כאבים בכתף בקרב רקדנים

כאבים בכתף בקרב רקדנים

כאבים בכתף בקרב רקדנים שכיחים פחות מאשר כאבים בגפה התחתונה אך עדיין מהווים בעיה משמעותית. הסיבה לכך היא העובדה שעיקר העומסים בריקוד מוטלים על המפרקים נושאי המשקל בגפה התחתונה. בין המפרקים נושאי המשקל נציין את מפרקי הקרסול, הברכיים, מפרקי הירך וכמובן עמוד השדרה. למרות זאת, בחלק מסגנונות הריקוד נוצרים עומסי יתר גם על הגפה העליונה וחושפים אותה לפגיעות.

מפרק הכתף הוא מפרק כדורי בעל טווחי תנועה מרשימים. מפרק זה מקבל את יכולת התנועה שלו בין היתר מארבעת השרירים מסובבי הכתף (Rotator cuff). הרקדנים מתבססים על יכולות התנועה המרהיבות של הכתפיים לביצוע חוזרני של תנועות מגוונות. תנועות אלה הכוללות סיבובי כתף, הרמות חוזרניות של בני הזוג לריקוד ועוד יוצרים עומסי יתר. עומסים אלה אחראיים לנזקים וכאבים בכתף. כאבים בכתף בקרב רקדנים יכולים לנבוע גם מנזקי חבלה. אלה עלולים להיגרם בגלל נפילה, החלקה או התנגשות עם רקדן אחר.

כאבים בכתף בקרב רקדנים – רקע

פציעות וכאבים במפרק הכתף בקרב רקדנים אינם שכיחים אך בכול זאת מהווים בעיה משמעותית. מפרק הכתף מצטיין ביכולת התנועה שלו. אחת הסיבות לכך היא שטח החיכוך הקטן במיוחד של המפרק. השילוב של טווח תנועה גדול עם שטח פנים קטן פוגע ביציבות של מפרק הכתף. השרירים מסובבי הכתף שתפקידם להעניק את יציבות דינמית למפרק כושלים כאשר העומס רב מידי.

כוריאוגרפיה היוצרת עומסים על הכתף עלולה לגבות מחיר בצורה של פציעות. כאבי כתפיים הם תלונה נפוצה בקרב רקדנים, שכן הם יכולים לנבוע מתנועות חוזרות ונשנות, פעילויות מעל הראש ודרישות פיזיות גבוהות. השכיחות של כאבי כתפיים בקרב רקדנים משתנה בהתאם לסוג, לרמה ולסגנון הריקוד, אולם מחקרים מסוימים דיווחו על:

  • שיעורים הנעים בין 8% ל-55%

כאבים בכתף יכולים להשפיע על איכות ההופעה ואורך הקריירה של הרקדנים. פציעות כתפיים והתפתחות כאבים בקרב רקדנים נגרמים בין היתר בגלל:

  • ביצוע סיבובי כתפיים (spins)
  • הרמות (lifting)
  • השלכות (Drops) ועוד

בין פציעות כתפיים שכיחות בין רקדנים נמנה:

  • פריקת כתף (Shoulder Dislocation)
  • תסמונת הצביטה בכתף (Shoulder Impingement)
  • קרע בשרירים מסובבי הכתף (Rotator Cuff Tear)
  • פציעה של מפרק שיא הכתף והבריח (Acromioclavicular) ועוד

יש לאבחן ולטפל בהקדם האפשרי בכל פציעה המתפתחת בכתף. התעלמות מפציעה בשלביה המוקדמים עלולה לגרום להחמרתה. רקדנים הממשיכים לרקוד ובמקביל מטפלים בכאב בכתפיים באמצעות תרופות וזריקות קורטיזון צריכים לזכור שאמצעים אלה עלולים למסך את הכאב ולעלות את הסיכון להחמרת הנזקים.

