דלקת במרפק היא תופעה שכיחה הכרוכה בהתפתחות כאבים במרפק, מגבלות תנועה, מגבלות תפקוד ועוד. הגורם לשכיחות הדלקות והפרעות הבריאותיות במפרק הזה הוא השימוש הרב שאנו עושים בו. כמעט בכל פעולה שאנו מבצעים עם הגפה העליונה אנו נעזרים במפרק המרפק.
חשוב להיות מודע להפרעות הדלקתיות השכיחות במרפק ובכלל זה מרפק גולף וכמובן מרפק טניס ועוד. במאמר הנוכחי "דלקת במרפק" נרחיב אודות ההפרעות הללו וגם על האופן שבו נאבחן ונטפל בהן. הידע הזה יאפשר לכם להתנהל נכון ולמנוע התפתחות סימפטומים כרוניים במרפק.
דלקת במרפק הפרעות שכיחות – רקע
המרפק הוא מהמפרקים הגדולים ביותר בגופנו. המרפק יחד עם הכתף וכף היד מעניקים ליד את יכולות התנועה. מפרק המרפק על רקמותיו השונות חשוף לכוחות מתיחה, קריעה, שבר, שחיקה ועוד. דלקת במרפק היא מצב שכיח המשפיע על אנשים רבים, במיוחד אלה המבצעים פעילויות חוזרות או מאומצות עם הידיים. דלקת במרפק עלולה גם להיגרם בגלל נזקי חבלה או בגלל מחלות. זה יכול לגרום לכאב, נפיחות, נוקשות וטווח תנועה מופחת במרפק. ישנם סוגים שונים של דלקת במרפק, כגון בורסיטיס, דלקת פרקים ודלקת גידים, כל אחד עם סיבות וטיפולים שונים.
השכיחות של דלקת במרפק משתנה בהתאם לסוג, הגורם והאוכלוסייה. על פי כמה מחקרים השכיחות של דלקות במרפק הן:
- בורסיטיס במרפק משפיעה על 0.1% – 0.8% מהאוכלוסייה הכללית
- דלקת מפרקים במרפק משפיעה על 0.7% – 2.2%
- דלקת גיד במרפק משפיעה על 3% מהמבוגרים
עם זאת חשוב לדעת ששכיחות זאת מטפסת דרמטית בקרב ספורטאים. לאחרונה פורסמו שני מחקרים אפידמיולוגיים שסקרו את הפרעות מרפקים אצל שחקני כדוריד. לפי סקרים אלה שכיחות בעיות המרפקים בעבר ובהווה הייתה:
- 51% אצל שוערים ו-32% אצל שחקני שדה
יש לעתים שהכאב במרפק אינו נובע מנזק מקומי אלא מופנה מרקמה מרוחקת. דוגמאות לכך כוללות:
- הקרנות כאב למרפק בעקבות נזק לעמוד השדרה הצווארי
- השלכות כאב למרפק בגלל בעיית לב ועוד
אבחון מהיר ומדויק עשוי להועיל בריפוי יעיל של מקור הבעיה ולמנוע את הפיכתה לכרונית.
דלקות שכיחות במרפק
דלקות שכיחות במרפק יכולות להיגרם בגלל:
שברים במרפק
שברים הם בין הפגיעות במרפק שעימם אנחנו מתמודדים. הגורם העיקרי לשברים במרפק הוא טראומה על רקע נפילה, תאונה ופציעת ספורט. שברים יכולים להתרחש בכל מקום בעצמות המרפק אך השברים השכיחים כוללים:
שבר של עצם החישור במרפק
שבר ראש הרדיוס הוא השבר השכיח ביותר אצל בוגרים ומבוגרים. אצל ילדים השבר השכיח ביותר הוא של צוואר עצם החישור. שברים אלו נגרמים לרוב מנפילה על יד מושטת לפנים לצורך בלימה.
שבר של זיז המרפק
מכה ישירה הוא הגורם העיקרי של שבר של זיז (Olecranon) המרפק המתרחש לרוב בקרב ילדים. אצל מבוגרים השבר הזה נגרם בגלל מתיחה חזקה של השריר התלת ראשי ושריר הזרוע.
