דלקת פרקים ניוונית בגלל ליקוי ביומכני

ליקוי ביומכני גורם דלקת פרקים ניוונית

דלקת פרקים ניוונית בגלל ליקוי ביומכני היא תופעה נרחבת שאיננו מודעים לה. הגוף פועל על פי עיקרון השרשרת הקינמטית – תנועה באחד המפרקים משפיעה על התנועה בשאר המפרקים. לפי העיקרון הזה תנועה לקויה (תפקוד ביומכני לקוי) תגרום לתנועות לקויות במפרקים אחרים. תפקוד ביומכני לקוי של מפרק יכול להתפתח בין היתר בגלל פציעה, ליקוי מבני מולד או נרכש ועוד.

ליקוי תנועתי ביומכני משמעותו יצירת צירי עומס חריגים. עומסים המוטלים על המפרקים באופן שהם לא תוכננו לשאת יגרמו ולהתפתחות עומסי יתר ולנזקים. נזקים כרוניים במפרק או במפרקים אחרים בשרשרת הקינטית מהווים כר פורה להתפתחות דלקת פרקים ניוונית. המחקר הנוכחי מדגים היטב את הנושא של המאמר: קרע מיניסקוס משנה את תנועת הברך ובשל כך גורם להתפתחות דלקת פרקים ניוונית במפרק. יש לשמר את תפקוד תקין של מפרק כדי לשמור על בריאותו.

דלקת פרקים ניוונית בגלל ליקוי ביומכני – רקע

הברך הוא המפרק המחבר בין הירך לשוק. התנועה של מפרק הברך מורכבת. לברך יש תנועה סיבובית (Rolling) ותנועת החלקה (Gliding). כול ברך מצוידת בשתי כריות סחוס בצורת האות C שתפקידן:

  • לייצב את המפרק
  • לספוג זעזועים
  • למנוע הגעת עומסי יתר אל שכבת הסחוס העוטפת את קצות העצמות בברך

מפרק הברך נתון לעומסים בלתי פוסקים. עומסים אלו חושפים אותו לפגיעות ונזקים. על ציר השנים הפגיעות הללו מובילים להתפתחות אוסטיאוארטריטיס (דלקת פרקים ניוונית). רמת העומסים והאופן שבו הם מוטלים על המפרק מהווים גורם רב חשיבות בבריאות המפרק. עלייה ברמת בעומסים המוטלים על המפרק מעלים הסיכון לשחיקת סחוסים והתפתחות דלקת פרקים ניוונית. דלקת פרקים ניוונית גורמת בהדרגה לנזקים בלתי הפיכים ברקמות המפרק. לעתים הנזקים קשים עד כדי צורך לבצע הליך כירורגי מורכב כדי להחליפו.

שכיחות מחלת המפרקים הניוונית היא גבוהה ביותר. מחקרים שהתבססו על צילומי רנטגן מצאו סימנים למחלה בקרב 70% מכלל האוכלוסייה מעל גיל 65. למרות התואר "מחלה" הרי שלא באמת מדובר במחלה אלא בתהליך של בלאי מצטבר (Wear and tear). את התהליך הזה אפשר ורצוי לבלום או לכול הפחות להאט. אחד הגורמים העיקריים להאצת הבלאי של המפרק הוא ליקויי תפקודי – ביומכני. שיפור תנועת המפרק יפחית באופן דרסטי את הכוחות ההרסניים הפועלים עליו. אם הליקויים האלה לא ניתנים לתיקון רצוי להימנע מפעילות נושאת משקל אינטנסיבית, קשה וארוכה מידי.

ספורט שעלול להאיץ התפתחות דלקת פרקים ניוונית

אוסטאוארתריטיס היא מחלת מפרקים ניוונית המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הוא מאופיין באובדן סחוס מפרקי, עיצוב מחדש של עצם סובכונדרלית, היווצרות אוסטאופיטים ודלקת סינוביאלית. פעילויות נושאות משקל שלנוכח ליקוי תפקודי עלולות להאיץ את בלאי המפרקים כוללות:

  • הליכה
  • ריקוד
  • ריצה
  • קפיצות
  • משחקי כדור ועוד

יש במקרים הללו להעדיף פעילות רכה יותר כמו:

  • רכיבת אופניים
  • שחייה

גורמים נוספים שעלולים להאיץ את הבלאי של המפרקים

בין יתר הגורמים הנוספים לבלאי מואץ של המפרקים נציין:

  • השמנה
  • נזקי חבלה
  • ליקויים מבניים מולדים או נרכשים
  • חוסר יציבות של המפרק
  • וליקוי ביו מכני

דלקת פרקים ניוונית בגלל ליקוי ביומכני

אחד הגורמים האפשריים לדלקת מפרקים ניוונית הוא תקלה ביומכנית. תקלה זאת מתייחסת לעומס חריג או לחץ על המפרק עקב גורמים כגון פציעה, השמנת יתר, יישור או הליכה. תקלה ביומכנית עלולה לעורר שרשרת של אירועים מולקולריים ותאיים המובילים לפירוק סחוס ולדלקת. לדוגמה, לחץ מכני חריג עשוי להגביר את הייצור של מתווכים מעודדי דלקת, כמו למשל פרוסטגלנדין E2 (PGE 2) ותחמוצת החנקן (NO), וציטוקינים מעודדי דלקת, כמו IL-1β ו-TNF-α, שפועלים יחד כדי להשפיע על חילוף החומרים של הסחוס בדרכים רבות.

