תזונה ובריאות והקשר ביניהם

תזונה ובריאות והקשר ביניהם

תזונה ובריאות והקשר ביניהם מעסיקים אותנו רבות. בדומה לחוסר בתנועה ובמאמצים של הגוף גם תזונה לקויה עלולה לגרום למחלות כרוניות ואף למוות. ספורט והרגלי תזונה נכונים יש את היכולת לאזן את המשקל שלכם ולמנוע מחלות קטלניות כולל השמנה, סוכרת, סרטן ועוד. שילוב נכון של תזונה ופעילות גופנית יעזור לנו לשמור על בריאותינו ועל החיוניות שלנו. אין לשכוח גם את ההשפעה הטובה שיש לבריאות טובה וחיוניות על מצב הרוח שלנו.

נותרת השאלה הקשה מכולן מה נכון לאכול. אין תשובה אחידה ומוסכמת לשאלה הזאת. מחד ישנה פירמידת המזון המומלצת על ידי משרד הבריאות האמריקאי שבה מומלץ לצרוך בעיקר פחמימות. מאידך ישנם מומחים הטוענים שפירמידת המזון הזאת גרמה לנזקים בריאותיים אדירים. לטענת המומחים הללו יש להמעיט בצריכת פחמימות ולהרבות בצריכת חלבונים ושומנים.

כל אחד צריך למצוא את דרכו בתחום הזה של תזונה ובריאות והקשר ביניהם. אני אישית נוטה להמעיט בצריכת פחמימות ומרבה לצרוך ירקות ופירות. ירקות ופירות מאפשרים לגוף לזקק ויטמינים ומינרלים שהם קריטיים לבריאותנו. לא תקראו כאן על תוספים של ויטמינים ומינרלים כיוון שאני לא מתרשם שהם תורמים לנו.

תזונה ובריאות והקשר ביניהם – רקע

על מנת לאכול נדרש האדם הקדמון לצוד וללקט ולהכין את מזונו. שתי מטלות שנדרש עבורן זמן ונדרש מאמץ גופני. מסעות ציד ארוכים שבהם היה האדם הקדמון רץ, מתכופף, זוחל ונלחם בבעלי החיים. באותה עת, היו הנשים יוצאות ללקט פירות, ירקות ואגוזים. לצורך הליקוט הן הלכו ממושכות, טיפסו על עצים, חפרו באדמה וקטפו. כאשר חזרו למערה היו צריכים אבות אבותינו להכין את המזון. מקררים לא היו ולכן לא ניתן היה לאגור ולנשנש. תוך ימים ספורים אזל האוכל ושוב צריך היה לצאת לאתרו. בכל הנוגע לתקופה ההיא תזונה ובריאות נשמעים קשורים באופן חיובי.

נכון להיום, בעידן השפע הקלורי האדם הרעב פותח את המקרר ואוכל. במקרה הגרוע יותר הוא הולך מספר לא רב של צעדים עד לאחת המסעדות בשכונה ובולס כמות קלוריות כפולה מהנדרש לו. הקשר שבין תזונה ובריאות מושפע מעידן השפעה.

יש קשר הדוק בין תזונה ובריאות. תזונה היא תהליך של אספקה או השגה של המזון הדרוש לבריאות וצמיחה. בריאות היא מצב של להיות חופשי ממחלה או פציעה. תזונה מאוזנת, עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבון רזה, שומנים בריאים ודלה בסוכרים מוספים, מלח ושומני רוויה ושומני טראנס, יכולה לסייע במניעה או בניהול של מחלות כרוניות רבות, כגון סוכרת, מחלות לב וכלי דם, השמנת יתר וסוגי סרטן מסוימים. תזונה משפיעה גם על מערכת החיסון, על תוצאות הריון ולידה, על התפתחות הילד ועל אריכות ימים.

