כאבי גדילה אבחון וטיפול? כאבי גדילה מתפתחים לרוב בשרירי הרגליים ולעתים רחוקות גם בשרירי הידיים של ילדים בגילים 3 – 12 שנים. מדובר למעשה בסוג הכאב השכיח ביותר בקרב ילדים. הכאבים יופיעו לרוב בערב או בלילה וייעלמו עד הבוקר. כאבים אלו עלולים להיות חריפים ואף להעיר את הילד משנתו. הגורם המדויק לכאבים אלו אינו ידוע. חוקרים העלו סברה שכאבים אלו נובעים מעומסי יתר על השרירים במשך היום. חוקרים אחרים טוענים שעל כאבים מסוג זה מתלוננים בעיקר ילדים עם סף כאב נמוך.
חשוב לדעת, כאבי גדילה אינם פוגעים במפרקים ועל כן לא יוצרים מגבלות תנועה או הפרעות אחרות. המסר החשוב ביותר להורים נובע מהתובנה הזאת: כאבים ברגליים בקרב ילדים מהווים לרוב מטרד חולף וחסר השפעה ממשית על יכולתו הפיזית הנוכחית או העתידית של הילד שלכם. אם כאביו של ילדכם אכן אובחנו ככאלה תוכלו לנסות להקל עליו אך הסירו דאגה, ברוב המקרים הם ייעלמו כלעומת שבאו בלי להותיר כול נזק גם לא עתידי. הטיפול בכאבי גדילה מתבסס על אבחון שבו נשלול גורמים אחרים ומשמעותיים יותר לכאבים כאלה.
כאבי גדילה אבחון וטיפול – רקע
כאב גדילה הוא צורה נפוצה של כאבי שרירים ושלד אפיזודיים בילדות המשפיעים על 3% -37% מהילדים. הכאבים הללו מאופיינים:
- בכאב דו צדדי המופיע לסירוגין ברגליים
- הכאב מתרחש בעיקר בלילה ונעלם בבוקר
- ללא סימני דלקת או פגיעה במפרקים
הסיבה המדויקת לכאבי גדילה (Growing pains) אינה ידועה. בעבר סברו בטעות שהכאב נגרם בגלל קצב גדילה מהיר של העצמות. עם זאת, תהליך צמיחת העצמות, גם כאשר הילד בתקופת צמיחה מהירה אינו כואב. בשנים האחרונות ישנם חוקרים שטוענים שהשם של התופעה אינו מסביר אותה ויש להחליפו. להבנתם השם הראוי הוא "כאבי רגליים ליליים חוזרים" (Recurrent nocturnal limb pain in children). כמה גורמים אפשריים לכאבי גדילה כוללים:
- עייפות שרירים הנובעת מעודף פעילות גופנית או מיציבה לקויה. סברה זאת אינה נשמעת הגיונית שכן ישנם ילדים שמעורבים בפעילות גופנית מסיבית ו/או בעלי יציבה בעייתית שאינם סובלים ממיחושים דומים בעוד שילדים אחרים שאינם פעילים גופנית ו/או בעלי יציבה מעולה שסובלים מהם
- גמישות יתר
- מתח פסיכולוגי, תסכולים ובעיות רגשיות אצל הילד.
- סף כאב נמוך
- מחסור בוויטמין D
- תסמונת רגליים חסרות מנוחה
- נטייה משפחתית
כאבי גדילה הם שפירים, חולפים מעצמם, ולרוב נעלמים בילדות המאוחרת. האבחנה מבוססת על קריטריונים קליניים ושלילת גורמים אחרים לכאבי גפיים. ניהול כאבי גדילה כולל הרגעה, עיסוי, חום, משככי כאבים, תרגילי מתיחה וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי.
כאבי גדילה – סימנים ותסמינים
הילדים הסובלים מכאב גדילה יתלוננו על:
- כאבי שרירים (ולא במפרקים) בשתי הרגליים.
- בעיקר יופיעו הכאבים בחלקים הקדמיים של הירך, מאחורי הברכיים ובשרירי השוקיים ובקרסוליים.
