כאבים במפשעה – טיפול המתבצע לאחר אבחון מדוקדק עשוי למנוע ליקויים כרוניים באזור מורכב זה. המפשעה היא האזור האנטומי שבין הבטן התחתונה לירך. אזור אנטומי זה כולל בין היתר מפרקים, גידים, שרירים, סחוסים, כלי דם, עצבים, איברים ועוד. פגיעה בכול אחת מהרקמות הללו עלולה להיות הגורם לסימפטומים שאתם חשים במפשעה.
המורכבות האנטומית של המפשעה הופכת את אבחון הליקויים באזור זה למאתגרים במיוחד. כאבים במפשעה נגרמים לרוב בגלל עומסים חוזרניים המוטלים על המבנים והרקמות באזור. עומסים חוזרניים אלה נוצרים בעבודה, בספורט או סתם בגלל ליקוי יציבה כמו יציבה עצלה. כאב במפשעה עלול להתפתח גם בגלל נזקי חבלה על רקע פציעות ספורט, תאונות דרכים, נפילה ועוד. גם מחלות ובכלל זה דלקת פרקים ניוונית עלולה להיות הסיבה לכאב במפשעה. טיפול יעיל בכאבים אלו צריכים להישען על הליך אבחוני קפדני.
כאבים במפשעה טיפול – רקע
נזק לאחת מהרקמות הרבות הפועלות ומרכיבות את המפשעה עלול לגרום לכאבים במפשעה. ברוב המקרים מיחושים באזור המפשעה נגרמים בגלל נזק שרירי קל וצפויים לחלוף תוך ימים אחדים. לעתים הגורם לכאבים הללו עלול להיות משמעותי ובעל פוטנציאל לגרום לנזק גדול יותר ואז נדרשת התערבות מקצועית ולעתים אפילו כירורגית. נזקים שעלולים לגרום להתפתחות כאבים במפשעה כוללים בין היתר:
- מתיחת שריר או גיד
- דלקת באשכים
- הרניה
- דלקת בערמונית
- סקרואילאיטיס או דלקת במפרקי העצה והכסל
- דלקת במפרקי הירך
- פריצת דיסק בגב התחתון ועוד
כאב במפשעה עלול להיות מהסוג המושלך בגלל נזק ברקמה או איבר מרוחקים. דוגמא לכך היא אבנים בכליות או בדרכי השתן המשליכות כאב לאזור המפשעה.
טיפול יעיל במקור הכאב במפשעה חייב להישען על אבחון מדויק. אבחון של כאב מפשעתי צריך לכלול הליך של אבחנה מבדלת. בהליך זה המתבסס על הממצאים שמופקים מהפגישה עם החולה נסנן את ההפרעות הלא רלוונטיות. טיפול מוצלח בכאב מפשעתי ימנע התפתחות בעיות כרוניות וצורך עתידי בניתוח. במאמר הנוכחי אנו מפרטים מתי נכון לטפל באופן עצמי בכאב מפשעתי ומתי לפנות לעזרה מקצועית.
טיפול עצמי בכאבים במפשעה
כאבים קלים באזור המפשעה שהחלו לפני שעות או ימים אחדים יכולים להיות מטופלים באופן עצמי. הטיפול העצמי במיחושים הללו כרוך בעיקר בהתנהלות נכונה. ההתנהלות הנכונה בסמיכות להופעת המיחושים היא קריטית לריפוי עצמי. ככלל, עליכם להימנע מפעולות, מאמצים ו/או מנחים הכרוכים בכאב. המנוחה במיטה לשם כך, אינה מומלצת שכן מהר מאוד תגרום לנזקים ולהאטה בהחלמה. הכלל שכן צריך להנחות אתכם הוא להיות פעילים בלי לגרום לכאב. במידת הצורך יש לשקול שימוש בקביים על מנת לאפשר מנוחה יסודית יותר לאזור. אין כותב שורות אלה ממליץ על שימוש בקומפרסים של קרח שכן אלה עלולים לעכב את ההחלמה.
