כאבים בברך בקרב רקדנים

כאבים בברך בקרב רקדנים

כאבים בברך בקרב רקדנים מהווים עניין שכיח ביותר. מפרק הברך שהוא המפרק הגדול ביותר בגופנו יכול לשאת עומסים הגבוהים פי כמה ממשקל גופנו. על פי כן, מחול אינטנסיבי הכרוך בקפיצות רבות ומחויבות לשלמות תנועתית מצליח לפגוע בו.

הברך הנו מפרק סינוביאלי מסוג ציר (Hinge joint). יכולת התנועה של הברך מוגבלת וכוללת כיפוף, יישור, מעט רוטציה ומעט החלקה. המפרק מדופן בסחוסים ובמיניסקוס, עטוף בקופסית, מחוזק על ידי רצועות ומונע על ידי גידים ושרירים חזקים. למרות עוצמתו, רקדנים, ובעיקר רקדנים מקצועיים חוצים את סף יכולת ספיגת העומסים שלו. פגיעה בכל אחת מהרקמות במפרק תוביל להתפתחות סימנים ותסמינים בברך. בין יתר הסימנים והתסמינים נמנה:

  • כאבים בברך
  • מגבלות תנועה ועוד

מיקום הכאב בברך יכול לתת לנו רמז לגבי מקור הכאב. הכאבים יכולים להופיע:

  • בחלק הפנימי של הברך
  • או בחלק החיצוני של הברך
  • בחלק האחורי של הברך
  • וכמובן בקדמת הברך באזור הפיקה מעליה או מתחתיה

במאמר הנוכחי "כאבים בברך בקרב רקדנים" נרחיב אודות הנושא.

כאבים בברך בקרב רקדנים – רקע

העומסים המוטלים על הברכיים של הרקדנים הוא חריג בכול קנה מידה. רקדנים מבצעים עשרות ומאות קפיצות בשיעור אחד או במופע אחד. כל הרקמות המרכיבות את הברך חשופות לעומסים חריגים ועל כן נוטות להיפצע. בין הרקמות הללו נציין:

כאבי ברכיים הם בעיה נפוצה בקרב רקדנים, במיוחד אלה שהם צעירים ועוברים צמיחה. שכיחות כאבי ברכיים אצל רקדנים משתנה בהתאם לסוג, עוצמה ומשך הריקוד, כמו גם המאפיינים האישיים של הרקדנים. עם זאת, השכיחות של כאבי ברכיים בקרב רקדנים בגילאי 11-16:

  • היא 30% – 36% (גבוהה יותר מאשר אצל ספורטאים אחרים)

הגורמים העיקריים לכאבי ברכיים אצל רקדנים כוללים כונדרומלסיה פטלה, תסמונת כאב פטלופמורלי, תסמונת כרית שומן בברך, תסמונת אוסגוד-שלאטר ועוד.  מצבים אלה קשורים לעתים קרובות לשימוש יתר, תנועתיות יתר במפרקים, אכילה לא מסודרת ובריאות עצם ירודה. כדי למנוע ולטפל בכאבי ברכיים אצל רקדנים, חשוב לזהות את גורמי הסיכון, לבצע אבחנה מדויקת ולספק התערבויות מתאימות המתייחסות להיבטים הביומכניים, התזונתיים והפסיכולוגיים של הריקוד.

הרבה פעמים הרקדנים והרקדניות חושבים שפציעות זה חלק מהעניין אז זהו שלא. התנהלות מפוכחת עשויה לאפשר לכם לשרוד כרקדנים שנים ארוכות. להלן תסמונות שכיחות של כאבים בברך בקרב רקדנים:

תסמונת פטלופמורל בקרב רקדנים

"תסמונת כאבי ירך-פיקה" או תסמונת פטלופמורל (Patellofemoral Pain Syndrome) נובעת מפגיעה בסחוס המצוי במפרק שבין עצם הירך לפיקה. במחצית מהמקרים שתי הברכיים תהיינה מעורבות. הגורמים לשחיקת הסחוס במפרק הזה הם בעיקר עומס יתר שנוצר בעקבות כפיפות ויישור ברכיים חוזרניות או/ו תנועה לקויה של פיקת הברך. הבעיה שכיחה יותר בקרב רקדניות וגם בקרב רצים (ברך רצים).