קליניקה
- נפיחות וכאב ממוקמים מעל השבר
- קושי רב ומוגבלות תנועה של המרפק ובעיקר בביצוע תנועות מוגדרות המפעילות עומס על השבר
- צילום רנטגן ידגים את השבר. "סימן שכבת שומן" (Fat pad sign) – כריות שומן בחלק הקדמי והאחורי של המרפק שניתן לראות בעקבות שבר.
- יש לשלול נזקים אפשריים לכלי דם ועצבים וכן פריקות ושברים נוספים באמה ו/או בכף היד.
טיפול בשבר ושיקום
קיבוע המרפק באמצעות מתלה או גבס לשבועות ספורים רק כאשר השבר פשוט וללא סיבוכים נוספים. התערבות כירורגית כאשר השבר מורכב ו/או קיימת פגיעה בכלי דם ועצבים. שיקום מקום השבר על ידי החזרה הדרגתית של טווחי תנועה של המרפק וחזרה הדרגתית לפעילות.
פריקת מרפק
פריקת מפרק המרפק היא פציעה שכיחה בעיקר בקרב צעירים העוסקים בספורט (אומנויות לחימה כמו ג'ודו למשל). הפריקה מתרחשת לרוב לאחור בגלל נפילה על מרפק בעודו משוך לאחור.
קליניקה
- נפיחות וכאב חריף במרפק
- קושי רב להניע את המרפק
- עיוות של המרפק
- צילום רנטגן ידגים את הפריקה או את השבר או לעתים גם שבר וגם פריקה.
- חשוב ביותר לשלול פגיעה קולטרלית בכלי דם ועצבים. עצב הגומד עלול להילכד או אפילו להיקרע.
טיפול בפריקת מרפק
טיפול ושיקום מתבצעים בחדר מיון. החזרת המפרק למקומו תחת חומרים משככים וקיבוע המפרק. שיקום התבצע על ידי החזרה הדרגתית של טווחי תנועה ויכולת תפקודית של המרפק.
מרפק משוך
מרפק משוך (Pulled elbow) נקרא גם מרפק האומנת (Nursemaid's elbow) או מרפק השמרטף (Babysitter's elbow). מתרחש לרוב עד גיל 4. התסריט: הילד מסרב ללכת עם המלווה שמושך את ידו וגורם לראש הרדיוס להחליק מתוך הרצועה האנולרית (annular ligament) שחובקת אותו. הרצועה האנולרית אינה אחוזה באופן הדוק בקרב ילדים ועל כן משיכת יד חזקה יכולה לגרום לכך.
קליניקה
- כאב חריף במרפק של הילד וחוסר רצון להניע אותו
- הילד יבכה אם ינסה לכופף את המרפק
- הורי הילד, האומנת או השמרטף מסבירים שבניסיון לקרבו אליהם משכו את היד של הילד.
טיפול במרפק משוך
טיפול ושיקום מתבצעים בחדר מיון. תמרון להחזרת הרצועה למקומה. אין צורך בשיקום, עם התפתחות ראש הרדיוס הרצועה הטבעתית לא תוכל לגלוש יותר מעליו.
אולקרנון בורסיטיס
אולקרנון (Olecranon) הוא השם האנטומי של זיז המרפק שהוא החלק הבולט המצוי בקצה העליון של עצם הגומד מאחור. בורסה היא שק נוזלים קטן המצוי באזורי הגוף השונים אשר מפריד ומונע חיכוך ולחץ בין רקמות הגוף – גידים, עצמות, רצועות, שרירים ועור. הנוזל בתוך השק דומה לנוזל הסינוביאלי המצוי בתוף המפרקים. אולקרנון בורסיטיס (Olecranon Bursitis) – זוהי דלקת האמתחת או דלקת שק הבורסה המצויה בחלק האחורי של המרפק בין העצם לעור מעל לבליטה גרמית הקרויה זיז המרפק.
גורמים לפציעה
חיכוך חלקו התחתון של המרפק על משטח קשיח גורמת לפגיעה מצטברת המובילה לבורסיטיס. לא ניתן לחוש באמצעות מגע בבורסה תקינה. במצב דלקתי הבורסה הופכת לכדור צמיגי.