- לעתים יופיעו גם כאבי גדילה בשרירי הידיים.
- להופעת מיחושים אלו אין מחזוריות ברורה. הכאבים יכולים להופיע במשך מספר לילות ברצף ולהיעלם לתמיד אך יכולים גם להופיע לסירוגין במשך שנים.
- תנועות או מאמצים לא אמורים להחמיר או להפחית את התסמינים. הילד אמור לחזור בבוקר לפעילותו ולמשחקיו בלי צליעה ובלי מגבלה אחרת.
- אם קיימת רגישות, כאב או נפיחות במפרקים עצמם או אם הילד מתקשה לשחק עם חבריו או שהילד צולע סביר להניח שהוא סובל מבעיה אחרת ויש להפנותו לבדיקה.
כאבי גדילה אבחון
אין בדיקה חד משמעית שיכולה לאבחן כאבי גדילה ועל כן אבחון שכזה מתבצע על ידי הקלינאי המיומן בעיקר על ידי שלילת גורמים אפשריים אחרים לכאב בגפיים. את האבחון נתחיל באמצעות היסטוריה רפואית.
היסטוריה רפואית
- במהלך ההיסטוריה הרפואית נלמד מהילד והוריו מה הרקע לכאב. נלמד בין היתר:
- מתי הופיע הכאב (לרוב ערב או לילה)
- מהי חומרת הכאב (יכולים להעיר את הילד משנתו)
- מה תדירות הופעת הכאב (יכול להופיע לסירוגין למשל כול לילה במשך שבוע)
- כמה זמן נמשך הכאב (אמורים להיעלם בבוקר)
- מה גרם לו (נפילה? מאמץ חריג?)
- מה סוג הכאב (חד, קהה, שורף)
- האם ישנם פעולות או מנחים המחמירים או מפחיתים את הכאב (אינם מושפעים מתנועות או מאמצים) ועוד
- נשאל על קיומן האפשרי של מחלות גנטיות ומחלות אחרות שעלולות להוביל להתפתחות מיחושים בגפיים (דלקות פרקים?).
בדיקה גופנית
הבדיקה הגופנית של ילד עם כאבי גדילה אינה אמורה לאתר כול בעיה. במהלך הבדיקה הגופנית ננסה לשחזר את המיחושים שעליהם מתלונן הילד. הבדיקה הגופנית תכלול תצפית על האופן שאיבר הכואב מתפקד בהליכה או קפיצה (לא אמורה להיות מגבלה). נמשש את הרקמה הכואבת בניסיון לאתר אם קיים מוקד של נזק (לא אמור להיות מוקד). נבדוק את טווחי התנועה של המפרקים בשרשרת הקינטית (טווח התנועה אמור להיות תקין וללא כאב). נערוך בדיקות אורתופדיות וגם בדיקות נוירולוגיות.
בדיקות מעבדה ואמצעי הדמיה
בדיקות מעבדה או דימות רפואי ובכלל זה צילומי רנטגן, CT ו/או MRI צפויים להיות נורמליים שכן אין בדיקות שיכולות לאשר או לשלול את קיומם של כאבי גדילה. אך במקרים שבהם יש ספק או כאשר יש ברצוננו לשלול פתולוגיה אחרת נוכל להיעזר בבדיקות אלו.
דגלים אדומים ודגלים צהובים
בכל אחד מהשלבים הבדיקה הגופנית וההיסטוריה הרפואית נחפש נוכחות של סימנים ותסמינים שמהווים דגל אדום. סימנים ותסמינים אלו מעלים את הסבירות שהגורם לכאבים עלול להיות בעל משמעות קלינית רחבה יותר. בין יתר הסימנים והתסמינים שמעלים חשד כזה נמנה:
- חום גבוה
- צמרמורת
- הרזיה בלתי מוסברת ועוד
קיומם של סימנים ותסמינים אלו ואחרים הנם סיבה להפנות את הילד לבירור רפואי יסודי נוסף. נחפש גם סימנים ותסמינים המעידים על קשיים מנטליים. סימנים ותסמינים אלו המהווים דגל צהוב מאטים את קצב החלמה של הילד. בין הסימנים והתסמינים נמנה:
- תסכולים קשים
- דיכאון
- חרדות
- מתחים נפשיים ועוד.