סימנים ותסמינים

הסימפטומים של הפרעה זאת כוללים:

  • כאבי ברכיים. פעולות הכרוכות בכפיפה ויישור הברך כמו בעלייה וירידה במדרגות וכן ישיבה עם ברכיים כפופות וכריעת ברכיים יגרמו להחרפה בכאבים. יישור הברכיים צפוי להפחית את הכאבים.
  • ומגבלות תנועה
  • רעשים וחריקות עלולים להתלוות לתנועת הברך

אבחון, טיפול שיקום

אבחון וטיפול מהיר בכאבי פיקה ירך עשויים למנוע התפתחות הבעיה לקצר את זמן הריפוי. האבחון מתחיל מלמידה של ההיסטוריה הרפואית (מיקום הכאב, מתי וכיצד החל, מה מקל ומה מחמיר אותו ועוד). לאחר מכן נמשיך בבדיקה פיזית. במהלך הבדיקה הפיזית ננסה לשחזר את התלונות שלכם על כאבים בברך. נתבונן, נמשש, נניע ונפיק את המידע הנדרש לאבחון. אם קיים ספק ניעזר באמצעי הדמיה כולל רנטגן, MRI ו/או CT.

הטיפול השמרני בכאבי פיקה ירך יכלול התייחסות לכול השרשת הקינטית של הגפה התחתונה. הטיפול יכלול חלק או את כול האמצעים הבאים:

  • הימנעות מתנועות ומנחים הגורמים לכאב
  • שימוש באמצעים להפחתת דלקות כגון אולטרה סאונד, גלי הלם ולייזר רך
  • פעילות גופנית אלטרנטיבית
  • שמירה על טווחי התנועה
  • איזון כוח וגמישות של השרירים הפועלים על הגפיים התחתונות
  • חיזוק שרירי ליבה
  • תיקון ליקויים מבניים (אורך רגליים שונה, כף רגל שטוחה)
  • אימון המערכת הפרופריוצפטיבית

את החזרה לרחבת הריקודים יש לבצע באופן הדרגתי ורק לאחר שנטרלנו את הגורם לכאבים במפרק הפיקה ירך. מקרים עקשניים יופנו לטיפול תרופתי ו/או טיפול כירורגי.

פריקת פיקת הברך בקרב רקדנים

מיקום לקוי של פיקת הברך (Patellar Misalignment) או פריקה של פיקת הברך (Patellar Dislocation) היא פתולוגיה נוספת שאנו רואים יותר בקרב רקדנים ורקדניות. פריקה של פיקת הברך משמעותה יציאה של פיקת הברך מהחריץ (groove) שבו היא מתפקדת, המצוי על עצם הירך. פריקת הפיקה יכולה להיות זמנית כלומר הפיקה יוצאת ממקומה בחריץ וחוזרת אליו באופן ספונטני או קבועה שבה הפיקה יוצאת ממקומה ולא חוזרת אליו. פריקות חוזרות ונשנות של פיקת הברך תגרום בהכרח לנזקים משמעותיים במפרק פיקה ירך.

סימנים ותסמינים

הסימפטומים של פריקת פיקת הברך עלולים לכלול:

  • כאבים בברך הממוקדים במפרק פיקה ירך
  • מגבלות תנועה קשות
  • נפיחות
  • תחושת חוסר יציבות

בשלבים מתקדמים יופיעו סימנים של דלקת פרקים ניוונית במפרק פיקה ירך כולל רעשים וחריקות שהתלוו לתנועת הברך.

אבחון, טיפול שיקום

אבחון התופעה תתבצע במרפאה. היסטוריה רפואית ובדיקה קלינית פשוטה יצביעו על מהות הבעיה. אמצעי הדמיה כמו צילום רנטגן או MRI עשויים להועיל בשלילת נזקים נוספים לברך.