קליניקה
- ברוב המקרים אלה אם כן מדובר בדלקת זיהומית או בנספח של דלקת פרקים כזו או אחרת, אולקרנון בורסיטיס אינו כואב או כואב מעט והתנועה אינה מוגבלת.
- נפיחות וכאב הממוקמים מעל האמתחת. הכאב עלול להקרין במורד האמה או במעלה הזרוע. הכאב מוחמר במגע או בהנחת המרפק על שולחן או כל משטח אחר.
- יש לשלול הפרעות אחרות במרפק ובכלל זה דלקת זיהומית בבורסה דלקת בגיד של השריר התלת ראשי ועוד. צריך לוודא שהדלקת באמתחת אינה מהווה נספח לדלקת פרקים של המרפק.
טיפול בבורסיטיס במרפק
הטיפול השמרני בבורסה כולל הימנעות מגירוי של הדלקת באמתחת על ידי לחצים ועומסים על המרפק ושימוש באמצעי עזר לרפוי דלקות כגון לייזר רך. אם קיים זיהום באמתחת יש לטפל באמצעות אנטיביוטיקה. במקרים קשים יש לשקול כירורגיה. הקפדה על התנהגות ארגונומית נכונה כולל הימנעות מהשענת המרפק על משטח קשיח באופן חוזרני וממושך עשויה למנוע את הישנות הבעיה.
מרפק טניס
מרפק טניס (Lateral Epicondylitis) הוא תופעה קלינית שבה מתפתחת דלקת בגיד המשותף או בשריר הנאחז בחלק החיצוני של המרפק. ברוב המקרים הגיד המעורב הוא של השריר פושט שורש היד החישורי הקצר (Extensor carpi radialis brevis) תפקידו של הגיד למתוח את כף היד.
גורמים למרפק טניס
עומסי יתר על המרפק הנגרמים בגלל טכניקת משחק טניס לקויה, אחיזה חזקה מידי של ידית המחבט, תנועות מתיחה חוזרות ונשנות ועוד. כמובן שלא רק שחקני טניס סובלים מהפציעה הזאת. כול מי שבמסגרת המטלות שלו מפעיל מאמצים גדולים על כף היד ועל המרפק כולל נשיאת סלים מהשוק, הרמת משקולות בחדר הכושר, עבודה חוזרנית ולחיצת ידיים חוזרנית עלול לסבול מהתופעה הזאת.
קליניקה
- כאב הממוקם כסנטימטר או שתיים מתחת לזיז הבולט בחלקו החיצוני של המרפק
- הכאב יכול להקרין במורד האמה או להקרין מעלה לכיוון הזרוע
- תיתכן גם הגבלת תנועה וחולשה הנובעת מכאב או חוסר שימוש
- הכאב במרפק עלול להחמיר במישוש ובתנועה, בעיקר בעת מתיחה של כף היד מול התנגדות
- האזור הכואב במרפק יכול להיות חם למגע
- יש לשלול גורמים אחרים לכאבים בחלק החיצוני של המרפק. בין היתר יש לשלול לכידה של עצב החישור ונזקים טראומטיים למרפק.
טיפול ושיקום
הטיפול השמרני כולל מנוחה מפעולות הגורמות לכאב במרפק. עושים שימוש באמצעי עזר לרפוי דלקות מסוג זה כגון לייזר רך ואולטרה סאונד ומכשיר גלי הלם. הטיפול בגלי הלם נחשב ליעיל ביותר לטיפול במרפק טניס. ניעזר בטכניקות ריפוי ידניות הכוללות הנעת וחיזוק המפרק באופנים שונים. לעתים נמליץ על שימוש בתומך מרפק. רק במקרים עקשניים במיוחד יש לשקול שימוש בתרופות נוגדות דלקת, זריקות קורטיקוסטרואידים וניתוחים.
