שחיקת סחוס אבחון וטיפול

שחיקת סחוס אבחון וטיפול

שחיקת סחוס – אבחון וטיפול מהירים עשויים להציל רקמה יקרת ערך זאת. שחיקת סחוסים היא המאפיין הפתולוגי של דלקת פרקים ניוונית או בלעז אוסטאוארטריטיס (osteoarthritis). כול בני האדם צפויים לחלות בשלב כלשהו בחייהם בדלקת פרקים ניוונית ולשחוק את הסחוסים שלהם. השאלה שנשאלת מתי זה יתחיל ולאיזה רמת חומרה זה יגיע?

גם בעלי חיים חשופים על ציר השנים להתפתחות דלקת פרקים ניוונית ושחיקת סחוסים. עם זאת בכל הנוגע לבעלי חיים ישנם יוצאים מן הכלל. כך למשל העטלפים ובעלי החיים הקרויים עצלנים אינם סובלים מהפרעה בריאותית זאת. יתכן שבגלל שבעלי חיים אלה מבלים את חייהם תלויים עם ראשם מטה היא הסיבה לכך. המנח הזה מפחית את העומס על המפרקים ומגן על הסחוסים. במקרה של שחיקת סחוס אבחון וטיפול מהירים עשויים למונע אובדן בלתי הפיך של רקמה זאת.

שחיקת סחוס אבחון וטיפול – רקע

הסחוס הוא רקמת חיבור חשובה הנמצאת במגוון מקומות בגוף. בין התפקידים של הסחוס נציין:

  • עזרה בהתפתחות עצמות הגוף
  • מניעת חיכוך תוך מפרקי ובלימת זעזועים
  • הענקת תמיכה למבנים שונים בגוף ובכללם האף האוזן ודרכי הנשימה

הסחוס ממוקם:

  • במפרקים
  • דיסקים בין חולייתיים
  • גידים
  • ובמקומות נוספים כגון אוזן, אף ודרכי נשימה

רקמת הסחוס מורכבת:

  • מתאים הקרויים כונדרוציטים וכונדרובלסטים (כונדרוציטים צעירים). תפקידם של כונדרוציטים הוא לייצר ולתחזק את הסחוס.
  • וממארג של מרכיבים הכולל סיבי קולגן, סיבי אלסטין, גליקוזאמינוגליקנים ופרוטאוגליקנים

הרקמה הסחוסית אינה ניזונה ישירות מכלי דם, אינה מעוצבבת על ידי עצבים ואינה מחוברת למערכת הלימפתית.

שחיקת סחוס היא מחלה נפוצה המשפיעה על המפרקים, במיוחד בקרב קשישים וחולי דלקת מפרקים ניוונית (OA). סחוס הוא סוג של רקמת חיבור המכסה את קצות העצמות ומספקת ריפוד, שימון ובלימת זעזועים. שחיקת סחוס יכולה להיגרם על ידי גורמים שונים, כגון הזדקנות, גנטיקה, השמנת יתר, טראומה, שימוש יתר, זיהום ודלקת.

סוגי סחוסים

אנו מבחינים בשלושה סוגים של סחוסים:

  • זכוכיתי (Hyaline cartilage)

סחוס זכוכיתי הוא השכיח ביותר, תכונותיו כוללות חלקות, חוזק, גמישות ועמידה בעומסים. בין תפקידיו ציפוי המפרקים לצורך בלימת זעזועים ומניעת חיכוך וכן עזרה בתהליך התגרמות העצמות ותמיכה בדרכי הנשימה.

  • אלסטי (Elastic cartilage)

הסחוס האלסטי מצטיין בגמישות אך אינו יכול לעמוד בעומסים משמעותיים. לכן מיקומו באוזן, בבית הבליעה, חצוצרות השמע ועוד בהם הוא נדרש לתמוך בלבד.

  • סיבי (Fibrocartilage)

הסחוס הסיבי מצטיין ביכולת העמידה בלחצים וקשיחות גבוהה ועל כן ממוקם בחיבור של עצמות האגן, בדיסקים הבין חולייתיים ובחיבור שבין גידים ורצועות לעצמות.

האם סחוס יכול להתחדש?

