- עוצמת כאבים חריפה
- עיוות של כף היד או חלק ממנה
- נפיחות קיצונית
- שטף דם
- הכאבים אינם חולפים או אף מחמירים למרות הטיפול שלכם
- סובלים גם מנימול וחולשה באצבעות או בשורש כף היד
- סובלים גם מחום
- הכאב מקרין מעלה ומגיע עד למרפק, כתף או צוואר
- קושי לאחוז חפצים
- יש רעשים בעת הנעת המפרקים בכף היד.
כאבים בכף היד טיפול כירופרקטי
הקפדה על הכללים לטיפול עצמי אמורים להפחית הכאבים בכפות ידיים ואף לרפא אותם תוך ימים ספורים. את המקרים שבהם הכאבים בכפות הידיים נותרים בעינם יש להפנות לגורם מקצועי העוסק בשיקום. הטיפול השמרני הניתן במרפאתנו עבור כאבים בכפות הידיים כולל בשלבים הראשוניים שימוש באמצעים טכנולוגיים מרפאי דלקת כגון לייזר רך, אולטרה סאונד ומכשיר היוצר גלי הלם. המכשיר שנבחר עבור המקרה שלכם תלוי בסוג הנזק ובחומרת הנזק.
תוך שמירה על העיקרון של הימנעות מכאבים נשפר את טווחי התנועה של כף היד והאצבעות, נאזן את הכוח והגמישות של השרירים והגידים הפועלים לאורך כול השרשרת הקינמטית של כף היד. כמובן שכאבים בכפות ידיים הנובעים מדלקות פרקים יופנו לראומטולוג. במקרים אחרים טיפול תרופתי ו/או טיפול כירורגי ישקלו רק אם הטיפול השמרני לא מצליח.
טיפול רפואי בכאב בכף היד
הטיפול הרפואי בכאבים בכף היד כולל שימוש בתרופות שונות בהתאם לאופי הבעיה. בין התרופות נציין:
- תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים (Nonsteroidal anti-inflammatory drugs)
- סטרואידים – קורטיקוסטרואידים (Corticosteroids)
- תרופה לשיכוך כאב (Analgesics)
- תרופות נגד דלקות ראומטיות (Disease modifying anti-rheumatic drugs) או תרופות ביולוגיות (Biologic response modifiers) כאשר מקור הכאב הוא דלקות אוטואימוניות,
- תרופה להפחתת הרמה של חומצת השתן בדם כאשר הגורם לכאב היא מחלת גאוט ועוד.
כאשר הטיפול השמרני והטיפול התרופתי לא עוזרים עולה לגבי חלק מהגורמים לכאבים בכף היד האפשרות לבחור בפתרון כירורגי. בין המקרים שהאפשרות הזאת עולה לגביהם נמנה:
- תסמונת התעלה הקרפלית
- גנגליון
- אצבע הדק
- דלקות בשרוול של הגידים ועוד
במקרים נדירים במיוחד עלולים הכירורגים להמליץ על ניתוחים מורכבים יותר כולל:
- איחוי שורש כף היד (wrist fusion)
- החלפת שורש כף היד (wrist replacement)
- איחוי של מפרק האצבע או אגודל (Finger or thumb joint fusion)
- החלפה של מפרק באצבע או באגודל (Finger or thumb replacement) ועוד
מניעת כאבים בכף היד
מאז ומעולם היוו כפות הידיים את כלי העבודה המרכזי של האדם. העידן המודרני לא הפחית את העומסים הללו, אדרבה, התפעול של הטכנולוגיה המודרנית יצרה עומסים חדשים ועימם נולדו מחלות חדשות כגון "פציעות ממאמצים חוזרניים". עומס יתר הוא על הגורם העיקרי לכאבים בכפות ידיים. נסו לצמצם עומסים על ידי תכנון קפדני של כמות העבודה, של אופן ביצוע העבודה ושל תכנון עמדות העבודה.
חלק מהכאבים בכפות הידיים נובעים מנפילה ובלימתה באמצעות כף היד. שפרו את שיווי המשקל שלכם ואת החוש לחישה עצמית (פרופריוספציה) אלו יעזרו לכם להתנהל באופן זהיר ויפחיתו את הסיכון לנפילות. זהירות יש לנקוט גם במהלך ביצוע פעילות גופנית. נפילה על המגרש, התנגשות בשחקן אחר או הרמת משקולות באופן לקוי כול אלו ועוד עלולים לגרום להתפתחות הכאבים שלכם בכפות הידיים.
References:
Ye L, Kalichman L, Spittle A, Dobson F, Bennell K. Effects of rehabilitative interventions on pain, function and physical impairments in people with hand osteoarthritis: a systematic review. Arthritis Res Ther. 2011;13(1):R28. doi:10.1186/ar3254
Hennig T, Haehre L, Hornburg VT, Mowinckel P, Norli ES, Kjeken I. Effect of home-based hand exercises in women with hand osteoarthritis: a randomised controlled trial. Ann Rheum Dis. 2015;74(8):1501-1508. doi:10.1136/annrheumdis-2013-204776
Brosseau L, Wells GA, Tugwell P, et al. Ottawa Panel evidence-based clinical practice guidelines for electrotherapy and thermotherapy interventions in the management of rheumatoid arthritis in adults. Phys Ther 2002;82:984–1001.
Brosseau L, Yonge KA, Robinson V, et al. Thermotherapy for treatment of osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev 2003;(4):CD004522.
Towheed TE, Maxwell L, Judd MG, et al. Acetaminophen for osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev 2006;(1):CD004257.
Zhang WY and Li Wan Po A. The effectiveness of topically applied capsaicin: a meta-analysis. Eur J Clin Pharmacol 1994;46:517–22.
O'Brien AV, et al. Effectiveness of conservative interventions including exercise for carpal tunnel syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Rehabil Med 2018;50(4):289–303.
Michlovitz SL, et al. Effectiveness of interventions for carpal tunnel syndrome: an evidence-based review by the American Occupational Therapy Association's Evidence-Based Practice Project Panel on Carpal Tunnel Syndrome Work Group (2019). Am J Occup Ther 2019;73(5):7305185010p1–7305185010p23.
Bongers PM, et al. Psychosocial factors at work and musculoskeletal disease. Scand J Work Environ Health 1993;19(5):297–312.
Marshall S, et al. Local corticosteroid injection for carpal tunnel syndrome (Review). Cochrane Database Syst Rev 2007;(2):CD001554.
Atroshi I, et al. Surgical release versus non-surgical management of carpal tunnel syndrome: a systematic review (Review). Musculoskeletal Disorders 2009;10:50.