תסמונת הצביטה בכתף

תסמונת הצביטה הנגרמת עקב חבלה או עומס יתר כרוני גורמת לפגיעה בין היתר בגידים של השרירים המסובבים של הכתף. פגיעה זאת מובילה להתפתחות דלקת ונפיחות מקומית. נפיחות מקומית זאת מצרה עוד יותר את המרווח האנטומי המצוי מתחת לזיז הכתף. בעת הרמת הכתף גידי הכתפיים הנפוחים "נתקלים" היתקלות כואבת בזיז שיא הכתף.

סימנים ותסמינים

הסימנים והתסמינים בתסמונת הצביטה יכללו:

  • כאבים בכתף המחמירים בעת הרמת הכתף
  • הכאבים התפתחו באופן הדרגתי ובתחילת הדרך רוב הרוקדים יתעלמו מהם. בהמשך עלולים הכאבים להחמיר עד כדי הפרעה לשנת הלילה.

אבחון, טיפול שיקום

אבחון מקור הכאב בכתף בקרב רקדנים התבסס על היסטוריה רפואית שבה נלמד בין היתר:

  • מתי וכיצד התחיל הופיעו כאבים בכתף
  • מה גרם להם ועוד

על בדיקה פיזית שבמהלכה:

  • נאתר פיזית את מקור הכאב
  • ואלו תנועות מחמירות אותו

כמובן שחשוב לערוך אבחנה מבדלת כדי לשלול פתולוגיות אחרות בכתף כולל:

  • פריקת כתף
  • כתף קפואה
  • דלקת או קרע באחד מהגידים של השרירים המסובבים

אבחון וטיפול מהיר בתסמונת הצביטה עשויים למנוע סיבוכים כולל קרע מלא של גידי השרירים המסובבים. הטיפול בתסמונת הצביטה יכלול חלק את כל האמצעים הבאים: מנוחה מתנועות ומנחים שיוצרים גירוי של הכאב בכתף, תכנית אימונים חלופית לכתפיים, שימוש במכשור חשמלי לריפוי דלקות כולל אולטרה סאונד, לייזר רך וגלי הלם.

שיקום הכתף יחל עם שוך הדלקת ויכלול מגוון תנועות ותרגילים שמטרתם חיזוק ושיפור התיאום העצבי של השרירים המסובבים. שיפורים ארגונומיים ושיפורים ושינויים בטכניקות הריקוד יעזרו לנו בתהליך. במקרים קשים יהיה צורך לשקול הפנייה לטיפול תרופתי כולל זריקות סטרואידים ו/או כירורגי.

פריקת כתף

כאבים בכתף בקרב רקדנים
כאבים בכתף בקרב רקדנים

היכולת התנועתית המרשימה של מפרק הכתף באה על חשבון יציבותו. חוסר יציבותו היחסית של מפרק הכתף מעלה את הסיכון שלו לפריקה. פריקת הכתף יכולה להיות חלקית או מלאה ותתרחש לרוב בגלל טראומה פיזית כגון חבלה, תאונה או נפילה. עם זאת, גם תנועות כתף מהירות המתבצעות במנחים קיצוניים ובעיקר כאשר מדובר ברקדנים גמישים, עלולות להוביל לכך. קשה יחסית לפרוק כתף בפעם הראשונה. פריקת כתף נוספות הופכות להיות קלות יותר בגלל המתיחה/ קריעה של הרקמות התומכות כולל מעטפת מפרק, רצועות, גידים, ועוד.

סימנים ותסמינים

הסימנים והתסמינים בגין פריקת כתף יכללו:

  • כאבים בכתף שעלולים להיות חריפים
  • מוגבלות תנועה קשה
  • תחושה של חוסר יציבות ורצון לאחוז את מפרק הכתף צמוד לגוף

במצב של פריקות כתף חוזרות הכאבים פוחתים משמעותית ואף נעלמים. פריקות חוזרות ונשנות עלולות לגרום לאובדן מלא של יציבות מפרק הכתף והתוצאה עלולה להיות פריקות כתף מגורמים שוליים כמו התעטשות כאשר הכתף נתמכת בקיר.

