דלקת בכף ובשורש כף היד

דלקת בכף היד

דלקת בכף ובשורש כף היד מהווים עניין שכיח. דלקות אלה עלולות לכלול בין יתר דלקות פרקים, אצבע הדק, תסמונת התעלה הקרפלית ועוד. ברוב המקרים, דלקות בכף היד נגרמות בגלל עומס יתר על רקע השימוש החוזרני בכפות הידיים. לפעמים גם נזקי חבלה ומחלות תורמות להתפתחות דלקת בכף היד.

כף היד היא מבנה רב מפרקי ובעל שליטה עילאית. כפות הידיים מתוכננות לביצוע תנועות ומטלות רבות באופן מעודן, מדויק, מורכב, בכוח ובעוצמה. לעיתים אנו נדרשים לאחוז בחוזקה בפטיש ולהכות באמצעותו בעוצמה. לפעמים אנו צריכים לאחוז מצבט ולהסיר בעדינות מרובה קוץ שחדר לעורנו.

דלקת בכף ובשורש כף היד – רקע

מורכבותן האנטומית השימוש הרב שאנו עושים בהן חושפות את כפות הידיים לעומסים חוזרניים. עומסים אלה מובילים על ציר הזמן לפגיעה באחת מהרקמות בכף היד ולכאבים. הכאבים בכף היד עלולים להיות תוצאה של פגיעה בעור, עצמות, עצבים, גידים, שרירים, סחוסים ועוד. המגבלות התפקודיות של כפות הידיים הנגרמות מפציעה מתסכלות במיוחד וזאת משום שהן מהוות אמצעי עיקרי לביצוע פעולות.

מגוון רחב של הפרעות בריאותיות ופציעות עלולות לפגוע בכפות הידיים. בין היתר נציין:

  • פציעות טראומטיות
  • דלקות פרקים כגון שיגדון (Gout)
  • דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis)
  • מחלה אוטואימונית כמו זאבת (Lupus) או דלקת פרקים שגרונית
  • דלקת זיהומית
  • לכידת עצב פריפרית כגון תסמונת התעלה הקרפלית (Carpal tunnel syndrome)
  • כיסת גנגליון (Ganglion cyst) לרוב סביב שורש כף היד
  • היצרות דלקתית של תעלת הגיד (Stenosing tenosynovitis) ועוד

לפני שנעבור לתיאור חלק מאותן תסמונת כאב שכיחות בכף היד נסקור מעט את המבנה האנטומי של כף היד.

אנטומיה בסיסית של כף היד

כף היד כוללת 27 עצמות:

  • שתי עצמות אמה
  • עצם הגומד (Ulna)
  • עצם החישור (Radius)
  • שמונה עצמות שורש כף היד (Carpal bones)
  • חמש עצמות מסרק (Metacarpals)
  • 14 גלילים (Phalanges) – שלוש בכל אצבע ושתיים באגודל

המפרקים בכף היד כוללים:

  • עצמות האמה ועצמות שורש כף היד יוצרות את מפרק שורש כף היד (Wrist joint)
  • מפרק המסרק והגליל (Metacarpophalangeal joints) נוצר מהמפגש בין עצמות המסרק והגלילים
  • עצמות הגלילים יוצרים ביניהם את המפרקים הבין גלילים (Interphalangeal joints).

הרצועות בכף היד שתפקידן לייצב את תנועת המפרקים ולמנוע תנועות לא רצויות כוללות:

  • הרצועות הקו לטראליות
  • והרצועה הוולרית (Volar plate)

בנקודת המפגש של העצמות ישנו סחוס המאפשר תנועה חלקה וספיגת זעזועים. שרירי כף היד נחלקים:

  • לשרירים העמוקים (Intrinsic) הממוקמים בתוך כף היד
  • ולשרירים החיצוניים (Extrinsic) הממוקמים באמה ונאחזים בכף היד ובאצבעות באמצעות גידים

עצבוב כף היד שמקורו ממקלעת הזרוע (Brachial plexus) בעמוד השדרה הצווארי כולל:

  • עצב הגומד (Ulnar)
  • ועצב החישור (Radial)
  • עצב התווך (Median)

אספקת הדם לכף היד מתאפשרת באמצעות:

  • העורק החישורי שבאמצעותו בודקים דופק בשורש כף היד
  • עורק הגומד

תסמונות כאב שכיחות באזור כף היד

כאבים בכפות הידיים יכולים להיגרם ממגוון רחב של סיבות החל מפגיעה בעור או שבר בשורש כף היד וכלה במחלה הפוגעת בכף היד כמו דלקת פרקים ניוונית או מחלה אוטואימונית. אם הכאבים שלכם ממשכים להציק תתייעצו עם כירופרקט. במאמר הזה תוכלו לקרוא אודות הגורמים השונים להתפתחות דלקת בכף היד ובשורש כף היד.