התזונה והבריאות והקשר ביניהם – השפעות תזונה על בריאות

השמנה

השמנה מדגימה את הקשר שבין תזונה ובריאות באופן חד וברור. חוסר האיזון שבין האנרגיה המועטה שאנו שורפים לבין הדיאטות העשירות באנרגיה שאנו צורכים הוא הגורם העיקרי למגפת ההשמנה. אורח החיים המודרני ששואב אותנו לעבודה סביב השעון מול המחשב לא מותיר לנו לא זמן ולא חשק להתעמל ו/או לבשל אוכל בריא. מצד שני האוכל המהיר רב הקלוריות מפתה בזמינות שלו ובקלות ההכנה. התוצאה היא שרוב האנשים צורכים יותר מדי קלוריות. יש יותר ויותר אנשים שמנים. יש יותר ויותר אנשים חולים. חוסר האיזון התזונתי מוביל להתפתחות מחלות ובעיות בריאותיות שחלקן מפורט בהמשך:

מחלת הסוכרת

סוכרת מסוג 2 נגרמת בין היתר בגלל משקל עודף, השמנה וחוסר פעילות גופנית. מחלת הסוכרת מצידה מעלה את הסיכון לחלות במחלות לב, כליות שבץ מוחי וזיהומים. שמירה על גם כאן הקשר שבין תזונה ובריאות ברור. תזונה ופעילות גופנית עשויים לעזור בטיפול ובמניעת המחלה הזאת.

מחלות לב וכלי דם

תחלואת לב וכלי דם מהווים גורם מרכזי למוות ומדגימים את הקשר שבין תזונה ובריאות. מחלות אלה מתפתחות בעיקר בגלל תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית. פעילות גופנית ותזונה משופרת הכוללת אכילה של ירקות ופרות והפחתה בסוגי מזון הכוללים שומנים מהחי ומלח מורידים את הסיכונים להתפתחות מחלות אלו. הפחתה של המלח עוזרת גם להוריד את לחץ הדם המוגדר כגורם מרכזי במחלות לב וכלי דם.

מחלות סרטן

עישון סיגריות מוגדר כגורם סיכון עיקרי להתפתחות סרטן אך מתברר שגם גורמים תזונתיים תורמים להתפתחות סוגים מסוימים של סרטן. שוב הקשר בין תזונה ובריאות. שמירה על תזונה מאוזנת ומשקל מאוזן יפחיתו באופן דרסטי את הסיכון ללקות בסרטן הושט, המעי הגס, חזה, כליות רירית הרחם ועוד. הפחתה בכמות האלכוהול מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן הפה, גרון, ושט, כבד, חזה ועוד. אכילה מספקת של פירות וירקות עשויה להפחית עוד יותר את הסיכון ללקות בסרטן הפה, ושט והמעי הגס.

אובדן צפיפות העצם

גם במקרה הזה מודגם הקשר שבין תזונה ובריאות. אוסטאופורוזיס או אובדן צפיפות העצם נובעים בין היתר מחוסר בסידן וויטמין D. גם חשיפה לשמש ופעילות גופנית מהווים גורם חשוב לחיזוק העצמות ומניעת שברים.

מחלות פרקים

הקשר שבין תזונה ובריאות מודגם במקרה הזה באמצעות ההשפעה של השמנה על בריאות המפרקים. מחקרים רבים מצביעים על הקשר שבין משקל עודף ופגיעות במערכות שריר ושלד. על פי אחד המחקרים משקל עודף של 4. 5 ק"ג משלש את העומס המוטל על הברך עם כל צעד שאנו צועדים. במחקרים אחרים נימצא שהסיכון לשחיקת סחוסי הברך בקרב אנשים עם בעיית השמנה גדולים פי 4 או 5. למגוון הפציעות והשחיקות הללו אנו קוראים "דלקת פרקים ניוונית" או "אוסטיאוארטריטיס".

הסיבה שמחלה זו שכיחה יותר בקרב אנשים שמנים היא כאמור העומס המכני הנוסף ואולי גם התפקוד הביו מכני הלקוי שמאפיינת את תנועתם של אנשים שמנים. בעיות נוספות במערכת עצב שריר ושלד האופייניות לאנשים שמנים כוללות בין היתר נזקים בדיסקים הבין חולייתיים (בלטי דיסק, בקעים של דיסקים וכן פריצת דיסקים).

תזונה ובריאות והקשר ביניהם – מהי התזונה המומלצת?

תזונה ובריאות והקשר ביניהם - פירמידת מזון
תזונה ובריאות והקשר ביניהם – פירמידת מזון

המזונות שאנו צורכים מספקים עבורנו את אבות המזון, את הוויטמינים והמינרלים ואת האנרגיה. כל אלו דרושים לנו לתפקוד תקין של הגוף. על כל אדם לצרוך באופן סדיר מזונות איכותיים לצמצם למינימום האפשרי צריכה של פרטי מזון מעובדים, מלח, סוכר ועוד. המחלקה לתזונה במשרד הבריאות תכננה פירמידת מזון רצויה. הפירמידה הזאת מחולקת לשש קבוצות מזון שמהם יש לבחור. מבנה זה מפשט את הקשר שבין תזונה ובריאות.

