קרע חוזר ברצועה הצולבת בברך היא פציעת ספורט שכיחה. מדוע הרצועה הצולבת בברך נוטה לחזור ולהיקרע? האם הדבר נובע מכך שהשיקום לא היה מוצלח? קרע רצועה ובעיקר הרצועה הצולבת הקדמית (Anterior cruciate ligament) הוא בין הגורמים השכיחים לכאבי ברכיים. במקרים רבים מעדיפים ספורטאים לשחזר את הרצועה הצולבת הקדמית הקרועה בהליך כירורגי.
אלא שרצועה ששוחזרה מצויה בסיכון גבוה לקרע חוזר. ספורטאים שעברו ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת הקדמית מצויים בסיכון גבוה פי 6 לקרוע אותה שוב. קרע חוזר ברצועה הצולבת בברך היא אחת הפציעות הקשות שמסיימת קריירה של ספורטאי עלית רבים. המחקר המסוקר נמשך שנתיים ועקב אחר ספורטאים שעברו ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת מיום ביצוע הניתוח. השוואה, חשוב לציין, בוצעה מול קבוצת ביקורת של ספורטאים שלא חוו פציעת ברך כזאת מעולם.
קרע חוזר ברצועה הצולבת בברך – רקע
כאבי ברכיים מהווים הפרעה שכיחה ובעלת משמעות נרחבת על איכות החיים. הגורם לכך הוא לרוב נזק מצטבר על רקע ביצוע תנועות וחשיפה לעומסים חוזרניים. גורם נוסף הם גם נזקי חבלה כמו אלו שעלולים להתרחש בגלל נפילה, פציעת ספורט ועוד. בין נזקי החבלה השכיחים בברך נמנים גם:
- מתיחת שריר
- תסמונת פטלופמורל
- קרע מיניסקוס
- וכן קרע רצועה ובעיקר קרע של הרצועה הצולבת הקדמית ועוד
רצועות הברך השונות מורכבות מרקמת חיבור סיבית וקולגן. תפקידן של הרצועות הללו כולל בין היתר:
- ייצוב הברך
- מניעת חריגה בטווחי התנועה
- ועקב כך מניעת פציעות
קרע ברצועה הצולבת בברך מהווה את אחת מפציעות הברכיים השכיחות והמשמעותיות ביותר לספורטאי.
הרצועות העיקריות בברך
ארבע רצועות עיקריות מחזקות ומייצבות את קופסית ומפרק הברך. הרצועות הללו כוללות את:
- רצועה פנימית שמחברת את עצם השוק אל עצם הירך. מייצבת את הצד הפנימי של מפרק הברך
- הרצועה החיצונית שמחברת את עצם השוקה אל עצם הירך. מייצבת את הצד החיצוני של מפרק הברך
- רצועה צולבת קדמית שממוקמת בין החלק הקדמי של עצם השוקה לחלק האחורי של עצם הירך. מייצבת את הברך בתנועות סיבוביות ובתנועות לפנים של עצם השוקה
- ורצועה צולבת אחורית שממוקמת בין חלק האחורי של עצם השוקה לחלק הקדמי של עצם הירך. מייצבת את הברך בתנועות לאחור של עצם השוקה.
גורמים לקרע רצועה בברך
קרע ברצועה הצולבת הקדמית (ACL) הוא פציעה שכיחה וחמורה המשפיעה על יציבות ותפקוד מפרק הברך. ה-ACL היא אחת מארבע הרצועות המחברות בין עצם הירך (עצם הירך) לעצם השוק (טיביה). רצועה זאת מונעת תזוזה מוגזמת קדימה של עצם השוקה ביחס לעצם הירך.
קרע ACL יכול להתרחש עקב שינויי כיוון פתאומיים, נחיתה מגושמת מקפיצה, או קבלת מכה ישירה בברך, כגון בענפי ספורט כמו כדורגל, כדורסל או סקי.