דלקת פרקים

דלקת פרקים בכף היד הן תופעה שכיחה ביותר. סוגים שונים של דלקות פרקים עלולים לפגוע במפרקי כף היד. ביניהן ניתן למנות:

  • דלקת פרקים פסוריאטית
  • דלקת פרקים שגרונית
  • ודלקת הפרקים ניוונית (אוסטיאוארטריטיס) השכיחה מכולן

המפרק בבסיס האגודל חשוף במיוחד למחלת פרקים ניוונית. הכאב המתפתח בגלל דלקת פרקים יכול לנבוע מפגיעה ברקמות השונות בכף היד:

  • פגיעה ברקמה הסינוביאלית – שתפקידה להפריש חומר סיכה למפרק
  • פגיעות בגידים – כבלים קשיחים שתפקידם לחבר את השריר לעצם
  • פגיעה ברצועות – חגורות גמישות וחזקות שתומכות ומייצבות את הפרקים
  • וכמובן פגיעה במפרקים עצמם כולל בסחוסים בתוך המפרקים ובחלק הגרמי של המפרקים
דלקת פרקים ניוונית

מחלת הפרקים הנפוצה ביותר היא מחלת פרקים ניוונית (Osteoarthritis). דלקת זאת תוקפת ברמות חומרה שונות כמעט את כולם. במחקרים שבוצעו נמצאו שינויים ניווניים בקרב רוב הנבדקים כבר לאחר גיל 30. המחלה מתפתחת באופן הדרגתי ופוגעת במפרקים השונים בגוף ובעיקר במפרקים נושאי משקל. בין המפרקים נושאי המשקל נציין כפות הידיים, עמוד השדרה, ברכיים ומפרקי הירך. מפרק שנפצע או נותח "מזמין" התפתחות מוקדמת של דלקת פרקים ניוונית. כף גם לגבי מפרק שנחשף לעומסי יתר בגין שימוש לקוי. הסימנים והתסמינים של דלקת פרקים ניוונית כוללים בין השאר כאבים מקומיים המופנים לאמה ולזרוע, מגבלות תנועה, נוקשות ועיוות של המפרק.

נזקי חבלה בכף היד ובשורש כף היד

נפילה על יד מושטת לפנים הוא מנגנון שכיח לפציעה טראומטית בכף היד. הנטייה הטבעית שלנו לבלום את הנפילה שלנו עם כף היד הופכת את הפציעות ובכלל זה שברים, פריקות, קרעים של גידים ושרירים לשכיחים. להלן מקבץ של פציעות חבלה של כף היד:

שבר בעצם הסירה

שבר בעצם הסירה (Scaphoid bone) הוא השבר השכיח ביותר בכף היד. הסימנים והתסמינים של שבר זה כוללים כאב בצד החיצוני של כף היד בבסיס האגודל באזור המכונה "תיבת ההרחה". סיבוכים אפשריים בגלל השבר הזה כוללים פגיעה באספקת הדם לעצם ובשל כך התפתחות נמק בעצם השבורה ואי התאחות העצם. לעיתים קרובות השבר בעצם הסירה מאובחן כנקיעה ואינו מטופל כראוי.

החלמה לא טובה של השבר עלולה לגרום לתפקוד לקוי של שורש כף היד, למגבלות תנועה כרוניות ולכאבים בלתי פוסקים. צילום רנטגן לאבחן בוודאות אם אכן יש שבר. הטיפול כולל קיבוע ובמקרים התערבות כירורגית.

אצבע פטיש

תלישה של הגיד הפושט של המפרק המרוחק באצבעות כף היד יכול להוביל למצב הקרוי "אצבע פטיש" (Mallet finger). השם ניתן לתופעה הזאת בגלל שהכיפוף בפרק האחרון של האצבע מקבל צורה של פטיש. לעתים תלישת הגיד גורמת גם לתלישה לשבר תלישה של עצם הגליל. הסימנים והתסמינים שמתפתחים בפתולוגיה זאת כוללים כאבים מקומיים, מגבלות תנועה של האצבע ובעיקר של הפרק האחרון באצבע ונפיחות.

לתלישת הגיד יש גם שם נוסף "אצבע בייסבול "בגלל השכיחות של הפגיעה באצבעות בקרב שחקני הבייסבול. הגורם לפציעה הזאת הוא מכה ישירה באצבע כגון זאת המתרחשת בקרב שחקני הבייסבול.  צילום רנטגן וחבישה מתאימה למספר שבועות יאפשרו החלמה מלאה.