כאבים במפשעה צפויים לחלוף תוך ימים ספורים, בכפוף לכך שהתנהלתם בזהירות כבר בתחילת הופעת הכאב. עם זאת, אף על פי שהכאב פחת או אף נעלם עליכם להמשיך לנהוג בזהירות. העובדה שאינכם חשים בכאב אינה אומרת שהחלמתם. נדרש פרק זמן נוסף של חודש ויותר על מנת לאפשר לרקמה שניזוקה להחלים באופן מלא.
את החזרה לפעילות שגרתית הכוללת עבודה, התנהלות בבית ופעילות גופנית יש לבצע באופן הדרגתי. הקפידו להימנע מאותה התנהלות לקויה שהובילה להתפתחות הבעיה מלכתחילה.
מתי לפנות לעזרה מקצועית?
במקרים הבאים רצוי לפנות לקלינאי כמו כירופרקט המטפל בפציעות ספורט כדי שיאבחן את הנזק וחומרתו:
- לאחר מספר ימים של טיפול עצמי הכאבים במפשעה אינם משתפרים ואפילו מחמירים
- כאשר הכאבים מפריעים ללכת, לעמוד או לישון
- קיימת תחושה של חוסר יציבות במפרקים באגן
- כאשר מתפתחים גם שינויים נוירולוגיים כמו הירדמות או חולשה של הגפה
פנו לחדר מיון אם אתם חשים מלבד כאבים במפשעה גם:
- כאבים בחזה, בבטן או בגב
- ישנם כאבים חדים וקשים באשכים שהתפתחו באופן חד ומהיר
- לכאבים הקשים באשכים נלווים גם בחילה, הקאה, חום, צמרמורות ודם בשתן.
כאבים במפשעה טיפול כירופרקטי
כאבים במפשעה שמוסיפים להחמיר או אינם מגיבים לטיפול עצמי מחייבים פנייה לקבלת עזרה מקצועית. רוב הכאבים באזור זה נגרמים בגלל נזקים לרקמות מקומיות על רקע של עומס יתר ו/או שיבוש בתפקוד הביו-מכאני ועל כן יכולים להיות מטופלים באופן שמרני, ללא ניתוחים ובמידת האפשר ללא תרופות. הכירופרקט מוכשר לאתר ולטפל ברובם המכריע של המיחושים באגן ובירך שנוצרים על רקע מכני. לאחר שלב לקיחת ההיסטוריה הרפואית, ולאחר השלב של הבדיקה הגופנית, לאחר שבחנו את הבדיקות למיניהן והגענו לאבחון מתחיל שלב הטיפול בכאבים.
הטיפול בכאב
את הטיפול בכאב נבצע במרפאתנו באמצעות מיטב המכשור שנועד לכך כולל:
- לייזר רך
- אולטרסאונד
- וטיפול בגלי הלם
הטיפול במרפאה יכלול במידת האפשר גם:
- הנעה פסיבית ואקטיבית של המפשעה ושל מפרקים מקורבים אחרים. המטרה: שמירה ו/או שיפור טווחי תנועה
- חיזוק ושפור הסיבולת של השרירים הפועלים על אזור האגן והגפה תחתונה
- איזון כוחם וגמישותם של השרירים הפועלים לאורך השרשרת הקינמטית
- אימון חוש החישה העצמית ואת שיווי המשקל
שלבי הטיפול ישתנו בהתאם למצב הרפואי של החולה, לגילו ולאופן שבו הוא מגיב לטיפול. שיפור איטי במצב ידחה את השלב האקטיבי של הטיפול כדי למנוע נזקים נוספים למפשעה. עם זאת פרק הזמן שבו נמנע מתנועות יצומצם למינימום כדי למנוע נזקים הנובעים מחוסר תנועה כולל ניוון שרירי ואובדן תפקודי.