הטיפול בפריקה של הפיקה ובכול השרשת הקינמטית של הגפה התחתונה יכלול חלק או כול האמצעים הבאים: במידת הצורך מניפולציה להחזרת הפיקה למקומה, הימנעות מתנועות, מאמצים או מנחים הגורמים להחמרת כאבים בברך ו/או לתחושה של פריקת פיקה מתקרבת, מספר שבועות של הגבלת תנועת הפיקה על ידי תמיכה.

שיקום הברך יכלול שיפור טווחי תנועה החזרת האיזון של כוח וגמישות לשרירים הפועלים על פיקת הברך, שיפור שיווי המשקל וחוש החישה העצמית. במקרים קשים של פריקות חוזרות ונשנות לא יהיה מנוס מתיקון כירורגי של הבעיה.

קרע מיניסקוס בקרב רקדנים

כאבים בברך בקרב רקדנים
כאבים בברך בקרב רקדנים

העומסים הנוצרים על הברכיים במחול עלולות להזיק בין היתר גם למיניסקוס ולגרום לקרע במיניסקוס. המיניסקוס הנם רקמות סחוסיות בצורת חצי סהר המפרידות בין שני חלקיו הגרמיים של הברך ותפקידן לבלום זעזועים. כל ברך מצוידת בשני מיניסקוסים. כפיפות ברכיים חוזרות ונשנות עם או בלי רוטציות פוגמות לאיטן במבנה המיניסקוס וגורמות לקרע. קרע במיניסקוס יכול להתפתח גם על רקע טראומטי.

סימנים ותסמינים

הסימנים והתסמינים הנלווים לקרע במיניסקוס כוללים:

  • כאבים בברך המעורבת
  • מגבלות תנועתיות
  • נפיחות של הברך
  • חריקות ורעשים הבוקעים מהברך במהלך תנועה
  • ולעתים נעילת הברך

נעילת ברך יכולה להתרחש כאשר פיסת מיניסקוס חופשיה נעה אל בין החלקים הגרמיים ומתמקמת באופן שאינו מאפשר תנועה.

קרע במיניסקוס – אבחון

אבחון קרע מיניסקוס מתבצע במרפאה באמצעות לימוד הנתונים הנלקחים מההיסטוריה הרפואית (סוג כאב, מיקומו, מתי וכיצד החלו כאבים בברך, מה מחמיר את הכאב.) וממצאים הנאספים במהלך הבדיקה הפיזית שבה נשחזר את התסמינים שמהם אתם סובלים, נלמד איזה מיניסקוס קרוע ונעריך את חומרת הנזק. במסגרת הבדיקה הגופנית נצפה באופן ההליכה/עמידה/ריצה, נבדוק טווחי תנועה ונבצע בדיקות אורתופדיות ובדיקות נוירולוגיות. אם יש ספק באבחון נעזר באמצעי הדמיה כגון MRI.

טיפול שמרני בקרע במיניסקוס ובכול השרשת הקינמטית של הגפה יכלול חלק או את כול האמצעים הבאים: הימנעות מביצוע תנועות או שהייה במנחים הגורמים לכאבים בברכיים, פעילות גופנית חלופית, קביים, חבישה, תומך ברכיים, אמצעים לעזרה בריפוי כגון אולטרה סאונד ומכשיר לייזר רך.

שיקום הברך טרם חזרה למחול יכלול שיפור טווחי תנועה של הברכיים, החזרת האיזון לשרירים הפועלים על הברכיים בכל הנוגע לכוח וגמישות, שיפור החישה העצמית (פרופריוספציה), שיפור שיווי המשקל, שיפור התפקוד של מפרקי הקרסול, מפרקי הירך והגב, שיפור בטכניקות ריקוד. במקרה הצורך יופנה החולה לטיפול תרופתי נוגד דלקת ו/או טיפול כירורגי.