בחלק התחתון והרחב של הפירמידה מככבים:

  • המים שמהם מומלץ לצרוך הרבה

בחלק העליון הצר של הפירמידה מצוינים פרטי מזון לא בריאים כגון:

  • ממתקים
  • חטיפים
  • שתייה מתוקה
  • סוכר
  • מלח

וכיוצא באלו שמהם מומלץ להימנע או לצרוך מעט ככל האפשר. בין הבסיס לבין השפיץ של הפירמידה מתמקמים סוגי המזון האחרים שמומלץ לאכול מהם תוך גיוון מרבי. תזונה ובריאות טובה תלויים בסוגי המזון שתבחרו לאכול ואלו שתימנעו מלאכול.

קומה ראשונה

בקומה הראשונה – קומת הקרקע של הפירמידה, נמצאת ההמלצה לצרוך מים. הרבה מים. יש עדיפות למי ברז שכן הם מכילים מינרלים שעקב סינון עלולים לא להימצא באמצעי אספקה אחרים. תזונה ובריאות טובה לא אפשריים בלי שתייה מספקת אך לא עודפת של מים.

קומה שנייה

בקומה השנייה זו שמעל קומת המים, מתייחסים לצריכת פחמימות. בקבוצה זו נכללים לחם, פתיתים, אטריות, אורז, תירס, תפוחי אדמה וקמח ממגוון דגנים. כאשר הפחמימות המומלצות שיש ביכולתן לתרום גם וויטמינים, מינרלים חלבונים וסיבים תזונתיים מקורן בדגנים מלאים כגון חיטה מלאה, אורז מלא, שיבולת שועל וכיוצא בזה. גם במקרה הזה מחקרים עדכניים טוענים תזונה ובריאות טובה זקוקים גם לפחמימות.

קומה שלישית

בקומה השלישית אנו מוצאים את הירקות ואת הפרות. כאשר ההמלצה היא לצרוך יותר ירקות מפרות אך באופן כללי להגביר את הצריכה של שני סוגי המזון הללו. וודאו שאתם צורכים ירקות ממגוון צבעים. גם קבוצת מזון זו חשובה מאוד לצורך האספקה של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. צריכה של ירקות ופרות קריטיים ומדגישים היטב את הקשר שבין תזונה ובריאות.

קומה רביעית

בקומה הרביעית אנו מוצאים את פרטי מזון עשירים בחלבון: ביצים ובשר לסוגיו השונים, הקטניות לסוגיה השונים, ומוצרי החלב. תזונה ובריאות טובה מחייבים את הצריכה של כל קבוצות המזון הללו. מומלץ להעדיף נתחי בשר או עוף שאינם שמנים. הדרך המועדפת להכנת בשר או עוף היא על ידי בישול, אפייה או גריל. לא לטגן. מומלץ לצרוך מוצרי חלב בעלי אחוז שומן נמוך. קבוצת הקטניות מעניקה לגוף גם פחמימות וסיבים תזונתיים. קבוצת הבשר מעניקה ברזל וויטמין B12 ועוד.

קומה חמישית

בקומה החמישית יש התייחסות לפרטי מזון עשירים בשומנים. ההמלצה היא לצמצם את צריכת השומנים המוצקים כמו מרגרינה וחמאה ולהעדיף שומנים שמקורם מדגים, מאגוזים ומשמנים מהצומח. שומנים אלו עשרים באנרגיה ומספקים לגוף ויטמינים חשובים: A, D, E, K. שומנים בריאים לא פחות חשובים מרכיבי מזון אחרים. תזונה ובריאות טובים לא יכולים להתקיים בלי שומנים איכותיים.

קומה שישית

בקומה השישית והעליונה של הפירמידה אנו רואים את הקשר הרע שיש בין תזונה ובריאות. כאן נותר מעט מאוד מקום עבוד מזון מעובד ולא בריא דוגמת ממתקים, סוכר, מלח, עוגות, גלידות, שתייה מתוקה, חטיפים ועוד.