לסחוס יש יכולת מוגבלת לתקן את עצמו לאחר פציעה או התנוונות, מה שעלול להוביל לכאב, נוקשות, דלקת ואובדן תפקוד. חוסר היכולת של הסחוס להתחדש נובעת מכך:

  • שרקמה זאת אינה מקבלת אספקת דם
  • הסחוס אינו מעוצבב
  • רקמת הסחוס אינה מחוברת למארג של הזרימה הלימפתית

ההזנה של הסחוס נעשית על ידי הרקמה שמקיפה אותו או הנוזל הסינוביאלי במפרק באמצעות תהליך דיפוזיה. יכולת התיקון והריפוי של רקמה בגוף האדם שאינה מקבלת אספקת דם נפגעת באופן קשה. ולכן, ברוב המקרים ההתחדשות והשיקום של הסחוס בקרב בוגרים או מבוגרים יהיו איטיים ולא יעשו עד תום. תאים הנמצאים סביב הסחוס השחוק נכנסים פנימה אל הרקמה הפצועה ומתחילים לרפא אותה. הרבה פעמים באין יכולתם לרפא ייצרו התאים סובבי הסחוס צלקת סיבית במקום הנזק. סחוס זכוכיתי שניזוק יוחלף ברוב המקרים בסוג הסיבי. ראוי לציין שרק בקרב ילדים קטנים יכול הסחוס להתחדש ולהשתקם באופן מלא.

טכנולוגיות תיקון סחוס חדשות

מספר אסטרטגיות פותחו כדי לתקן או לחדש סחוס, כגון התערבויות כירורגיות, טיפולים תרופתיים, טיפולים מבוססי תאים, הנדסת רקמות והדפסה ביולוגית תלת-ממדית. עם זאת, לכל אחת מהגישות הללו יש מגבלות ואתגרים משלה, כגון תחלואה באתר התורם, שיעור הישרדות נמוך, אינטגרציה גרועה, אי התאמה מכנית ובעיות אתיות. לכן, יש צורך בפתרונות יעילים וחדשניים יותר לשיקום מבנה ותפקוד הסחוס במפרקים פגועים.

אחת הטכנולוגיות המתפתחות שהראו פוטנציאל גדול לתיקון והתחדשות סחוס היא הדפסה ביולוגית תלת-ממדית. הדפסה ביולוגית תלת ממדית היא תהליך המשתמש בתכנון ממוחשב ותוספים ביולוגיים כדי ליצור מבנים תלת-ממדיים עם שליטה מדויקת על הצורה, הגודל, ההרכב וההפצה המרחבית של חומרים ביולוגיים, תאים וגורמי גדילה. הדפסה ביולוגית תלת ממדית יכולה להתגבר על חלק מהמגבלות של שיטות קונבנציונליות בכך שהיא מאפשרת ייצור של שתלים מותאמים אישית התואמים את האנטומיה והביומכניקה של המטופל, כמו גם שילוב של סוגי תאים מרובים ומולקולות ביו-אקטיביות כדי לשפר את הביצועים הביולוגיים והפונקציונליות של המבנים.

מספר מחקרים הוכיחו את ההיתכנות והיעילות של שתלים מודפסים ביולוגית תלת ממדית לתיקון סחוס באתרי מפרקים שונים, כגון מניסקוס הברך והדיסק הבין חולייתי. לדוגמה, Perera et al. (2021) סקרו את ההתקדמות הנוכחית בהדפסה ביולוגית תלת-ממדית להנדסת רקמות סחוס עבור מניסקי ברך ותיקון דיסק בין-חולייתי. הם דנו בחומרים ובטכניקות המבטיחים ברמה רפואית שניתן להשתמש בהם להדפסה, כגון הידרוג'לים, קרמיקה, פולימרים, חומרים מרוכבים ועוד. הם גם הדגישו את התחזית העתידית של תחום מתפתח זה, כגון פיתוח חומרים חכמים שיכולים להגיב לגירויים, שילוב של כלי דם ועצבוב לתוך המבנים, ותרגום של שתלים מודפסים ביולוגית תלת ממדית ליישומים קליניים.

