שיקום פציעה מה הם השלבים

שיקום פציעה מה הם השלבים

שיקום פציעה מה הם השלבים? שיקום איכותי של מפרק, שריר או גיד שנפצע צריכים להתנהל על פי שלבים הגיוניים. שלבי השיקום השונים חשובים על מנת להגיע לתוצאה אופטימלית. דילוג מהיר מידי בין השלבים יוביל לפגיעה בתוצאות השיקום. חשוב להקפיד, בתהליך הזה על מעבר הדרגתי מפעילות פסיבית לפעילות אקטיבית. כדי לחזור לאורח חיים פעיל הכולל פעילות גופנית יש להכשיר את המפרק לעמוד בעומסים הצפויים.

סוג השיקום וקצב השיקום הנדרשים צריכים להתאים לסוג הפעילות של הפצוע, לחומרת הפציעה, למיקומה של הפציעה, לסוג הרקמה שנפצעה ולגילו של המטופל. הנתונים הללו התבררו בהליך האבחוני ובמהלך הטיפול. חשוב לזכור ששיקום שאינו יסודי חושף את החולה לפציעות חוזרניות. כאן במאמר הזה "שיקום פציעה מה הם השלבים" נסביר מהו שיקום ומדוע זה חשוב כל כך.

שיקום פציעה מה הם השלבים – רקע

בשלב הראשוני והחריף של הפציעה הטיפול בנפגע יתמקד בהפחתת הכאב, בהאצה של תהליך הריפוי ובהשגת יעדי השיקום במינימום כאב ותנועה. בשלב הזה נעשה שימוש בין היתר חבישות, תמיכות, ציוד חשמלי (כורסאות מסג', אינטרפרנטיאל, אולטרסאונד, לייזר רך, גלי הלם ואינפרה רד) ובטיפולים פיזיים פסיביים ואקטיביים ללא גרימת כאב. הטיפולים הפיזיים הפסיביים והאקטיביים יכללו הנעת הפרק הפצוע וחיזוקו.

עם ההפחתה הצפויה בבצקת ובכאב והשיפור בטווחי התנועה של המפרק הפגוע, הטיפול יהפוך לאקטיבי יותר ופסיבי פחות וכך גם התנהגותו ואורח חייו של המטופל. בשלב הזה יתבקש הפצוע להתאמן על פי תכנית שיקום הדרגתית "הנתפרת" במיוחד לבעייתו.

המטרות של שיקום פציעה כוללות:

  • המשך הפחתת כאב
  • החזרת טווח תנועה
  • מתיחות ותרגילי כוח להחזרת האיזון לשרירים ולמפרקים (כוח, סבולת, גמישות)
  • שיפור השליטה של מערכת העצבים המרכזית והפריפרית על המפרק הפצוע ושיפור שיווי המשקל

אנו מחלקים את התהליך של שיקום פציעה לארבעה שלבים. לכל שלב ישנם את דרכי ואמצעי הריפוי המתאימים לו. בסופו של כל שלב אנו בוחנים את מצבו של החולה באמצעים אובייקטיביים ומחליטים אם נכון להעבירו שלב אחד קדימה. כל השלבים חשובים בשיקום מוצלח ואין לפסוח על שום שלב. אורך הזמן שנקדיש לכל שלב תלוי כמובן בחומרת הפציעה וקצב הריפוי שלה.

שלבי השיקום של פציעה

שלב I בשיקום

שיקום של מפרק הלסת
שיקום של מפרק הלסת

השלב הראשוני של שיקום פציעה הוא פרק הזמן קרוב ככל האפשר לפגיעה או לניתוח שבגינם נגרם כאב ונפגע טווח התנועה של באחד מפרקי הגוף. מגבלה זו יכולה לנבוע מנפיחות וכאב או לחלופין מוגבלות שמטרתה להגן (חבישה, גבס…) על האיבר הפגוע.

מטרות הטיפול בשלב זה:
  •  לימוד והדרכה לגבי דרכי תנועה נכונים.
  •  עזרה בתהליך ההחלמה של הרקמות הפגועות על ידי אמצעי עזר חשמליים ועוד.
  •  הפחתה למינימום האפשרי את אובדן מסת שריר והכוח בגין הפגיעה
  •  הפחתה למינימום של היווצרות הידבקויות
  •  שמירה על רמת כושר כללי במידת האפשר
התנאים למעבר לשלב הבא:
  •  הפחתה במגבלות התנועה
  •  הפחתה של סימפטומים מקומיים כגון נפיחות
  •  רמה סבירה של החלמת רקמות

שלב II בשיקום

השלב השני בתהליך שיקום פציעה הוא השלב שבו יש שיפור במצבו של המטופל וניתן כבר להשתמש בתרגילים אגרסיביים יותר. בין היתר אפשר כבר לכלול תרגילים לשיפור טווחי תנועה לצורך השיקום. אמצעי עזר שונים עדין יכולים להיות בשימוש להאצת התהליך.

