כאב פטלופמורלי – טיפול מהיר המתבסס על אבחון מדוקדק עשוי למנוע נזקים כרוניים ולאפשר חזרה מהירה לתפקוד מלא. סימנים ותסמינים הנובעים ממפרק ירך – פיקה או מהרקמות התומכות והמניעות את מפרק הזה מהווים תלונה שכיחה. הגורם העיקרי לכאב פטלופמורלי הוא שימוש יתר במפרק בגין ביצוע תנועות ופעולות חוזרניות. גם נזק טראומטי למפרק הזה עלול להוביל להתפתחות כאבים בברכיים.
תסמונת זאת בקדמת הברך מהווה את אחת מפציעות הספורט השכיחות ביותר ומהגורמים השכיחים ביותר כאבי ברכיים. לפציעה זאת מגוון שמות כולל ברך רצים, תסמונת כאב קדמית בברך ועוד. אבחון מדויק ומהיר יאפשר טיפול יעיל ומהיר ובכך אפשר יהיה למנוע את המשך התפתחות הנזקים בברך ובכלל זה את השחיקה של הסחוס התת פיקתי. התעלמות מהסימנים ותסמינים של התסמונת הזאת עלולה להוביל לאובדן בלתי הפיך של סחוס יקר ערך במפרק ירך פיקה.
כאב פטלופמורלי טיפול – רקע
כאבי ברכיים עלולים להתפתח בגלל מספר רב של פתולוגיות כאשר תסמונת כאב פטלופמורלי מהווה את אחת מתסמונות הכאב השכיחות ביותר בברך. כאב זה בקדמת הברך מתפתח כאשר קיימת פגיעה בסחוס התת פיקתי או פגיעה ברקמות סביב פיקת הברך. תסמונת זו שכיחה במיוחד בקרב טירונים וספורטאים על רקע העומסים החוזרניים שמוטלים על הברכיים. למעשה כשליש מהכאבים בברך בקרב ספורטאים נגרמים בגלל תופעה זאת.
היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית, בדיקות מיוחדות ובמידת הצורך בדיקות דימות יעזרו לנו לאבחן את מקור הבעיה ולהעריך את חומרתה. על בסיס הידע הזה ניתן יהיה לבנות תכנית טיפולים יעילה שתמנע מהבעיה להפוך לכרונית. מלאכת האבחון כרוכה בלקיחת היסטוריה רפואית של הנבדק ושל התלונה, למידה של הרקע הבריאותי של הנבדק ומשפחתו, בדיקה גופנית ובמידת הצורך בדיקות מעבדה ודימות.
כאב פטלופמורלי אבחון
אבחון של כאבי ברכיים יחל מלקיחת ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית, יעבור לבדיקה פיזית ובמידת הצורך יכלול בדיקות דימות ובדיקות מעבדה. נוכחות של סימפטומים המעלים את הסבירות כי הגורם לכאב הברך אינו מכאני כמו חום ואובדן משקל בלתי מוסבר מהווים דגל אדום וסיבה להפניה ובירור רפואי מעמיק נוסף.
היסטוריה של הפציעה
האבחון של כאב פטלופמורלי יחל כאמור מלימוד ההיסטוריה של התפתחות הכאב. בין היתר נברר עם החולה:
- היכן הכאב? מתי החל? וכיצד החל (חבלה, עבודה, ספורט, בית ועוד)?
- מהי חומרת הכאב בסולם שבין 1-10?
- נבקש תיאור של הכאב בברך, האם הוא קבוע, פועם ועוד
- נברר מתי עוצמת הכאב בברך מגיעה לשיאה (בוקר, ערב, לילה)
- נשאל האם הכאב בברך מעיר משינה?
- האם ישנם סימפטומים נלווים לכאב (נימול, חולשה, אובדן שליטה על הסוגרים, רעשים בברכיים ועוד)?
- מה מחמיר או מפחית את הכאבים בברך (הליכה, ריצה, שכיבה, ישיבה, התכופפות, שיעול, התעטשות, אכילה, נהיגה, לחץ נפשי)
עוד נברר במהלך ההיסטוריה הרפואית על רקעו הבריאותי של הנבדק ושל משפחתו. נברר לגבי מקצועו של החולה, תחביביו והספורט המועדף עליו. נעריך האם התלונות הנוכחיות קשורות לרקעו הבריאותי, מקצועו, תחביביו או הספורט שבו הוא עוסק. בשלב הזה נשאל בין היתר:
- האם טופלתם בגלל כאב בברך ואילו טיפולים? (טיפולי מגע, תרופות ו/או זריקות נגד כאב או נוגדי דלקת, ניתוחים?)