אבחון טיפול שיקום

היסטוריה רפואית יחד עם בדיקה פיזית יעניקו לנו את המידע הדרוש. נתבונן בכתף ונזהה את העיוות שנוצר בעקבות הפריקה. נמשש את הכתף על מנת לחוש את מיקומו של ראש עצם הזרוע ונזה רקמות שנפגעו בעקבות הפריקה. כאבים בכתף (חריפים אם זאת פריקה ראשונה) לא יאפשרו לנו להניע משמעותית את מפרק הכתף. צילום רנטגן עשוי להועיל בשלילת נזקים גרמיים.

את הטיפול במפרק כתף פרוק נתחיל בהחזרת המפרק למקומו. בפריקות חוזרות נוטה החולה להחזיר את המפרק למקומו באופן עצמאי. לאחר מכן יכלול הטיפול חלק או את כל האמצעים הבאים: מתלה לכתף לשבועות ספורים ומנוחה מתנועות כואבות. חזרה לריקוד או לכל פעילות גופנית אחרת בלי לשקם את הכתף משמעותה פריקה חוזרת.

שיקום הכתף יתמקד בחיזוק שרירים הכתף המסובבים ושרירי הגב העליון. במצב של כאב קיצוני יופנה החולה לטיפול תרופתי. במצב של חוסר יציבות קיצונית יופנה החולה לטיפול כירורגי. כמובן שעל הרקדן לנקוט בכל הצעדים הנדרשים למנוע נפילות בסטודיו וכן לשפר או לשנות טכניקות ריקוד היוצרות עומסים חוזרים ונשנים על הכתפיים במנחים קיצוניים.

מתיחה או קרע גידים בכתף

לנוכח העומסים המוטלים על הכתפיים שלהם לא פלא שרקדנים ורקדניות מותחים ולפעמים גם קורעים את אחד או יותר מהגידים של שרירי הכתף המסובבים. תפקידם של שרירי הכתף המסובבים (Rotator cuff) ייצוב מפרק הכתף וההנעה שלו. הגיד של השריר הרום קוצי (Supraspinatus) הוא הגיד הפגיע ביותר מבין הגידים הפועלים במפרק הכתף. רוב פגיעות הגידים בקרב רקדנים נובעות מנפילה ו/או מפעולות של הרמה חוזרת ונשנית של הכתף מעל הראש.

סימנים ותסמינים

הסימנים והתסמינים העיקריים שהתפתחו בגלל מתיחה ו/או קרע חלקי של גיד בכתף יהיו:

  • כאבים בכתף
  • מגבלות תנועה ברמות חומרה שונות

ברוב המקרים הכאב בתחילת דרכו יהיה מינורי ולא תהיה מגבלה בתנועת הכתף. בשלבים מתקדמים של הבעיה הכאב עלול להחמיר ותוגבל מאוד היכולת להרים את הכתף מעל הראש. יתכן שתחושו גם חולשה מסוימת בכתף. במקרים חמורים נזק גידי זה עשוי לגרום לכאב שיעיר אתכם משנתכם בעיקר אם אתם ישנים על הכתף הזאת.

אבחון, טיפול שיקום

היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית יעזרו לנו להגיע לאבחון. התבוננות בכתף עשויה לחשוף ניוון שרירים בכתף. מישוש נקודת החיבור בין הגיד לעצם הזרוע יעורר כאב. בדיקה של גידי השרירים המסובבים מול התנגדות תחשוף איזה גיד ניזוק. MRI ו/ או אולטרה סאונד אבחוני עשוי להועיל בזיהוי הנזק וחומרתו. חשוב לערוך אבחנה מבדלת ולשלול אפשרות שמדובר בבעיית כתף אחרת או לחלופין בעיית צוואר המקרינה כאב לכתף.

הטיפול במרפאה יכלול חלק או כל האמצעים הבאים:

  • הימנעות מתנועות או מנחים כואבים, טיפול באמצעים נוגדי דלקת כגון לייזר רך ואולטרה סאונד.

