איך מונעים פציעות סקי? סקי ולחזור בריא זאת השאיפה של כל העוסקים בתחום הנפלא הזה. סקי שעובר בשלום וללא נזק גופני זה שילוב מנצח של כיף, חופש, טבע ופעילות מלהיבה. עם זאת, מדובר בספורט עם רמת סיכון גבוהה לפציעות שחלקן עלול להתרחש אף על פי שנזהרתם.
חופשות סקי הופכות להיות פופולריות ויחד איתן עולה גם השכיחות ההולכת וגדלה של פציעות סקי. השכיחות הגבוהה של פציעות הסקי משתקפת מהסיפורים בנושא. אלה מתארות מטוסים מלאים באנשים מחייכים הטסים לאתרי הסקי וחוזרים חזרה פצועים. פציעות של הגפה העליונה שכיחות יותר בסנובורד בעוד שפציעות של הגפה התחתונה שכיחות יותר בסקי. פציעות ראש שכיחות בסקי ובסנובורד. עם זאת לא מדובר בגזרת גורל. גם במקרה הזה, הקפדה על מספר עקרונות עשויה לצמצם עד מאוד את מספר הפציעות הללו. אז פציעות סקי איך להימנע מהן? בגלל הנטייה של פציעות סקי להיות חמורות ישנה חשיבות גדולה למהירות שבה הן מאובחנות. אבחון מהיר ומדויק יאפשר טיפול יעיל ומניעת נזקים כרוניים.
איך מונעים פציעות סקי – רקע
ביחס לענפי ספורט רבים אחרים רמת הסיכון להיפצע במהלך סקי היא גבוהה מאוד. פציעות סקי עלולות להתרחש בעיקר בגפה התחתונה ובכלל זה:
- פציעות ברכיים
- שברים בידיים וברגליים
- פציעות באגן
- פגיעות בעמוד השדרה המותני
- ופציעות בירך
עם זאת גולשי סקי חשופים גם:
- לפציעות פנים
- פריקות כתפיים
- פגיעות ראש וצוואר
- פציעות של חוט השדרה ועוד
לעתים רחוקות אמנם הפציעות הללו במהלך סקי מסתיימות אף במוות. פציעות סקי הן לרוב חמורות. פציעות בקרב גולשי סנובורד מתמקדות יותר בפלג הגוף העליון וכוללות פריקות ופציעות כתפיים, פציעות צוואר, פציעות של הזרוע ופציעות בטן. בכול הנוגע לגפה התחתונה הסבירות של גולשי סנובורד להיפגע בברכיים פחותה יותר מזו של גולשי סקי אך הם כן חשופים לפגיעה בקרסול. הסיכוי של גולשי סנובורד לפגיעות ראש קשות גבוה יותר מזה של גולשי סקי.
לעתים אני שואל את עצמי וגם את הפצוע "למה אתה צריך את הסקי הזה"? על פי מחקרים שונים הזמן המסוכן להתרחשות פציעות סקי מצוי היכן שהוא בסביבות אחר הצהריים של היום השלישי לחופשה. לאחר שלושה ימי סקי אתם צוברים בטחון ומתחילים להעז יותר. מאידך גופכם מותש וכואב משימוש אינטנסיבי בשרירים לא מוכרים. מצב זה עלול להיות בעוכריכם. ביצועים, יכולות ובטיחות יכולים להשתפר רבות על ידי הכנה נכונה והקפדה על הכללים הבאים:
עוד בטרם ניגשים לעסוק בהכנות הפיזיות הנדרשות לסקי וודאו שיש ברשותכם כיסוי ביטוחי הכולל במידת הצורך טיפול, אשפוז ואם צריך גם פינוי עקב פציעה.
פציעות סקי איך להימנע מהן – הכנות לפני הסקי
ההכנות שיש לבצע בשלב שלפני היציאה לסקי כדי למנוע פציעות סקי כוללות:
- שיפור הכושר הגופני על כל מרכיביו
- ושיפור טכניקת הסקי
זכרו התחילו להכין עצמכם לסקי מבעוד מועד (לפחות שלושה חודשים לפני הסקי). אל תחכו לרגע האחרון. את האימונים ערכו באופן הדרגתי. על תתאמנו אם כאב. התחלו את האימון בחימום וסיימו במתיחות קלות. להלן הרכיבים החשובים לפיתוח לפני יציאה לסקי:
סיבולת לב ריאה
שפר את סיבולת הלב ריאה שלך. סיבולת לב ריאה היא הבסיס לכול פעילות ספורט המצריכה סבולת, ריכוז ודיוק. לך, רוץ, רכב על אופניים ושחה. בחדר כושר תוכל להיעזר במשירים לשיפור סבולת לב ריאה כגון מכשיר אליפטי, אימון מדרגות.
