דלקת פרקים ניוונית וחוסר בוויטמין K? מתברר שיש קשר. המחקר המסוקר כאן מצא שחוסר בוויטמין K מעלה הסיכון להתפתחות דלקת פרקים ניוונית (אוסטאוארטריטיס). מחלת מפרקים ניוונית פוגעת בעיקר באנשים מבוגרים גורמת לכאב, נוקשות, מוגבלות ואיכות חיים ירודה. דלקת פרקים ניוונית היא אחת מיותר ממאה מחלות שונות הפוגעות במפרקי הגוף. מחלות פרקים אלה מונעות בעדנו מלתפקד באופן שגרתי ופוגעות באופן קשה באיכות החיים. דלקות מפרקים גם גורמות להוצאות כבדות של משקי הבית ועולה כסף רב למשלם המיסים.
השכיחות של מחלות הפרקים היא נרחבת ביותר. על פי נתונים המתפרסמים במחקרים שונים חולי מפרקי של המפרקים מאובחן בקרב יותר מרבע מאוכלוסיית ארצות הברית כול שנה. חולי באחת ממחלות המפרקים גורם לקשיים בביצוע פעולות בסיסיות. חולים במחלות אלה מתקשים ללכת, לאכול, לשמור על היגיינה אישית ועוד. חשוב לציין שקיימות מעל 100 מחלות פרקים. הטיפול במחלות הללו חייב להישען על אבחון מדוקדק.
דלקת פרקים ניוונית וחוסר בוויטמין K – רקע
על פי מחקר שפורסם (11.04.06) בירחון הרפואי האמריקאי Arthritis and Rheumatism. במחקר הנידון נבדקו צילומי רנטגן של 650 חולים עם דלקות פרקים ואלו איששו את הקשר שבין כמות וויטמין K לרמת השחיקה במפרק ולחומרת דלקת פרקים ניוונית. אצל חולים עם רמה נמוכה של ויטמין K נראו סימני המחלה ביתר שאת ביחס לחולים עם רמה נורמלית של הוויטמין. המנגנון להשפעת שלילית זו של חוסר בוויטמין K אינו מובן ואולם תצפית על בעלי חיים מראה השפעה דומה גם אצלם. מקור הוויטמין הוא מגוון וכולל עלים ירוקים, גבינה, כבד, קפה ותה ירוק. מחסור בוויטמין זה יכול לגרום גם לבעיות בקרישת הדם.
מהו חולי מפרקי ניווני?
דלקת פרקים ניוונית שנקראת בלעז אוסטאוארטריטיס היא מחלה הנפוצה לרוב בקרב אנשים מבוגרים וגורמת לשחיקה בסחוסים העוטפים את הפרקים בנקודות החיכוך שלהם. רובם של פגיעות אלו מאופיינים בשחיקה ובלייה של השלד ורקמותיו. אנשים שמנים מצויים בסיכון גבוה במיוחד לחלות במחלה זאת. מה הקשר בין השמנה למחלה הזאת? מחלה ניוונית במפרק והשמנה נקשרים יחד כנראה בגלל שתי סיבות עיקריות:
עודף המשקל
ראשית עודף משקל יוצר עומס מכאני על השלד והרקמות התומכות בו. עומס יתר זה הוא סביר להניח גורם רב חשיבות בגרימת נזק מצטבר והליכי בלייה מואצים. התוצאה הסופית היא התפתחות מהירה יותר של דלקת פרקים ניוונית.
ביומכניקה
ישנם חוקרים הסבורים שגם ביו מכניקה לקויה שהיא תוצאה של מבנה ואופן תנועתו של האיש השמן כגורם נוסף להגברת תהליכי השחיקה. אופן התנועה שלנו והדרך שבה אנו משתמשים בצירים שלנו קובעת למעשה את תקינותם. ברור לחלוטין ששימוש לקוי ואורח תנועה שאינו אופטימלי יוביל אט אט למצב של בלאי מצטבר במפרק.
גורמי סיכון נוספים
מגוון רחב של גורמי סיכון נוספים מלבד השמנה וחוסר תזונתי כזה או אחר מעלים את הסבירות להתפתחות דלקת פרקים ניוונית. בין יתר הגורמים נמנה:
- פציעה או ניתוח קודמים במפרק מעלה את הסבירות להתפתחות שינויים ניווניים במפרקים.
- גיל – דלקת פרקים ניוונית היא בעיקר מחלה של מבוגרים. מסיבה זאת כל אדם שעבר גיל 40 מצוי בסיכון גבוה יותר להתפתחות המחלה.
- חוסר איזון שרירי יוצר עומסים גדולים יותר על המפרקים ומוביל בכך להאצה בהליכי הניוון והשחיקה
- ליקוי מבני מולד או נרכש של המפרק יגרום לליקוי באופן שבו המפרק מתפקד ובכך יגרום גם עלייה בעומסים עליו והאצה בתהליכי הבליה
- נטייה גנטית – כמו הרבה מאוד דברים אחרים גם כאן לגנטיקה ישנה השפעה על הסיכוי לפתח דלקת ניוונית במפרק
- חולי במחלות פרקים אחרות עלולות לגרום נזק למפרק ולעלות את הסיכון להתפתחות מחלת פרקים ניוונית.