למניעת הישנות הפציעה חשוב לשקם את הכתף. שיקום הכתף והחזרתה לכשירות מחייבת שרירים מסובבי כתף בריאים. יש להקפיד על איזון שרירי הכתף על ידי חיזוק והגמשה בין היתר לצורך שיפור ביציבות הכתף ועל שיפור /שמירה של טווחי התנועה של הכתף. שינוי ו/או שיפור בטכניקת ריקוד עשויה להועיל בריפוי הפציעה ומניעת ההישנות שלה. במקרים של קרע מלא ו/או כאבים בכתף שהם בלתי נסבלים יופנה החולה לטיפול תרופתי ו/או כירורגי.

פציעת מפרק שיא הכתף והבריח

גם המפרק הנוצר מהמפגש בין שיא הכתף לעצם הבריח חשוף לפציעות בקרב העוסקים במחול. הרצועות שאוחזות את המפרק עלולות להימתח מתיחת יתר או אפילו להיקרע בגלל טראומה כגון נפילה ובלימה עם יד מושטת לפנים. התוצאה יכולה לנוע בין נקע קל של המפרק ועד לפריקה מלאה.

סימנים ותסמינים

חומרת הסימנים והתסמינים תלויה בחומרת הנזק. אלה יכולים לכלול:

  • כאבים בכתף שהם בעיקר מקומיים
  • נפיחות
  • ומגבלות תנועה של מפרק הכתף

אבחון, טיפול שיקום

אבחון הנזק במפרק שיא הכתף ועצם הבריח הוא קליני בעיקרו ונעשה במרפאה. ברוב המכריע של המקרים, הממצאים המופקים מההיסטוריה (איך, מתי וכיוצא בזה) הרפואית ומהבדיקות הגופניות (התבוננות, מישוש, הנעה וכיוצא בזה) מספיקות כדי להגיע לאבחון. כאשר קיים ספק בנוגע לאבחון ניעזר באמצעי הדמיה כגון רנטגן, אולטרה סאונד אבחוני, או MRI. את הנזק מסווגים על פי רמות החומרה כאשר:

  • רמת חומרה I מתארת פגיעה מזערית וללא שינוי ביחס שבין העצמות
  • ברמת חומרה VI מדובר בקרע מלא של הרצועות ומעטפת המפרק וסטייה קשה של עצם הבריח.

יש להעדיף טיפול שמרני במפרק שיא הכתף והבריח כאשר הנזק נע בין נקע קל לקרע חלקי של הרצועות. בשלבים החריפים, הטיפול השמרני יכלול:

  • מתלה או מתקן תמיכה אחר לכתף
  • הימנעות מתנועות המחמירות את הכאב ואמצעי עזר לריפוי דלקות כגון לייזר רך ואולטרה סאונד.

בשלבים מתקדמים יותר נתחיל את תהליך השיקום על ידי הנעת הכתף באופן אקטיבי ופסיבי במטרה לשמר טווחי תנועה ולחזק ולאזן את השרירים המסובבים. לעיתים רחוקות תינתן עדיפות לפתרון הכירורגי.

מניעת פציעות כתף בקרב רקדנים

בלבד ההימנעות מ"עשיית יתר" שהיא הסיבה העיקרית לפציעות כתפיים והתפתחות כאבים בכתף, על העוסקים במחול להקפיד על כללי יסוד נוספים למניעת פציעות. בין היתר רקדנים צריכים להקפיד על:

  • ביצוע מדויק של תנועות כתף ובעיקר תנועות שכרוכות בהרמת הכתף מעל הראש
  • שמירה על איזונם ותפקודם של השרירים המסובבים של הכתף – כולל כוח, גמישות ושליטה
  • שמירה על כשירותם של כלל השרירים בגוף ושל שרירי הליבה בפרט

עם זאת, הכלל החשוב ביותר הוא לא להגיע למצב של ריקוד עם כאבים. להמשיך לרקוד תוך התעלמות מכאב או לחלופין תוך נטילת תרופות נוגדות כאב או דלקת על מנת להפחית או להעלים את הכאבים באופן מלכותי עלולים להחמיר את הבעיה ואף לגרום להפיכתה לבעיה כרונית. כאשר הכתף מתחילה לכאוב יש לנסות תחילה לבודד את אותן תנועות המגרות את הכאב ולהימנע מהן. אם הכאב ממשיך ו/או מחמיר פנו לקבלת עזרה מקצועית.