אבחנה מבדלת
הפרעות בריאותיות נוספות עלולות לגרום להתפתחות סימנים ותסמינים דומים בגפיים של הילד. חלק מאותן הפרעות בריאותיות הן משמעותיות ובעלות השלכות על בריאותו ותפקודו של הילד. יש על כן לאבחן את מקור הכאב ולשלול נוכחות של הפרעה בריאותית משמעותית. בין יתר הפתולוגיות מסוג זה שעלינו לשלול נמנה:
- פציעה טראומתית באחד המפרקים ברגל
- דלקת מפרקים כרונית אידיופתית של גיל הילדות (Juvenile idiopathic arthritis)
- אוסטאוסרקומה (Osteosarcoma)
- דלקת זיהומית באחד המפרקים
- נמק העצם ועוד
כמובן שהסימנים והתסמינים במקרים אלו יהיו שונים מאלו המופיעים בכאבי גדילה. פירוט הסימנים והתסמינים בעת לקיחת ההיסטוריה הרפואית עשוי להועיל בביצוע אבחנה מבדלת. בין יתר הסימנים והתסמינים הללו נמנה:
- מגבלות תנועה משמעותיות
- צליעה
- כאבים המופעים ברגל אחת
- כאבים המופיעים גם בגב או ביד
- מיחושים הנמשכים גם ביום
- מפרקים נפוחים
- פריחה על העור
- חום
- אובדן משקל
- אובדן תיאבון ועוד
טיפול
הטיפול העיקרי בכאבים אלו היא ההבטחה להורים ולילד שלא מדובר בבעיה משמעותית. ההורים והילד צריכים להבין שהכאבים צפויים לחלוף בלי להותיר כל נזק. מלבד ההרגעה של ההורים והילד ניתן להפחית את הכאבים באמצעות:
- חימום (כרית חימום או אמבטיה)
- עיסוי
- מתיחות קלות
- רק במקרה הצורך ולאחר התייעצות עם רופא המשפחה ניתן להיעזר גם בתרופות לשיכוך הכאב. יש להתחיל עם תרופות לשיכוך כאב ללא מרשם כגון אקמול.
References:
Growing pains in children | Pediatric Rheumatology | Full Text
Lehman PJ, Carl RL. Growing Pains. Sports Health. 2017 Mar-Apr;9(2):132-138.
Growing pains – UpToDate
Pavone V, Vescio A, Valenti F, Sapienza M, Sessa G, Testa G. Growing pains: What do we know about etiology? A systematic review. World J Orthop. 2019 Apr 18;10(4):192-205.
Growing pains: contemporary knowledge and recommended practice
Evans, A.M. Growing pains: contemporary knowledge and recommended practice. J Foot Ankle Res 1, 4 (2008).
Growing Pains: Causes, Symptoms & Treatment – Cleveland Clinic
Mary O’Keeffe, Steven J Kamper, Laura Montgomery, et al. Defining Growing Pains: A Scoping Review. Pediatrics August 2022; 150 (2): e2021052578.
Growing Pains: What You Need to Know – HealthyChildren.org
Lehman PJ, Carl RL. Growing Pains: When to Be Concerned. Sports Health. 2017;9(2):132-138.
Growing Pains (for Parents) – Nemours Kidshealth
Liao, CY., Wang, LC., Lee, JH. et al. Clinical, laboratory characteristics and growth outcomes of children with growing pains. Sci Rep 12, 14835 (2022).
Growing Pains: Diagnosis and Management – American Family Physician
Angela M. Evans, Sheila D. Scutter, Linda M.G. Lang, Brenton R. Dansie, “Growing pains” in young children: A study of the profile, experiences, and quality of life issues of four to six-year-old children with recurrent leg pain, The Foot, Volume 16, Issue 3, 2006, Pages 120-124