צליפת שוט – דברים שכדאי שתדעו מרוכזים כאן. אך ראשית מהי תסמונת צליפת שוט? תסמונת שכיחה זאת נגרמת לרוב מתאונת דרכים וכוללת מגוון רחב של סימנים ותסמינים. בין הסימנים והתסמינים נמנה גם מיחושים מקומיים ומושלכים, מגבלות תנועה ועוד. ברמה האישית מדובר בעוגמת נפש ופגיעה באיכות חיים. ברמה הלאומית מדובר בסעיף הוצאות כביר על אובדן ימי עבודה, פיצויים, חדרי מיון, אשפוזים ועוד.
עשרות אלפי תאונות דרכים עם מאות הרוגים ואלפי פצועים מתרחשות מידי שנה בכבישי ארצנו. מנגנון הפציעה העיקרי של הצוואר והראש בתאונות דרכים אלה הנו צליפת שוט (Whiplash). המונח צליפת שוט מתאר למעשה את תנועת הצוואר והראש בעת ההתנגשות עם חפץ קשיח. תנועת צוואר זאת נגרמת בגלל כוחות ההאצה והאטה שפועלים על עמוד השדרה הצווארי. כאבים בצוואר הם התסמין העיקרי בגין צליפת שוט אך נלווים לכאב סימנים ותסמינים רבים נוספים. כאן פירטנו עבורכם עובדות על צליפת שוט דברים שכדאי שתדעו.
צליפת שוט דברים שכדאי שתדעו – רקע
פציעות צליפת שוט נגרמות לרוב בשל התנגשויות כלי רכב מנועיים. במיוחד התנגשויות אחוריות או צדיות. הם נובעים ממנגנון האצה-האטה של העברת אנרגיה לצוואר. מנגנון זה עלול לגרום נזקים לצוואר ולהוביל לביטויים קליניים שונים, הידועים בשם הכולל:
- הפרעות הקשורות לצליפת שוט (WAD)
השכיחות של פציעות צליפת שוט משתנה בין אזורים שונים ואוכלוסיות שונות, אולם הערכות מסוימות מצביעות על כך:
- מעל 3 מיליון מקרי צליפת שוט חדשים מתרחשים מדי שנה בארה"ב.
- פציעות צליפת שוט שכיחות וחמורות יותר אצל נשים ואצל אנשים בגילאי 30 עד 50
- הם גם קשורים למצבים בריאותיים קיימים כמו דלקת מפרקים
לפציעות צליפת שוט יכולה להיות השפעה משמעותית על איכות החיים והתפקוד של האנשים שנפגעו. הסיבה העיקרית לכך היא העובדה שיותר מ-50% מהנפצעים מפתחים תסמינים כרוניים. חשוב לאבחן פציעות צליפת שוט ולטפל בהן במהירות וביעילות. הטיפול צריך להתבסס על התערבויות מבוססות ראיות כמו חינוך, פעילות גופנית, טיפול פסיכולוגי, טיפולי כירופרקטיקה ועוד.
מנגנון הפציעה בצליפת שוט
תסמונת צליפת שוט כוללת פגיעה שכיחה בעיקר ברקמות המרכיבות ומפעילות את הצוואר. הגורם לפגיעה היא תנועה חדה של הצוואר לפנים ולאחור שעלולה להתרחש:
- עקב התנגשות של רכב אחר ברכבכם מאחור ראשכם יוטח לאחור ומיד לאחר מכן לפנים.
- בעקבות התנגשות שלכם ברכב לפנים ראשכם מוטח לפנים, מתיישר ומוטח לאחור
- נפילה או התנגשות בחפץ נייח או נייד אחר ועוד. לעיתים פגיעה זאת נגרמת בגלל נפילה, התנגשות שחקנים במגרש, חבטה עזה בפנים במהלך קרב אגרוף או אומנות לחימה אחרת ועוד.
נזקים שכיחים בגלל צליפת שוט
נזקים אופייניים לצליפת שוט כוללים מתיחה וקרעים זעירים ברקמות הרכות ובכלל זה:
- בשרירים
- רצועות
- גידים
- דיסקים בין חולייתיים
- סיבי עצבים ועוד
במקרים קשים הנזקים עלולים לכלול:
- פריקות של חוליות ומפרקים
- שברים של עצמות
- קרעים של רקמות רכות כולל עצבים וחוט שדרה ועוד
סימפטומים של צליפת שוט
הסימנים והתסמינים הנובעים מצליפת שוט עלולים לכלול:
- כאבי צוואר
- כאב בלסתות
- נוקשות שרירים
- פגיעה בטווחי התנועה של הצוואר
- טווחי תנועה מוגבלים של מפרקי הלסת
- כאב ראש
- סחרחורת
- ורטיגו
במקרה של פגיעה עצבית הסימפטומים עלולים לכלול גם:
- נימול, תחושת שריפה, חולשה בגפה העליונה ועוד
ישנם נפגעים שהתסמינים מופיעים אצלם מיד לאחר התאונה. נפגעים אחרים מתלוננים על סימנים ותסמינים שעות, ימים ולפעמים שבועות לאחר התאונה. להלן מספר עובדות חשובות שריכזתי עבורכם ועוסקות בנושא הזה:
מהירות הנסיעה וחומרת הפציעות
פציעות משמעותיות על רקע "צליפת שוט" יכולות להיגרם אפילו במהירות נסיעה של 8-9 קמ"ש. היות שרוב התנגשויות הרכבים נגרמות במהירות נסיעה גבוהה יותר הנעה בין 10 – 20 קמ"ש הנזקים והפציעות הצפויים ברוב המקרים יהיו רציניים יותר. כמובן שהתנגשויות במהירות גבוהה יותר משמעותה הרס רקמות קשה יותר.
