קליקים במפרקים – אבחון וטיפול מהירים עשויים להציל את הפרק הרועש מנזק בלתי הפיך. רעשים אקראיים הבוקעים מהפרקים הגוף בעת ביצוע תנועה אינם מעידים בהכרח על מצב פתולוגי. עם זאת קליקים, חריקות ורעשים (Crepitus) הבוקעים מהמפרקים באופן חוזר ונשנה עלולים להעיד על נזק. רעשים מהמפרקים יכולים להתלוות להרמת כתף, לישיבה, לעלייה במדרגות או לריקוד סוער. אנשים מרבים להתלונן. תלונות שכיחות על לקליקים הבוקעים מהמפרקים מתייחסות לרוב לקליקים בברכיים, בלסת, בעמוד השדרה, בידיים ועוד.
אם לרעשים הללו לא נלווים כאבים, מגבלות תנועה ו/או נפיחות אתם צריכים להיות מוטרדים פחות. עם זאת אסור להיות שאננים. עומס מינימלי על מפרקים רועשים עלול על ציר הזמן לגרום גם לכאב במפרק. גורם שכיח לנזקים ורעשים במפרקים הוא לרוב שינויים ניווניים על רקע דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis). במאמר הנוכחי "קליקים במפרקים אבחון וטיפול נדון בנושא הזה בהרחבה.
קליקים במפרקים אבחון וטיפול – רקע
מפרקים רועשים הם תופעה נפוצה שיכולה להיות לה סיבות שונות. חריקות ורעשים אחרים במפרקים עלולים להיגרם על ידי:
- בועות אוויר בנוזל הסינוביאלי, הנוזל המשמן את המפרקים. בועיות אלה "מתפוצצות" כאשר נוצר עליהן לחץ הנובע מתנועות
- תנועה של גידים (Tendon snapping) ורצועות על פני משטחים גרמיים
צלילים אלה אינם מזיקים בדרך כלל ואינם מעידים על נזק או מחלה למפרקים, אלא אם כן הם מלווים בכאב או נפיחות. עם זאת, מפרקים רועשים יכולים גם להיות סימן לדלקת מפרקים ניוונית, מצב ניווני הנובע משחיקת הסחוס, הרקמה החלקה המכסה את קצות העצמות. דלקת מפרקים ניוונית עלולה לגרום לנוקשות מפרקים, דלקת וטווח תנועה מופחת.
אנטומיה בסיסית של מפרק
מפרק – הוא המקום שבו נפגשות שתי עצמות או יותר. נהוג לסווג את קבוצות המפרקים בגוף האדם על פי פרמטרים שונים. חלוקת המפרקים על פי יכולת התנועה כוללת:
- מפרק צמוד (Synarthrosis). זהו לרוב מפרק סיבי מוגבל מאוד בתנועה כמו המפרקים בין עצמות הגולגולת (skull sutures).
- מפרקים נעים חלקית (Amphiarthrosis). אלו לרוב מפרקים סחוסיים בעלי תנועה מוגבלת כמו המפרקים בין החוליות בעמוד השדרה
- מפרק נע חופשי (Diarthrosis) או מפרק סינוביאלי כמו מפרק הירך. זהו סוג המפרק השכיח ביותר בגוף. מפרק סינוביאלי מאפשר יכולת תנועתית גדולה.
המבנה האנטומי של המפרקים הסינוביאליים כולל:
- קצוות העצמות מכוסות בסחוס שתפקידו למנוע מגע בין העצמות ולהחליק את התנועה
- חלל המפרק המכיל רקמה סינוביאלית ונוזל סינוביאלי שתפקידו לסוכך את המפרק
- קופסית העוטפת את המפרק
- רצועות התומכות במפרק
- בחלק מהמפרקים הסינוביאליים (ברך, מפרק הלסת) ישנם כריות סחוסיות – מיניסקוסים. מיניסקוסים אלה מפרידים בין העצמות, מונעים חיכוך וסופגים זעזועים.
סוגי מפרקים סינוביאליים
גם את המפרקים הסינוביאליים מחלקים על פי יכולת התנועה שלהם לשש קבוצות שונות:
- מפרק כדורי (Ball and socket joint) כמו מפרק הירך. זהו מפרק המורכב ממכתש ועלי ומתאפיין ביכולת תנועתית רחבה ביותר.