בדיקה גופנית
בבדיקה הגופנית ננסה לשחזר את הכאב בברכו של הנבדק, נאתר את הרקמה הכואבת, נעריך את חומרת הנזק ובמידת האפשר נאתר גם את מנגנון הפציעה.
התבוננות ומישוש
במהלך הבדיקה הגופנית נתבונן בברכיים (זווית Q, ברכי O או ברכי X), באגן, בגב התחתון, במפרק הירך ובמפרקי הקרסול (כף רגל שטוחה), כדי לאתר שינויים בולטים (פציעות, צלקות, ניוון שרירי), נמשיך להתבונן על האזורים הללו בעוד הנבדק מבצע פעילות מעמיסה כולל עמידה (צליעה?), כפיפה לכיוונים שונים, הליכה, ריצה ואפילו קפיצה.
נמשש את האזורים הללו ואת האזורים הסמוכים להם כדי לזהות מוקדי כאב, עיוותים, שינויים בגוון העור ועוד. בערת המישוש של הברך נוודא שאין אזורים נפוחים ו/או רגישים. המישוש של הברך יכלול מישוש של מפרק הפיקה ירך ועלול לגרום במקרה הזה לשחזר את התלונות על כאב פטלופמורלי.
טווחי תנועה וכוח
נבדוק את טווחי התנועה של הברכיים וגם של הגב התחתון, האגן ומפרק הירך – כול האזורים הללו עלולים לגרום להשלכות כאב לברכיים. נבדוק את טווחי התנועה של הפיקה (תנועת יתר, נוקשות יתר, נטיית יתר החוצה או פנימה) כוחם של השרירים שפועלים סביב האזורים האנטומיים המוזכרים. שרירים שנבדוק את מצבם (כוח, גמישות, נוקשות יתר יתר) כוללים את השריר הארבע ראשי מלפנים ואת שרירי המיתר מאחור, כמו כן נבדוק גם את כוחם של השרירים הפועלים על האגן, על מפרק הירך ועל מפרק הקרסול.
בדיקות מיוחדות
נערוך מגוון בדיקות אורתופדיות כולל בין היתר:
- בדיקות לזיהוי פגיעה בתנועת פיקת הברך ו/או בסחוס התת פיקתי (grind test, tilt test, Apprehension)
- מספר בדיקות לזיהוי פגיעה ברצועות התומכות של הברך (מגירה קדמי ואחורי, Lachman, Varus force ,Valgus force)
- בדיקות לזיהוי פגיעה במיניסקוס של הברך (McMurray ,Apley)
נבצע בדיקות לזיהוי מצב השרירים וחלקי גוף אחרים שעלולים להשליך כאב לכיוון הברך. אזורים אנטומיים אלו כוללים את עמוד השדרה המותני שפתולוגיות המתפתחות בו לעתים קרובות כמו פריצת דיסק עלולות לגרום להקרנות כאב לקדמת הרגל. אזורים ורקמות נוספים בעלי יכולת, במצב של פציעה, להשליך כאב לקדמת הברך כוללים כמובן את מפרק הירך, לכידה של עצב פריפרי (מרלגיה פרסטטיקה) ועוד. נערוך בדיקות נוירולוגיות שאינן צפויות למצוא דבר.
בדיקות דימות ומעבדה
בשלב הזה המידע לקביעת אבחון של תסמונת כאב פטלופמורלי אמור להיות בידנו. אם נותר ספק נפנה את החולה לבדיקות נוספות. אלה יעזרו לנו לאשר או לשלול את האבחון שהגענו אליו. בין יתר הבדיקות שניתן לבצע נציין בדיקות דימות ו/או בדיקות מעבדה:
- צילום רנטגן פשוט עשוי להועיל בזיהוי הפרעות וליקויים במיקום ובמבנה של פיקת הברך. בין היתר נוכל לזהות שינויים ניווניים, שברים, נמק א-וסקולרי ועוד.
- דימות תהודה מגנטית (MRI) יועיל בזיהוי פגיעה ברקמות רכות ובכלל זה קרע רצועות, קרע מיניסקוס, נזקים לסחוס ועוד.