אגודל סקי

אגודל סקי (skier's thumb) היא פציעה שכיחה בקרב גולשי הסקי. הפציעה הזאת מתקיימת כאשר הגולש מותיר אינו מצליח להסיר את אחיזתו ממוט הגלישה בעודו נופל או מוטל קדימה. במצב הזה נוצרת הפרדת יתר של האגודל משאר האצבעות והרצועה העקיפה הגומדית (Ulnar collateral ligament) האוחזת ומייצבת את האגודל נמתחת יתר על המידה ועלולה להיקרע באופן חלקי או מלא. הסימנים והתסמינים של פציעה זאת כוללים כאבים מקומיים, נפיחות וקושי בתנועה של האגודל כולל אחיזה ופעולת צביטה. אם אין קרע או מדובר בקרע חלקי בלבד ניתן לטפל בפציעה באופן שמרני. קרע מלא קשה לעתים לאבחון אך מחייב כירורגיה.

שבר ע"ש בנט

שבר על שם בנט (Bennett’s fracture) הוא שבר מוארך של בסיס עצם המסרק הראשונה – של האגודל. הטיפול בשבר הזה הוא בעיקרו כירורגי. אבחון לקוי וטיפול לקוי או אי טפול בשבר עלול להוביל להתפתחות דלקת פרקים ניוונית והתפתחות מגבלות וכאבים כרוניים.

פגיעות בכף היד בגלל עבודה או ספורט

הכורח לבצע את העבודה שלנו באמצעות הידיים חושף את כף היד לביצוע תנועות ומטלות חוזרניות וסיכון גבוה לעומסי יתר. עומסי יתר על הרקמות השונות בכף היד עלולות לגרום לפגיעות שונות ולהתפתחות כאבים בכף היד. דוגמאות למקצועות שבהם מרבים לבצע מטלות חוזרניות כוללים גזרניות, קלדניות, סופרים ופקידים המרבים לכתוב ביד, טניסאי שאוחז במחבט, חותר בקיאק האוחז במשוטים ועוד. פציעות כמו דלקת גידים, מחלת פרקים ניוונית ותסמונת התעלה הקרפלית יכולים להיות התוצאה של עומס יתר. להלן מספר מחלות תפקודיות שכיחות:

דלקת בגיד

עומס יתר הנובע מתנועות ומטלות חוזרניות או ממאמץ חד פעמי גדול עלול לגרום נזק ודלקת באחד הגידים או בשרוול שלהם (Tenosynovitis) בכף היד או בשורש כף היד. התסמינים כוללים כאב מקומי, רגישות למישוש, נפיחות קלה, ומגבלות תנועה. הכאב יכול להקרין מעלה לאזור האמה או מטה לכיוון כף היד. הכאבים עלולים להיות קבועים או להופיע רק בתנועות מסוימות. הכאב יכול להשפיע על תפקוד אחד או יותר מהאצבעות.

גנגליון

גנגליון (Ganglion) זוהי ציסטה רכה מלאה בנוזל הנוצרת בשרוול של הגיד או מעטפת המפרק. ברוב המקרים גנגליון מתפתח בגב כף היד. הסימנים והתסמינים של גנגליון כוללים כאב, רגישות מקומית ומגבלות תנועה. לא תמיד גנגליון גורם להתפתחות תסמינים. גנגליון יכול להופיע יום אחד להישאר חודשים ושנים ויכול להיעלם מעצמן ללא כל טיפול. הגורם להתפתחות גנגליון אינו ברור. לפני שנים נהגו "לטפל" בגנגליון באמצעות חבטה הגונה. אך בגלל הנזקים שהפרוצדורה "הרפואית" הזאת גרמה אין הדרך הזו מומלצת יותר. טיפול שמרני בגנגליון כולל בעיקר טיפול באמצעות גלי הלם. במקרים קשים כריתה כירורגית. יש שיעור גבוה של הישנות לאחר כריתה לא יסודית של גנגליון.

אצבע הדק

אצבע הדק (Trigger finger) היא תופעה הנגרמת בגלל גירוי דלקתי בשרוול של הגיד של אחת האצבעות או לחלופין בגלל התעבות של הגיד עצמו. במצב של אצבע הדק כל ניסיון להניע את האצבע מול השרוול המוצר הלוכד את הגיד נתקל בקושי. נדרשת הנעה כוחנית של הגיד כדי ליישר את האצבע ולעבור את המכשול או לכופף אותה. לאחר שעבר את הקטע המוצר בשרוול התנועה של הגיד תשוב להיות חלקה. הסימנים והתסמינים של אצבע הדק כוללים כאב (לרוב קל) ומגבלות תנועה. הטיפול יכלול מנוחה מעומסים ותנועות חוזרניים, חבישה, וטיפולים שמרניים לריפוי ובעיקר גלי הלם ולייזר רך. במקרים קשים יש לשקול הזרקות של קורטיקוסטרואידים ואף כירורגיה.