תקלה ביומכנית עשויה גם לשנות את הביטוי והפעילות של מטאלופרוטאזות מטריצות (MMPs) ואגרקנאזות, שהם אנזימים שמפרקים את המטריצה החוץ-תאית של הסחוס. יתר על כן, תקלה ביומכנית עלולה לגרום לעקה חמצונית ולאפופטוזיס בכונדרוציטים, התאים שמייצרים ומתחזקים סחוס.

מספר מחקרים תומכים בהשפעה תפקיד של תקלה ביומכנית לעומס מפרקים חריג והתקדמות או חומרה של דלקת מפרקים ניוונית. לדוגמה, מומנט כניסה מוגבר של הברך, אשר משקף את העומס על התא המדיאלי של הברך, נמצא בקורלציה עם דלקת מפרקים ניוונית רדיוגרפית של הברך. באופן דומה, יישור וארוס של הגפה התחתונה, אשר מגביר את העומס על התא המדיאלי של הברך, נקשר לסיכון מוגבר לדלקת מפרקים ניוונית בברך.

יתר על כן, התערבויות המפחיתות את עומס המפרקים, כגון ירידה במשקל או שינויים בהנעלה, הוכחו כמשפרות כאב ותפקוד בחולים עם דלקת מפרקים ניוונית. אולם תקלה ביומכנית אינה הגורם היחיד לדלקת מפרקים ניוונית, מאחר שגורמים אחרים כמו גנטיקה, גיל, מין, הורמונים ודלקת עשויים גם הם לתרום למחלה. לכן, הבנה מקיפה של הפתוגנזה של דלקת מפרקים ניוונית דורשת גישה רב-תכליתית המתחשבת הן בהיבטים ביומכניים והן בהיבטים ביולוגיים.

המחקר וממצאיו

מחקרים רבים עוסקים בשכיחות הגבוהה של דלקת פרקים ניוונית בברכיים. כך גם המחקר הנוכחי שפורסם בירחון הרפואי March 2006 issue of Arthritis & Rheumatism. ידוע שהתפתחות דלקת פרקים ניוונית הוא מצב שכיח אצל אנשים שהמיניסקוס שלהם הוסר במלואו או בחלקו על ידי פעולה כירורגית. במחקר המדובר בדקו החוקרים צילומי MRI של 257 חולים עם דלקת פרקים ניוונית של הברך:

  • 29% מהחולים סבלו מפציעת ברך קודמת
  • 27% מהחולים נותחו בברכם בעבר
  • 5% מהחולים עברו ניתוח להסרת המיניסקוס הקרוע

לכול החולים היו צילומי MRI קודמים בשלב בו עדין לא נכרו סימני המחלה.

החוקרים נעזרו בהדמיות MRI של הברכיים שנלקחו לאורך 3 שנים לצורך ניתוח מצבם של החולים. מסקנת הייתה: חומרת הנזק לסחוסים וקצב התפתחות דלקת הפרקים הניוונית קשורים באופן ברור:

  • לחומרת הנזק למיניסקוס
  • ולמיקום הקרע במיניסקוס

מחקר זה מאשר את החשיבות של התקינות הביו מכנית של רקמות הברך השונות ובעיקר של המיניסקוס על מנת למנוע את המשך הנזק לברך. כמו כן מציין המחקר את ספקותיו לגבי היעילות ארוכת הטווח של הסרה חלקית או מלאה של המיניסקוס.

כיצד מטפלים בליקוי ביו מכני ומונעים דלקת פרקים ניוונית?

ליקוי ביומכני גורם דלקת פרקים ניוונית
ליקוי ביומכני גורם דלקת פרקים ניוונית

הרופא הצ'כי הנודע קרל לוויט (Karel Lewit) טען שכל רופא שמטפל ישירות במקום הכאב לעתים קרובות מאבד את דרכו. ראשית חכמה יש לאתר את מנגנון הפציעה. הרבה פעמים מנגנון הפציעה מצוי במקום אחר ולא במקום שבו אתם חשים כאב. לטענתו כדאי לנסות ולהבין:

  • למה הברך הזאת נשחקה מהר יותר מהאחרת ודווקא בה התפתחה דלקת פרקים ניוונית?
  • יש ליקוי תנועתי באגן?
  • האם יש הבדלים באורך הרגליים?
  • יש ליקוי מבני במפרק הירך או בברך?
  • האם קיים שינוי בביומכניקה של המפרק הכואב עצמו או של מפרק אחר בשרשרת הקינמטית?
  • קיימת פציעה או היסטוריה של ניתוח ששינו את התנועה בשרשרת הקינטית?
  • האם ישנה חולשה של קבוצת שרירים מסוימת לאורך השרשרת הקינמטית?