כוח שרירים
חיזוק השרירים נדרש לביצוע הסקי. חזק את שרירי הליבה (שרירי בטן אגן וגב עמוקים) ואת שרירי הרגליים. שרירים אלו חשובים במיוחד למניעת פציעות סקי. תרגילי כריעה, קפיצות על טרמפולינה ושימוש במכשירי כוח יכולים לעזור במטלה הזאת.
גמישות
שפר את טווחי התנועה של הפרקים שלך על ידי הארכת השרירים.
זריזות
תרגילי שינוי כיוון מהירים.
שיווי משקל קואורדינציה ותחושת מצב של הפרקים
לשיווי משקל חשיבות עצומה בסקי. שיווי משקל לא מאומן מעלה את הסיכון להתרחשות פציעות סקי. ערוך תרגילי שיווי משקל על לוח שיווי משקל (לוח העומד על משטח לא יציב). תרגילי עמידה על רגל אחת. העברת המשקל מהעקב לאצבעות וההפך. העברת המשקל מהצד החיצוני של כף הרגל לצד הפנימי וההפך.
טכניקה
רצוי להיעזר במכשיר הנקרא סקימולטור, מכשיר המדמה סקי, לצורך שיפור טכניקת ההחלקה. טכניקה טובה מפחיתה דרמטית את הסיכון להתרחשות פציעות סקי.
איך להימנע מפציעות סקי במהלך הגלישה עצמה
באופן כללי רצוי להתחיל את הגלישה שלכם רק לאחר לקיחת מספר שיעורים או שיעורי ריענון. גם אם הייתם ממש מצוינים בחופשה הקודמת סביר שהעליתם כבר חלודה. אנא, הקפידו על הכללים הבאים:
חימום ומתיחות
התחילו את יומכם בחימום וסיימו באמבטיה חמה ומתיחות. חימום יצמצם את הסיכון להתרחשות פציעות סקי. אמבטיה חמה ומתחים בסוף היום יאפשרו התאוששות טובה יותר של השרירים.
הדרגתיות
התחילו מהקל אל הכבד. אל תרוצו ישר למסלולים השחורים. הרשו לגופכם להסתגל.
לא לגלוש לבד
תמיד גלשו עם אדם נוסף.
מנוחות
קחו מספר רב של מנוחות. על "תקרע" את עצמך! עייפתם? עצרו! כואב לכם? עצרו! אל תתעלמו. גלישה במצב של עייפות מסוכנת ומעלה הסבירות להתרחשות פציעות סקי.
שתייה ותזונה
בגלל תחושת הקור והמאמץ אנו מאבדים נוזלים ואנרגיה בלי שנחוש בכך. שתו הרבה. צמצמו שתיית אלכוהול תה וקפה. אכלו באופן מאוזן.
בגדים מתאימים
קחו בגדים התואמים את האופן שבו אתה עושים סקי. עליכם להרגיש נוח במהלך הסקי. נסו להתלבש בשכבות. לא לשכוח כובע וכפפות. כאשר לא נוח לכם וקר לכם דעתכם מוסחת ואתם מעלים את הסבירות להתרחשות פציעות סקי.
מגלשיים
הקפידו על מגלשיים מותאמים. החיבור של כפות הרגליים למגלשיים צריך להיעשות באופן מדויק על מנת לאפשר שחרור מהיר של המגלשיים בעת הצורך.
נעלי סקי
לנעלי סקי חשיבות עליונה. השקיעו את הזמן להתאמה אופטימלית. נעל סקי גדולה מידי עלולה להוות בעיה גדולה. נעלי הסקי אמורים לאחוז את רגליכם היטב.
נעליים
הרבה אנשים נפצעים בגלל מעידה על הקרח. נעליים עם אחיזה טובה יכולה לסייע לנו להישאר על הרגליים.
קסדה
סקי או סנובורד גולשים רק עם קסדה.
מפרק לא יציב
אם אחת הברכיים שלכם אינה יציבה או נוטה לנקיעה עשו שימוש בחבישה מיוחדת לייצוב הפרק.
הרמת ציוד
הקפד להניח את הציוד (מגלשיים) באופן נוח להרמה. הימנע מהתכופפות של הגב לצורך הרמת ציוד. החלף כתפיים לצורך סחיבת ציוד.