אספקת הדם לגידים זעומה ועל כן מרפק טניס נחשבת לפציעה עקשנית. לא נדיר לראות אנשים הסובלים ממרפק טניס הנמשך שנתיים ויותר. עם זאת כאשר הגיד נרפא יש לדאוג להחזרת טווחי התנועה למרפק באופן הדרגתי ולשפר את היכולת של המרפק לעמוד בעומסים כדי למנוע פציעה חוזרת. הקפדה על התנהלות ארגונומית נכונה כולל הימנעות מהפעלה חוזרת ונשנית של המרפק עשויה למנוע הישנות הבעיה.
מרפק גולף
מרפק גולף (Medial Epicondylitis) הוא תופעה דלקתית של הגיד המשותף הנאחז בחלקו הפנימי של המרפק. הגיד המעורב הוא הגיד המשותף של השרירים מכופפי כף היד.
גורמים לפציעה
בקרב שחקני גולף מנגנון הפציעה כולל עומסים חוזרניים על הצד החיצוני של המרפק בגלל טכניקת משחק לקויה, אחיזה חזקה מידי של ידית הגולף וביצוע תנועות כפיפה חוזרות ונשנות. מרפק גולף בקרב חולים שלא על רקע משחק הגולף עלול להיגרם בעקבות מאמצי כפיפה חוזרים ונשנים על כף היד והמרפק כולל הרמת משקולות בחדר הכושר או כול פעילות או עבודה אחרת הדורשת פעולות אלה. כמו בכול פציעה של גיד גם מרפק גולף נחשב לפציעה עקשנית.
קליניקה
- כאב הממוקם מעט מעל הבליטה הגרמית בחלק הפנימי של המרפק (Medial Epicondyle). הכאב במרפק יחמיר במישוש ובתנועה. את עיקר הכאב ניתן להפיק על ידי ביצוע תנועת כפיפה של כף היד מול התנגדות.
- הכאב עלול להקרין במעלה הזרוע או במורד האמה
- תיתכן גם הגבלת תנועה וחולשה הנובעים מכאב ומחוסר שימוש
- האזור הכואב במרפק באזור הבליטה הגרמית יכול להיות חם למגע.
- יש לשלול בעיות אחרות שעלולות לגרום לכאבים בצד הפנימי של המרפק. בין היתר יש לשלול לכידה של עצב הגומד בתעלה הקוביטלית ונזקים טראומטיים למרפק.
טיפול ושיקום
הטיפול השמרני במרפק גולף כולל מנוחה, שימוש בטכניקות ידניות להרפיית השרירים, שמירה על טווחי התנועה, שימוש באמצעי עזר לרפוי דלקות כגון לייזר רך ואולטרה סאונד וכמובן תקן הזהב לטיפול בבעיה הזאת – מכשיר גלי הלם. גלי הלם נחשבים ליעילים מאוד בטיפול במרפק גולף. נבחן את האפשרות לעשות שימוש בתומך מרפק. רק במקרים קשים במיוחד יש לשקול שימוש בתרופות נוגדות דלקת, זריקות קורטיקוסטרואידים וניתוחים.
כאשר הגיד נרפא יש להחזירו באופן הדרגתי לכשירות וליכולת התמודדות עם עומסים. תהליך השיקום שמטרתו למנוע פציעה חוזרת יכלול בין היתר החזרת האיזון השרירי למרפק בכול הנוגע לחוזק וגמישות. הקפדה על התנהגות ארגונומית נכונה כולל הימנעות מהפעלה חוזרת ונשנית של הגיד עשויה למנוע את הישנות הבעיה.
תסמונת התעלה הקוביטלית
עצב הגומד נחשף לעומס, לחץ, גירוי חיצוני נזקים ודלקות בעודו עובר בתוך תעלה הקוביטלית שמצויה בחלק הפנימי תחתון של המרפק. תסמונת התעלה הקוביטלית (Cubital Tunnel Syndrome) הנגרמת עקב כך כוללת את כלל הסימנים והתסמינים הנובעים מדלקת של עצב הגומד בתוך התעלה.
גורמים לפציעה
הגורם העיקרי הוא עומס על עצב הגומד הנגרמים בגלל כפיפות מרפק חוזרות ונשנות, הישענות חוזרנית על המרפק ושהייה במנח של כפיפת מרפק באופן מתמשך. גורמים נוספים כוללים חבלה ישירה, שינויים ניווניים במבנה התעלה הקוביטלית ועוד.