מטרות הטיפול בשלב זה:
  •  תנועה עם משקל גוף מלא
  •  טווח תנועה אופטימלי
  •  שיחזור גמישות, כוח וסיבולת של האיבר הפגוע
  •  שמירה על רמת כושר כללי במידת האפשר
התנאים למעבר לשלב הבא:
  •  הפחתה של סימפטומים מקומיים כגון נפיחות
  •  שחזור טווח תנועה, גמישות, כוח, סבולת והליכה סבירה
  •  האזור מוגן מפגיעה חוזרת
  •  רמת מוטיבציה ובטחון גבוהים אצל המטופל

שלב III בשיקום

השלב הבא בהליך שיקום פציעה הוא השלב שבו המטופל חוזר לפעילות בעומס גבוה. נותרו מעט מגבלות תנועתיות ומעט כאבים בעיקר בסוף טווח התנועה.

מטרות הטיפול בשלב זה:
  •  המשך הקנייה של טווחי תנועה, גמישות כוח, סיבולת והליכה נורמלית.
  •  פיתוח רמת הכושר הגופני הכללי
  •  הקנייה של תפקוד מוטורי נורמלי
  •  תרגילי שיקום ייעודיים לספורט שבו משתתף המטופל
  •  שחזור הביטחון העצמי של המטופל
התנאים למעבר לשלב הבא:
  •  השתתפות מלאה ובלתי מוגבלת בפעילות הרגילה של המטופל
  •  שחזור כושר ויכולת גופנית של המטופל

שלב VI בשיקום

השלב האחרון של שיקום פציעה הוא השלב שבו המטופל חוזר לפעילות מלאה בעבודה ובספורט. החולה למעשה שוקם. הוא משתתף בפעילות ספורט באופן מלא. הוא עובד ללא מגבלות יחד עם זאת על המשוקם להיות דרוך לאפשרות שהפציעה עלולה לחזור ולעצור עם הופעת הכאב הראשונה.

מטרות הטיפול בשלב זה:
  •  תחזוקת ושפור הכוח, הגמישות והסבולת של המטופל
  •  תחזוקה ושיפור של התפקוד הפסיכו מוטורי של המטופל
  • תחזוקה ושפור ביטחונו העצמי של המטופל

שלבי השיקום, הערות מועילות

1) הגישה לשיקום בשלביה הראשונים

שיקום המרפק
שיקום המרפק

המטרות של שיקום פציעה הן הפחתת הכאב, החזרת טווח תנועה, החזרת האיזון לשרירים ולמפרקים (כוח, סבולת, גמישות), החזרת תחושת המיקום לשרירים או למפרקים שנפגעו ושיפור שיווי המשקל. בשלבים הראשונים של השיקום כאשר המפרק פצוע, כואב ומוגבל המדיניות שלנו היא להשיג מקסימום שיקום במינימום עבודה. יש לנסות ולהפחית את הכאב, לשפר את טווח התנועה ולחזק את הרקמות המפעילות את המפרק במינימום מאמץ, מינימום תנועה ומינימום של חוסר נוחות למפרק הפצוע.

2) פעילות מגוונת להשגת איזון שרירי

שיקום פציעה חייב לכלול החזרת האיזון של השרירים הפועלים על המפרק שנפצע. לצורך שיפור האיזון השרירי נשתמש במגוון תרגילים ואמצעים הכוללים תרגילים איזו מטריים (isometric exercise), תרגילים איזו קינטיים (isokinetic exercise), תרגילים איזוטוניים (isotonic exercise) מכונות כוח ומשקולות חופשיים. ההתנגדות אתה נשתמש בתחילת השיקום חייבת להיות מספיק גבוהה על מנת לייצר אפקט של עומס ועייפות במספר חזרות מצומצם אך לא גבוה עד כדי כאב או ביצוע לקוי של התרגילים או חוסר יכולת להגיע למספר החזרות הנדרש. כמובן שיש להעלות בהדרגה את רמת ההתנגדות והמאמצים בהתאם לשיפור ביכולות של המשוקם.

