נהיגה ללא כאבי גב זה אפשרי! נהיגה ללא כאב בגב היא שאיפה של נהגים רבים המבלים כל יום על הכבישים בארצנו. רוצים בכך או לא אנו חיים בעולם ממונע. מאות מיליוני בני אדם נוהגים מידי יום ומספר זה רק הולך וגדל. כאבים בחלק התחתון של הגב הם אחת הבעיות שצצו בגין הנהיגה. כיצד מונעים את הכאבים הללו? האם נהיגה ללא כאבי גב זה אפשרי?
מחקרים רבים מורים בבירור שהלחץ על חוליות הגב שלנו גדול פי שתיים בישיבה לא נכונה בהשוואה לעמידה! לכן, נהיגה הכרוכה לעתים בישיבה ממושכת מעלה את הסיכון לכאבים וסימפטומים נוספים בגב התחתון. תנוחת ישיבה על כיסא הנהג גורמים במקרים רבים גם:
- כאבי צוואר
- וכאבים בגב העליון
ברוב המקרים שיפור ההתאמה בין הנהג למושב במכונית עשויה לצמצם את הסיכון הבריאותי. לעתים אין די בכך ויש צורך להחליף כיסא נהג.
נהיגה ללא כאבי גב זה אפשרי – רקע
האנשים ברמת הסיכון הגבוהה ביותר להזיק לגבם הם אלו הנוהגים ממושכות כולל בין היתר:
- נהגי מוניות ונהגי אוטובוס.
- אנשי מכירות ועוד.
מתברר שגם נהיגה קצרה אחת או שתיים המתבצעות כל יום על ידי רובנו עלולה לגרום לנזק מצטבר בגב. בצירוף נזקים מגורמי גורמי סיכון אחרים נזק מצטבר זה עלול לגרום להתפתחות כאבי גב ולמגבלות תנועה נלוות. ואז נשאלת השאלה: האם נהיגה ללא כאבי גב מחייבת ישיבה נכונה בלבד? ואם כן אז מה שונה הנזק לגב שנגרם מישיבה במכונית מהנזק לגב שנגרם מישיבה במשרד?
מטרתו של מדריך זה היא לענות על חלק מהשאלות הללו ובכך לצמצם עומסים שליליים על עמוד השדרה. נהגים שהתנהלו בהתאם להנחיות כאן יוכלו להפחית את העומס ואת הנזק שהנהיגה גורמת להם ולהגביר את ההנאה שבנהיגה. הטיפול הכירופרקטי בכאב צוואר ועוד הנגרם בשל נהיגה יעיל. יש לאבחן תחילה את הנזק.
מה גורם לכאבי גב בנהיגה?
כאשר המכונית לא נעה הישיבה במכונית מזיקה באופן דומה לנזק שנגרם מישיבה על כיסא משרדי טוב. ברגע שהמכונית מתחילה לנוע גופנו נחשף לכוחות נוספים המשפיעים עליו. אלה מגבירים את הסיכון לנזקי גוף ועמוד שדרה. בין יתר הכוחות שנוצרים בגלל תנועת הרכב נציין:
- האצה והאטה.
- כוחות סיבוביים.
- ויברציות ועוד.
כוחות נוספים הפועלים על עמוד השדרה הם אלו הנוצרים בגין השימוש שאנו עושים ברגלינו על מנת להפעיל את הדוושות ובידינו לשם היגוי ותפעול הכפתורים השונים.
כוחות אלו מצמצמים את היכולת שלנו לייצב את עמוד השדרה כמו שיכולנו לעשות אם רגלינו היו מונחות על הקרקע. עמוד שדרה שאינו מיוצב חשוף לעומסים חריגים ולהתפתחות נזקים, דלקות וכאבים. בין הנזקים שעלולים להתפתח במצב הזה נציין:
- שחיקת סחוסים
- ניוון של הדיסקים הבין חולייתיים
- אוסטאופיטים ועוד
כל הגורמים הללו יחד עם כוונון לא נכון או תכנון לקוי של מושב המכונית הם אלו שמגבירים את הסיכון לתקינות עמוד השדרה במהלך נהיגה. היות שאין לנו שליטה על רוב הגורמים המוזכרים, מדריך זה מתמקד בכללים לבחירת מכונית מותאמת ולכוונון המושב במכונית. אלה יאפשרו נהיגה ללא כאבי גב.