לאכול כמו האדם הקדמון

לצד ההמלצות התזונתיות המצוינות בפירמידת המזון יש גל הולך וגדל של מומחים בנושא הטוענים שיש לחזור לאכול את המזון שאכל האדם הקדמון. הקשר בין תזונה ובריאות מחייב אכילה דומה לזו של האדם הקדמון. לטענתם של מומחים אלו, פירמידת המזון שגויה ואחראית לחלק גדול מהמחלות של האדם המודרני. רוב המזונות המומלצים בפירמידת המזון ובכללם דגנים, מזונות מקמח מלא, קטניות, וטחינה הם תוצר של העידן המודרני, העידן שלאחר המהפכה החקלאית ומערכת העיכול של האדם אינה מותאמת לספיגת מזונות אלו. בין יתר ההמלצות של הדוגלים בדיאטת האדם הקדמון הידועה גם כ"דיאטה פליאוליתית". ישנן המלצות לצרוך הרבה מכל מה שחונכנו לפחד מפניו: חלקי פנים מהחי העשירים בשומן כולל מוח וכבד וכן מוצרי חלב עשירים בשומן כולל חמאה צהובה, גבינה צהובה, שמנת ועוד.

"אינך יכולים לחשוב כהלכה,
לאהוב כהלכה ולישון כהלכה
אם לא אכלתם כהלכה".
וירג'יניה וולף

References:

Kandel S. An Evidence-based Look at the Effects of Diet on Health. Cureus. 2019 May 22;11(5):e4715. doi: 10.7759/cureus.4715. PMID: 31355075; PMCID: PMC6650179.

https://www.who.int/health-topics/nutrition

Cena H, Calder PC. Defining a Healthy Diet: Evidence for The Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients. 2020 Jan 27;12(2):334. doi: 10.3390/nu12020334. PMID: 32012681; PMCID: PMC7071223.

https://www.who.int/publications/i/item/9789240021924

Downer S, Berkowitz S A, Harlan T S, Olstad D L, Mozaffarian D. Food is medicine: actions to integrate food and nutrition into healthcare BMJ 2020; 369 :m2482 doi:10.1136/bmj.m2482

https://www.who.int/publications/i/item/9789240021917

Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, Johansson KA (2022) Correction: Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLOS Medicine 19(3): e1003962. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003962

https://www.who.int/publications/i/item/9789240021900

Guasch-Ferré, M, Willett, WC. The Mediterranean diet and health: a comprehensive overview. J Intern Med 2021; 290: 549–566.

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/basics/nutrition-basics/hlv-20049477

Global, regional, and national comparative risk assessment of 84 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks for 195 countries and territories, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017.Lancet. 2018; 392: 1923-1994

Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2019; (published online April 3.) http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30041-8

https://www.healthline.com/health/food-nutrition

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבי פרקים גורמים אפשריים

כאבי פרקים גורמים אפשריים

כאבי פרקים? גורמים אפשריים כוללים מחלות והפרעות בריאותיות רבות. פגיעה בפרקי הגוף מהווים גורם שכיח, למיחושים, מגבלות תנועה ופגיעה קשה באיכות החיים. הנזקים הכלכליים בגין זה הם עצומים ונאמדים בביליונים רבים של דולרים מידי שנה. 

כאבי גב תחתון אבחון

כאבי גב תחתון אבחון

כאבי גב תחתון? אבחון מדוקדק מעלה את הסיכוי לזהות את מקור הבעיה. מיחושים בחלק התחתון של הגב עלולים להתפתח על רקע של בעיות שונות המחייבות התייחסות וטיפול שונים. בכול מקרה כזה חשוב לבצע הליך של אבחנה מבדלת לקביעת אבחון. 

לשיפור הקוגניציה שפרו כושר גופני

כושר גופני טוב משפר קוגניציה

כושר גופני לשיפור הקוגניציה היא אסטרטגיה נכונה! פעילות גופנית קבועה מעניקה יתרונות בריאותיים רבים. על פי המחקר מבוגרים שמצויים בכושר גופני טוב שומרים על יכולות חשיבה וזיכרון טוב יותר ממבוגרים שאינם עוסקים בפעילות גופנית ואינם בכושר גופני טוב. 

מבנה הצוואר אנטומיה וביומכניקה

מבנה הצוואר אנטומיה וביומכניקה

צוואר? אנטומיה וביומכניקה מהווים אמצעי הכרחי לאבחון מקור הבעיה. סימנים ותסמינים בחלק הזה של עמוד השדרה או ברקמות סביבו הם אחת התלונות השכיחות. הכרת האנטומיה והביומכניקה של אזור זה יועיל בהליך האבחוני ועל כן יאפשר טיפול יעיל ומדויק יותר.