קליניקה
- כפיפה בלתי רצונית (Claw hand) של האצבע הרביעית ושל הזרת
- ניוון השרירים הקטנים בכף היד
- שינוי תחושתי במחצית האצבע הרביעית ובזרת וכן בחלק של כף היד מעל האצבעות הללו
- סימן חיובי ע"ש טינל (Tinel's sign)
- בדיקה להולכה חשמלית EMG עשויה לעזור
- יש לשלול אפשרות שהתסמינים נובעים מפתולוגיות אחרות כגון מרפק גולף או מפריצת דיסק בצוואר.
טיפול בתסמונת התעלה הקוביטלית
שינויים בהתנהלות הארגונומית שיכללו התנהגות שתפחית עומסים מעל המרפק. תומך מרפק, שימוש באמצעי עזר לרפוי דלקות כגון לייזר רך, אולטרה סאונד ותרגילי מתיחות. במקרים עקשניים יש לשקול כירורגיה להפחתת הלחץ מעל העצב. הקפדה על התנהגות ארגונומית נכונה כולל הימנעות מהפעלה חוזרנית של המרפק עשויה למנוע הישנות הבעיה.
תסמונת תעלת החישור (רדיאלית)
עצב החישור (Radial) מעניק את יכולות מוטורית לשרירים המותחים של כף היד ותחושה לעור לאורך גב היד כולל האגודל האצבע והאמה. לכידה של העצב החישור (Radial nerve entrapment) במרפק יכולה לגרום לליקוי תפקודי של העצב ולמגוון סימנים ותסמינים הקרויים יחדיו תסמונת תעלת החישור (Radial Tunnel Syndrome).
קליניקה
- כאב ממוקם בחלק החיצוני של המרפק שיכול להקרין לאמה, שורש כף היד ולגב כף היד. במקרים מסוימים יקרין כאב גם לזרוע, כתף ולצוואר.
- שינויים תחושתיים לאורך חלק הגבי של האמה עד לאצבעות האגודל, אצבע והאמה
- חולשה בפשיטת האצבעות
- סימן חיובי ע"ש טינל (Tinel's sign)
- בדיקה להולכה חשמלית EMG עשויה לעזור
טיפול בתסמונת התעלה הרדיאלית
הדרכה והסבר על התנהלות ארגונומית שתפחית את העומסים מעל המרפק. נשקול שימוש בתומך מרפק, ניעזר באמצעים לריפוי דלקות כגון לייזר רך, אולטרה סאונד. נבצע תרגילי מתיחות ונחזיר את האיזון השרירי למרפק. במקרים עקשניים בלבד יש לשקול כירורגיה להפחתת הלחץ מעל העצב. הקפדה על ארגונומיה נכונה ובכלל זה הימנעות מהפעלה חוזרנית של המרפק עשויה למנוע הישנות הבעיה.
דלקת או קרע בגיד הדו או התלת ראשי
שני הגידים הפגיעים ביותר לקרעים ודלקות, מלבד מרפק טניס ומרפק גולף הם הגיד של השריר הדו ראשי (Biceps Tendinosis) הממוקם בחלק הקדמי של המרפק והגיד התלת ראשי (Triceps Tendinosis) הממוקם בחלק האחורי של המרפק.
כמובן גורם הסיכון לקרעים ולדלקות בגידים אלו כמו בגידים ואחרים הוא לרוב עומס יתר הנגרם בגין מאמץ מצטבר או מאמץ חד פעמי גדול מידי (מאמץ הרמה – דו ראשי, תנועות זריקה – תלת ראשי). קרע של הגיד הדו ראשי יגרום לתחושת קריעה אצל החולה ודפורמציה של השריר (סימן פופיי). רוב הנפגעים בגידים אלו הם גברים בני 45-60.
קליניקה
- כאבים מקומיים
- השלכות כאב לקדמת האמה
- מגבלות תנועה ותפקוד
טיפול בדלקת בגידים
במקרים של קרע חלקי נטפל באופן שמרני במרפאה. הטיפול התבסס על מנוחה מפעילות כואבת, אמצעי עזר לטיפול בדלקות וטכניקות טיפול ידניות. במקרים של קרע מלא יופנה החולה לכירורגיה.