פשיטת יתר של הברכיים בקרב רקדנים

בני נוער, צעירים ובעיקר צעירות העוסקים במחול חשופים גם להתפתחות מתיחת יתר של הברכיים (Hyperextension) או כפי שהתופעה קרויה בלטינית – .Genu Recurvatum תופעה זו מתאפיינת בברכיים שבמצב עמידה ממשיכות להימתח לאחור מעבר למצב ישר של 180 מעלות. מתיחת יתר של הברכיים גורמת לשינויים באופן ההליכה, לפגיעה בחוש החישה העצמית (פרופריוספציה) ועלולה לגרום לעומסים ולנזקים בברכיים. הגורמים העיקריים לתופעה בקרב העוסקים במחול כוללים גמישות יתר, חוסר איזון שרירי וביצוע נעילת יתר של הברכיים באופן חוזר ונשנה.

סימנים ותסמינים

מתיחת יתר של הברכיים עלולה לגרום לנזקים בברכיים כגון שחיקת סחוסים, להתפתחות כאבים בברך המעורבת ומגבלות תנועה. בשלבים מתקדמים יותר לתנועת הברכיים עלולות להתלוות חריקות ורעשים אחרים.

אבחון, טיפול ושיקום

בדיקה גופנית והיסטוריה רפואית מספיקים כדי לאבחן את הבעיה הזאת. במהלך הבדיקה יש לבדוק את האיזון השרירי מבחינת גמישות וכוח שמתקיים בין שרירי המיתר מאחור לבין השריר הארבע ראשי מלפנים. כמו כן יש לוודא שלמתיחת היתר לא נלוות בעיות נוספות כולל יציבה לקויה של הגב התחתון, סטייה של פיקת הברך ממקומה, שברי מאמץ ועוד.

הטיפול במתיחת יתר של הברכיים בכול השרשת הקינמטית חייב לכלול הימנעות זמנית מפעולות, מנחים ומאמצים הגורמים לכאב. יש לשקול שימוש זמני בתומך ברכיים שיגביל את תנועת הברך ולא יאפשר מתיחת יתר. במקרים קיצוניים יש לשקול תיקון כירורגי של הבעיה. ניתן להיעזר באמצעים לריפוי דלקות כגון לייזר רך ואולטרה סאונד.

שיקום ברכיים הסובלות ממתיחת יתר צריכות להתמקד בשיפור איזון הכוח והגמישות בשרירים הפועלים על הברכיים, שיפור שיווי משקל ואימון חוש החישה העצמית. יש לבדוק האם ניתן לשנות את אופן הריקוד כדי להשיל ממנו מנחים או פעולות הכרוכים במתיחת יתר של הברכיים.

ברך קופצים בקרב רקדנים

רקדנים ורקדניות סובלים לעיתים קרובות גם מברך קופצים (Jumper's Knee). ברך קופצים היא למעשה דלקת בנקודת החיבור התחתונה בין גיד פיקת הברך (Patellar tendon) לפיקת הברך. תופעה זו שכיחה בקרב רקדנים עקב ריבוי הניתורים ו/או כפיפה חוזרת ונשנית של הברכיים המאפיינים את עיסוקם. הנטייה הראשונית של הרקדנים להתעלם מהכאבים וחמור יותר ליטול תרופות לשיכוך הכאב כדי שיוכלו להמשיך לרקוד הן הגורם לכך שברך קופצים מתפתחת ברוב המקרים להיות בעיה כרונית.

סימנים ותסמינים

כאבים בברך, בקדמת הברך מיד מתחת לפיקת הברך הם התסמין העיקרי. תחילה יופיע הכאב רק לאחר מאמץ הכולל קפיצות, ריצות או כל מאמץ אחר הכרוך בכפיפת ברכיים. בשלבים מתקדמים יופיעו הכאבים גם במהלך הפעילות ולכן גם יקשו על ביצוע תנועות הכרוכות בכפיפה ויישור הברך. גם שהייה עם ברכיים כפופות עלולה לייצר גירוי של הנזק בברך ולגרום לכאב.