סימנים ותסמינים של סחוס שחוק

שחיקת סחוס אבחון וטיפול
שחיקת סחוס אבחון וטיפול

במצב זה של שחיקת סחוס תוך מפרקי נפגעת התנועה החלקה אשר מאפיינת את המפרקים ונוצרת דלקת. לעיתים עלול הסחוס התוך מפרקי להישחק עד תום ואז נוצר מגע בין העצמות בתוך המפרק. גם במקרה הזה תיווצר דלקת. התסמינים המאפיינים דלקת על רקע זה כוללים:

כך למשל שחיקת סחוס במפרקי ירך-פיקה בברכיים תוביל:

  • להתפתחות תסמונת הקרויה "ברכי רצים" ולכאבי ברכיים

שחיקת סחוסים בין מפרקי החוליות בגב התחתון תוביל:

  • לדלקת במפרקים הפצטליים והתפתחות כאבי גב תחתון ועוד

גורמים לשחיקת סחוס

הסיבה המרכזית לשחיקת סחוס איטית ומדורגת או לדלקת פרקים ניוונית (אוסטיאוארטריטיס) היא הגיל. המחלה הזו יחד עם הנזקים שהיא גורמת, הולכת ומחמירה עם ההתבגרות שלנו. השנים גובות מחיר גם ממי שמקפיד על התנהלות נכונה אך גורמות להרס סחוס מהיר למי שאינו מקפיד על כך. בגיל מבוגר יכולה מחלת פרקים ניוונית לשחוק לחלוטין את הסחוס המפרקי. הסיבה העיקרית לשחיקת סחוסים חריגה בגיל צעיר יותר היא עומס יתר על המפרקים. עומס יתר קיצוני חד פעמי או סביר יותר עומס יתר החוזר על עצמו שוב ושוב.

גורמי סיכון לשחיקת הסחוס

מגוון גורמי סיכון עלול להעלות את הסבירות לשחיקת סחוסים או לשחיקת סחוס בשלבים מוקדמים יחסית בחיים. בין גורמי הסיכון נמנה:

  • משקל עודף או השמנה הגורמים לעומס יתר
  • מפרקים שאינם מאוזנים (דוגמה: ברכי X או ברכי O)
  • סוגים של פעילות ספורט היוצרת עומס יתר על מפרקים מסוימים או חושפת אותם לפציעות
  • סוגי מקצוע הכרוכים בעומסים קיצוניים על מפרק או מפרקים מסוימים
  • חולי במחלות פרקים כגון דלקת זיהומית, דלקת פרקים שגרונית ועוד
  • פציעה או ניתוח במפרק יוביל להאצה בקצב שחיקת הסחוס

הזדקנות הסחוס

הסחוס מורכב משני מרכיבים עיקריים מים ומארג תאים שונים. בתחילת הדרך כאשר הסחוס הוא צעיר ובריא המים מהווים 85% מהרקמה. עם השנים כמות המים פוחתת עד בערך 70% מהכמות הרצויה ועמה פוחתים הגמישות והיכולת של הסחוס לעמוד בעומסים. כמובן ששינויים מוקדמים אלו פוגעים ביכולת הרקמה "להתגונן" מעומסים וחושפים אותו לסיכון שחיקה מוגבר. הדרך לשמר על בריאות הרקמה החשובה הזאת היא בעיקר על ידי הקפדה על איזון בעומסים המוטלים עליו:

  • עומס נמוך מדי הנובע מאורח חיים יושבני יוביל לסחוס חלש שכל מכה עלולה לשחוק אותו
  • עומסי יתר עלולים להוביל לשחיקה

את האיזון והשמירה על הסחוסים ניתן להשיג בעיקר על ידי:

  • הקפדה על משקל גוף
  • על מפרקים מאוזנים מבחינת תפקוד ומבנה
  • וכן על פעילות גופנית מתונה

שחיקת סחוס אבחון וטיפול – אבחון וטיפול

אבחון וטיפול מהירים בשחיקת הסחוס עשויים למנוע את המשך השחיקה ואובדן של הרקמה החשובה הזאת. את שלבי השחיקה הראשוניים לא ניתן לאבחן באמצעות אמצעי הדמיה. אבחון מוקדם מתבסס על היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית יעילים. בשלבים מאוחרים כאשר כבר קיימת פגיעה משמעותית בסחוס ניתן לאבחן זאת באמצעות צילום רנטגן. הסימנים של פגיעה סחוסית כפי שהם מופיעים בצילום רנטגן כוללים:

  • היצרות של המרווח במפרק
  • זיזים גרמיים (אוסטיאופיטים) בקצוות של המפרק
  • צפיפות עצם מוגברת מתחת לסחוס בשל העומס שמוטל על אזורים אלו ועוד

טיפול בשחיקת סחוס

הטיפול השמרני בסחוס הפצוע נועד להפחית את הדלקת ולשפר את טווחי התנועה שנפגעו. טיפול זה כולל מספר אמצעים ובכללם:

  • לייזר רך ואולטרה סאונד
  • וכן פעולות שיקומיות הכוללות איזון שרירים ושיפור טווחי תנועה

בטיפול שמרני יושם דגש גם על שיפור הביומכניקה של המפרק הבעיתי וכן על הפחתת הפעילויות נושאי משקל וזאת כדי למנוע או להפחית את השחיקה של הסחוס.