עמידות המכונית ופציעות
העובדה שאתם נוסעים במכונית עמידה במיוחד אינה מגינה עליכם מנזקי צליפת שוט. רוב המכוניות תוכננו לעמוד בנזקי מהתנגשות הנגרמים במהירות נסיעה של 15 – 20 קמ"ש. לא כך לגבי גופכם. לכן אל תופתעו אם לרכבכם לא קרה כלום ואתם יצאתם כואבים וחבולים.
לא רק מתאונת דרכים
תאונות דרכים הם האמצעי השכיח ביותר לגרימת נזקי צליפת שוט לצוואר ולמפרקי הלסת. עם זאת ישנם גם אופנים אחרים שבהם איברים אלו נחשפים לכוחות הגורמים לפציעות דומות. מנגנונים נוספים כוללים:
- התנגשויות ונפילות המתרחשות בספורט שבמהלכן מוטח עמוד השדרה הצווארי בדומה למה שקורה בתאונות דרכים. בשנים האחרות מתברר שפציעות צליפת שוט נגרמות גם בגלל הטחות וטלטולי הראש. הטחות ראש וטלטולי ראש נגרמים למשל במהלך ריקודים והופעות מטל ורוק.
מהירות הופעת התסמינים
ברוב המקרים הסימנים והתסמינים של נזקי "צליפת שוט" אינם מופיעים מיד לאחר הפציעה. אם הייתם מעורבים בתאונת דרכים סביר להניח שהתחלתם להרגיש את הכאבים שעות, ימים, שבועות ולפעמים אפילו חודשים לאחר התאונה. עם זאת, למהירות שבה מופעים הסימנים והתסמינים יש חשיבות בהערכת הנזקים שנגרמו. כאבים המופעים מיד עלולים להצביע על נזקים משמעותיים יותר.
לא רק כאבים
כאב הוא תסמין שכיח בגין פציעות צליפת שוט. אך ישנם סימנים ותסמינים נוספים שעלולים להתפתח ובכלל זה:
- חוסר נוחות ונוקשות בצוואר
- תחושה של כתפיים ושכמות תפוסים
- כאבי ראש
- סחרחורות
- בחילות
- עייפות
- טשטוש ראייה
- כאבים במפרקי הלסת
- קשיים בשינה
- קושי להתרכז ועוד
גיל ונזקי צליפת שוט
עם התבגרותנו חלה התדרדרות טבעית באיכותם של מפרקי הגוף ושל רקמות הגוף. שינויים אלה פוגעים ביכולתם לתפקד ולספוג עומסים. כמו כן אנשים מבוגרים סובלים ברובם מבעיות של שחיקה ובלאי במפרקים ובכלל זה במפרקי עמוד השדרה בצוואר. חולשות מבניות אלו הכוחות העצומים המופעלים על עמוד השדרה הצווארי המבוגר יגרום לכן לנזקים משמעותיים יותר.
נשים ונזקי צליפת שוט
גם נשים חשופות יותר מגברים לנזקי צליפת שוט. הסיבות לכך הן אנטומיות ופיזיולוגיות. שרירי הצוואר של הגברים ומבנה החוליות מאפשר להם לעמוד בכוחות ההרסניים של צליפת שוט באופן טוב יותר מנשים.
השמנה ונזקי צליפת שוט
בהשוואה לאנשים בעלי משקל נורמלי, לאנשים הסובלים מהשמנה סיכוי גבוה משמעותית למות בגלל תאונות דרכים. על פי מחקרים שנערכו בארצות הברית רמת הסיכון תלויה בחומרת ההשמנה ועלולה להגיע עד כדי 78%. לדברי כריס אוקונור מנכ"ל חברת הומאניטקס – חברה המייצרת את רוב בובות הריסוק למבחני הריסוק בארצות הברית, הסיבה לרמת הסיכון הגבוהה לפציעות מוות של אנשים שמנים מתאונות דרכים קשורה בין היתר לאופן שבו הם ממוקמים במושב.