שיקום
אנו נשאף לשקם את המפשעה כדי לאפשר לה:
- לעמוד בעומסים הכרוכים בחיי היום יום, בעבודה ובפעילות גופנית
נעשה זאת באופן הדרגתי ורק לאחר שהושג טווח תנועה מלא. כאב קל במהלך השיקום אפשרי כול עוד הוא נעלם מיד בסיום האימון אחרת יש לשקול שינוי בתרגילים. במצב הסופי שעשוי לקחת גם מספר חודשים, תלוי בחומרה ובסוג הפציעה, אתם אמורים לחזור לפעילות מלאה.
ייעוץ ארגונומי, יציבה ועוד
נייעץ לכם בנושא יציבה וארגונומיה כדי להפחית עומסים בלתי רצויים. במידת הצורך נערוך ניתוח עומסים ונשפר את טכניקות האימון/עבודה שלכם.
טיפול רפואי
כאשר הטיפולים השמרניים לא מועילים והחולה ממשיך להתלונן על כאבים במפשעה:
- נפנה את החולה לרופא המשפחה או לאורתופד
הטיפולים שיוצעו בשלב הזה כוללים בעיקר טיפול תרופתי או כירורגיה. תרופות שתומלצנה תלוי בסוג הפגיעה כוללות:
נוגדי דלקת שאינן סטרואידים (Nonsteroidal anti-inflammatory drugs)
- סטרואידים (Corticosteroids)
- משככות כאב (Analgesics)
- נוגדי דלקות ראומטיות (Disease modifying anti-rheumatic drugs)
- תרופות ביולוגיות (Biologic response modifiers) ועוד.
כאשר הטיפול התרופתי לא מועיל נבחן הפתרון הכירורגי. בין הניתוחים העיקריים המבוצעים במפשעה נמנה ניתוח לתיקון קרע לברום, תסביב אשך, ניתוח לתיקון גידים קרועים, ניתוח "דה-קומפרסיה" של העצם במצב של נמק בעצם הירך, ניתוח להחלפת מפרק ירך וכמובן ניתוח לתיקון נזקים טראומטיים כמו שבר בצוואר הירך ועוד.
כאבים במפשעה מניעה
למניעת כאבים במפשעה יש צורך לנטרל את גורמי הסיכון להתפתחותם. הלן מספר טיפים שיעזרו לכם במשימה הזאת:
- אל תתעלמו מכאב המופיע לראשונה באזור המפשעה. אבחנו אותו וטפלו בו כדי למנוע מצבים כרוניים.
- הקפידו לבצע את הפעילות הגופנית שלכם באופן נכון והדרגתי. פעילות גופנית נכונה תשמר את חוזק העצמות, הסחוסים, השרירים והפרקים. פעילות גופנית המתבצעת באופן לקוי סופה להזיק.
- הקפידו על פעילות גופנית סדירה. פעילות סדירה חשובה לשיווי המשקל, וחוש החישה העצמית (פרופריוספציה). חושים אלה חשובים במניעת נפילות ופציעות.
- נסו להימנע מפעילות המייצרת עומס חוזר ונשנה או עומס חד פעמי גדול על האגן.
- במידת הצורך תעברו באפן זמני או קבוע לאימונים שאינם נושאים משקל. דוגמאות לכך כוללות רכיבה על אופניים או שחייה. צריך לקחת בחשבון שפעילות שאינה נושאת משקל מובילה לאובדן צפיפות העצם.
- שומנים בדם, עישון וחוסר פעילות גופנית הם גורמי סיכון למגוון מחלות כולל דלקת פרקים ניוונית ומחלות כלי דם שעלולות לגרום בין היתר גם לנמק בירך וכאבים במפשעה.
- נעליים טובות ויציבות עשויות למנוע נפילות ולאפשר תנועה תקינה מבחינה ביו-מכנית. אם אתם סובלים מבעיות בכפות הרגליים היעזרו במדרסים.
- שמרו על משקל גוף סביר לגובה שלכם. משקל עודף הוא מהגורמים הבולטים לדלקת פרקים ניוונית בעיקר במפרקים נושאי המשקל.