נכון להיום:

  • אין טיפול או תוספי מזון שיכולים להחזיר סחוס אצל אדם בוגר

בשנים האחרונות החלו לעשות ניסויים בטכניקות טיפוליות חדשות הכוללות:

  • הסרת תאי עצם וסחוס בריאים ממקום אחד והעברתו למקום הפגוע (Osteochondral Grafting)
  • קצירה של תאי סחוס בריאים גידולם בתרבית והשתלתם (Autologous chondrocyte implantation)
  • לקיחה של תאי גזע מזנכימליים (Mesenchymal Stem Cells) שיכולים להתפתח גם לתאי סחוס ולשתול אותם במקום הניזוק

כאשר כלו כל התקוות יש לשקול ניתוח להחלפת המפרק.

References:

Liu Y., Shah K.M., Luo J. (2021). Strategies for Articular Cartilage Repair and Regeneration. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology 9:770655.

Perera K., Ivone R., Natekin E., Wilga C.A., Shen J., Menon J.U. (2021). 3D Bioprinted Implants for Cartilage Repair in Intervertebral Discs and Knee Menisci. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology 9:754113.

He Y., Li Z., Alexander P.G., Ocasio-Nieves B.D., Yocum L., Lin H., Tuan R.S. (2021). Pathogenesis of Osteoarthritis: Risk Factors, Regulatory Pathways in Chondrocytes, and Experimental Models. Journal of Clinical Medicine 12(15):5103.

Wang X., Zhang Y., Zhang X., Liu Y., Li Z., Wang H., Zhang J., Li X., Zhang C., Wang L., Kang L., Li Y., Liu H. (2021). Insights into the present and future of cartilage regeneration and repair: The drawbacks and possibilities of stem cell origins. Cell Regeneration 10(1):17.

Wang Q., Chen S.-H., Chen W.-W., Wang A.-Y., Wang Y.-L. (2019). Cartilage Wear in Healthy and Osteoarthritis Joints. Journal of Biosciences and Medicines 7(11):1-8.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

לשריפת שומן עדיפה פעילות אירובית

לשריפת שומן עדיפה פעילות אירובית

לשריפת שומנים? ספורט אירובי! אנשים רבים הסובלים מעודף משקל או השמנה מעוניינים לשרוף שומן. קווים מנחים המפרסמים ארגוני בריאות שונים שעוסקים בפעילות גופנית להפחתת משקל ממליצים לשם כך על אימוני כוח ואימונים אירוביים. מה עדיף?

כאב גב בקרב ילדים

כאבי גב בקרב ילדים ובני נוער

כאב גב בקרב ילדים הופך להיות עניין שכיח. בעידן הנוכחי שבו הילדים שלנו מנהלים אורח חיים יושבני קרוב לשליש מהילדים מתלוננים על כאבי גב. ההורים צריכים להחליט האם מדובר בכאבים משמעותיים הנובעים מנזק משמעותי או שמא מדובר ב"כאבי גדילה". 

כאבי צוואר טיפול

כאבי צוואר טיפול

טיפול בכאבי צוואר המתבסס על אבחון מדויק יועיל במניעת נזק כרוני. מיחושים בעמוד השדרה הצווארי ו/או באחת המהרקמות סביבו מהווים עניין שכיח. הטיפול השמרני שהוא גם הטיפול המועדף יחל לאחר זיהוי הרקמה שניזוקה ואומדן חומרת הנזק. הטיפול יכלול אמצעים וטכניקות טיפול ידנייות. 

הדמיה עבור כאבי גב לרוב מיותר

דימות בגלל כאבי גב לרוב מיותר

דימות? לא תמיד יש צורך! בדיקות הדמיה תרמו ליכולת האבחון של מגוון בעיות רפואיות. יחד עם זאת, השימוש האינטנסיבי שעושים באמצעי הדמיה שונים (רנטגן, MRI, CT) לצרכי אבחון כרוך בעלויות עצומות, בקרינה מזיקה (רנטגן, CT) ולרוב אינו משנה.