- MRI קינמטי עשוי לסייע בזיהוי תנועה לקויה של פיקת הברך.
- מיפוי עצמות עשוי לסייע בזיהוי תהליכים דלקתיים ועוד בברך.
- בבדיקות מעבדה ניתן יהיה לשלול אפשרות דלקת זיהומית בברך, דלקת פרקים ועוד.
אבחנה מבדלת
הפרעות בריאותיות רבות עלולות לגרום לכאבים בקדמת הברך. הליך של אבחנה מבדלת יועיל בסינון ההפרעות הלא רלוונטיות וקביעה של האבחון הנכון. בין ההפרעות שעלולות לגרום לכאבים בקדמת הברך נמנה:
- קרע מיניסקוס
- קרע רצועות בברך
- דלקת פרקים ניוונית במפרק פיקה ירך
- נזקים טראומטיים בפיקת הברך ועוד.
בין ההפרעות הבריאותיות שעלולות לגרום להשלכת כאב לכיוון הברך נמנה:
- פריצת דיסק מותני ולחץ על שורש עצב מותני
- פציעה של מפרק הירך
- דלקת באמתחת תל הירך (Trochanteric Bursitis)
- מרלגיה פרסטטיקה – דלקת פריפרית של עצב ועוד
החלטת הקלינאי לגבי האבחון מתבססת על הממצאים שהופקו:
- מהיסטוריה הרפואית
- מהבדיקה הגופנית
- לעתים גם מבדיקות המעבדה וההדמיה
כאב פטלופמורלי טיפול
הטיפול המועדף בתסמונת כאב פטלופמורלי הוא טיפול שמרני. כלומר טיפול שאינו כולל כירורגיה ובמידת האפשר אינו כולל תרופות. להלן פירוט אודות טיפול עצמי ואודות טיפול כירופרקטי מקצועי בתסמונת. הטיפול הרפואי העיקרי בכאב הזה מתבסס על תרופות נוגדות דלקת סטרואידים ושאינן סטרואידים.
טיפול עצמי בכאב פטלופמורלי
כאב פטלופמורלי על רקע שיבוש מכני יכול להיות מטופל, לפחות בהתחלה, באופן שמרני ואפילו עצמי. זכרו התנהגות נכונה כאשר הכאב מופיעה לראשונה בברך היא קריטית לריפוי. ככלל, מנוחה במיטה אינה מומלצת שכן די מהר היא גורמת לניוון ובכך משבשת את ההחלמה. יש להימנע רק מהכאב. אין צורך לוותר על פעילות שאינה מכאיבה. אדרבה פעילות חלופית שאינה מכאיבה כמו רכיבה על אופניים עשויה אפילו להועיל לברך. במידת הצורך יש לשקול שימוש בתומך לברך ולפיקה כדי לאפשר מנוחה יסודית יותר לרגל.
זכרו גם לאחר שהכאב עבר אתם עדין צריכים להתנהל באופן קשוב וזהיר לעוד מספר שבועות. גם לאחר היעלמות הכאב הרקמה נותרה פגיעה לעוד פרק זמן. ההתנהלות הזהירה תאפשר לרקמה שנפגעה החלמה מלאה. את החזה לפעילות שגרתית ובכלל זה עבודה, ספורט, תחביבים, עשו זאת באופן הדרגתי. הימנעו מאותן שגיאות שגרמו לפציעה שלכם מלכתחילה.
טיפול כירופרקטי כאב פטלופמורלי
כאבי מפרק הירך-פיקה שמוסיפים להחמיר או אינם מגיבים לטיפול עצמי מחייבים עזרה מקצועית. כירופרקטיקה נותנת מענה שמרני, ללא תרופות או ניתוחים לכאבים מהסוג הזה. כירופרקט מיומן באיתור וטיפול בכאבי ברכיים שנגרמים בגלל תפקוד לקוי או בגלל עומס יתר.
הטיפול במרפאה נעשה באמצעות מיטב המכשור הרפואי הקיים כולל לייזר רך ואולטרה סאונד. במידת הצורך יופנה המטופל להתאמת מדרסים ולהתאמת חבק תומך לברך. הטיפול במרפאה יכלול הנעה מבוקרת של המפרקים לאורך השרשרת הקינטית. הנעת המפרקים תמנע את אובדן מסת השריר והחמרה של מגבלות התנועה.
