איך לבחור כרית שינה מתאימה? בחירת כרית שינה מתאימה היא כורח בריאותי. כרית מתאימה תחסוך לכם הרבה כאב והפרעות שינה. אז איך יודעים עם הכרית שלנו טובה? שאלו את עצמכם את השאלות הבאות: האם השינה שלכם לא טובה? האם אתם מסתובבים כל הלילה מצד לצד בגלל כאבי צוואר? האם אתם קמים בבוקר עם כאבי צוואר או כאבי ראש? אם עניתם "כן" לכל השאלות הללו יתכן שהסיבה לכך היא כרית שינה לא מתאימה! כרית שינה שאינה מותאמת אליכם עלולה להוביל להתפתחות נזקים וכאבים בצוואר.
כאבי צוואר וגב עליון מטרידים כמעט את כולנו. עוגמת הנפש הכרוכה בהם והנזקים הכלכליים העצומים הופכים אותם לבעיה מרכזית. מה גורם לכאבים הללו:
- האם זאת הישיבה מול המסך
- אולי זה הראש הרכון מעל שולחן הכתיבה
- או שמא הגורם לכך הוא לחץ נפשי שגורם לכיווץ שרירים בעורף ובשכמות
כל הגורמים הללו ועוד עלולים להיות אחראיים לכאבים שלכם בצוואר, בגב העליון ובשכמות. עם זאת חשוב גם לדעת, הכאבים הללו עלולים להיגרם גם בגלל כרית שינה לא מתאימה. למניעת כאבי צוואר ועוד חשוב לישון על כרית שינה שתוכננה על פי עקרונות הארגונומיה. אז איך לבחור כרית שינה מתאימה?
איך לבחור כרית שינה מתאימה – רקע
כרית שינה לא מתאימה גורמת נזקים בעמוד השדרה הצווארי, כאבי ראש, כאבי שכמות ועוד. כרית עם תמיכה אופטימלית בצוואר עשויה למנוע נזקים אלו. אנו הולכים לחנות כריות מצוידים עם הידע הזה לגבי החשיבות של כרית השינה ונשארים מבולבלים. יש שם בחנות הזאת מגוון אדיר של כריות ואין סוף אפשרויות הבחירה. אז כיצד בוחרים את הכרית שעליה אנו ישנים? מה הגודל הנכון? מה הגובה הנכון? האם רך זו הבחירה הנכונה? או אולי דווקא כרית קשה נחשבת לבריאה יותר. ובאיזה מילוי לבחור, ספוג? משי? נוצות? ומה לגבי צורת הכרית מה עדיף כרית רגילה? כרית גלית? כרית עגולה ועוד ועוד….
שלוש דרישות בסיסיות מכרית שינה:
1) תמיכה אנטומית נכונה ומותאמת אישית
כרית עם תמיכה אנטומית מאפשרת מיקום נכון לצוואר ולראש. עמוד השדרה הצווארי והראש יישארו ברצף טבעי עם עמוד השדרה הגבי. זהו מצב אופטימלי שהוא גם הכי קרוב לניטרלי. חשוב לבחור כרית שינה עם תמיכה מתמשכת ולא כרית ש"קורסת" תחת משקל הראש במהלך שנת הלילה.
2) נוחות אישית מקסימלית
לאחר שהבטחנו שגובה הכרית נכון נוודא שסוג החומר ממנו עשויה הכרית לא פוגם בנוחות שלנו. יש אנשים שמעדיפים שינה על כרית מלאה בגרגרים. זאת פסגת הנוחות עבורם. יש אנשים שלא יכולים לסבול שינה על כרית שיש בה מילוי קשיח יחסית. אנשים כאלה צריכים לבחור כרית שינה מלאה בנוצות או בחומר רך אחר.
3) היפו אלרגניות
לנתון זה יש חשיבות גדולה יותר מימה שניראה מקריאה ראשונית. רובן המכריע של הכריות המצויות בשווקים נוטות להוות משכן לקרדית האבק ולאלרגנים אחרים. אלה גורמים במהלך שנת הלילה לתגובה אלרגית, אף סתום ונחירות. נחירות כידוע גורמות להפרעות שינה מרובות גם לנוחר וגם לבן/בת הזוג. לכרית משי יכולת אנטי אלרגנית טבעית.
בחירת כריות מתאימות עבורכם
להלן נקודות שאליהן יש להתייחס במהלך הבחירה של כרית שינה:
תמיכה אנטומית מותאמת
תמיכה אנטומית נכונה תלויה על כן בתנוחת השינה וברוחב הכתפיים שלנו. אנשים הישנים על גבם צריכים להסתפק בכרית נמוכה יחסית. שינה על הצד מחייבת כרית גבוהה יותר תלוי ברוחב הכתף של האדם. גם אנשים הישנים על בטנם צריכים להסתפק בכרית שטוחה. עם זאת שינה על הבטן יוצרת על עמוד השדרה ולכן אינה מומלצת. שינה על הבטן גורמת על ציר הזמן לנזקים מצטברים בחלקים שונים של עמוד השדרה. חולים רבים המפסיקים לישון על הבטן מונעים גם את הכאב בצוואר ו/או בגב תחתון.
- העדיפו כרית שטוחה כאשר אתם ישנים על מזרן רך הגורם לשקיעת הכתפיים ולהתרוממות הצוואר והראש
- ישנים על מזרן קשה שמונע שקיעה ומשאיר את הצוואר והכתפיים מורמים בחרו כרית גבוהה.