מכתב תודה על טיפול בפציעות כתף

References:

Bronner S. Shoulder injuries in dancers: a systematic review. J Dance Med Sci. 2019;23(4):149-164.

Kotecki M. Shoulder injuries in dancers: a review of the literature. J Dance Educ. 2018;18(4):145-152.

Wanke EM et al. The relevance of injury prevention training in dance: a systematic review. Sports Med Open. 2020;6(1):50.

Angioi M et al. Prevalence of injuries among classical ballet dancers at different stages of their career: a systematic review and meta-analysis. Phys Ther Sport. 2020;45:136-144.

Hodgetts CJ et al. Shoulder pain prevalence by age and within occupational groups: a systematic review. Arch Physiother. 2021;11(1):24.

Lucas J et al. A systematic review of the global prevalence and incidence of shoulder pain. BMC Musculoskelet Disord. 2022;23(1):1073.

Vincent KI et al. Prevalence of rotator cuff pathology: a systematic review with meta-analysis of individual participant data from clinical examination studies and imaging studies using magnetic resonance imaging or ultrasound imaging only (the PRECISE study). BMJ Open Sport Exerc Med. 2020;6(1)

Walker BF et al. Shoulder pain — where are we now? Curr Rev Musculoskelet Med. 2021;14(4):463-470.

Ribeiro DC et al. The prevalence of musculoskeletal symptoms in professional ballet dancers: a systematic review and meta-analysis with meta-regression analysis on the influence of age and sex on prevalence estimates across body regions. Phys Ther Sport. 2019;40:77-86.

Steinberg N et al. Injuries among young elite dancers: a one-year prospective study. J Dance Med Sci. 2019;23(3):95-103.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

למה נשים סובלות יותר

למה לנשים כואב יותר

למה נשים סובלות יותר? חלק מהמחלות ומההפרעות הבריאותיות באות לידי ביטוי באופן דומה אצל גברים ונשים וחלק אחר באופן שונה. בניגוד למה שמקובל לחשוב, כוח הסבל ויכולת העמידה של נשים בכאב נמוכה יותר מאלו של הגבר. 

דלקת בסינוסים מה גורם לזה

דלקת בסינוסים מה גורם לזה

דלקת בסינוסים? אבחון וטיפול מהירים יפחיתו הסיכון לנזק בלתי הפיך. סינוסיטיס היא דלקת של הריריות באחד או יותר מחללי הסינוסים (הגתות) המצויים בעצמות הגולגולת. התסמינים כוללים בין היתר: נזלת, התעטשויות, תחושת מלאות בפנים, כאבי פנים וראש חום וחולשה.

מצאו אצלי גאוט מה אסור לאכול

אובחנתי עם גאוט מה אסור לאכול

גאוט? מזונות להימנע מהם כוללים בשר, פירות ים, שעועית, עדשים, אלכוהול ועוד. אכילת מזון עשיר בפורינים מעלה משמעותית את הסיכון להתקף חריף של גאוט. הגורם לחולי הזה הוא הצטברות גבישים של חומצת שתן במפרקים וברקמות הרכות הסמוכות.

אורח חיים פעיל את מאט אובדן הגובה

אורח חיים פעיל מאט את אובדן הגובה

אורח חיים וקצב איבוד הגובה? האם יש קשר? השכלה וחיים עירוניים אקטיביים הכוללים פעילות גופנית יכולים להאט באופן משמעותי את התהליך הטבעי של אובדן הגובה שאנו חווים עם התבגרותנו. לדעת החוקרים מודעות היא המפתח לשמירה גם על הגובה.