אבחון, טיפול, שיקום

היסטוריה הרפואית שבה נלמד אודות הרקע של הבעיה ובדיקה גופנית שתשחזר את הכאבים שבגינם הגיע הרקדן למרפאה יעזרו לנו לאבחן את הבעיה. מישוש נקודת החיבור התחתונה של פיקת הברך עם גיד הפיקה יצביע על מיקום הנזק ועל חומרתו. חשוב לבצע תהליך של אבחנה מבדלת כדי לשלול גורמי כאב אפשריים נוספים. שימוש באמצעי הדמיה כמו אולטרה סאונד עשוי להועיל באישור האבחון. הטיפול בברך קופצים ובכלל זה בכול השרשת הקינמטית יכלול חלק או את כול האמצעים הבאים:

  • הימנעות זמנית מביצוע פעולות כגון ניתורים וכפיפות ברכיים הכרוכות בכאב
  • פעילות גופנית אלטרנטיבית שאינה גורמת כאב
  • תמיכה
  • חבישה
  • קביים
  • תיקון ליקויים מבניים וביו מכניים של הרקדן
  • תחקור ותיקון ליקויי בטכניקת ריקוד
  • שימוש במכשור חשמלי מתקדם כגון לייזר רך, גלי הלם ואולטרה סאונד

שיקום גיד הפיקה יכלול החזרת איזון הכוח והגמישות לשריר הארבע ראשי (Quadriceps) ולשרירי המיתר (Hamstrings), שיפור טווחי התנועה, שיפור שיווי המשקל, שיפור חוש החישה העצמית. במקרים קשים יופנה הרקדן לטיפול תרופתי ו/או כירורגי.

קרע רצועה בברך בקרב רקדנים

שינויי כיוון מהירים, נפילות, גמישות יתר וליקויים מבניים (למשל: זווית Q גדולה מידי) הן הסיבות לשכיחות קרעים ברצועות הברך בקרב רקדנים ובעיקר רקדניות. כול אחת מארבעת הרצועות העיקריות בברך חשופה למתיחה או קריעה ובכלל זה:

  • הרצועה הפנימית (Medial collateral ligament)
  • רצועה חיצונית (Lateral collateral ligament)
  • הרצועה הצולבת הקדמית (Anterior cruciate ligament)
  • והרצועה הצולבת האחורית (Posterior cruciate ligament)

הרצועות הללו מחברות את עצם השוקה (Tibia) לעצם הירך (Femur) ותפקידן לחזק ולייצב את מפרק הברך.

סימנים ותסמינים

קרע של אחת מהרצועות העיקריות בברך עלולה לגרום להתפתחות:

  • כאבים בברך
  • נפיחות
  • מגבלות תנועה
  • וכמובן חוסר יציבות של הברך

אבחון, טיפול שיקום

אבחון קרע באחת הרצועות בברך תעשה במרפאה. היסטוריה הרפואית ובדיקה פיזית של הברך שבמהלכה נזהה את מיקום הנזק, את חומרתו ואת השפעתו על תפקוד הברך יאפשרו לנו לקבוע את האבחון. בדיקות הדמיה כגון MRI יעזרו לנו לאשר את האבחון ולשלול קיומם של נזקים אחרים.

הטיפול בברך ובכלל השרשת הקינמטית של הגפה התחתונה יכלול חלק או את כול האמצעים הבאים:

  • הימנעות מתנועות, מאמצים ומנחים הגורמים כאבים
  • פעילות גופנית חלופית
  • בשלבים הראשוניים של הפציעה שימוש בקביים ו/או תמיכה וחבישה של הברך
  • שימוש לייזר רך ואולטרה סאונד לריפוי
  • אם יש קרע מלא יש לשקול תיקון כירורגי.

פציעה זאת מחייבת שיקום הברך כדי לאפשר חזרה לרחבת הריקודים. השיקום יכלול:

  • החזרת האיזון של כוח גמישות לשרירי ומפרקי הגפה התחתונה
  • הגדלת או שימור טווחי תנועה
  • שיפור שיווי המשקל ושיפור חוש החישה העצמית. שיפורים אלה יקנו יציבות לברך ולגוף.