גודל הכרית
לגודל הכרית (לא לגובהה) אין משמעות בריאותית ועל כן תלויה בהעדפותינו האישיות בלבד. ישנם כאלו שיעדיפו להתאים את גודל הכרית לגודל המיטה. מיטה גדולה כרית גדולה ומיטה קטנה כרית קטנה. יחד עם זאת אין להגזים בגודל של הכרית ובמספר הכריות על המיטה. ראיתי מקרים של אנשים שישנו על בובת דובי ענק כתחליף לכרית והם לא ישנו טוב.
חומר המילוי
כרית ספוג או כרית כוסמת שומרות טוב יותר על צורתן במהלך שנת הלילה. כרית נוצות נדחסת בקלות ובמשך הלילה עלולה לאבד את התמיכה האופטימלית לצווארנו. מי שמעדיף כרית נוצות צריך כרית מלאה יותר. כרית כזאת תעניק את התמיכה הראויה גם לאחר השקיעה שתחול בה לאחר הנחת הראש. מלבד האיכות התמיכה לחומר המילוי יש גם משמעות לגבי הנוחות. לא כולם חשים בנוח לישון על כרית מלאה בכוסמת וזאת למרות התמיכה האיתנה שהיא מעניקה. מדובר לדעתי בחומר קשיח מידי היוצר לחץ לא נעים על האוזן והפנים. אבל כאמור מדובר בהעדפות אישיות.
דרגת הקושי
ישנם המעדיפים להניח ראשם על חומר רך (נוצות). לעתים זה אומר להניח שתי כריות פוך זו על גבי זו כדי להגיע לגובה האופטימלי. ישנם המעדיפים חומר קשה יותר כמילוי לכרית שלהם. ניתן גם להשיג כריות שהנן שילוב של חומרי מילוי. חשוב למדוד את הגובה הנותר בכרית או בצמד הכריות לאחר שהפעלתם עליהן את כובד ראשכם.
נוחות
בסופו של דבר אדם צריך לשאול את עצמו האם הכרית הזאת נוחה לי? נכון הכרית בגובה המתאים והיא תומכת בצוואר באופן מופלא אבל האם היא נוחה? כרית לא נוחה משמעותה שינה לא טובה. נסו להבין מה גורם לחוסר הנוחות. האם זה קשור לסוג המילוי? האם זה קשור לרגישות לחומר המילוי? ועוד.
- לכרית פוך טובה יכולת לשרוד שנים ארוכות.
- כרית ספוג תשנה את תכונותיה לאחר זמן קצר בהרבה (עד שנתיים) מה שיחייב את החלפתה
- כריות משי מספקות תמיכה איכותית ומוצקה לכל אורך שנת הלילה.
כריות ארגונומיות או אורתופדיות
מדובר למעשה במגוון כריות מעוצבות העשויות מסוגי ספוג שונים. הכריות הללו בנויות עם שני גלים בגדלים שונים האמורים לספק תמיכה ארגונומית לצוואר ולראש. ישנן כריות אורתופדיות או ארגונומיות שניתן להוסיף או לגרוע מהן חומר מילוי ולהגיע לגובה המתאים. גם במקרה הזה אין המלצה חד משמעית. הבחירה תלויה בנוחות ובהעדפות האישיות שלנו.
כיסוי הכרית
חשיבותו של כיסוי מתאים לכרית הוא ביכולתו להגן על הכרית ולהאריך את חייה. השתמשו בכיסוי מבד טבעי (כותנה או משי) כדי למנוע מצב של הזעת יתר או אלרגיה. בד טבעי יאפשר שינה טובה יותר.
References:
Jeon MY, Jeong H, Lee S, Choi W, Park JH, Tak SJ, Choi DH, Yim J. Improving the quality of sleep with an optimal pillow: a randomized, comparative study. Tohoku J Exp Med. 2014 Jul;233(3):183-8.
Mi Yang Jeon, HyeonCheol Jeong, SeungWon Lee et al. Improving the Quality of Sleep with an Optimal Pillow: A Randomized, Comparative Study, The Tohoku Journal of Experimental Medicine, 2014, Volume 233, Issue 3, Pages 183-188, Released on J-STAGE July 09, 2014.
Lei JX, Yang PF, Yang AL, Gong YF, Shang P, Yuan XC. Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare (Basel). 2021 Oct 7;9(10):1333.
Jeon, Mi & Jeong, Hyeoncheol & Lee, Seungwon & Choi, Wonjae & Park, Jun & Tak, Sa & Choi, Dae & Yim, Jongeun. (2014). Improving the Quality of Sleep with an Optimal Pillow: A Randomized, Comparative Study. The Tohoku journal of experimental medicine. 233. 183-8. 10.1620/tjem.233.183.
Ahmed Radwan, Nicholas Ashton, Trever Gates, Austin Kilmer, Michael VanFleet. Effect of different pillow designs on promoting sleep comfort, quality, & spinal alignment: A systematic review, European Journal of Integrative Medicine, Volume 42, 2021, 101269.
Yim, Jongeun. (2015). Optimal Pillow Conditions for High-Quality Sleep: A Theoretical Review. Indian Journal of Science and Technology. 8. 135. 10.17485/ijst/2015/v8iS5/62330.
Insung Park, Chihiro Suzuki, Yoko Suzuki et al. Effects of Body Pillow Use on Sleeping Posture and Sleep Architecture in Healthy Young Adults, Sleep Med Res. 2021;12 (1): 57-63. Publication Date (Web): 2021 June 02.