גורמי סיכון לפציעת חמורה
גורמי סיכון לנזקים חמורים בצליפת שוט כוללים:
- גיל
- מגדר נשי
- השמנה
- מהירות ועוצמת ההתנגשות – חומרת הפציעות הנגרמות בעקבות צליפת שוט תלויה בעוצמת ההתנגשות.
- מצב גופני אישי – ככול שמצבכם הגופני מתדרדר כך עולה הסיכון לנזק חמור.
- דלקות פרקים – אדם הסובל מדלקות פרקים חשוף לרמת נזקים מוגברת.
- יציבה – יציבה לקויה בזמן התאונה (יישור הלורדוזיס הצווארי, צוואר מסובב, צוואר כפוף ועוד) תגרום להחמרת הנזקים.
- עישון – עישון פוגע באופן גורף ביכולת של הרקמות לספוג זעזועים ולהחלים מפציעות.
- מיקום וצורה של משענת הראש – מרחק גדול מידי (מעל 5 סנטימטרים) של הראש ממשענת הראש וממשענת ראש בעלת צורה שאינה אופטימלית עלולים להחמיר את הפציעות.
- חגורת בטיחות – השימוש בחגורת בטיחות בעיקר במהירות נמוכה מפזרת את עוצמת המכה על פני שטח הגוף של הנוסע, שומרת את הנוסע בתוך הכיסא ויחד עם כריות האוויר מצמצמת את הפגיעה בו.
הטיפול
חשוב להתחיל מיד לטפל בנזקי צליפת שוט. העובדה שהסימנים והתסמינים מופעים באיחור עלולה לעכב את תחילת הטיפול. מומלץ לאחר תאונה לא להמתין להופעת הסימפטומים. יש לגשת למומחה בתחום:
- על מנת לאבחן את המצב
- לטפל
- ולשקם
ובכך להפחית את הסיכון להתפתחות בעיות כרוניות.
קיבוע הצוואר?
ברוב המכריע של המקרים ההמלצות לקבע את הצוואר ולהיכנס למיטה ולנוח עד שהכאב יעבור הן המלצות בעייתיות שעלולות אף להחמיר את המצב. רוב הכירופרקטים ואנשי מקצוע בתחום ימליצו על גישה אקטיבית יותר הכוללת הנעת פסיבית ואקטיבית של הצוואר שנועדה לשמר את טווחי התנועה ולקצר את הליכי הריפוי.
מהירות ההחלמה
הסטטיסטיקה מציינת שחלק ניכר מהפצועים על רקע צליפת שוט נרפאים עם או בלי טיפול תוך שבועות אחדים עם זאת כמחצית הנפצעים יצטרכו טיפול ממושך לצורך החלמתם. נתון פחות נעים מדבר על כך שאחד מכול עשרה פצועים יסבול מכאבים כרוניים ויישאר מוגבל לכול חייו.
References:
Teasell R, Mehta S, Loh E. Whiplash Injuries. Curr Treat Options Rheumatol. 2020;6:394–405.
ChiroCare of Florida. 22 Whiplash Statistics You Should Know. https://chirocareflorida.com/whiplash-statistics/. Accessed 8 Aug 2023.
Ioppolo F, Rizzo RS. Epidemiology of Whiplash-Associated Disorders. In: Di Stefano G, Radanov BP, editors. Whiplash Injuries. Milan: Springer; 2014. p. 13–16.
Versteegen GJ, Kingma J, Meijler WJ, ten Duis HJ. Neck sprain not arising from car accidents: a retrospective study covering 25 years. Eur Spine J. 1998;7:201–205.
Spitzer WO, Skovron ML, Salmi LR, et al. Scientific monograph of the Quebec Task Force on Whiplash-Associated Disorders: redefining "whiplash" and its management. Spine (Phila Pa 1976). 1995;20(8 Suppl):1S–73S.
Holm LW, Carroll LJ, Cassidy JD, et al. Bone and Joint Decade 2000–2010 Task Force on Neck Pain and Its Associated Disorders. The burden and determinants of neck pain in whiplash-associated disorders after traffic collisions: results of the Bone and Joint Decade 2000–2010 Task Force on Neck Pain and Its Associated Disorders. Spine (Phila Pa 1976). 2008;33(4 Suppl):S52–S59.
Berglund A, Alfredsson L, Jensen I, et al. Swedish Society for Insurance Medicine (SFIM). The association between exposure to a rear-end collision and future health complaints. J Clin Epidemiol. 2001;54:851–856.
Ferrari R. The whiplash encyclopedia: the facts and myths of whiplash. Sudbury: Jones & Bartlett Publishers; 2006.
Barnsley L, Lord SM, Wallis BJ Bogduk N. The prevalence of chronic cervical zygapophysial joint pain after whiplash. Spine (Phila Pa 1976). 1995;20:20–25.