- מפרקי ציר (Hinge joint). כמו מפרק המרפק. זהו מפרק הבנוי כציר המאפשר תנועות כפיפה ופשיטה בלבד.
- מפרק סיבובי (Pivot joint). כמו המפרק שנוצר בין עצם החישור שנעה סביב עצם הגומד.
- מפרקי אוכף (Saddle joint). כמו המפרק שבין האגודל לשורש כף היד המאפשר תנועה רחבה מלבד תנועה סיבובית על ציר.
- מפרק אליפטי (Condyloid joint). דומה למפרק כדורי אך מאפשר תנועה מוגבלת יותר. לדוגמה המפרקים שבין חלקי האצבע.
- מפרקי החלקה (Plane joint). מורכב משתי עצמות המחליקות האחת על השנייה כמו המפרק בין עצמות שורש כף היד. מאפשר תנועה קטנה לכל כיוון.
קליקים במפרקים – מה גורם לזה?
נזקים אפשריים למפרק יכולים להיגרם בגלל:
- דלקות פרקים
- פציעה טראומטית
- פציעה על רקע של ביצוע תנועות חוזרניות וחשיפה לעומסים חוזרניים.
דלקות פרקים
דלקת פרקים עלולה לפגוע במפרק אחד בודד או במספר מפרקים. מפרק שנפגע מדלקת פרקים עלול בין היתר להשמיע רעשים במהלך תנועה. דלקת הפרקים השכיחה ביותר היא דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis). רוב האנשים מעל גיל 40 סובלים או יסבלו בחומרה כזאת או אחרת מהסימנים והתסמינים של דלקת פרקים זאת. דלקת פרקים ניוונית נגרמת בשל עומסי יתר, ליקויים מבניים ועוד. דלקת ניוונית זאת גורמת לבלאי (Wear and tear) של הסחוסים והמפרקים שלנו עקב השימוש שאנו עושים בהם. מעל גיל 55 דלקת פרקים ניוונית היא הגורם הגדול ביותר למוגבלות תנועתית.
מטבע הדברים מפרקים שאנו נוטים להשתמש בהם יותר כמו כפות ידיים או מפרקים נושאי משקל (ברך, עמוד שדרה, ירך) נתונים לעומסים גדולים יותר ועל כן חשופים לבלאי גדול יותר. גם מפרק שנפצע או נותח עלול לפתח דלקת פרקים ניוונית בשלבים מוקדמים יותר של החיים. דלקת פרקים ניוונית גורמת:
- לפגיעה הדרגתית בסחוסים ובעצמות במפרק
- צמיחה של זיזים גרמיים (Bony spurs)
- דלקת של הרקמה הסינוביאלית
- ייצור מוגבר של נוזל הגורם לנפיחות
- התעבות והתכווצות של הרקמות סביב המפרק ועוד.
ישנם מספר גורמי סיכון להתפתחות דלקת פרקים ניוונית כולל כאמור:
- גיל (עם השנים עולה הסיכון)
- מבנה לא תקין (למשל ברכי X או ברכי O)
- עיסוק (לקלדנית סיכון גדול יותר להתפתחות דלקת פרקים ניוונית בכפות הידיים)
- ספורט מועדף (לכדורגלן סיכון גדול יותר להתפתחות דלקת פרקים ניוונית בברכיים)
ישנן דלקות פרקים אחרות שעלולות לגרום לנזקים במפרקים ובעקבות נזקים אלו להתפתחות רעשים. בין דלקת הפרקים הללו נכלול:
- מחלת פרקים שגרונית (Rheumatoid arthritis)
- דלקת פרקים פסוריאטית (Psoriatic arthritis)
- מחלת זיהומית של המפרק (Septic arthritis)
- שיגדון (Gouty arthritis) ועוד.
פציעה טראומטית
נזקים למפרקים עלולים להתרחש גם בגין פציעה טראומטית כמו פציעת ספורט. דוגמאות לפציעות ספורט כוללות "סיבוב של הברך" קרע רצועות ו/או קרע מיניסקוס (Meniscus), התנגשות עם שחקן יריב ונקיעה חמורה של הקרסול ופציעה של הסחוס בתוך המפרק, הרמת משקולות באופן לא נכון הגורמת לנזק לדיסק הבין חולייתי (בלט דיסק, בקע דיסק, פריצת דיסק).
