עקמת בעמוד השדרה – אבחון וטיפול המתבצעים מהר ימנעו החמרת העקמת והתפתחות אפשרית של סימנים ותסמינים כרוניים. עקמת או סקוליוזיס היא פתולוגיה הכוללת עקמומיות צידית וסיבובית של עמוד השדרה. בצילום רנטגן אחורי-קדמי, יראה עמוד השדרה כאות S או C ולא כפי שהוא אמור להיראות קו ישר. לרוב אין לעקמת משמעות קלינית והיא אינה כרוכה בסימנים ותסמינים. נתחיל להתייחס לעקמת כהפרעה שעלולה לגרום סימנים ותסמינים רק החל מזווית של 10 מעלות.
לעתים היא עלולה להוות גורם סיכון להתפתחות כאבי גב תחתון או באזורים אחרים. אבחון מוקדם עשוי לעזור. כאשר אתם מתבוננים בעצמכם במראה האם הכתפיים שלכם יוצרות קו דמיוני ישר או שמא כתף אחת גבוהה יותר מרעותה? האם האגן שלכם מאוזן או אולי מותן אחת גבוהה יותר מהאחרת? אם אינכם שייכים לקבוצת מיעוט שבה קו הכתפיים וקו האגן נמצאים בקו ישר ומאוזן יתכן שגם לכם יש עקמת. בכל מקרה של עקמת בעמוד השדרה אבחון וטיפול עשויים להועיל.
במקרים קלים ניתן למנוע השפעה שלילית של העקמת על בריאות מערכת שריר ושלד. במקרים מורכבים יותר ניתן להיעזר בכירופרקט ובמקרים קשים באורתופד. למידה של ההיסטוריה הרפואית, בדיקה גופנית וצילום רנטגן הם קריטיים כדי לקבוע האם החולה זקוק לטיפול ואם כן מה הטיפול הנכון ביותר למניעת החמרה במצב.
עקמת בעמוד השדרה אבחון וטיפול – רקע
אל תיבהלו, ברוב המכריע של המקרים העקמת שלכם היא קלה וחסרת משמעות. רק בקרב מספר מצומצם של אנשים עקמת בעמוד השדרה יכולה לגרום לבעיות בריאותיות ובכלל זה כאבי גב. ברוב המקרים, עקמת אכן תגרום לליקוי יציבה אך בדרך כלל אין לקות זו מלווה בכאב. עקמת פוגעת ב 3% מהאוכלוסייה מתחת לגיל 16. כאשר רק לאחוז קטן מהן העקמת תחרוג מ 40º.
עקמת פוגעת בעיקר בבנות ובבנים שמתחילים את תקופת הבגרות המינית שלהם. בקרב הסובלים מעקמת בת זווית של עד 10º אין הבדלים בתפוצה בין בנים לבנות. בקרב אלו הסובלים מעקמת בת 30º יש רוב של בנות ביחס של 1:10. גילוי מוקדם של עקמת עשוי להועיל בבלימה של התפתחותה.
הגורמים לעקמת
ברוב המקרים עקמת בעמוד השדרה היא אידיופטית, קרי אין סיבה ידועה להתפתחותה. עם זאת ידוע שגנטיקה מהווה גם כאן גורם משמעותי ואם להוריך יש עקמת סביר שגם אתה תפתח עקמת. מאידך ישנם גורמים רבים אשר משפיעים על היווצרות של עקמת משנית:
1) מחלות תורשתיות הפוגעות ברקמות החיבור כגון תסמונת מרפן
2) פגיעה או מחלות במערכות עצב ושריר ושלד
3) מחלות ניוונית או פגיעה בדיסק בין חולייתי
חשיבות הגילוי המוקדם של עקמת
החכמה הגדולה היא לתפוס את העקמת בתחילת דרכה. גילוי מוקדם זה הנו רב חשיבות וזאת על מנת למנוע הפרעה בהתפתחות ובתפקוד תקינים של איברי הגוף הפנימיים ובצורך ניתוחי. הבדיקה צריכה להיות שיטתית ולכסות את טווח הגילים 10 – 16. מכאן נראה לי שהגוף המתאים ביותר לביצוע הבדיקות הללו הוא בית – הספר. אופן הגילוי מגוון. החל מבדיקות פשוטות שיכולות להתבצע בבית וכלה בבדיקות במרפאה.
בדיקה עצמית של עקמת בעמוד השדרה
בבדיקה שנערוך בבית נוכל לקבל רמז לגבי אפשרות שיש לנו עקמת בעמוד השדרה על ידי זיהוי של סימנים חיצוניים לכך:
- גובה כתפיים שונה
- עצם שכמה אחת בולטת יותר מרעותה
- הראש אינו ממוקם ישירות מעל האגן
- מפרק ירך אחד גבוה ובולט
- בית הצלעות אינו סימטרי
- מותן אחת גבוהה מרעותה
אבחון עקמת בעמוד השדרה
נחל עם לימוד פרטים על החולה ומשפחתו ופרטים על התפתחות העקמת. בין היתר נרצה לדעת מתי החלה העקמת, על הרקע גנטי של החולה, האם תהליך הגדילה הסתיים, האם ישנם סימנים ותסמינים כולל כאבי גב, חסרים נוירולוגיים, הליכה משובשת, חולשת שרירים, ליקויים תחושתיים ועוד.