בחירת מכונית מתאימה עבורכם למניעת כאבי גב
נהיגה ללא כאבי גב מחייבת בראש וראשונה בחירה של מכונית מותאמת למידות שכם. לפני שתתחיל להתאים את המכונית אליך זכור, ככל שיותר רכיבים ברכב (הגה, מוט הילוכים מושב וכיוצא בזה) ניתנים לכוונון כך גם סביר יותר שתוכלו להגיע לתנוחת נהיגה נוחה ונכונה. על כן במידת האפשר העדיפו מכונית שתאפשר לכם יכולת כוונון מקסימלית. להלן פירוט גורמים שחשוב לכוונן:
מושב נהג
ישיבה, גם ישיבה נכונה, גורמת נזק לגב ולסיכוי גבוה להתפתחות כאבי גב. יש על כן לצמצם את הנזקים של הישיבה על ידי בחירה של מושב נוח בעל תמיכה בגב התחתון ואשר ניתן לכוונון מקסימלי. רצוי מושב עם בלמי זעזועים. מושב במידת אורך ורוחב מתאימים לרוחב האגן ואורך ירכיך. וודא קיום משענות מתכווננות לידיים.
גובה ומרחב המכונית
גובה ומרחב המכונית מתאימים עבור הגובה ומשקל הגוף שלכם תאפשר לכם להתמקם ולהתנהל בחופשיות יחסית. התנהלות מצומצמת ודחוקה עלולה להוביל לפציעה והתפתחות כאבי גב. וודא מספיק מרווח לרגלך וגם לראשך.
גב המושב
המשענת צריכה להיות מתכווננת ורחבה מספיק להכיל את כתפיך. המשענת צריכה לתמוך בגב ובעיקר באזור המותן לכל אורך הנסיעה. משענת שאינה עושה את עבודה תגרום להתפתחות כאבי גב.
ההגה
בחר הגה מתכוונן קדימה אחורה למעלה ולמטה. הגה כוח יוריד עומס מיותר מהגב.
דוושות ומוט הילוכים
מוט הילוכים אוטומטי ימנע הפעלת כוח ועיוות מיותרים. דוושות צריכות להיות ממוקמות במרכז ועם רווח ביניהם.
התאמת מושב המכונית אליכם למניעת כאב בגב
נהיגה ללא כאבי גב מחייבת התאמת מושב המכונית אליכם. מושב רכב מעולה הוא זה שניתן לכוון אותו עד להתאמה מושלמת. ככל שיותר תכונות במושב ניתנות לכוונון כך גם סביר יותר שתוכלו להגיע לתנוחת נהיגה נוחה ונכונה לך. על כן במידת האפשר בחר מכונית מצוידת במושב שיאפשר לכם יכולת כוונון מקסימלית:
1) שלב ראשון
הרם את המושב לגובה המקסימלי על מנת לשפר את מרחב הראייה. וודא שראשך מרוחק מספיק מהגג. לכוון את המראות באופן שתוכל לראות דרכן על ידי תנועת עין מהירה בלבד.
2) שלב שני
קרב את המושב עד לטווח שבו אתה מתפעל בקלות וללא התמתחות את הדוושות ואת הנחוץ בלוח השעונים. אתה צריך להיות מסוגל להגיע לכל הדרוש לך במהלך הנהיגה בקלות (מאותת, אורות רדיו וכיוצא בזה).
3) שלב שלישי
כוון את הזווית של המושב כך שהירכיים שלך נתמכות לכל אורך המושב. הימנע ממצב שהמושב (ארוך מדי) ולכן מפעיל לחץ על הברכיים.
4) שלב רביעי
למניעת כאבי גב כוון את גב המושב (100 מעלות בקירוב) כך שהגב שלך נתמך לכל אורכו מהגב התחתון ועד לקו הכתפיים. הימנע מזווית גדולה מידי של גב המושב על מנת למנוע כפיפה מיותרת ומעייפת של הצוואר והראש וגלישה של הגוף לפנים.
5) שלב חמישי
כוונו את תומך המותן עד להשגת תמיכה מלאה ונוחה. הימנע מתת תמיכה וזאת על מנת למנוע קימור של המותן. הימנע מלחץ יתר וזאת כדי למנוע קיעור יתר. שני מצבים אלו יגרמו לאחר זמן להתפתחות כאבי גב ועל ציר הזמן לפריצת דיסק.