פציעה בגין עומסים חוזרניים
נזקים למפרקים עלולים להתרחש גם בגלל עומסים חוזרניים הנוצרים בעבודה או בפעילות הגופנית וגורמים לאגירה איטית של נזקים במפרקים. דוגמאות לפציעות על רקע של עומסים ותנועות חוזרניים נכלול ישיבה ממושכת הגורמת לאחר מספר שנים לנזק לסחוסים ולדיסקים הבין חולייתיים בעמוד השדרה, שחקן כדור יד המוסר כדורים כאשר הכתף שלו נמצאת מעל גובה הראש עלול לגרום לפגיעה בסחוס ובגידים במפרק הכתף, עלייה מרובה במדרגות עלולה לגרום לשחיקה של הסחוס מתחת לפיקת הברך (Patella) ועוד.
קליקים במפרקים – אבחון
אבחון מהיר ומדויק מפרק רועש יאפשר במידת הצורך טיפול נכון ויעיל במפרק וימנע נזקים כרוניים שעלולים להגיע לכדי הצורך להחליף מפרק. עם זאת קליקים במפרקים אבחון וטיפול חייבים להתבסס על ביצוע של אבחנה מבדלת. הליך זה יוודא שאנו לא מפספסים באבחון ולכן גם לא בטיפול.
היסטוריה רפואית
ראשית נתחיל עם לקיחת היסטוריה רפואית אישית ומשפחתית. נלמד מתי החל הכאב, מה גרם לו (טראומה) ומה סוג הכאב. נברר אלו פעולות או מנחים מחמירים או מפחיתים את עוצמת הכאב ועוד. נלמד על קיומן של נטיות גנטיות משפחתיות להתפתחות מחלות כשעלולות לגרום נזק למפרקים כולל, דלקת פרקים פסוריאטית, שיגדון, דלקת פרקים שגרונית ועוד. נלמד על הרגלים, עיסוקים ותחביבים שעלולים לגרום לעומסי יתר על המפרקים.
בדיקה גופנית
באמצעות הבדיקה הגופנית נשחזר את הרעשים במפרק שעליו אתם מתלוננים. נזהה את הנזק ונעריך את חומרתו. במהלך הבדיקה הגופנית נתבונן בחלק האנטומי המדובר במגוון מצבים דינמיים ופסיביים. קליקים בגב התחתון יוביל לבדיקה של עמוד השדרה המותני, קליקים בצוואר יובילו לבדיקה של עמוד השדרה הצווארי, קליקים בלסת יובילו לבדיקה של מפרק הלסת וכך הלאה. בין היתר נבדוק את טווחי התנועה של המפרק המעורב. נערוך בדיקות אורתופדיות ובדיקות נוירולוגיות. לאחר שלבים אלו יהיו בידנו מספיק נתונים כדי לקבוע אבחון. כאשר המידע שאספנו אינו מאפשר אבחון נפנה את החולה לביצוע בדיקות מתקדמות.
בדיקות דימות ומעבדה
דימות כגון צילומי רנטגן, CT ו/או MRI ו/או בבדיקות מעבדה כדי לזהות עדויות לקיומה של דלקת פרקים או נזק טראומטי במפרק. נפנה את החולה לביצוע בדיקות אלו גם כאשר הוא אינו מגיב לטיפולים שניתנים לו. חשוב לציין שנפנה לחדר מיון לבירור רפואי יסודי נוסף כול חולה שבין יתר הסימנים והתסמינים יתלונן גם על:
- חום גבוה
- צמרמורות
- אובדן משקל בלתי מוסבר
- כאב חריף שאינו פג במנוחה ועוד
סימנים ותסמינים אלו מעלים את הסבירות שהגורם לכאבי הברכיים אינו מכאני ומהווים דגל אדום.
טיפול עצמי ברעשים במפרקים?
אם מלבד הרעשים הבוקעים מהמפרק אינכם חשים כאבים ו/או נפיחות ו/או מגבלות תנועה הרי שהנזקים במפרק אינם מלווים בדלקת חריפה. במצב הזה ניתן להסתפק במודעות לנזק במפרק ולהתנהל נכון. התנהלות נכונה כוללת הקפדה על שימוש מידתי במפרק כמו:
- להפחית את פרק הזמן שבו אתם מקלידים (כפות ידיים רועשות)
- להפחית את השימוש במדרגות (ברכיים רועשות)
- להפסיק שימוש חוזרני עם הברך (כתפיים רועשות)
- לצמצם למינימום פעילות גופנית שיוצרת עומסי יתר על המפרק הרועש ועוד
- עם זאת חשוב לציין שמנוחת יתר עלולה לגרום לניוון ולהחמרה של מצב המפרק. מסיבה זאת לא נכון להיכנס למיטה ולנוח בצפייה שהרעשים הללו יחלפו.