סימפטומים של קרע ברצועה הצולבת
קרע ברצועה הצולבת הוא פציעה נפוצה בברך המשפיעה על אחת משתי הרצועות החוצות באמצע מפרק הברך. הרצועה הצולבת הקדמית (ACL) והרצועה הצולבת האחורית (PCL) עוזרות לייצב את הברך ולמנוע ממנה להחליק קדימה או אחורה. קרע ברצועה הצולבת יכול להתרחש עקב פיתול, עצירה או שינוי כיוון פתאומיים, במיוחד במהלך ספורט הכולל קפיצה, נחיתה או ציר. זה יכול לקרות גם כתוצאה ממכה ישירה בברך או נפילה. הסימפטומים של קרע צולבת כוללים:
- קול קריעה חזק בזמן הפציעה
- כאב חמור
- נפיחות
- קושי לשאת משקל על הרגל הפגועה
- אובדן טווח תנועה ונוקשות בברך
- תחושה של חוסר יציבות או קריסה של הברך
- שטפי דם או דימום סביב הברך
אבחון קרע רצועה צולבת בברך
אם אתם חושדים שיש לכם קרע ברצועה הצולבת, עליכם לפנות לגורם מקצועי בהקדם האפשרי. כירופרקט שמתמחה בכך יכול לאבחן את הפציעה. האבחון וההליך של האבחנה המבדלת מתבססת על הממצאים שהופקו:
- מהלמידה של ההיסטוריה הרפואית
- מהבדיקה הגופנית של הברך
- מממצאי הבדיקות, כגון צילום רנטגן, MRI
הטיפול בקרע ברצועה הצולבת
אפשרויות הטיפול תלויות בחומרת הפציעה, גיל המטופל, רמת הפעילות שלו ומטרותיו. חלק מהמטופלים עשויים להפיק תועלת:
- ממנוחה, קרח, חבישה, הגבהה של הרגל וטיפול גופני
מטרת הטיפול היא להפחית כאבים ודלקות, להחזיר תפקוד ויציבות ולמנוע נזק נוסף לברך
הטיפול הכירופרקטי בקרע ברצועה הצולבת
טיפול כירופרקטי בקרע ברצועה הצולבת יכלול שימוש משולב:
- תרגילים שמטרתם חיזוק של השרירים סביב הברך ושיפור היציבות של הברך
- שימוש באמצעי עזר חשמליים כגון לייזר רך מקצועי כדי לקדם ריפוי
טיפול כירורגי בקרע
יש לעתים שאין ברירה אלא לנתח כדי לשחזר את הרצועה באמצעות שתל מחלק אחר של הגוף או תורם. הניתוח מלווה בתוכנית שיקום שיכולה להימשך מספר חודשים כדי להחזיר תפקוד מלא ולמנוע פציעה חוזרת.
קרע של הרצועה הצולבת הקדמית היא פציעה שכיחה ושיחזור הרצועה היא פרוצדורה רפואית שכיחה. הסיכוי לביצוע ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת הקדמית:
- גבוה פי 6 בקרב אנשים שכבר קרעו את הרצועה הזאת במהלך שנתיים האחרונות ועברו ניתוח שיחזור
המחקר
מטרת המחקר הייתה לזהות את הרמת הסיכון לניתוח שיחזור חוזר שבה נמצאים ספורטאים במהלך 24 החודשים מאז שקרעו לראשונה את הרצועה הצולבת ועברו ניתוח לשחזור הרצועה.
לצורך המחקר ניתחו החוקרים מידע רלוונטי אודות 78 אנשים 59 מהם נשים ו19 גברים בגילים 10 – 25 שנים שעברו ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת הקדמית והיו מוכנים לחזור למגרשי הספורט. המידע של קבוצת מחקר זאת הושווה לקבוצה של 47 ספורטאים בריאים בגילים דומים. החוקרים עקבו אחר כל אחד מהאנשים הללו לאורך 24 חודשים.
ממצאי המחקר
23 מחברי קבוצת המחקר ו- 4 מחברי קבוצת הביקורת סבלו מקרע של הרצועה הצולבת הקדמית. ממצאים נוספים:
- 29.5% מחברי קבוצת המחקר סבלו מקרע חוזר של הרצועה הצולבת הקדמית. הקרע החוזר התרחש בתוך 24 חודשים מיום הניתוח שבוצע כדי לשחזר את הקרע.
- 20.5% מחברי קבוצת המחקר סבלו פציעה ברגל השנייה עם רוב נשי מובהק.
- הנשים היו בסיכון כפול לסבול מפציעה של הברך השנייה (לא הברך שנפצעה בעבר)
מסקנות החוקרים
לסיכומו של דבר המחקר הנוכחי מייצג את הדוח הראשון על הסיכון לקרע חוזרני של הרצועה הצולבת הקדמית בקרב ספורטאים צעירים. מדובר בספורטאים צעירים החוזרים לספורט בתוך שנתיים מיום הניתוח שעברו לשחזור הרצועה. המידע הזה צריך להפנות את תשומת הלב לכול נושא השיקום של הברך לאחר ניתוח מהסוג הזה. האם השיקום צריך להיות ארוך יותר? לשון אחרת האם זה בכלל תלוי בהליך השיקום? בכל מקרה נדרשים מחקרים נוספים כדי לענות על השאלות הללו.
American Orthopedic Society for Sports Medicine, July 2013