במרפאה נערוך בדיקה ויזואלית של היציבה, הליכה, אורך רגליים ובדיקת עמוד השדרה לזיהוי עקמומיות צידית. במקרים שבהם נעריך שיש צורך למדוד את חומרת העקמומיות נעשה זאת באמצעות צילום רנטגן מיוחד. ישנן מספר שיטות להעריך את חומרת העקמת בעמוד השדרה. באיור משמאל מודגמת שיטה נפוצה ע"ש קוב. מבין המאובחנים כסובלים מעקמת רק 10% יצטרכו התערבות כירורגית עקב החמרה.
שלושת הגורמים המשפיעים על אפשרות החמרה של עקמת בעמוד השדרה הם:
- מגדר (נקבה)
- פוטנציאל משמעותי של גדילה עתידית
- זווית גדולה של העקמת בעת האבחון
טיפול בעקמת
התפתחות או התדרדרות עקמת בעמוד השדרה היא זו שמכוונת אותנו לגבי סוג הטיפול המומלץ. להלן הטיפולים המומלצים על פי זווית העקמת המייצגת את חומרת הבעיה:
עקמת של פחות מ 10º נחשבת לנורמלית.
לגבי עקמת בעמוד השדרה בעלת זווית של פחות מ 10 מעלות ההמלצות כוללת פעילות גופנית רגילה בלבד. יש אפשרות לטיפול שמרני על ידי כירופרקטיקה. מתן מדרסים לאיזון חוסר שוויון ברגליים (אם קיים). המשך פיקוח בגין אפשרות של החמרה.
עקמת בעלת זווית של בין 25º -10º.
לגבי עקמת בעלת זווית של בין 10 – 25 מעלות ההמלצות כוללות פעילות גופנית מודרכת. טיפול יכול להינתן על ידי כירופרקט ויכלול תרגילים לאיזון השרירים משני צידי עמוד השדרה והנעות של חוליות במצב של תת תנועה. גם כאן כמובן יש לפקח ולעקוב באופן צמוד למניעת החמרה במצב העקמת. אפשרות של מתן מתקן תומך לשימוש יום או לילה.
עקמת בעלת זווית של בין 35º – 25º.
לגבי עקמת בעלת זווית של בין 25- 35 מעלות ההמלצות כוללות פעילות גופנית מודרכת. וכן מדרסים במידת הצורך. טיפול כירופרקטי שמרני דומה לטיפול הניתן למעלה. לבישת מחוך לפחות 20 שעות ביום.
מעל 45º הטיפול המועדף הוא כירורגי.
לגבי עקמת בעלת זווית של מעל ל 45 מעלות ההמלצות הן כירורגיות – יישור וקיבוע חוליות באמצעים שונים. עדין יש צורך בלבישת מתקן תומך לאחר הניתוח. עלול לעצור גדילה. עלול לפגוע בעצבים ועוד. יש לציין שללא טיפול מתאים ועם החמרה נוספת בעקמת תיתכן היווצרות לחץ על איברים פנימיים. הלב והריאות יכולים לתפקד באופן לוקה.
עקמת כגורם סיכון להפרעות בריאותיות
אתם בוודאי חושבים שהמשמעות ההכרחית של עקמת היא כאבים בגב. אז יש לנו הפתעה עבורכם ברוב המקרים עקמת אינה גורמת לכאב. לגוף יש יכולת להסתגל ולתפקד גם עם עמוד שדרה עקום בלי לפתח סימנים ותסמינים.
למה עקמת יכולה לגרום לכאבי גב?
עקמת מגדילה את העומסים על עמוד רקמות עמוד השדרה השונים. בין היתר נוצרים עומסים על הדיסקים הבין חולייתיים, על העצבים, על השרירים, על הגידים, על מפרקי השטחה בעמוד השדרה ועוד. התוצאות האפשריות של עומסים על רקמות אלה עלולים לכלול: שחיקת סחוסים, בלטי דיסק, פריצות דיסקים, נקודות הדק בשרירים, שינויים ניווניים בעמוד השדרה והתפתחות דלקת פרקים ניוונית, היצרות תעלת השדרה. הסבירות לתלונות על כאבי גב תחתון, כאבי גב עליון, כאבי צוואר, סכיאטיקה ועוד.
נזקים אלו עלולים לגרום גם להתפתחות כאבים לאורך הרגליים וסימנים ותסמינים נוירולוגיים וזאת בגלל לחץ על אחד משורשי העצבים הבוקעים מחוט השדרה אן בגלל לחץ על חוט השדרה עצמו. עקמת משנה למעשה את אופני התנועה של הגוף. מפרקים נוספים בגוף עלולים בגלל זה להיחשף להגדלת העומסים ולפיכך להתפתחות נזקים.
עקמת עלולה לגרום להפרעות פנימיות
עיוות של עמוד השדרה הנגרם בגלל עקמת מפחיתים את מרחב המחיה של הריאות ושל הלב. לחץ על איברים אלו עלול לשבש את תפקודם ולגרום סימנים ותסמינים אופייניים.