- חשוב להרבות בפעילות גופנית אך כזאת שאינה גורמת לכאבים או רעשים במפרק.
קליקים במפרקים – טיפול כירופרקטי
קבלו עזרה מקצועית כאשר מלבד רעשים הבוקעים מהמפרקים אתם חשים אחד או יותר מהסימנים והתסמינים הבאים:
- כאבים
- נפיחות
- מגבלות תנועה
כירופרקטיקה יודעת לאבחן ולטפל באופן שמרני ברוב הגורמים לרעשים במפרקים הנובעים מעומס יתר, שיבושים מבניים ותפקודיים, מחלות פרקים ונזקים טראומטיים. כירופרקט יאבחן את הגורם לסימפטומים הללו ויעריך את חומרת הנזק. כאמור רוב הסיכויים שהסימנים והתסמינים הללו נגרמים בגלל:
- מחלת פרקים ניוונית
- דלקת פרקים שגרונית
- מחלת פרקים זיהומית
- נזק טראומטי למפרק
לאחר שזיהה את הגורם לרעשים הבוקעים מהמפרק שלכם יחל הכירופרקט לטפל בהן. הטיפול הכירופרקטי במפרק רועש וכואב יכלול:
- ההנחיה וההדרכה בנושאים ארגונומיים ופעילות גופנית נכונה
- טיפול במפרק יכלול שימוש בציוד עזר כגון לייזר רך
- תומכי מפרק ועוד
- שימוש בטכניקות טיפול ידניות
עם שוך השלב הדלקתי יחל שלב השיקום. לדעתי, יש לצמצם במידת האפשר את השימוש בתרופות ובוודאי בכירורגיה כדי לשפר את מצב המפרק יחד עם זאת לפעמים מצב המפרק כול כך קשה שאין מנוס משימוש באמצעים אלו.
References:
Lozada CJ. Crepitus in osteoarthritis: a clinical overview. Rheumatol Ther. 2019;6(2):155-162.
Ruhdorfer A, Wirth W, Hitzl W, et al. Association of noisy knees with knee symptoms and incident knee osteoarthritis: data from the Osteoarthritis Initiative. Arthritis Care Res (Hoboken). 2016;68(12):1732-1738.
Castellanos J, Axelrod D, Bonnet A, et al. Relationship between joint sounds and meniscal lesions: an in vivo study using open MRI. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2014;22(4):807-813.
de Oliveira Silva D, Pazzinatto MF, Rathleff MS, et al. Joint sounds in knee osteoarthritis do not reflect the severity of symptoms or function: an exploratory cross-sectional study. Clin Rheumatol. 2019;38(5):1447-1453.
Steultjens MP, Dekker J, van Baar ME, et al. Range of joint motion and disability in patients with osteoarthritis of the knee or hip. Rheumatology (Oxford). 2000;39(9):955-961.
Kim JH, Lee SH, Park JW, et al. The relationship between patellofemoral crepitus and radiographic findings in patients with patellofemoral instability: a retrospective study. BMC Musculoskelet Disord. 2020;21(1):80.
Ratzlaff CR, Liang MH. New developments in osteoarthritis: is it a mechanical or inflammatory disorder? Nat Clin Pract Rheumatol. 2004;3(9):458-459.
Suri P, Miyakoshi A, Hunter DJ, et al. Does lumbar spinal degeneration begin with the anterior structures? A study of the observed epidemiology in a community-based population. BMC Musculoskelet Disord. 2011;12:202.
Tashiro T, Kikuchi S, Itoh S, et al. Changes in flow properties of synovial fluid following joint exercise in patients with osteoarthritis of the knee: correlation between synovial fluid viscosity and proteoglycan concentration after exercise-induced changes in synovial fluid volume. J Orthop Sci. 2001;6(5):405-410.
Zhang YQ, Xu LQ, Liu YL, et al. Effects of joint mobilization on chronic ankle instability: a randomized controlled trial. Disabil Rehabil. 2017;39(7):645-652.