6) שלב שישי
כוון את ההגה לקבלת היגוי נוח. בדוק מרחב פעולה של הירכיים והברכיים כאשר הנך משתמש בדוושות. הידיים צריכות לנוח באופן טבעי על ההגה. כאבי גב עלולים להתפתח גם אם ההגה מרוחק מידי או גבוה מדי ייווצר עומס על הגב והכתפיים. הגה נמוך מידי או צמוד מידי לגופנו יפריע לנו לסובב את ההגה באופן חופשי. וודא שההגה אינו מסתיר את לוח השעונים.
7) שלב שביעי
כוון את בולם הצוואר כך שיתמוך בצווארך במקרה של תאונה.
חזור על כל הפעולות במידת הנדרש עד להשגת איזון אופטימלי. זכור מכוניות בעלי אוריינטציה שונות יכריחו אותך להתפשר על הכוונון. כך למשל מכונית "ספורט" נמוכה בעלת מקום מצומצם לראש תחייב אותך לתנוחת קמורה עם צללית נמוכה ותעלה את הסיכון להתפתחות כאבי גב.
נהיגה ללא כאבי גב – עצות נוספות
- כל יציבה ולא חשוב כמה היא מעולה תוביל לאחר זמן (משתנה מאדם לאדם) לחוסר נוחות, לגב תפוס ולהתפתחות כאבי גב. לכן מומלץ למצוא מספר תנוחות נהיגה המתאימות לכם להחליף מדי פעם. שינויים תכופים ימנעו או יאטו את התפתחות חוסר הנוחות וגם כאבי גב. כלל זה של שינויים תכופים ביציבה יפה גם כאשר אנו לא נוהגים.
- מומלץ לערוך הפסקה פעילה בת מספר דקות כל פרק זמן של בין חצי שעה לשעתיים של נהיגה רצופה, לצאת מהמכונית ולהלך. להשתדל לא להגיע למצב של כאב לפני עריכת הפסקה פעילה. לאחר ההפסקה שנה במעט את צורת הישיבה וצא לדרך.
- הימנעו מלעשות מהמכונית שלכם משרד. כתיבה או עבודה עם מחשב נייד צריכה להתבצע על שולחן במשרד. שימוש במחשב נייד בתוך המכונית באופן שפוף מזיק לגב ומעלה את הסבירות להתפתחות כאבי גב.
- אם אתה חש כאבי גב בגין הנהיגה אל תתעלם. התייעץ והיבדק על ידי גורמים מתאימים.
References:
Atallah AA, Althuwaybi SE, Faydh JA, Alsherbi RK, Alsufyani ME, Aljuaid HM. Prevalence of Lower Back Pain and its Relationship with Driving Postures among Drivers in Taif, Saudi Arabia. J Pharm Bioallied Sci. 2022 Jul;14(Suppl 1):S433-S438.
Sakakibara, Toshihiko & Kasai, Yuichi & Uchida, Atsumasa. (2006). Effects of driving on low back pain. Occupational medicine (Oxford, England). 56. 494-6. 10.1093/occmed/kql045.
Chunshuo Chen, Bin Xiao, Xiongda He, Junle Wu, Wankang Li, Maosheng Yan. Prevalence of low back pain in professional drivers: a meta-analysis, Public Health, Volume 231, 2024, Pages 23-30.
Nabi, M.H., Hawlader, M.D.H., Naz, F. et al. Low back pain among professional bus drivers: a cross-sectional study from Bangladesh. BMC Public Health 23, 1172 (2023).
Nabi MH, Hawlader MDH, Naz F, Siddiquea SR, Hasan M, Hossian M, Dalal K. Low back pain among professional bus drivers: a cross-sectional study from Bangladesh. BMC Public Health. 2023 Jun 19;23(1):1172.
Ng, Poh Kiat & Mohamed, Muhammad & Yeow, Jian. (2021). Driving-induced lower back pain: Investigation of causes and recommendations with TRIZ. F1000Research. 10. 871. 10.12688/f1000research.72985.1.
Toshihiko Sakakibara, Yuichi Kasai, Atsumasa Uchida, Effects of driving on low back pain, Occupational Medicine, Volume 56, Issue 7, October 2006, Pages 494–496.