תסמונת דה קרוון

גירוי דלקתי ופגיעה בשרוול העוטף את הגיד של האגודל עלול לגרום לתסמונת דה קרוון (De Quervain's). הסימנים והתסמינים של תסמונת זאת כוללים כאב בחלק האחורי של האגודל וכף היד, נפיחות מקומית ומגבלות תנועה. במקרים קשים, כל ניסיון להניע את האגודל מכאיב. מלבד הכאב, יכול החולה להתלונן על נעילה של האגודל וגם רעשים הבוקעים ממנו. גורמי סיכון להתפתחות הבעיה כוללים שימוש יתר באגודל. הטיפול כולל מנוחה – במידת הצורך חבישה של האגודל, שינוים באופן ההתנהלות כדי להפחית עומסים מהאגודל וטיפול שמרני. הטיפול השמרני יכלול שימוש בעזרים חשמליים לריפוי דלקות כגון לייזר רך. במקרים קשים יש לשקול הזרקות של סטרואידים ואף כירורגיה.

תסמונת התעלה הקרפלית
דלקת בכף היד
דלקת בכף היד

תסמונת התעלה הקרפלית (Carpal tunnel syndrome) מתפתחת בגלל לחץ על עצב התווך בתעלה בשורש כף היד. התעלה הקרפלית היא למעשה מרווח אנטומי בשורש כף היד שנוצר בין עצמות שורש כף היד (רצפת התעלה) והרצועה הרחבה הקרפלית מעל (תקרת התעלה).

בתוך התעלה הצרה הזאת נמצאים בלבד עצב התווך גם גידי האצבעות. כול פגיעה בשורש כף היד או לחלופין עומס או פגיעה באחד מהגידים העוברים התעלה עלול לגרום ללחץ על העצב התווך ולפגיעה בתפקודו.

הסימנים והתסמינים שמתפתחים בגלל תסמונת התעלה הקרפלית כוללים: כאב (גם בלילה) שעלול להקרין במעלה היד, נפיחות בשורש כף היד, תחושות נימול, דגדוגים או הירדמות בחלק הפנימי של האגודל, האצבע המורה, האמה ומחצית מאצבע הקמיצה ובחלק מכף היד מעל האצבעות הללו וכן שינויי גוונים של העור בכף היד. בשלבים מתקדמים תיתכן חולשת שרירי כף היד. (נפילת חפצים מהידיים). הזרת ומחצית מהאצבע הסמוכה אינם מעורבים.

תסמונת התעלה ע"ש גויון

לכידה וגירוי של עצב הגומד (Ulnar) בתוך התעלה התעלה ע"ש גויון המצויה בשורש כף היד עלולה לגרום לתסמונת התעלה ע"ש גויון (Guyon's). לחץ ונזק לעצב הגומד בתוך התעלה עלול להתפתח בגין חבלה מקומית או שימוש לקוי חוזר ונשנה בכף היד. עצב הגומד מעניק תחושה לאצבע הקטנה ולמחצית מהאצבע השנייה וכן מספק שליטה מוטורית לשרירים הקטנים בכף היד.

הסימנים והתסמינים כוללים: כאבים (גם בלילה) שיכולים להקרין במעלה היד, נפיחות מקומית, נימול, דגדוגים או הירדמות של האצבע הקטנה ומחצית האצבע הסמוכה, שינויי גוונים של העור בכף היד ובשלבים מתקדמים יותר: תיתכן חולשה בשרירים המניעים את הזרת ומחצית הקמיצה ובשרירים הפנימיים בכף היד. המשמעות עלולה להיות קושי תפקודי כולל נפילת חפצים מהידיים.

References:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrist-pain/symptoms-causes/syc-20366213

https://www.nhs.uk/conditions/hand-pain/wrist-pain/

https://www.healthline.com/health/hand-pain

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4005-carpal-tunnel-syndrome

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כללי זהב למניעת פציעות ספורט

כללי זהב למניעת פציעות ספורט

כללי זהב לספורט בטוח כוללים בין היתר הקפדה על מזון ושתייה, הקפדה על נעליים מתאימות ועוד. יתרונות רבים לעיסוק בפעילות גופנית וחיסרון אחד גדול הסיכוי להיפגע גדול. עם זאת, לא מדובר בגזרה משמיים. להלן מספר כללי זהב שיפחיתו את הסיכוי שלכם להיפצע.

ארגונומיה בחדר כושר מונעת פציעות

ארגונומיה בחדר כושר מונעת פציעות

ארגונומיה בחדר כושר נועדה למניעת פציעות הנובעות מחוסר התאמה בין האדם למכשירי האימון. פעילות גופנית בכלל ופעילות בחדרי כושר בפרט טומנים בחובם סיכונים לפציעות ספורט. הסיבות לכך מגוונות וכוללות אי הקפדה על כללי האימון הנכון כולל הימנעות מעומס יתר ועוד.