שיקום הברך
במרפאתנו לא מסתפקים בהפחתת הכאב בברך. אנו נשאף לשקם את הברך ולאפשר לה לעמוד בעומסים של הפעילות השגרתית ופעילות ספורט:
- נשפר את תבנית ההליכה בין היתר על ידי החזרת האיזון הכוחות הפועלים על פיקת הברך
- נחזק שרירים חלשים (ארבע ראשי, שרירי העכוז)
- נגמיש שרירים (שביל הכסל והשוקה) ורקמות קצרים (רצועה רטינקולרית)
- נשקם את תחושת המיקום (פרופריוספציה) ושיווי המשקל
- נשפר את התפקוד של פרקי הקרסול, הברך, הירך והגב
- נשקם את טכניקות האימון והמשחק של החולה (אם הן יוצרות עומס על הברכיים)
טיפול רפואי בכאב פטלופמורלי
במקרים חריגים שבהם הטיפול השמרני אינו נושא פירות נפנה את המטופל לטיפול רפואי. טיפול באמצעות תרופות אנטי דלקתיות ובכללן תרופות על בסיס סטרואידים או ניתוח יישמר כאופציה אחרונה. הטיפול הרפואי כולל בעיקר שימוש:
- בתרופות נוגדות דלקת (סטרואידים ולא סטרואידים) ובכלל זה באמצעות זריקות
- כירורגיה להסרת הרקמה הכואבת (רסיסי סחוס, פליקה כואבת, רצועה רטינקולרית ועוד)
- לעתים גם כירורגיה להחלפת פיקת הירך.
מניעת כאב פטלופמורלי
זכרו נכון להיום אין דרך לחדש את הסחוסים בגוף ובברכיים. סחוס שהולך אינו חוזר! להלן מספר עקרונות למניעת כאב פטלופמורלי:
- אל תתעלמו מתחושות של כאב או אפילו מחוסר נוחות בברכיים. בדקו אותן עם הסימן הראשון של כאב.
- שמרו על אורח חיים מאוזן מבחינה תזונתית. שמרו על משקל גוף סביר לגובה שלכם. משקל עודף הוא מהגורמים לדלקת פרקים ניוונית בפרקי הרגל נושאי המשקל בפרט ובפרקים בכלל.
- הקפידו על פעילות גופנית המבוצעת באופן נכון והדרגתי. פעילות גופנית שמתוכננת נכון תשמר את החוזק של העצמות, הסחוסים, של השרירים והפרקים שלכם.
- לפעילות גופנית סדירה חשיבות גם בשיפור שיווי המשקל ומניעת נפילות ופציעות.
- הימנעו מפעילות המייצרת עומס חוזרני או עומס חד פעמי גדול על הברכיים (למשל כפיפות ברכיים).
- הימנעו מעישון וריבוי שומנים בדם. עישון וחוסר פעילות גופנית הם גורמי סיכון למחלות רבות ובכלל זה מחלות פרקים.
- נעלו נעליים טובות ויציבות כדי למנוע נפילות ולאפשר הליכה נכונה מבחינה ביו-מכנית.
- יש במידת הצורך להיעזר במדרסים
- אם אתם חולים במחלה כלשהי נסו לשמר אותה תחת שליטה. חולים בסוכרת? שימרו על רמת סוכר מאוזנת. סובלים מלחץ דם גבוה? שימרו על רמה מאוזנת של לחץ דם.
References:
Bump JM, Lewis L. Patellofemoral Syndrome. [Updated 2023 Feb 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Walli, O., McCay, M. & Tiu, T. Patellofemoral Syndrome: a Review of Diagnosis and Treatment. Curr Phys Med Rehabil Rep 11, 139–143 (2023). https://doi.org/10.1007/s40141-023-00385-8
Richard W. Willy, Lisa T. Hoglund, Christian J. Barton, Lori A. Bolgla, David A. Scalzitti, David S. Logerstedt, Andrew D. Lynch, Lynn Snyder-Mackler, and Christine M. McDonough. Patellofemoral Pain. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy 2019 49:9, CPG1-CPG95.
Xu Jie , Cai Zijuan , Chen Meng , Wang Xin , Luo Xiaobing , Wang Yanjie. Global research trends and hotspots in patellofemoral pain syndrome from 2000 to 2023: a bibliometric and visualization study. Frontiers in Medicine, VOLUME 11, YEAR 2024