כאבים בברך בקרב רקדנים – מניעה

בין יתר הכללים למניעת פציעות ברכיים נציין:

  • הכלל הראשון במניעת פציעות ברכיים הוא הקשבה לגוף. אין לרקוד עם כאבים. אין לרקוד תחת השפעת משככי כאבים
  • בכל הנוגע למבנה: צמצמו ככול שזה נתון בשליטתכם את הליקויים המבניים בגופכם. כך למשל תמכו בכפות רגליים שטוחות. היו מודעים לליקויים המבניים בגופכם ורקדו באופן שאינו מעמיס אזורים אלו יתר על המידה
  • הקפידו על התנהלות אחראית בכל הנוגע לעומסים המוטלים על הגוף בכלל ועל הברכיים בפרט. וודאו שאתם פועלים עם סרגל מאמצים
  • הקפידו על איזון שרירים בכל הנוגע לכוח וגמישות
  • וודאו שטווחי התנועה שלכם תקינים
  • שמרו על שיווי משקל וחוש החישה העצמית של כל השרשרת הקינמטית
  • הקפידו על משקל גוף סביר לגובה שלכם
  • הימנעו מלרקוד על משטחים קשיחים מידי
  • נעלו נעליים טובות ויציבות כדי למנוע נקעים וסיבובי ברכיים
  • הקפידו על ביצוע נכון של טכניקות הריקוד.

References:

Gerbino PG, Stracciolini A, Gearhart MG. Knee Problems in the Young Dancer. In: Prevention of Injuries in the Young Dancer. Springer; 2017. p. 107–24.

Iwatsu J, Yabe Y, Sekiguchi T, Momma H, Tsuchiya M, Kanazawa K, et al. Knee pain in young sports players aged 6–15 years: a cross-sectional study in Japan. BMC Sports Sci Med Rehabil. 2023;15:16.

Liederbach M, Dilgen FE, Rose DJ. Incidence of anterior cruciate ligament injuries among elite ballet and modern dancers: a 5-year prospective study. Am J Sports Med. 2008;36:1779–88.

Nilsson C, Leboeuf-Yde C, Klougart N. The prevalence of knee osteoarthritis in 50-year-old Danes and its relation to occupational work load and physical activity at age 20 and 50 years. Br J Rheumatol. 1997;36:589–94.

Steinberg N, Hershkovitz I, Peleg S, Dar G, Masharawi Y, Heim M, et al. Range of joint movement in female dancers and nondancers aged 8 to 16 years: anatomical and clinical implications. Am J Sports Med. 2006;34:814–23.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

בורסיטיס בירך

בורסיטיס בירך מה גורם לזה

בורסיטיס בירך או דלקת באמתחת תל הירך (טרוכנטריק בורסיטיס) היא בעיה שכיחה. מדובר בדלקת שק (אמתחת) הבורסה, הממוקם מעל תל הירך הגדול ובצדו החיצוני. הסובלים מהתופעה מדווחים על מיחושים מקומיים, מגבלות תנועה, נפיחות והפרעות שינה.

פציעות שחייה מה גורם להן

פציעות שחייה מה גורם להן

פציעות שחייה? גורמים בגלל שחייה אינן נדירות כפי שהרבה אנשים עלולים לחשוב. אכן, שחייה גורמת לגופנו לפעול באופן רגוע תוך שיפור הכושר, טיפוח שרירי היציבה, חיזוק שרירים ועוד. אך אם אתם חושבים שאלו שמרבים לשחות אינם נפצעים לעולם, אתם טועים ובגדול.

כאבים בישבן טיפול

כאבים בישבן טיפול

כאבים בישבן? טיפול המתבסס על אבחון מדויק של מקור הבעיה עשוי למנוע נזקים ותסמינים כרוניים. כולנו חשים מידי פעם במיחוש בישבן. החל ממצב של הירדמות לא נוחה בישבן לאחר שישבנו עליו זמן ארוך ועד למיחושים קשים הנובעים מדלקת בעצם הזנב.