תסמונת פרונטור
תסמונת פרונטור מתרחשת כאשר העצב התווך נלחץ במעבר בין שני הראשים של שריר השריר הכפן העגול (Pronator teres) הממוקם בקדמת המרפק. גם במקרה הזה עומס היתר הנגרם בין היתר בגלל משחקי מחבט או ספורט הכרוך בזריקות. החולה יתלונן על כאבים בקדמת המרפק ותחושת נימול והירדמות בהמשך האמה.
אבחון טיפול ושיקום
האבחון והטיפול בגירוי העצבי נעשים במרפאתנו.
פריצת דיסק צווארי
כאבים במרפק יכולים להופיע בגלל נזקים שמקורם עמוד השדרה הצווארי. נזק לדיסק בין חולייתי בצוואר כולל בלט דיסק, בקע דיסק או פריצת דיסק עלולים לגרום ללחץ על שורש עצב צווארי או על חוט השדרה ולגרום בין יתר הסימנים והתסמינים גם לכאבים ביד, כולל במרפק.
אבחון, טיפול ושיקום
על מנת לאתר את מקור הכאבים בצוואר יש לערוך אבחנה מבדלת ולזהות את הממצאים השונים בעתת לקיחת ההיסטוריה הרפואית ובעת ביצוע הבדיקה הגופנית. סימנים ותסמינים אופייניים כוללים כאבים בצוואר, הקרנות כאב ליד, אובדן תחושה ביד ועוד. טווח התנועה של הכתף לא יפגע וזאת לעומת טווח התנועה בצוואר שצפוי להיפגע.
מחלות לב
כאבי יד ומרפק עלולים להתפתח גם על רקע של מחלת לב כמו אוטם שריר הלב (Myocardial infarction). מחלת לב זאת עלולה בין יתר הסימנים והתסמינים לגרום גם להקרנות כאב ליד ולמרפק השמאליים.
אבחון, טיפול ושיקום
על מנת לאבחן במדויק מה מקור הכאבים ביד יש לבצע אבחנה מבדלת שבה נבדקים כלל הסימנים והתסמינים של החולה. אלו במקרה של מחלת לב צפויים לכלול: כאבים חריפים ביד ובכתף ולחץ בחזה וכן כאבים ביד ולחץ בחזה הגוברים עם כל מאמץ קל ופוחתים מיד במנוחה.
References:
Elbow (Olecranon) Bursitis – OrthoInfo – AAOS https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/elbow-olecranon-bursitis/
Schäfer VS, Recker F, Vossen D, Geffken I, Matuschek E, Hartung W. Prevalence of Elbow Joint Arthritis and Enthesitis in Rheumatoid Arthritis. J Clin Med. 2020 May 24;9(5):1590.
Elbow (Olecranon) Bursitis: Symptoms, Causes & Treatment – Cleveland Clinic https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22553-elbow-olecranon-bursitis
Descatha A, Despréaux T, Calfee R P, Evanoff B, Saint-Lary O. Progressive elbow pain BMJ 2016; 353 :i1391
Elbow Arthritis – Shoulder & Elbow – Orthobullets https://www.orthobullets.com/shoulder-and-elbow/3084/elbow-arthritis
Nirschl RP. The epidemiology and health care burden of tennis elbow: a population-based study. Ann Transl Med. 2015 Jun;3(10):133.
Kraan, RBJ, de Nobel, D, Eygendaal, D, et al. Incidence, prevalence, and risk factors for elbow and shoulder overuse injuries in youth athletes: A systematic review. Transl Sports Med. 2019; 2: 186–195.
Olecranon bursitis: a systematic overview https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5003009/
Prevalence of radiographic primary osteoarthritis at peripheral sites in elderly subjects https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15675104/
Rahman Shiri and others, Prevalence and Determinants of Lateral and Medial Epicondylitis: A Population Study, American Journal of Epidemiology, Volume 164, Issue 11, 1 December 2006, Pages 1065–1074,
Lateral epicondylitis: epidemiology, natural history, diagnosis, and treatment https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445127/