ליקויים ביו מכניים שכיחים המטופלים במרפאה

כאמור ביומכניקה לקויה יוצרת עומסים חריגים על המפרקים, גורמת לפציעות ומובילה להתפתחות דלקת פרקים ניוונית. ליקויים ביומכניים עלולים להוביל להתפתחות פציעות טראומטיות ופציעות מצטברות ובכלל זה:

ליקויים תנועתיים עלולים להתפתח בגלל מגוון סיבות ובכלל זה:

  • ליקויים מבניים או נרכשים במפרקים
  • חוסר איזון שרירים
  • טכניקות אימון או משחק לקויים
  • יציבה לקויה
  • שימוש בציוד לקוי כמו נעליים לא מתאימות ועוד

כול אלה ועוד יוצרים עומסי יתר והאצה בהליכי הבליה. אך לא רק, ליקויים ביומכניים חושפים את המפרק הפועל באופן לא תקין לפציעות טראומטיות. הסיכוי לנקוע קרסול שאינו יציב ואינו פועל נכון גבוה יותר מהסיכוי לנקוע קרסול המתפקד נכון.

כאן במרפאה נערוך את הבדיקות הדרושות על מנת לזהות ליקויים ביומכניים במפרקים השונים. לצורך זה נערוך בין היתר בדיקה של המפרקים, ניתוח הליכה, בדיקת טווחי תנועה, איזון שרירים, ניתוח טכניקות משחק, ניתוח יציבה, ועוד. לאחר שאיתרנו ליקוי ביומכני ננקוט בצעדים לצמצמו או אפילו לנטרל אותו. במידת הצורך ובהתאם לממצאים נשפר את טווחי התנועה, נשפר את היציבה, נשפר טכניקת משחק, נשפר את איזון השרירים, נוודא שימוש בציוד תקין ועוד. בין היתר ובמידת האפשר ננסה לשפר גם ליקוי מבני מולד או נרכש במפרקים.

כך למשל נמליץ על הוספת מדרס גבוה יותר לרגל קצרה. כלי העבודה העומדים לרשותנו כדי לתקן ליקויים ביומכניים כוללים:

  • שימוש באמצעי עזר חשמליים כגון לייזר רך
  • טכניקות ריפוי ידניות ובכלל זה תרגילי חיזוק, תרגילי מתיחה, הנעות פסיביות ואקטיביות של מפרקים אלו ואחרים
  • המלצות ארגונומיות, המלצות לגבי טכניקות משחק ועוד.

References:

M. Loeser et al., "Pathogenesis of Osteoarthritis: Risk Factors, Molecular Mechanisms and Biomarkers," Biology 2020;9(8):194.

C.B. Little et al., "Matrix metalloproteinases and aggrecanases: their role in disorders of the human intervertebral disc," Spine 2005;30(24):3005-3013.

A.R. Amin et al., "Oxidative stress and apoptosis in osteoarthritis," Arthritis Rheum 1998;41(3):525-532.

A. Teichtahl et al., "Abnormal biomechanics: a precursor or result of knee osteoarthritis?" Br J Sports Med 2003;37(4):289-290.

D.T. Felson et al., "Osteoarthritis: new insights. Part 1: The disease and its risk factors," Ann Intern Med 2000;133(8):635-646.

D.J. Hunter et al., "The role of mechanical factors in the onset and progression of osteoarthritis," Osteoarthritis Cartilage 2019;27(4):586-596.

S.C. Bierma-Zeinstra et al., "Risk factors for progression of osteoarthritis: an update on current knowledge," Best Pract Res Clin Rheumatol 2019;33(6):101516.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

פריצת דיסק בגב התחתון

פריצת דיסק בגב התחתון

פריצת דיסק גב תחתון? תסמינים אופייניים יעזרו באבחון ובאומדן חומרת הנזק. מעל רבע מהמקרים של התפתחות סימנים ותסמינים באזור המותן והאגן נובעים ממנזק ברמת חומרה משתנה בדיסק הבין חולייתי מותני. הגורם הוא לרוב התנועתיות המרובה וארגונומיה ויציבה לקויים.

דלקת במפרק הלסת גורמי סיכון

דלקת במפרק הלסת גורמי סיכון

דלקת במפרק הלסת? גורמי סיכון להתפתחות תופעה קלינית זאת כוללים נטייה להדק לסתות, נטייה לחרוק שיניים, עיסוק המעלה את הסיכון לנזקי חבלה, מנשך לא תקין ועוד. מדובר בבעיה בריאותית שכיחה שפוגעת משמעותית בחלק גדול מהאוכלוסייה ובעיקר בנשים.