3) מרווחי עבודה וסימטריה

יש לאפשר מרווח של 24 שעות לפחות בין אימון שיקומי שמטרתו החזרת הכשירות של סיבולת הלב והריאה לאימון שיקומי שמטרתו חיזוק המפרקים והשרירים. עם זאת רצוי לערוך פעילות אירובית קלה כחימום לפני עבודת כוח. נסו לעבוד באופן סימטרי גם על האיבר הבריא. שיפור דו צדדי יאפשר שיקום מהיר יותר וחזרה מהירה יותר לכושר תנועה מלא.

4) התחלה מוקדמת וחשיבות התנועה

את האימונים של המערכת העצבית חשוב להתחיל בשלב המוקדם ביותר האפשרי כאשר גם כאן נימנע לחשוף את המטופל לכאב ותנועות מיותרות. לצורך תרגול שיווי המשקל יש להקפיד על תמיכה ומניעת נפילתו של המשוקם. פציעות של רקמות רכות מצריכות תנועה כדי לצמצם את ההיווצרות רקמת צלקת. גם כאן יש לנסות לקבל מקסימום תנועה עם מינימום כאב.

5) התאימו את אופן השיקום לסוג המגבלה

פגיעות אשר גורמות לשינוי ביציבה מחייבות התייחסות שונה וזהירה. עומס ופעילות על מערכת שריר ושלד שאינה מתפקדת נכון עלולה לגרום לנזקים נוספים בגוף ולהאט את החלמת הפציעה. לאדם שיש בעיה בקרסול אשר גורמת לו לצליעה יש לאפשר פעילות משקמת שאינה כרוכה בהליכה. עבודה אירובית במים או על אופניים יהוו תחליף נאות ימנעו נזק נוסף.

6) חשיבות המדדים והמידע

הצורך לדעת באיזה שלב אתה נמצא קיים בכול פצוע ובמיוחד בקרב ספורטאים החפצים לחזור למגרש. יש לפתח מדדים המאפשרים לדעת באיזה נקודת זמן אתה מצוי בתהליך השיקום. המדדים הללו אם נקבעו בהגיון, אמורים גם להוות גורם מדרבן ומעודד ולאפשר מעבר מרמת קושי אחת לשנייה. כמובן שיש גם להגדיר מראש את הקריטריונים לחזרתו של הפצוע לאורח חיים רגיל ופעילות גופנית מלאה.

"כדי להזיז הר ממקומו, יש להתחיל עם האבנים הקטנות ביותר"

פתגם סיני

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

צמחי מרפא לדלקת פרקים לא יעיל

צמחי מרפא לטיפול בדלקת פרקים?

דלקות פרקים גורמות לפגיעה קשה באיכות חייו של החולה. החיפוש אחר הקלה בכאבים ושיפור ביכולת התנועה גורם לחולה בדלקת פרקים לחפש מזור בכול מקום אפשרי. לא תמיד התרופות שמוצעות יעילות. הטיפול בדלקות פרקים עם צמחי מרפא לא הוכח כיעיל במחקרים.

כאבים בחזה אבחון

כאבים בחזה אבחון

כאבים בחזה? אבחון מהיר עשוי להפחית את הסיכון לנזקים בלתי הפיכים. מודעות למגוון הגורמים והתסמינים האפשריים  יעזור לכול קלינאי לדעת האם החולה שלפניו נמצא בסכנת חיים. הגורמים לכאבים עלולים לכלול החל ממתיחת שריר וכלה באוטם שריר הלב.  

כאבים מאחורי הברך

כאבים מאחורי הברך

כאבים מאחורי הברך? אבחון על פי מיקום הכאב בברך היא דרך טובה לזהות הרקמה הפצועה. חשוב לדעת שאבחון מדויק ומהיר הוא הבסיס לטיפול יעיל. אבחון לקוי משמעותו לעתים קרובות הוא טיפול לקוי או טיפול לא יעיל והתפתחות נזקים ותסמינים כרוניים ואולי אף צורך בניתוח. 

לשריפת שומן עדיפה פעילות אירובית

לשריפת שומן עדיפה פעילות אירובית

לשריפת שומנים? ספורט אירובי! אנשים רבים הסובלים מעודף משקל או השמנה מעוניינים לשרוף שומן. קווים מנחים המפרסמים ארגוני בריאות שונים שעוסקים בפעילות גופנית להפחתת משקל ממליצים לשם כך על אימוני כוח ואימונים אירוביים. מה עדיף?